Με αφορμή, την επεισοδιακή αναμέτρηση με την οποία ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της Β’ Εθνικής όπου ο Έσπερος Καλλιθέας ηττήθηκε με 101-97 στην παράταση από το Αιγάλεω, ο κόουτς Γράψας μας μίλησε για τον Έσπερο Καλλιθέας, τον Αντώνη Μάντζαρη αλλά και το… μέλλον του.

Ποιός είναι όμως ο κόουτς Ιωάννης Γράψας;

Ο 37χρόνος άμεσος συνεργάτης του Αντώνη Μάντζαρη στον Έσπερο Καλλιθέας πριν τον «κάνει προπονητή ο Αντώνης» όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος, έπαιζε μπάσκετ. Στα 32 του χρόνια αγωνίστηκε τελευταία χρονιά στην Δάφνη Δαφνίου (Β’ ΕΣΚΑ το 2015) και τότε ο Μάντζαρης τον έβαλε στο… τρυπάκι της προπονητικής. Οι δυο τους ανέλαβαν τον Έσπερο Καλλιθέας (Α’ ΕΣΚΑΝΑ) και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν. Στην πρώτη τους χρονιά στον πάγκο των Καλλιθεωτών, ο Έσπερος κατέλαβε την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα αλλά λόγω των ανακατατάξεων δεν ανέβηκε κατηγορία. Στην δεύτερη σεζόν η άνοδος στις Εθνικές Κατηγορίες επιτεύχθηκε. Μάλιστα, την αμέσως επόμενη σεζόν το προπονητικό δίδυμο των Μάντζαρη και Γράψα οδήγησε την ομάδα στην Β’ Εθνική ως πρωταθλήτρια του ομίλου. Η περσινή σεζόν ήταν μεταβατική με την ομάδα να σημειώνει αξιοπρεπή πορεία και να τερματίζει στα μεσαία στρώματα της βαθμολογίας στον πολύ ανταγωνιστικό Νότιο Όμιλο της Β’ Εθνικής. Το καλοκαίρι έγινε μία ανανέωση σε υλικό, το μπάτζετ ανέβηκε και η ομάδα κάνει πορεία πρωταθλητισμού μέχρι τώρα (10-5, τρίτη θέση σε ισοβαθμία). Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2018, ο κόουτς Γράψας ανέλαβε το εφηβικό του Εσπέρου Καλλιθέας το οποίο αρχικά “έσωσε” από τον υποβιβασμό και την αμέσως επόμενη σεζόν (2018-2019) το οδήγησε στα Play-Off της Α’ ΕΣΚΑΝΑ Εφήβων (5η θέση). Φέτος, παραιτήθηκε μεσούσης της σεζόν από την τεχνική ηγεσία της ομάδας και επικεντρώθηκε πλήρως στο Ανδρικό τμήμα.

-Πως βίωσες εσύ την αναμέτρηση αυτή με το Αιγάλεω;

«Ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο και συναισθηματικό παιχνίδι για εμένα. Η επιχειρηματική μου ζωή είναι στο Αιγάλεω οπότε είμαι δεμένος με την περιοχή. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ήμασταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο μέρος του ματς αλλά και το Αιγάλεω δεν τα έβαλε κάτω, φτάνοντας στην ανατροπή. “Βγάζω το καπέλο” στα παιδιά για την προσπάθεια τους στο παιχνίδι αλλά και συνολικά στο πρωτάθλημα. Το “Σίτι” είναι μία έδρα που στην Β’ Εθνική δεν την συναντάς ενώ ακόμα και ομάδες της Α1 την ζηλεύουν. Μία ιστορική ομάδα με πολύ κόσμο που όμως θα πρέπει να μάθει να μην είναι τόσο παρορμητικός.»

-Πες μας λίγο για το χρονικό της διακοπής;

«Αρχικά στεναχωρήθηκα πάρα πολύ, δεν είναι όμορφες εικόνες αυτές. Όπως είπα προηγουμένως, θα πρέπει να σκεφτόμαστε πριν κάνουμε κάτι, δεν είμαι αρμόδιος να πω ποιός ξεκίνησε τι και πως καταλήξαμε σε αυτή τη μετατόπιση οπαδών και στη σύρραξη. Εγώ απλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι στεναχωριέμαι πάρα πολύ για τον πρόεδρο της ομάδας μας ο οποίος έφυγε από το γήπεδο με -1 δόντι και με κακώσεις στα πλευρά.»

-Ο δεύτερος γύρος ξεκινά στη Κρήτη για σας όπου την Κυριακή αντιμετωπίζετε τον ΟΦΗ. Πως προετοιμάζεστε για αυτό το ματς και πόσο σημαντικό παιχνίδι είναι αυτό;

«Είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για εμάς καθώς πρέπει να επιστρέψουμε στις επιτυχίες, κόντρα σε μία ομάδα δουλεμένη, πολύ καλή που εντός έδρας γίνεται ακόμα καλύτερη. Έχει ποιοτικούς παίκτες όπως ο Μποχωρίδης, ο Αγαπιάσης και ο Μπουμπάρης. Εμείς έχουμε να διαχειριστούμε την απουσία του Σπύρου του Μαγκουνή ο οποίος αναμένεται να μπει σε ρυθμό προπονήσεων αυτή την εβδομάδα αλλά δεν θα ταξιδέψει εκτός απρόοπτου στην Κρήτη.»

-Η ολοκλήρωση του πρώτου γύρου σας βρίσκει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας σε ισοβαθμία με Αιγάλεω και Εθνικό ενώ από πάνω σας βρίσκονται Μαρούσι και Πανερυθραϊκός. Ποιός είναι ο φετινός στόχος της ομάδας και αν έχετε στο νου σας την άνοδο στην Α2;

«Δεν θα κρυφτούμε. Από την αρχή της σεζόν το λέμε. Έχουμε πολύ καλή ομάδα και ο μοναδικός στόχος είναι η άνοδος στην Α2, άλλωστε βρισκόμαστε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος και παίζουμε δύο μήνες χωρίς την κορυφαία μας προσθήκη του καλοκαιριού και έναν εκ των ηγετών μας, τον Σπύρο Μαγκουνή.»

-Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι πολλές προπονήσεις της ομάδας τις αναλαμβάνεις εσύ λόγω των αγωνιστικών υποχρεώσεων που έχει ο Αντώνης Μάντζαρης. Για παράδειγμα χθες έπρεπε να κοουτσάρεις εσύ μέχρι να έρθει από το Ψυχικό ο Αντώνης όπου η ομάδα του έπαιζε με τον Διαγόρα Δρυοπιδέων. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για σένα να ανταπεξέλθεις σε αυτή την ιδιαιτερότητα η οποία ίσως να αποπροσανατολίζει και την ομάδα κάποιες φορές;

«Αυτό το πράγμα συμβαίνει δύο χρόνια τώρα. Ο Αντώνης (Μάντζαρης) με εμπιστεύεται πλήρως. Είναι απίστευτο πράγμα για μένα να με πιστεύει τόσο ένας άνθρωπος του μπάσκετ όπως ο Αντώνης.Τώρα όσον αφορά την ομάδα, όταν ένας παίκτης βλέπει την εμπιστοσύνη αυτή του Αντώνη προς το πρόσωπο μου καταλαβαίνει ότι κάτι κάνω σωστά. Νιώθω πολύ άνετα με τον ρόλο μου και νομίζω ότι και οι παίκτες το ίδιο αισθάνονται είτε είναι είτε δεν είναι ο Μάντζαρης στο γήπεδο.»

-Σκέφτεσαι, έχοντας αποκομίσει πολλές εμπειρίες ως βοηθός και προπονητής του Εφηβικού του Εσπέρου, ότι έρχεται το επόμενο βήμα όπου θα είσαι πρώτος προπονητής σε Ανδρικό;

«Νομίζω πως ναι! Πιστεύω ότι για έναν βοηθό προπονητή είναι πολύ καλό παράλληλα να έχει μια ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας. Μαθαίνει πολλά πράγματα τα οποία τα χρησιμοποιεί παράλληλα και στις δύο ομάδες. Πάντως, θέλω να τονίσω, ότι προτεραιότητα μου είναι ο Αντώνης ο Μάντζαρης, εκείνος με πήρε στα 32 μου και με έκανε προπονητή. Θέλω να συνεχίσω για πολλά χρόνια να είμαι μαζί του σε οποιαδήποτε ομάδα.»