Σεβασμός και εκτίμηση είναι οι δύο λέξεις που μπορούν περιγράψουν αυτή τη στιγμή τους Έλληνες προπονητές, που διαπρέπουν ολοένα και περισσότερο σε ομάδες -συλλόγους και Εθνικές- του εξωτερικού. Ο Δημήτρης Ιτούδης, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο Φώτης Κατσικάρης, είναι μερικά από τα παραδείγματα τεχνικών που δοκίμασαν την τύχη τους σε ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Την περσινή σεζόν ο Σταύρος Μυκονιάτης μετά την θητεία του μεταξύ άλλων στους πάγκους των Κολοσσό Ρόδου, Ηρακλή, Απόλλωνα Πατρών, μετακόμισε στο Κατάρ, όπου ύστερα από αίτημα της (αντίστοιχης) ομοσπονδίας, αποφάσισε να συνεργαστεί εκεί με τον Μάνο Μανουσέλη στην Εθνική Ανδρών του Κατάρ. Την ίδια στιγμή, έχει αναλάβει να προπονήσει τα τμήματα μικρότερων ηλικιών, των Κ16 και Κ18 με το οποίο πέτυχε σημαντικές διακρίσεις.

Σήμερα (27/09) ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στην σελίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (Σ.Ε.Π.Κ.).

 

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του:

– Πώς πήρες την απόφαση να μετακομίσεις στο Κατάρ για επαγγελματικούς λόγους;
“Πριν από δύο χρόνια μού είχε ξαναγίνει πρόταση συνεργασίας, αλλά εκείνη την εποχή εργαζόμουν για την ομάδα του Ρεθύμνου. Επίσης, σε μια βδομάδα θα ξεκινούσε το πρωτάθλημα, οπότε θεώρησα ότι θα ήταν unfair από την πλευρά μου να αφήσω την ομάδα και να ταξιδέψω στο Κατάρ. Έτσι, δεν αποδέχθηκα την πρόταση σε εκείνο το χρονικό σημείο. Πάντα είχα στο μυαλό μου να βγω έξω και να εργαστώ στο εξωτερικό, έτσι όταν οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας επανήλθαν με νέα πρόταση, δεν άργησα να αποφασίσω”.

 

– Νιώθεις δικαιωμένος για την επιλογή που έκανες;

“Απόλυτα! Αυτό το έδειξαν άλλωστε οι επιτυχίες που είχαμε, οι οποίες ήρθαν πολύ γρήγορα, σε μικρό χρονικό διάστημα με την ομάδα των U18 του Κατάρ. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι μεγάλο ρόλο για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα, φεύγοντας από την Ελλάδα για το Κατάρ, όπου βρέθηκα απευθείας από το αεροδρόμιο στην προπόνηση της Εθνικής Ανδρών στο πλευρό του κόουτς Μάνου Μανουσέλη (σ.σ.: προετοιμαζόταν για τα “παράθυρα” της FIBA), έπαιξαν μέχρι τώρα τόσο ο κόουτς Μάνος Μανουσέλης, όσο κι όσοι βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμη εκεί. Ο Βασίλης Μπρατσιάκος και ο Βασίλης Μητσόπουλος. Πραγματικά η βοήθειά τους ήταν και είναι πολύτιμη”.

– Ποιο είναι το επίπεδο στις μικρές ηλικίες της χώρας;
“Το επίπεδο στις μικρές ηλικίες βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Άλλωστε μιλάμε για μια μικρή χώρα, που δεν έχει μεγάλη δεξαμενή και αποτελείται από παιδιά από πολλές διαφορετικές εθνικότητες”.

– Πώς βλέπεις τα επόμενα χρόνια για το Κατάρ, δεδομένων των επιλογών της Ομοσπονδίας και της επένδυσης που γίνεται σε επίπεδο τεχνογνωσίας;

“Στην Εθνική Ανδρών, όπου ηγείται ο κόουτς Μάνος Μανουσέλης (αλλά και σε όλο το προπονητικό πρόγραμμα της Ομοσπονδίας) έχει γίνει μια πολύ μεγάλη ανανέωση με επιτυχία, με την ομάδα να περνά τον Ιούνιο από την πρώτη φάση των “παραθύρων”. Τον Νοέμβριο θα παίξει στη δεύτερη φάση, γεγονός που δείχνει την σπουδαία δουλειά που γίνεται από τον κόουτς Μάνο Μανουσέλη. Το προπονητικό πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί προσβλέπει στην ύπαρξη συνέπειας στην προπονητική φιλοσοφία των μικρών εθνικών ομάδων, έτσι ώστε όταν οι παίκτες καλούνται στην Ανδρών, να είναι έτοιμοι σε επίπεδο φιλοσοφίας. Πιστεύω ότι σε αυτό το κομμάτι πάμε καλά κι είναι κοντά στο να συμμετάσχουν τουλάχιστον 4-5 παιδιά από την U18, που βγήκε πρωταθλήτρια”

 

– Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχεις πάρει σε προσωπικό επίπεδο το διάστημα που βρίσκεσαι εκεί;

“Πως όταν δοθούν οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας, ο Έλληνας προπονητής αποδεικνύει πως είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Αυτό το εισέπραξα άλλωστε σε όλη την πορεία της Εθνικής U18 στην Αίγυπτο (Αραβικό Πρωτάθλημα), στα Αραβικά Εμιράτα (GCC Πρωτάθλημα Κόλπου) και το Ιράν (FIBA Asia Tournament). Αντιλήφθηκα πόσο σεβασμό τρέφουν για τον Έλληνα προπονητή”.

 

– Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της χώρας;

“Για τις μικρές εθνικές, ο στόχος είναι να συνεχιστεί η προπονητική εξέλιξη σε ατομικό, αλλά και σε ομαδικό επίπεδο, έτσι ώστε να έρθουν ακόμη περισσότερες επιτυχίες. Φυσικά, αυτό πρέπει να μεταφραστεί στη στελέχωση της Εθνικής Ανδρών. Από εκεί και πέρα, στην Εθνική Ανδρών να αλλάξει κατηγορία, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία των “παραθύρων” της FIBA.”