Ο Βαγγέλης Μπέμπης μίλησε αποκλειστικά στο basketblog και τον Αχιλλέα Μαυροδόντη, και είπε για τις πρώτες του εντυπώσεις από την Αμερική και το πανεπιστήμιο του IONA στο οποίο αγωνίζεται. Ακόμα αναφέρθηκε στις διαφορές του Αμερικάνικου τρόπου παιχνιδιού με τον Ευρωπαϊκό, στην Ελληνική κοινότητα που τον έχει αγκαλιάσει, αλλά και στην Εθνική Ελλάδος, στην κλήση της οποίας θα ήταν παρόν για να εκπροσωπίσει τη χώρα του. Τέλος δεν μμπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για την ομάδα στην οποία ανδρώθηκε μπασκετικα, τον Ηλυσιακό, ο οποίος από του χρόνου θα αγωνίζεται στην Γ΄ Εθνική, γεγονός το οποίο θλίβει πολύ τον 20χρονο 2μετρο κόμπο γκαρντ.

-Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από την Αμερική;

«Ήρθα στην αμερική πολύ αδύνατος, χωρίς να ξέρω τίποτα και κανέναν, οπότε όπως καταλαβαίνεις ήταν πολύ περίεργα για μένα. Δεν είχα φίλους, δεν ήξερα τον τρόπο παιχνισιού εδώ και γενικά ήταν δύσκολα μέχρι να προσαρμοστώ και να βρω τον ρυθμό μου εδώ. Δούλεψα πολύ για να μπορέσω να ανταπεξέλθω, αλλά τώρα που είδα τον «αμερικάνικο» τρόπο ζωής αλλά και παιχνιδιού, έγιναν όλα πιο εύκολα, και σιγά σιγά κερδίζω και χρόνο συμμετοχής».

-Ποιες είναι οι διαφορές στο παιχνίδι εκεί και εδώ;

«Εδώ είναι όλα διαφορετικά. Είναι όλοι πιο αθλητικοί και εκρηκτικοί. Οπότε όπως κατταλαβαίνεις προσπάθησα πολύ για να μπορέσω να τους κοντράρω. Γενικά δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως εδώ είναι άλλο μπάσκετ».

-Πως πήρες την απόφαση να πας στην Αμερική;

«Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι καλά όπως και να το κάνουμε. Όπως και να έχει ήθελα να δοκιμάσω και την Αμερική, να δω πως δουλεύουν οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο, γιατί μην ξεχνιόμαστε πως οι Αμερικάνοι είναι οι κορυφαίοι και ακόμα αν προτιμάς, πολλοί Αμερικανοί είναι και οι κορυφαίοι στην Ευρώπη. Όποιος έρθει εδώ και δει πως δουλεύουν θα καταλάβει πως εδώ είναι άλλες οι ταχύτητες. Κάνουμε ΠΟΛΛΕΣ ώρες προπόνηση την ημέρα, συνήθως 4 ώρες μπάσκετ και 1 ώρα βάρη. Ήθελα να δω αν θα μπορώ να ανταπεξέλθω εδώ!»

-Η Ελληνική κοινότητα εκεί σε έχει αγκαλιάσει;

«Ναι και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Έρχονται πολλοί Έλληνες στο γήπεδο με εμψυχώνουν. Παράλληλα κι εγώ πάω στις εκδηλώσεις που γίνονται και αυτό ξέρεις δίνει και μια γεύση Ελλάδας. Δεν είναι σαν την Ελλάδα αλλά και πάλι είναι πολύ όμορφο όλο αυτό».

-Τι σε έκανε να διαλέξεις το IONA;

«Είχα αρκετές προτάσεις από κολλέγια, όμως το IONA ήταν εκείνο που με ήθελε περισσότερο και που το έδειξε. Το βασικότερο όλων βέβαια είναι το ότι είναι μια ομάδα που δουλεύει με τα γκαρντ πολύ. Δηλαδή στους αγώνες αν δεις έχουμε συνεχώς 4 “κοντούς”».

-Πως αντέδρασες όταν σου ήρθε η πρόταση;

«Στην αρχή δεν το πίστευα γιατί το IONA είναι μια καλή ομάδα, μέσα στις 50 καλύτερες της χώρας και συγκεκριμένα νούμερο 44! Και δεν το πίστευα γιατί προερχόμουν από μια χρονιά που στον Ίκαρο δεν έπαιζα και δεν ήμουν και στην Εθνική το καλοκαίρι. Πάντως ήταν πολύ ωραίο το συναισθημα».

-Μίλησες για Εθνική. Το καλοκαίρι η ομάδα μπορεί να υπολογίζει σε εσένα για το Πανευρωπαϊκό;

«Εννοείται! Αν έρθει η κλήση από την Εθνική θα είμαι πολύ χαρούμενος και θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να κερδίσει η ομάδα αν και εφόσον μου ζητηθεί. Η Εθνική για μένα είναι όνειρο και παράλληλα για κάθε αθλητή είναι η μεγαλύτερη τιμή. Σίγουρα αν με θέλουν εγώ είμαι εδώ!»

-Ουσιαστικά ανδρώθηκες μπασκετικά στον Ηλυσιακό. Τώρα όπως ξέρεις η ομάδα έχει πάρει την κάτω βόλτα και από του χρόνου μάλιστα θα αγωνίζεται στην Γ΄ Εθνική κατηγορία. Σε στενοχωρεί αυτό;

«Ο Ηλυσιακός είναι η ομάδα μου. Εκεί μεγάλωσα και με σταναχωρεί πολύ η κατάσταση. Ήμουν στον Ηλυσιακό από τα 14 μου χρόνια από τον ΑΟ Ζωγράφου. Κάθε χρονιά από τότε παλεύαμε για το πρωτάθλημα στο παιδικό και μετά στο εφηβικό. Είχα εξαιρετικούς συμπαίκτες όπως πχ ο Ιωάννης ο Παπαπέτρου που τώρα είναι στον Ολυμπιακό και εξαιρετικούς προπονητές με τους οποίους κάναμε πολύ καλή δουλειά. Κάπου εκεί ξέσπασε η οικονομική κρίση, και δεν ήταν εύκολο να συνεχιστεί έτσι η κατάσταση με τόσες μεταγγραφές κλπ που γινόντουσαν. Δεν κατηγορώ κανέναν για την κατάσταση, πολλές ομάδες είχαν πρόβλημα με την κρίση».

-Είσαι στην Αμερική τώρα. Περνάει από το μυαλό σου το NBA;

«Είμαι ακόμα πρωτοετής εδώ και δεν θλελω να το σκέφτομαι αυτό. Αν έρθει θα είναι ευλογία από το θεό, όμως εμένα στόχος μου είναι να δουλεύω κάθε μέρα και να πιέζω όσο γίνεται τον εαυτό μου για να βελτιώνομαι. Αν είναι να έρθει το NBA ας έρθει, αλλά εμένα αυτό που με ενδιαφέρει τώρα είναι το IONA και η επόμενη μέρα».

-Πρόταση από Α1 είχες το καλοκαίρι;

«Είχα προτάσεις και από σοβαρές ομάδες. Αλλά ήθελα να δοκιμάσω το εξωτερικό και να τεστάρω τον εαυτό μου. Να δω πως δουλεύουν οι καλύτεροι παίκτες στην ηλικία μου και να προσπαθήσω να τους κοντράρω. Στην Ελλάδα δεν ήξερα αν θα έχω χρόνο συμμετοχής και δεν ήθελα να δουλέψω έτσι. Ήθελα να πάω κάπου που να έχω ένα παραπάνω κίνητρο για να δουλεύω. Αυτό το κίνητρό το βρήκα εδώ. Εδώ έχεις ανταγωνισμό στην προπόνηση! Έχεις παιδιά που διψάνε να γίνουν καλύτεροι και να παίξουν το top επίπεδο. Αυτό μόνο καλύτερο μπορεί να σε κάνει».

-Οι σπουδές αλήθεια πως πάνε;

«Δεν είναι εύκολο και αυτό. ξένη γλώσσα είναι και είναι και πολλές οι ώρες που είμαι στο γήπεδο. Μέχρι στιγμής πάντως πάμε καλά και εκεί».