Ξεκίνησε πιάνοντας την πορτοκαλί μπάλα στην ναυπηγό – επισκευαστική ζώνη του Περάματος όπου σε ηλικία 12 ετών έκανε το πρώτα της βήματα στον Ερμή Περάματος, έχοντας αγάπη για το μπάσκετ, και μη γνωρίζοντας την μεγάλη καριέρα που ανοιγόταν μπροστά της, και πως στην ηλικία των 32 της θα γινόταν το συνώνυμο των τίτλων

Η Αφροδίτη Κοσμά, περί ης ο λόγος, μετά τον Ερμή Περάματος, αγωνίστηκε στον Ατρόμητο Πειραιά, για να μετακομίσει Νότια, και για επτά χρόνια να αγωνιστεί στην Ακαδημία Ηλιούπολης. Από το 2007 ως το 2011 βρέθηκε στον Βύρωνα και στην μεγάλη ομάδα του Αθηναϊκού, κατακτώντας τρία πρωταθλήματα, δυο κύπελλα Ελλάδας, και το 2010 την μεγάλη ευρωπαϊκή κούπα, το Eurocup και το τριπλ κράουν. 

Στην συνέχεια μετακόμισε στον Παναθηναϊκό, μετά εκ νέου στον Βύρωνα και ξανά στον «τριφύλλι», όπου πέρυσι είδε την νυν ομάδα του, το Ελληνικό να την κερδίζει στον τελικό του Κυπέλλου, και να παίρνει και το πρωτάθλημα. Πλέον, η διεθνής φόργουορντ, κατάκτησε το τρίτο της Κύπελλο με την φανέλα του Ελληνικού, όπου αναδείχθηκε και πολυτιμότερη παίκτρια του τελικού, ενώ μετά την πρόκριση επί του Αθηναϊκού με 3-0, οδεύει ολοταχώς για τον νταμπλ. Η Αφροδίτη Κοσμά μίλησε στο basketblog.gr για το Κύπελλο Ελλάδας, τους στόχους της, και την Εθνική μας ομάδα.

-Αφροδίτη το Ελληνικό έκανε το back to back στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, κατακτώντας το τρόπαιο. Όλοι περιμέναμε πιο εύκολη επικράτηση, αλλά το Ρύσιο φάνηκε αποφασισμένο. Πόσο δύσκολο ήταν το παιχνίδι;

Το παιχνίδι με το Ρύσιο ήταν ένα απο τα πιο δύσκολα φετινά μας παιχνίδια, αλλά εμείς εμφανιστήκαμε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο αγώνα με έναν πολύ αθλητικό και δυνατό αντίπαλο. Υπήρχε και το άγχος του τελικού και του τίτλου του φαβορί και όντως έτσι έγινε, μέσα στο παρκέ, καθώς το παιχνίδι εξελίχθηκε πολύ δύσκολο, με την ομάδα μας να καταφέρνει να φτάσει στον στόχο της που ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας.

-Αναδείχθηκες πολυτιμότερη του final four, ήταν κάτι που επιθυμούσες και είχες ως στόχο;

Προσωπικά εγώ σε κάθε αγώνα έχω βασικό στόχο να κάνω ότι περνάει απο το χέρι μου για να βοηθήσω την ομάδα μου. Αυτό ακριβώς έκανα και στον τελικό. Δεν είχα κάποια άλλη σκέψη και  ο τίτλος αυτός ήρθε χωρίς να το σκεφτώ καθόλου και για να είμαι ειλικρινής δεν το περίμενα καθόλου και χάρηκα ιδιαίτερα! Όμως ακόμα και έναν τέτοιος ατομικός τίτλος προέρχεται απο ομαδική δουλειά και για αυτό θέλω να ευχαριστήσω τις συμπαίχτριες μου και το προπονητικό team.

-Πως είδες την φετινή διοργάνωση, και αν θεωρείς ότι είναι προτιμότερο να φιλοξενούνται σε επαρχιακές πόλεις;

Η φετινή διοργάνωση ήταν άψογα οργανωμένη απο όλους όσους εμπλέκονταν και όλες οι ομάδες έμειναν απόλυτα ικανοποιημένες απο τις συνθήκες. Θεωρώ πως θα ήταν καλύτερο να γινόταν σε κάποια επαρχιακή πόλη απο την άποψη πως θα γνώριζε και ο κόσμος της επαρχίας το γυναικείο μπάσκετ καθώς εδώ στην Αθήνα νομίζω πως το κοινό που μας παρακολουθεί έχει ήδη γνώση του επιπέδου και της ποιότητας του ενώ αντίθετα ο κόσμος της επαρχίας ίσως δεν έχει αντίστοιχη εικόνα και μέσα απο μια τέτοια διοργάνωση θα ερχόταν σε γνωριμία.

-Έχοντας κατακτήσει τρία Κύπελλα, δυο πρωταθλήματα και ένα Eurocup, ποίοι οι στόχοι της Αφροδίτης Κοσμά από εδώ και πέρα;

Oι στόχοι και τα όνειρα χρόνο με το χρόνο προσαρμόζονται στις συνθήκες . Για παράδειγμα φέτος στην ομάδα που είμαι είναι το Νταμπλ. Σε γενικές γραμμές αυτό που θέλω είναι να είμαι υγιής και να μπορώ να βελτιώνομαι συνεχώς και μέσα απο την εκάστοτε ομάδα μου να φτάνω όσο πιο ψηλά γίνεται.

-Πιστεύεις ότι το Ελληνικό έχει τα φόντα να πάρει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το νταμπλ; Σας θεωρούν απόλυτο φαβορί, το ενστερνίζεσαι;

Σίγουρα αυτή η ομάδα χτίστηκε για να πρωταγωνιστήσει. Όμως όλα κρίνονται και αποδεικνύονται μέσα στο γήπεδο. Εκεί δουλεύουμε όλοι μαζί σκληρά και έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα που είναι δυνατή και ανταγωνιστική σε κάθε επίπεδο. Δεν θα έβαζα σε εμάς τον τίτλο του φαβορί. Θεωρώ πως κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα γιατί σε έναν αγώνα μπάσκετ όλα μπορούν να ανατραπούν. Μπορώ όμως να πω με σιγουριά πως δουλεύουμε ιδιαίτερα σκληρά για να κατακτήσουμε τους στόχους μας και πάνω σε αυτή τη δουλειά στηριζόμαστε και όχι στους άτυπους τίτλους.

-Είχες την τύχη και την ποιότητα να αγωνίζεσαι σε όλες τις πρωτοκλασάτες Ελληνικές ομάδες, πως βλέπεις το Γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα;

Το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα θεωρώ πως έχει τα τελευταία χρόνια ένα σταθερά υψηλό επίπεδο. Σαφώς υπάρχουν και κακές στιγμές για αυτό άλλα θεωρώ πως όλοι όσοι ασχολούνται με αυτό, είτε είναι προπονητές, είτε είναι παράγοντες, είτε εμείς οι αθλήτριες, πέρα απο το ταλέντο και την ποιότητα που υπάρχει, υπάρχει αγάπη και μεράκι για αυτό που γίνεται και θεωρώ πως ο συνδυασμός όλων αυτών κρατάει σε υψηλά επίπεδα το γυναικείο μπάσκετ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αναβάθμισης. Θα πρέπει κάθε χρόνο να ανεβαίνουμε και να βελτιωνόμαστε με βάση τις εμπειρίες της προηγούμενης χρονιάς.

-Πως και δεν αγωνίστηκες στο εξωτερικό;

Την στιγμή που ήμουν αποφασισμένη να αγωνιστώ σε ομάδα του εξωτερικού ήρθε η πρόταση της ομάδας του Αθηναϊκού. Ο τότε πρόεδρος είχε μεγάλα σχέδια τα οποία ήταν παρόμοια με τα δικά μου (να κατακτήσουμε τίτλους και συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ) οπότε έμεινα με μεγάλη χαρά στην Ελλάδα. Οπότε αφού είχα όλα όσα ήθελα στην Ελλάδα δεν έκανα το βήμα για το εξωτερικό. Δεν το μετανιώνω, πραγματικά έχω κερδίσει πάρα πολλά εδώ.

-Αν και νωρίς πως βλέπεις την Εθνική μας στο Ευρωμπάσκετ που θα γίνει το καλοκαίρι σε Ουγγαρία και Ρουμανία;

H αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά νωρίς για να μιλήσουμε για την Eθνική ομάδα. Πάνω απο όλα πρέπει να είναι υγιείς όλες οι αθλήτριες απο εκεί και πέρα έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον κύριο Δικαιουλάκο πως θα κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά , η ομάδα θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και με λίγο τύχη κατά την διάρκεια του Πανευρωπαϊκού πιστεύω ότι θα έχουμε κάποια διάκριση.