Πριν από περίπου δύο χρόνια, η ΑΕΛ ξεκινούσε μία ονειρεμένη πορεία στον 1ο όμιλο του Βορρά της Γ’ Εθνικής και «ισοπεδώνοντας» δις τον Αίολο Αστακού, είχε φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με ρεκόρ 25-1. Έναν χρόνο αργότερα, χρειάστηκαν οι ετήσιες ανακατατάξεις για να κερδίσει μία νέα άνοδο, καθώς ο Αίολος ήταν ασυναγώνιστος κι εκείνη ολοκλήρωσε στη δεύτερη θέση με ρεκόρ 20-8, χάνοντας από τον Αμύντα στο «μπαράζ» ανόδου.

Τελευταίο ματς στην περσινή Β’ Εθνική, ήταν το τοπικό ντέρμπι με τον ΓΣ Λάρισας, από τον οποίο είχε ηττηθεί στο Αλκαζάρ με 80-70 και οι δύο ομάδες έμελλε να ξανασυναντηθούν. Η κατάσταση θα ήταν φέτος εντελώς διαφορετική, καθώς η ΑΕΛ βρισκόταν… σε άλλη ταχύτητα και με την τυπικά εκτός έδρας νίκη της (έχουν από κοινού το Κλειστό της Νεάπολης) κι έφτασε στο τρομερό «4 στα 4», με το οποίο έχει αρχίσει… σούζα την φετινή Α2. Ο άνθρωπος που έχει δημιουργήσει αυτό το εξαιρετικό σύνολο, το οποίο εντυπωσιάζει άπαντες με τη μέχρι τώρα πορεία του, κάθεται στον πάγκο της εδώ και 7 χρόνια, μεγαλώνοντας αυτή την ομάδα και στο μπάσκετ, με τα όνειρα να μη σταματούν ποτέ.

Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, μιλά στο Basketblog.gr για το εκπληκτικό ξεκίνημα της ΑΕΛ και τους λόγους που οι παίκτες έχουν φτάσει στο απόλυτο. Διηγείται το πώς η ομάδα αυτή κατάφερε τόσο γρήγορα να βρεθεί στην Α2, καθώς και στα υψηλά της πατώματα, με την πορεία της να έχει και συναισθηματική αξία για τον ίδιο, αποτελώντας ένα παιδί της περιοχής. Παράλληλα, δε διστάζει να εκφράσει το όνειρο του να δει το θεσσαλικό κάμπο να «ανθεί» εκ νέου στο ελληνικό μπάσκετ, μέσω της ΑΕΛ, με την τελευταία να αποτελεί μία ακόμη περιφερειακή δύναμη του μπάσκετ, χωρίς να λησμονεί να κάνει λόγο για το κοινό της.

Η ΑΕΛ μπήκε, κόουτς, στην Α2 μέσω των καλοκαιρινών ανακατατάξεων και λίγοι περίμεναν τέτοια πορεία στις πρώτες αγωνιστικές. Πώς εξηγείς αυτό το εκπληκτικό «4 στα 4»;

Είμαστε καινούργιοι σε αυτή την κατηγορία και ξέραμε, ότι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, ήταν να δουλεύουμε καθημερινά και αδιάκοπα, έχοντας πίστη στις ικανότητές μας, καθώς την ίδια ώρα υπάρχει ένα περιβάλλον σωστών συνεργασιών που εμπνέεουν κάτι τέτοιο. Αν όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι θετική, τότε μπορείς να τα καταφέρεις. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στην ΑΕΛ και θεωρώ πως η έκπληξη είναι για τους άλλους και όχι εμάς, που θεωρώ ότι τους συστηνόμαστε… με καλό τρόπο.

Ο αγώνας με τον ΓΣΛ είναι ένα τοπικό ντέρμπι, ένα διαφορετικό παιχνίδι από τα υπόλοιπα. Το υπολόγιζες περισσότερο από τα προηγούμενα;

Φοβόμουν αυτό το ματς όσο και τα υπόλοιπα. Το θέμα, για εμάς, είναι σε κάθε αγώνα να παίζουμε όπως πρέπει. Τα ματς αυτά βέβαια, όπως ανέφερες, είναι ιδιαίτερα και μπορώ να πω ότι μπήκαμε χαλαροί και γι’ αυτό το λόγο στο πρώτο δεκάλεπτο βρισκόμασταν σε ισορροπία με τον Γυμναστικό. Όταν στη συνέχεια αυξήσαμε το ρυθμό μας και ανεβάσαμε την ένταση της πίεσής μας, τότε κάναμε τη ζωή μας πιο εύκολη.

Βρίσκεσαι επτά χρόνια στην ομάδα ως προπονητής της. Πριν δύο χρόνια βρισκόταν στη Γ’ Εθνική, πίστευες τότε ότι θα μπορούσε να βρεθεί σε αυτό το σημείο, να είναι δηλαδή στην Α2 και τόσο ψηλά στη βαθμολογία;

Η αλήθεια είναι ότι δεν το περιμέναμε τόσο γρήγορα, αλλά ήταν μέσα στους μακροπρόθεσμους στόχους μας όταν ήμασταν στις χαμηλότερες κατηγορίες. Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, δεν είναι άλλοι από την καθημερινή μας βελτίωση. Κάθε χρονιά κάναμε βήματα μπροστά και πρέπει να παραδεχθώ, ότι όποτε εμφανίστηκαν μπροστά μας σημαντικές ευκαιρίες, τις «πιάσαμε από τα μαλλιά». Γι’ αυτό το λόγο βρισκόμαστε εδώ, έστω κι αν δεν το περίμενε κανείς.

Θεωρείς, ότι η ομάδα έχει φτάσει σε αυτό το απόλυτο, έχοντας ένα «βαρύ» όνομα, κάτι που μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο, έστω κι αν αυτό προέρχεται από το ποδόσφαιρο;

Είναι μία πραγματικότητα, πως το όνομα αυτής της ομάδας, μας δίνει μεγαλύτερη δυναμική στο παρκέ. Ο κόσμος, επίσης, μας έχει βοηθήσει σημαντικά, αν και θα περίμενα μεγαλύτερη στήριξη, με βάση όσα έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια.

Η τελευταία σου φράση, μπορεί να αποτελεί κι ένα παράπονο για τον κόσμο;

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο παράπονο. Πιστεύω, όμως, πως ο κόσμος πρέπει να κοιτάζει ποια προσπάθεια είναι αυτή που αξίζει και αναλόγως να την ακολουθεί. Η διοίκηση, οι παίκτες κι εγώ, περιμένουμε μεγαλύτερη συμμετοχή στο Κλειστό της Νεάπολης.

Φαντάζεσαι την ΑΕΛ, ως μία παραδοσιακή επαρχιακή δύναμη και στο μπάσκετ;

Δεν μπορούμε να καταφέρουμε τώρα κάτι τέτοιο. Χρειάζονται αρκετές «θυσίες» από όλους μας, ξεκινώντας από το οργανωτικό σκέλος, ώστε να έχουμε τις σωστές βάσεις. Υπάρχει δεδομένα η διάθεση από όλους μας να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και πιστεύω, πως μελλοντικά και με υπομονή, θα καταφέρουμε να πετύχουμε και αυτό το σκοπό.

Δε θα μπορούσε η ομάδα, δηλαδή, να είναι έτοιμη για το «μπαμ» από την φετινή σεζόν;

Όχι, είναι πολύ νωρίς για τόσο μεγάλα λόγια. Προέχει η σταθερότητά μας, να γίνουμε μία από τις σταθερές δυνάμεις της Α2 και ύστερα να δούμε, αν μπορούμε να στοχεύσουμε πιο ψηλά. Το «4 στα 4» που κάναμε σήμερα (σ.σ. χθες) μπορεί να αποτελεί ένα καλό δείγμα των ικανοτήτων μας, αλλά στη συνέχεια μπορεί να μη σημαίνει τίποτα, αν εφησυχαστούμε. Είμαστε ένας σύλλογος με μεγάλες φιλοδοξίες, σαν αυτή που ανέφερες πριν για τη δημιουργία ενός μεγάλου επαρχιακού «πόλου» στο μπάσκετ, αλλά είναι σημαντικό πρώτα να σταθεροποιηθούμε στην Α2.

Πώς κρίνεις αυτή την προσπάθεια, όχι από τη σκοπιά του προπονητή, αλλά αυτή ενός παιδιού της περιοχής;

Είναι μεγάλη υπόθεση για μένα, όντως, να βλέπω μία τόσο καλή προσπάθεια και να τη ζω. Η Λάρισα, είναι μία πόλη που χρειάζεται το μπάσκετ και την ανάπτυξη σε αυτό το άθλημα. Ελπίζω, τόσο οι άνθρωποι της ομάδας όσο και οι υπόλοιποι παράγοντες της περιοχής, να συνεχίσουν να ακολουθούν με «θέρμη» αυτή την ανοδική μας πορεία. Θέλω να δω ψηλά αυτή την ομάδα, καθώς η Λάρισα έχει από τον καιρό της Ολύμπιας να παρουσιάσει ένα αξιοσημείωτο σύνολο στα ελληνικά παρκέ και όχι μόνο.

Μετά την νίκη στο τοπικό ντέρμπι, θα ξεκουραστείτε για μερικές ώρες και θα αρχίσετε να σκέφτεστε, ύστερα, τον Δούκα. Τι θα πεις στους παίκτες, εν όψει ενός ακόμη μεγάλου παιχνιδιού, με μια ομάδα που ξεκίνησε για την άνοδο και θα είναι «πληγωμένη» από την εντός έδρας ήττα με τον Ηρακλή;

Είναι σπουδαία υπόθεση για εμάς, όπως ανέφερες, να αφιερώσουμε λίγο χρόνο αύριο (σ.σ. σήμερα) στις οικογένειές μας και να ηρεμήσουμε για την εβδομάδα που ακολουθεί. Έχω πει πολλές φορές στους παίκτες μου, ότι εύκολα και δύσκολα δεν υπάρχουν στην Α2, ίσα-ίσα που μάλλον έχουμε περάσει τα πολύ δύσκολα. Ο Δούκας είναι μία εξαιρετική ομάδα, αλλά πρέπει να ασχολούμαστε με το τι κάνουμε εμείς. Είμαι σίγουρος, ότι θα είμαστε έτοιμοι και θα κοιτάξουμε στα μάτια τον Δούκα. Είναι μία πολύ μεγάλη πρόκληση να τον κερδίσουμε στην έδρα μας.