Ο Ολυμπιακός υποδέχεται για την 7η αγωνιστική της Ευρωλίγκας την Εφές Αναντολού με στόχο την επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα και τη δεύτερη νίκη στο ΣΕΦ, μετρώντας ήδη δύο αρνητικά αποτελέσματα.

Οι “ερυθρόλευκοι” θέλουν να αφήσουν πίσω την εντός έδρας ήττα από τη Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα προκειμένου να διεκδικήσουν ότι τους αναλογεί από τη φετινή σεζόν.

Ο Στέφανος Δέδας, ο οποίος έχει βρεθεί για αρκετά χρόνια στους πάγκους τουρκικών ομάδων, με τελευταία ομάδα την Μπαχτσεσεχίρ και γνωρίζει αρκετά καλά το τουρκικό μπάσκετ, μίλησε στο basketblog.gr και ανέλυσε τον σημερινό αντίπαλο του Ολυμπιακού και περσινό φιναλίστ της Ευρωλίγκας.

·        Πόσο έχει αλλάξει η Εφές Αναντολού στον τρόπο παιχνιδιού της σε σχέση με πέρυσι όταν και έφτασε στους τελικούς της Ευρωλίγκας;

«Γενικά η Εφές παίζει το ίδιο μπάσκετ, έχει την ίδια φιλοσοφία, έχει κρατήσει το 90% του κορμού της και ίδιο προπονητή, μαζί με ίδιες αρχές. Δεν έχει κάνει βέβαια τις ίδιες εμφανίσεις με αυτές που έκανε την περασμένη σεζόν, το οποίο ενδεχομένως οφείλεται είτε σε χαλαρότητα είτε στο γεγονός πως είναι μεγάλη η σεζόν, ωστόσο σε γενικές γραμμές έχει την ίδια φιλοσοφία. Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ο Μόερμαν, ο τραυματισμός του οποίου έφερε στην Κων/πολη τον Σίνγκλετον και τον Πίτερς. Σε γενικές γραμμές είναι ακριβώς η ίδια ομάδα, εκτός από τη θέση «4». Αυτό είναι πολύ θετικό για μια ομάδα και βέβαια γίνεται ως ένα βαθμό προβλέψιμη, αλλά έχει τέτοια ποιότητα με παίκτες όπως ο Λάρκιν, ο Μίσιτς ή ο Άντερσον που ξέρεις ότι θα πάρουν τα σουτ».

·        Με δεδομένη την ήττα της Εφές από τον Παναθηναϊκό πριν μία εβδομάδα, πόσο μπορεί να έχει επηρεαστεί από το αποτέλεσμα;

«Γενικά η Ευρωλίγκα φέτος, όπως και πέρυσι, αλλά και φέτος λόγω των περισσότερων αγώνων, είναι ένας μαραθώνιος που όλες οι ομάδες μπορούν να χάσουν και τις πρώτες αγωνιστικές το έχουμε ήδη δει. Μεγάλες ομάδες δεν ξεκίνησαν καλά, ενώ μικρότερες ξεκίνησαν με ιδανικό τρόπο. Στην Ευρωλίγκα το πιο σημαντικό είναι να ξεπερνάς είτε τη νίκη είτε την ήττα και να πηγαίνεις στο επόμενο παιχνίδι. Δεν υπάρχει κάποια λογική, για παράδειγμα ο Ολυμπιακός κέρδισε μέσα στην ΤΣΣΚΑ που σχεδόν κανείς δεν το περίμενε και αντίστοιχα κόντρα στη Μακάμπι άπαντες περίμεναν να είναι ένα κλειστό παιχνίδι, όμως η Μακάμπι το άνοιξε και πήρε τη νίκη. Δεν υπάρχει κάποια λογική. Η ήττα της Εφές από τον Παναθηναϊκό σίγουρα πείραξε τον προπονητή, ωστόσο νομίζω ότι κατά 90% δεν παίζει ρόλο. Είναι ένα νέο παιχνίδι ανάμεσα σε δύο ομάδες που η μία είναι έτοιμη, ενώ η άλλη ψάχνεται, έχει δείξει σημάδια βελτίωσης αλλά δεν έχει τη σταθερότητα της Εφές. Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι είναι ένα ξεχωριστό ματς που δεν παίζει ρόλο στο τι έγινε στον αγώνα της Εφές με τον Παναθηναϊκό».

·        Ποια είναι τα σημεία εκείνα που θα πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός;

«Η Εφές είναι μία ομάδα πλήρης με ισορροπία, με πολλούς παίκτες που μπορούν να κάνουν step up και να πάρουν την ευθύνη. Έχουν τέσσερις περιφερειακούς που μπορούν να κάνουν τα πάντα. Ο Λάρκιν, ο Μίσιτς, ο Σιμόν και ο Άντερσον που σε κάποια παιχνίδια εμφανίζεται πολύ αποτελεσματικός, έχουν περιφερειακό σουτ και από το «4» με τον Πίτερς, αλλά έχουν και καλό inside game με τον Πλάις και τον Ντάνστον. Γενικά μιλώντας με τον αδερφό μου που προσπαθούσαμε να προετοιμάσουμε τον αγώνα, χρειάζεται πολύ καθαρό μυαλό και καθαρή τακτική από τον Ολυμπιακό και το πιο σημαντικό είναι να παίξει πολύ physical και να βγάλει από το παιχνίδι την Εφές. Θα δούμε σκαμπανεβάσματα και από τις δύο ομάδες, όμως σε αυτά τα ματς δεν παίζει τόσο ρόλο η τακτική αλλά το πώς ο Ολυμπιακός θα αντιτάξει ένα σύνολο που θα παίξει στα όρια του φάουλ, θα προσπαθήσει να σταματήσει τον Μίσιτς με τον Λάρκιν, όμως η τακτική δεν φτάνει. Οι παίκτες θα πρέπει να παίξουν με αυταπάρνηση, με πλάνο αλλά κυρίως με ενέργεια, πάθος και ενέργεια από τον κόσμο, αλλιώς δεν μπορεί να τα καταφέρει. Χρειάζεται πολύ θετική ενέργεια. Σίγουρα η Εφές είναι το φαβορί, όμως αν ο Ολυμπιακός κρατήσει τα θετικά στοιχεία που έδειξε κόντρα σε Βαλένθια και ΤΣΣΚΑ ή ακόμα και το πρώτο ημίχρονο με την Μακάμπι, νομίζω ότι μπορεί να διεκδικήσει το ματς».

·        Υπάρχουν ερωτηματικά στον τρόπο παιχνιδιού της Εφές;

«Όπως είπα, στο παιχνίδι της Εφές δεν υπάρχουν ερωτηματικά, η τακτική είναι ξεκάθαρη. Η ομάδα στηρίζεται στα pick n roll και τις αποφάσεις του Μίσιτς, αλλά και στις ατομικές ενέργειες του Λάρκιν, αυτό είναι το 70% της ομάδας. Με τον τρόπο που είναι στημένη η ομάδα, υπάρχουν πολλοί παίκτες που μπορούν να κάνουν παρέμβαση στο παιχνίδι της Εφές. Τα σουτ των Άντερσον, Σιμόν, Πίτερς και Σίνγκλετον αλλά και τα τελειώματα του Ντάνστον είναι ως αποτέλεσμα της δημιουργίας των δύο κοντών. Είναι όλα ξεκάθαρα. Είναι μια ομάδα, η οποία στηρίζεται στους δύο «κουντού», όμως είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να θυσιαστεί για κάθε μπάλα, μόνο έτσι έχει πιθανότητες να νικήσει την Εφές».