Ο Κολοσσός Ρόδου, πέτυχε χθες μία από τις πιο αξιοσημείωτες νίκες της αγωνιστικής, φεύγοντας χάρη στο επιβλητικό 73-84, με το «διπλό» από την Κηφισιά. Οι παίκτες του Άρη Λυκογιάννη, συνεχίζοντας να δείχνουν ένα πολύ καλό πρόσωπο, φαίνονται έτοιμοι για την είσοδό τους στα play-offs της Basket League ΣΚΡΑΤΣ.

Ο νεαρός γκαρντ των Δωδεκανησίων, Βασίλης Τολιόπουλος, μιλάει στο Basketblog.gr για τη μεγάλη αυτήν νίκη, καθώς και… το κίνητρο που τους έδωσε ειδικά για το συγκεκριμένο ματς, η απόφαση του Αθλητικού Δικαστή που κατακύρωνε τον αγώνα της περασμένης εβδομάδας με τον Απόλλωνα Πατρών, υπέρ των Αχαιών. Παράλληλα, δε διστάζει να αναφερθεί στο δικό του δρόμο προς την καθιέρωση, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, θεωρώντας ιδανικό το περιβάλλον της τωρινής ομάδας του, για την μπασκετική ανέλιξή του. Τέλος, κάνει λόγο για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα με τον Άρη, ενώ δίνει τη δική του άποψη για το πρωτάθλημα και τη βαθμολογική του κατάσταση.

Συνέντευξη στον Ραφαήλ Αλαγά

Βασίλη, καταφέρατε να πετύχετε ένα σημαντικό αποτέλεσμα στην Κηφισιά. Ποια πιστεύεις, ότι ήταν τα στοιχεία που καθόρισαν υπέρ σας την αναμέτρηση;

Όπως και στα περισσότερα παιχνίδια που έχουμε κερδίσει, το σημαντικότερο στοιχείο που μας έδωσε και χθες το αποτέλεσμα, ήταν η άμυνά μας. Στο τελευταίο δεκάλεπτο, ειδικά, ήμασταν πολύ επιθετικοί, ενώ στο επιθετικό κομμάτι είχαμε μία πολύ καλή προσέγγιση του τι έπρεπε να ακολουθήσουμε, πρωτίστως με καλό μοίρασμα της μπάλας και σωστή εκτέλεση του pick ‘n’ roll. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύω πως καταφέραμε να φύγουμε νικητές από την Κηφισιά.

Πρόκειται για ένα ματς, του οποίου ο χαρακτήρας ήταν διαφορετικός από εκείνο του πρώτου γύρου. Η Νέα Κηφισιά, δείχνει εδώ και αρκετό καιρό να έχει υποστεί «μπλακ άουτ», σε σχέση με τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει στην αρχή της σεζόν, ενώ εσείς μετά από ένα «μουδιασμένο» ξεκίνημα, παρουσιάζεστε διαρκώς βελτιωμένοι.

Νομίζω, πως η βελτίωσή μας οφείλεται κυρίως, στην «χημεία» που διαθέτουμε ως σύνολο, μιας και όλοι οι παίκτες, εκτός από καλοί μπασκετμπολίστες, είναι και εξαιρετικοί χαρακτήρες. Παράλληλα, ο κόουτς μας έχει βοηθήσει ιδιαίτερα από τη στιγμή που ήρθε, και όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι. Αυτοί, πιστεύω πως είναι οι λόγοι, χάρη στους οποίους δείχνουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο.

Πόσο δύσκολο ήταν, μετά από μία απόφαση που κρίνετε ως άδικη για τον κόπο που είχατε καταβάλει στον αγώνα με τον Απόλλωνα Πατρών, να βρείτε τη δύναμη για να διεκδικήσετε και να κερδίσετε ένα εκτός έδρας παιχνίδι, και δη κυριαρχώντας στη μεγαλύτερη διάρκεια του;

Η αλήθεια είναι, πως για πολλούς θα ήταν όντως πολύ δύσκολο και μπορεί να τους «στιγμάτιζε» ψυχολογικά. Εμείς, όμως, είδαμε την απόφαση αυτήν ως κίνητρο και ευκαιρία να αποδείξουμε, πως άξια ήμασταν οι νικητές την περασμένη εβδομάδα, καθώς και ότι δε μας ενδιαφέρει τι μπορεί να αλλάξει στα χαρτιά. Αγωνιστήκαμε, λοιπόν, με περίσσειο πάθος και ενέργεια, για τους εαυτούς μας και τον προπονητή μας, και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

Η εικόνα σας, λοιπόν, έχει αλλάξει, όπως αναφέραμε νωρίτερα. Έχει γίνει, ωστόσο, σε τέτοιο βαθμό, ώστε οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για εσάς πλέον, αφορά μόνο τα play-offs.

Παίζουμε, όντως, πολύ καλό μπάσκετ και με βάση την εικόνα που δείχνουμε τελευταία, σίγουρα αξίζουμε την είσοδό μας στις οκτώ κορυφαίες ομάδες. Υπάρχει, όμως, αρκετός δρόμος ακόμη μπροστά μας, μέχρι τη μαθηματική εξασφάλιση της παρουσίας μας στα play-offs, και κάθε παιχνίδι οφείλουμε να το κοιτάζουμε προσεκτικά, προκειμένου να φτάσουμε στο στόχο μας.

Γεννημένος το 1996, βρίσκεσαι σε ένα σύλλογο που δείχνει να έχει αρκετά ψηλά στα πλάνα του, να βοηθήσει νεαρούς παίκτες σαν εσένα, να αναδειχθούν. Είναι, όντως, ιδανικό περιβάλλον ο Κολοσσός Ρόδου για μπασκετμπολίστες της ηλικίας σου;

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, είμαι σίγουρος ότι το περασμένο καλοκαίρι έκανα πραγματικά την καλύτερη επιλογή, στο σημείο που βρίσκεται τώρα η καριέρα μου. Όλα στον Κολοσσό, λειτουργούν άψογα, και αυτό είναι που φαίνεται άλλωστε. Ο προπονητής, επίσης, έχει δείξει εμπιστοσύνη σε παίκτες, όπως ο Γιαννούλης (Λαρεντζάκης) κι εγώ, και είμαι βέβαιος πως χάρη στον Κολοσσό, μπορώ να βρω την ευκαιρία να διεκδικήσω κάτι ανώτερο.

Την ίδια ώρα, είναι και οι υποχρεώσεις στις Εθνικές ομάδες ένα «όχημα», προς την ίδια κατεύθυνση;

Το εθνόσημο, είναι μία διαφήμιση για κάθε παίκτη που έχει την τιμή να το φορά. Μπορείς, ασφαλώς, να τα καταφέρεις και χωρίς να βρίσκεσαι στις κλήσεις των Εθνικών ομάδων, με σκληρή δουλειά στο σύλλογο, όπου αγωνίζεσαι, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί μία επιπλέον βοήθεια για την καριέρα σου.

Με φόντο, ασφαλώς, τη συμμετοχή στην Εθνική Ανδρών.

Εννοείται. Δεν νομίζω να υπάρχει νεαρός παίκτης, που να μην ονειρεύεται να εκπροσωπήσει την χώρα του, μέσω της Εθνικής Ανδρών. Μακάρι κάποια στιγμή να τα καταφέρω. Πιστεύω πως βρίσκομαι σε καλό δρόμο, αναφορικά με την καθιέρωσή μου, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Το επόμενο παιχνίδι για την ομάδα σου για το πρωτάθλημα, είναι κόντρα στον Άρη, μία ομάδα εξίσου φορμαρισμένη και που διεκδικεί την είσοδό της στα play-offs, ακόμη και μέσω της τρίτης θέσης. Ποια είναι η φυσιογνωμία αυτού του αγώνα και ποιοι οι παίκτες-κλειδιά του αντιπάλου που πρέπει να περιορίσετε;

Αρχικά, πρέπει να επιστρατεύσουμε ξανά την καλή μας άμυνα, και να είμαστε προσηλωμένοι κυρίως σε αυτό το κομμάτι. Από εκεί και πέρα, οφείλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο ομαδικοί επιθετικά, μοιράζοντας σωστά την μπάλα. Πιο σημαντικός παίκτης του Άρη, είναι μεν ο Βεζένκοφ, αλλά δεν είναι και ο μοναδικός επικύνδυνος αντίπαλος. Ο Άρης έχει και εξαιρετικά γκαρντ, όπως ο Τόμας και ο Πάσαλιτς, ενώ είναι μία ομάδα που ξέρει τι ζητάει στο παρκέ. Είμαι πεπεισμένος, όμως, για άλλη μία νίκη.

Μετά από 19 αγωνιστικές, ποιος είναι κατά τη γνώμη σου, σε όλα τα «μέτωπα», ο «χάρτης» του τρέχοντος πρωταθλήματος;

Πιστεύω, πως η πρώτη οκτάδα δε θα αλλάξει και οι ομάδες που βρίσκονται σε αυτήν, θα είναι και αυτές που θα απαρτίζουν τα play-offs. Έχουμε, βέβαια, αρκετό δρόμο ακόμη μέχρι το φινάλε, και υπάρχουν ομάδες που διατηρούν ελπίδες για την είσοδο στην οκτάδα, όπως η Κηφισιά και τα Τρίκαλα, τα οποία πέτυχαν την έβδομη νίκη τους, κόντρα στον Πανελευσινιακό. Στη «μάχη» της σωτηρίας, ο Πανιώνιος βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ενώ υπάρχουν και πολλές ακόμη ομάδες που θα παλέψουν, για να αποφύγουν τον υποβιβασμό.