«Καλύτερα που δεν μας θεωρούν φαβορί, γιατί όλες τις επιτυχίες μας τις κάναμε σαν αουτσάιντερ», μας ανέφερε μεταξύ άλλων ο διεθνής playmaker του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μάντζαρης σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο basketblog.gr, στο περιθώριο της media day της ομάδας ενόψει της νέας πολύ δύσκολης σεζόν που ακολουθεί. 

Ο Έλληνας γκαρντ διανύει την έκτη του σεζόν στο «Λιμάνι» και μας μίλησε για τις διαφορές του φετινού Ολυμπιακού με τον περυσινό, για το ντέρμπι με τον «αιώνιο» αντίπαλο που θα διεξαχθεί πολύ νωρίς, ενώ αναφέρθηκε και στις μνήμες που έχει από το final four της Κωνσταντινούπολης το 2012 και τις αναμνήσεις που του φέρνει. 

Βαγγέλη καλησπέρα, πες μας πως είδες τα φιλικά της ομάδας στο τουρνουά του Ηρακλείου;

«Σίγουρα βγάλαμε αρκετά συμπεράσματα γιατί ήταν δύο δυνατά φιλικά με ομάδες Ευρωλίγκα, βέβαια στο δεύτερο παιχνίδι είμαστε απογοητευμένοι από την εμφάνιση μας, γιατί είχαμε μεγάλη έλλειψη ενέργειας και διάθεσης κάτι που φάνηκε στο γήπεδο αφού βλέπαμε την Εφές να είναι δύο ταχύτητες πάνω, στα ριμπάουντ πήγαιναν πάντα πρώτοι και εμείς ήμασταν δύο κλικ κάτω σε ταχύτητα κάτι που πρέπει να βελτιώσουμε άμεσα στα επόμενα παιχνίδια».

Πιάνομαι από αυτό που είπες και εσύ, είδαμε η ομάδα να δέχεται πολλά καλάθια στον αιφνιδιασμό και να έχει σοβαρό πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό ;

«Όπως ανέφερα και πριν αυτά δεν νομίζω ότι είναι θέμα τακτικής, είναι καθαρά θέμα ενέργειας. Η Εφές είχε πιο πολύ ενέργεια πήγαινε πιο γρήγορα στη μπάλα από εμάς και σε όλες τις διεκδικήσιμες μπάλες και αυτό έγινες ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο κατεβάσαμε λίγο τη διαφορά, αλλά δεν ήταν αρκετά τα 10 καλά λεπτά μπάσκετ που παίξαμε για να νικήσουμε τον αγώνα».

Φέτος ίσως η περιφέρεια του Ολυμπιακού είναι η πιο πλήρης που είχε τα τελευταία χρόνια με την προσθήκη του Γκριν, εσύ νιώθεις παραπάνω πίεση;

«Όχι ίσα-ίσα που είναι καλό να υπάρχει πίεση γιατί είναι καλό να υπάρχει μία πλήρης περιφέρεια αφού η χρονιά είναι πολύ μεγάλη και επίπονη με πολλά ταξίδια και πολλούς αγώνες. Μακάρι να μην έχουμε τραυματισμούς, αλλά αυτά συμβαίνουν σε μία ομάδα, κάποια απρόοπτα που δεν προγραμματίζονται. Και πρέπει να είναι ο καθένας έτοιμος για να βοηθήσει την ομάδα. Πέρυσι είχαμε σε κάποια καίρια σημεία της σεζόν κάποιους πολύ σημαντικούς τραυματισμούς που μας στοίχησαν».

Η Ευρωλίγκα πριν από λίγη ώρα ανακοίνωσε ότι το final four επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη και στο «Sinan Erdem» που η ομάδα κατέκτησε τον πρώτο μεγάλο τίτλο της νέας εποχής. Αυτό κάνει ένα παίκτη να βρει παραπάνω κίνητρο για να βρεθεί εκεί;

«Σίγουρα μας «ξυπνάει» ευχάριστες αναμνήσεις και γεγονότα από τότε που περάσαμε τόσο ωραία με την κατάκτηση. Εντάξει και να μην γινόταν στο «Sinan Erdem» εμείς θα είχαμε το ίδιο κίνητρο για να πάμε στο final four. Πέρυσι δεν καταφέραμε να μπούμε καν στα playoffs, αποτύχαμε κακά τα ψέματα και αυτό μας δίνει ένα παραπάνω κίνητρο για να είμαστε πολύ καλύτεροι από πέρυσι».

 Είσαι στον Ολυμπιακό από το καλοκαίρι του 2011 έχεις αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του κόουτς Ίβκοβιτς, του κόουτς Μπαρτζώκα και του κόουτς Σφαιρόπουλου. Θέλω να μας πεις ποιες είναι οι διαφορές του κόουτς Σφαιρόπουλου σε σχέση με τους άλλους δύο προπονητές;

«Ο κόουτς Σφαιρόπουλος είναι ένας άνθρωπος που το λέει ότι όλα ξεκινάνε από την άμυνα, βασίζεται στην άμυνα του γιατί είναι η φιλοσοφία του αυτή. Και εγώ πιστεύω ότι κυρίαρχο στοιχείο της ομάδας πρέπει να είναι η άμυνα. Αυτή είναι η διαφορά με τους άλλους δύο κόουτς οι οποίοι είναι πιο επιθετικής νοοτροπίας».

Το ντέρμπι φέτος με τον Παναθηναϊκό είναι πολύ νωρίς δεύτερη αγωνιστική, αυτό προσθέτει στην ομάδα ένα παραπάνω άγχος ώστε να είναι πιο γρήγορα έτοιμη από ότι έχει προγραμματίσει λόγω του ντέρμπι;

«Κοίτα σίγουρα ότι δεν θα είμαστε έτοιμοι είναι η αλήθεια κακά τα ψέματα και καμία ομάδα δεν θα είναι έτοιμη στα μέσα Οκτωβρίου. Αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει να είμαστε στο επιθυμητό επίπεδο, ώστε να πάρουμε τη νίκη που θα είναι πολύ σημαντική για τη συνέχεια του Πρωταθλήματος. Το καλό είναι ότι παίζουμε στην έδρα μας θα έχουμε το κόσμο μας και ότι είναι ένα ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και αυτά τα παιχνίδια είναι διαφορετικής σημασίας και βαρύτητας και θα πρέπει να κερδίσουμε».

Η φετινή Ευρωλίγκα αλλάζει, το φορμάτ είναι τελείως καινούργιο ο στόχος της ομάδας είναι να περάσει στα playoffs;

«Σίγουρα όπως είπες και εσύ η Ευρωλίγκα αλλάζει πάρα πολύ, γίνεται πολύ ανταγωνιστική, το πρόγραμμα είναι πολύ πιο δύσκολο και δεν υπάρχουν κάποια ματς που θα είναι εύκολα μέχρι τα Χριστούγεννα όπως πέρυσι. Φέτος πρέπει να είσαι σταθερός από την αρχή και να κάνεις αυτά που πρέπει και σίγουρα ο πρώτος στόχος της ομάδας είναι να προκριθούμε στα playoffs και αν μπορούμε να έχουμε και μία θέση που θα πάρουμε το πλεονέκτημα έδρας για τη συνέχεια».

Θεωρείς ότι είναι πιο δύσκολη φέτος η συμμετοχή στο final four, γιατί βλέπουμε ότι οι ομάδες έχουν ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και η Φενέρ θα παίζει και στην πόλη της;

«Για εμένα δεν υπήρχε χρόνος που ήταν εύκολη η πρόκριση στο final four, αλλά καλύτερα που δεν είμαστε φαβορί, γιατί όταν δεν είμαστε φαβορί πάμε καλά συνήθως. Οπότε ας μην μας θεωρούν φαβορί γιατί όλες τις επιτυχίες τις έχουμε κάνει σαν αουτσάιντερ».

Θέλω σαν τελευταία ερώτηση, να μου πεις τα πλεονεκτήματα του φετινού Ολυμπιακού με τον περυσινό;

«Με την έλευση του Έρικ (Γκριν) έχουμε περισσότερες λύσεις στο σκοράρισμα, ο Κεμ (Μπιρτς) ουσιαστικά είναι στη θέση του Οθέλο Χάντερ και είναι σε πολύ καλό επίπεδο και μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε ο Οθέλο σε πολύ υψηλό βαθμό μόλις προσαρμοστεί πλήρως, γιατί να μην ξεχνάμε είναι και η πρώτη του χρονιά. Και πιστεύω ότι θα μπορούμε φέτος να τρέξουμε πιο πολύ και να είμαστε καλύτεροι στην άμυνα που είναι και το σημαντικό. Γιατί πέρυσι θέλαμε να είμαστε η καλύτερη άμυνα και τελικά αυτή μας «σκότωσε». Δεχόμασταν 80 και 85 πόντους στην Ευρωλίγκα και δεν μπορούσαμε να σημειώσουμε εύκολους πόντους. Ο βασικός μας στόχος είναι να βελτιώσουμε την άμυνα μας και να καταφέρουμε να σημειώσουμε περισσότερους πόντους στο transition».