Ο Γιάννης Αθηναίου μίλησε στο basketblog και στον Αχιλλέα Μαυροδόντη για την αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό και τους λόγους που επέφεραν την ήττα. Ακόμα είπε για το ρόλο του πλέιμέικερ στο γήπεδο αλλά και για το επίπεδο της ΑΕΚ, το οποίο πρέπει να είναι πάντα το υψηλότερο. Τέλος αναφέρθηκε στον κόσμο που γέμισε το ΟΑΚΑ αλλά και για τον στόχο της Ευρώπης, που όπως ισχυρίστηκε, είναι κάτι εφικτό.

-Ποιος ήταν ο λόγος για τη σημερινή ήττα;

– Κοίταξε ξέραμε ότι παίζουμε με μία πολύ  δύσκολη ομάδα και μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, αυτό θεωρώ ότι είναι αδιαμφισβήτητο. Ο Παναθηναϊκός ξέραμε ότι θα μας αντιμετωπίσει πολύ σκληρά από την αρχή του παιχνιδιού και ξέραμε ότι θα ναι πολύ καλά προετοιμασμένος, το ίδιο προσπαθήσαμε να κάνουμε κι εμείς απέναντι στην άμυνα του οπού γνωρίζαμε και δουλέψαμε πάνω σ’ αυτό. Ξέραμε πως είναι μία πολύ σκληρή άμυνα στα όρια του φάουλ κάθε φορά και εμείς έπρεπε να ανταπεξέλθουμε απέναντι σ’ αυτό. Θεωρώ ότι στο πρώτο ημίχρονο γυρίσαμε σωστά τη μπάλα και βρήκαμε καλές  επιλογές, δυστυχώς όμως δεν  ήμασταν όσο εύστοχοι θα έπρεπε και δεν καταφέραμε να πάρουμε κάποια διαφορά. Στο δεύτερο δεν είχαμε την ίδια κίνηση με τη μπάλα και δε βρήκαμε λύσεις και θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός κάθε φορά όταν σταματάς να παίζεις, όταν μένεις από ενέργεια, είναι μία μάδα που χτυπάει πάντα τις αδυναμίες του αντιπάλου και θεωρώ ότι αυτό έκανε και πήρε κάποια διαφορά την οποία και κράτησε.

– Δηλαδή στο δεύτερο ημίχρονο, η ενέργεια και οι λάθος επιλογές στην επίθεση ήταν αυτό που στίχισε.

– Θεωρώ πως ναι, κατά κύριο λόγο το ότι δεν βρήκαμε σωστές επιλογές μέσα από τα plays μας και όπως καταλαβαίνεις αυτό οφείλεται και η άμυνα του Παναθηναϊκού.

– Παρόλα αυτά όμως, παρότι η ΑΕΚ είναι σε μία μεταβατική χρονιά, καθώς από την Α2 ξαναγυρνάει στο υψηλότερο επίπεδο, έδειξε ότι μπορεί να κοντράρει ομάδες Ευρωλίγκας.

– Αυτό σίγουρα ισχύει και ειδικά όταν έρχονται στην ομάδα παίχτες επιπέδου Ευρωλίγκας καταλαβαίνεις ότι οι απαιτήσεις και οι στόχοι αυξάνονται, το θέμα είναι ότι αυτό που δεν καταλαβαίνει ο πολύς κόσμος είναι ότι δεν γίνεται όλο αυτό να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Σίγουρα προσπαθούμε να κινηθούμε σ’ αυτό το επίπεδο είναι διότι αυτό αρμόζει και στη ιστορία και στο πόσο μεγάλη ομάδα είναι η ΑΕΚ, αλλά από κει και πέρα μέχρι να γίνουμε ομάδα και να δέσουμε δεν μπορούμε να κοιτάμε μακριά. Όλο αυτό θέλει χρόνο και υπομονή και επιμονή πάνω στο έργο και στη φιλοσοφία του κόουτς.

– Πόσο δύσκολο είναι για έναν πλέιμεϊκερ  να κουμαντάρει μία ομάδα, που όπως είπες και συ μέχρι πριν λίγο καιρό όλο κι ερχόντουσαν παίχτες.

– Κοίταξε κι εγώ όπως ξέρεις δεν είμαι από την αρχή κι εγώ στην πορεία ήρθα, αλλά από κει και πέρα αυτό που πρέπει να κάνει ένας πλέιμεϊκερ είναι να έχει ευχαριστημένους όλους τους παίχτες όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται αυτό και στο τέλος να είναι εκείνος ευχαριστημένος. Εγώ αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να εφαρμόσω τη φιλοσοφία του κόουτς μέσα από τα plays και να προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν στο ίδιο επίπεδο με τις σκέψεις του κόουτς.

– Ο κόσμος που γέμισε σήμερα ο γήπεδο…

Εντάξει, ο κόσμος της ΑΕΚ είναι τεράστιος και σίγουρα αυτός ο κόσμος έρχεται.  Δεν είναι ότι επιλέγει παιχνίδια και λόγο του Παναθηναϊκού. Σε κάθε αγώνα εντός είναι κοντά μας και αυτό είναι το ευχάριστο για μας γιατί εκεί δείχνει την ποιότητα του ο κόσμος και εκεί τον χρειαζόμαστε πάνω απ’ όλα, στα πιο μικρά παιχνίδια τα οποία πρέπει να τα κερδίζουμε και ο κόσμος με την βοήθειά του αποτελεί κάθε φορά το έξτρα κίνητρο για μας.

– Ένα τελευταίο κιόλας για να μη σε κουράζω κάνει και κρύο ( γέλια). Είναι ρεαλιστικός ο στόχος της Ευρώπης έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα;

– Σου είπα, εμείς αυτό που θέλουμε είναι να γίνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα ομάδα. Όταν θα συμβεί αυτό, θεωρώ ότι έχουμε αρκετές πιθανότητες να κινηθούμε και να πιάσουμε αυτό τον στόχο, αλλά προς το παρών θέλουμε να βλέπουμε την κάθε μέρα ξεχωριστά και να γινόμαστε όσο καλύτεροι γίνεται. Όταν γίνουμε ομάδα πιστεύω πως μπορούμε να το πετύχουμε πάντως.