Το εκπληκτικό «ντεμαρράζ» που έχει κάνει η ομάδα του, την έχει φέρει στην πέμπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, κάνοντας την κουβέντα που γινόταν περί αποφυγής του υποβιβασμού στον πρώτο γύρο, να μοιάζει πολύ μακρινή. Κόντρα στη Ζάκυνθο, πέτυχε την πέμπτη συνεχόμενη νίκη της, καθώς και την έβδομη στα εννέα ματς που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα στο δεύτερο γύρο, μπαίνοντας στις κορυφαίες ομάδες του Νότου και δείχνοντας μία σημαντική προοπτική για το μέλλον της.

Η όρεξη του Απόλλωνα Αρχαίας Κορίνθου μόλις… άνοιξε, και ο Δημήτρης Γκόφας είναι ο άνθρωπος, στον οποίο οι διοικούντες θέλουν να παραδώσουν τα «κλειδιά» του συλλόγου, ακόμη και με το πέρας της φετινής σεζόν. Ο Έλληνας προπονητής, μιλάει στο Basketblog.gr για την πορεία πρωταθλητισμού που πραγματοποιείται από το σύνολό του στο δεύτερο γύρο, τα μελλοντικά του σχέδια, ενώ δίνει τα δικά του προγνωστικά για τις υποθέσεις της ανόδου και του υποβιβασμού στον πρώτο όμιλο του Νότου.

Συνέντευξη στον Ραφαήλ Αλαγά

Κόουτς, πετύχατε άλλη μία σημαντική νίκη, απέναντι σε μία ομάδα, για την οποία ισχύει βέβαια ότι δεν πατά πολύ καλά τελευταία, χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι υπολογίσιμη. Ποια είναι τα στοιχεία, που οδήγησαν στη τελική σας επικράτηση;

Από την αρχή της περιόδου συνεργασίας μου με την ομάδα, αποφάσισαμε να αγωνιστούμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, που εκτιμούσα ότι θα ήταν δύσκολα αντιμετωπίσιμος από τις υπόλοιπες ομάδες. Προσπαθούμε, δηλαδή, να είμαστε πιεστικοί στην άμυνα και να λειτουργούμε πολύ γρήγορα στην επίθεση, με την εκδήλωση δηλαδή πολλών αιφνιδιασμών σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο. Αυτό, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τις περισσότερες ομάδες του ομίλου, επειδή οι περισσότερες χαλαρώνουν τους ρυθμούς προπόνησής τους, όσο η σεζόν πλησιάζει προς το τέλος της. Αυτό οφείλεται σε αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις διαδικασίες που ακολουθούν για να τα λύσουν. Η Ζάκυνθος, επί παραδείγματι, έχει ένα μέρος των παικτών της να προπονούνται στο νησί, και άλλο ένα μέρος να προπονούνται στην Αθήνα. Αυτό, αποτελεί μεγάλο μειονέκτημα, όπως αποδεικνύεται με το πέρασμα του χρόνου και τα τελευταία αποτελέσματα της ομάδας, η οποία έχει υποχωρήσει. Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, αποφασίσαμε να παίξουμε αυτό το στυλ μπάσκετ που εκτιμώ, ότι ταιριάζει κιόλας στο σύνολο που διαθέτουμε.

Αυτή ήταν η πέμπτη συνεχόμενη νίκη σας, και έβδομη σε εννέα ματς που έχουν διεξαχθεί στο δεύτερο γύρο. Ποιοι είναι, πλέον, οι στόχοι σας από εδώ και πέρα, δεδομένου ότι βρίσκεστε σε διαρκώς ανοδική πορεία;

Αυτό που προσωπικά έχω πει, και στη διοίκηση και στους παίκτες, είναι ότι ο βασικός μας στόχος είναι να βελτιώνουμε το παιχνίδι μας μέρα με τη μέρα, ώστε να μπορούμε να είμαστε πολύ δυνατοί στην έδρα μας και ανταγωνιστικοί εκτός έδρας. Κάτι τέτοιο, το έχουμε καταφέρει σε σημαντικό βαθμό μέχρι σήμερα. Το πού θα φτάσουμε, όμως, εξαρτάται και από τα αποτελέσματα των ομάδων που βρίσκονται πιο πάνω από εμάς.

Πώς εξηγείται, λοιπόν, αυτή η θεαματική αλλαγή που έχει σημειώσει η ομάδα, σε σύγκριση με τα δεδομένα του πρώτου γύρου;

Μία αλλαγή προπονητή, πάντα μπορεί να φέρει μερικά θετικά αποτελέσματα, σε πρώτη φάση. Στη συνέχεια, όμως, κάθε ομάδα χρειάζεται κάποια συγκεκριμένα πράγματα, σύμφωνα ασφαλώς με την εκτίμηση του εκάστοτε τεχνικού. Εγώ γνώριζα τον Απόλλωνα, μιας και τον είχα αντιμετωπίσει ως αντίπαλο και πέρυσι, αλλά και φέτος με την Νίκη Αμαρουσίου. Αυτό, βέβαια, έχει να κάνει με τα αποτελέσματα που έρχονται. Δε θα μιλούσαμε αυτή τη στιγμή από τη θετική θέση που βρισκόμαστε, αν είχαμε μερικές παραπάνω ήττες. Όπως ξέρετε κι εσείς, πάντως, στο επίπεδο του πρωταθλητισμού που έχουν όλες οι κατηγορίες από την Α1 μέχρι τη Γ’ Εθνική, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αφού, λοιπόν, αυτό που έχουμε σχεδιάσει έχει αποτελέσματα, οφείλουμε να επιμείνουμε.

Η διοίκηση της ομάδας δείχνει να έχει ιδιαίτερη εκτίμηση στο έργο σας, και φαίνεται να θέλουν να συνεχίσουν τη συνεργασία μαζί σας. Τα δικά σας σχέδια, συμβαδίζουν με αυτά του Απόλλωνα;

Κοίταξε, επειδή ζούμε στην Ελλάδα, κι εγώ είμαι προπονητής εδώ τα τελευταία 25 χρόνια, δεν μπορώ να κάνω κάποια εκτίμηση. Σίγουρα, ο Απόλλων είναι μία ομάδα με εξαιρετική λειτουργία και ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται γι’ αυτήν, κάτι που δεν φαίνεται μόνο στα αποτελέσματα. Στον επαγγελματικό ελληνικό αθλητισμό, δεν μπορείς όμως να κάνει μακρόπνοα σχέδια.

Έχει γίνει, δηλαδή, κάποια συζήτηση;

Βεβαίως κι έχει γίνει συζήτηση, απλώς περιμένουμε το τέλος της σεζόν, για να κάνουμε τον απολογισμό μας και τι στοχεύουμε να κάνουμε την επόμενη χρονιά. Βρισκόμαστε, πάντως, σε θετικό κλίμα και σε ένα καλό σημείο προσέγγισης, αλλά όλα μπορεί να αλλάξουν.

Πώς κρίνετε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα «μάχη» της ανόδου και της παραμονής στον όμιλό σας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μέχρι σήμερα;

Εκτιμώ, ότι ο Έσπερος αξίζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την άνοδο, βάσει της μέχρι τώρα εικόνας του. Δικαιούται, λοιπόν, να τερματίσει πρώτος. Από εκεί και πέρα, υπάρχει αρκετός δρόμος μέχρι να κριθεί η δεύτερη θέση, άσχετα αν έχει το προβάδισμα η Ένωση Ιλίου. Τόσο η ομάδα αυτή, όσο και ο Προμηθέας Χαλανδρίου, έχουν δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής, ενώ ο Προμηθέας έχει θεωρητικά ευκολότερο πρόγραμμα από το Ίλιον στο υπόλοιπο του πρωταθλήματος, έχοντας μάλιστα να το υποδεχθεί στη συνέχεια. Υπάρχουν, επίσης, η Νίκη Αμαρουσίου και εμείς, με εξίσου αρκετό δρόμο για την τέταρτη θέση, την οποία μπορούμε να κατακτήσουμε στο φινάλε. Στο θέμα της παραμονής, η Νήαρ Ηστ έχει μείνει αρκετά πίσω, ενώ άσχετα από το τελευταίο αποτέλεσμα, ο Μανδραϊκός βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο Ακάδημος έχει δείξει σε μερικά παιχνίδια πολύ καλά στοιχεία, χωρίς όμως κάποιες φορές να πάρει το αποτέλεσμα, ενώ μου αρέσει πολύ ο τρόπος παιχνιδιού του Περάματος, από την οποία μάλλον λείπει η εμπειρία, προκειμένου να διεκδικήσει την παραμονή της. Το σημαντικό, λοιπόν, σε κάθε επίπεδο, είναι το πώς θα διαχειριστούν οι προπονητές και οι σημαντικότεροι παίκτες κάθε ομάδας, αυτά τα παιχνίδια. Για μένα, από εδώ και στο εξής, η προετοιμασία των ομάδων πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτό το κομμάτι.

Ποιο είναι αυτό το κάτι παραπάνω που πρέπει να κάνει η ομάδας σας, ώστε να φτάσει ακόμη πιο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα;

Οφείλουμε, απλά να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια μέχρι το τέλος, και να περιμένουμε τα υπόλοιπα αποτελέσματα, μήπως ευνοηθούμε από αυτά. Εφόσον, λοιπόν, δεν είναι στο χέρι μας κάτι τέτοιο, μιας και εκτός του δύσκολου προγράμματος που έχουν οι πρώτες τέσσερις ομάδες, έχουμε κι εμείς να αγωνιστούμε σε μία σειρά απαιτητικών αγώνων, όπως με το Ίλιον, τον Μανδραϊκό και την Πεντέλη. Δεν είναι, λοιπόν, κάτι τόσο εύκολο. Αν σκεφτείτε, μάλιστα, ότι η ομάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση, από εκεί που μέχρι πριν λίγο καιρό, πάλευε για τη σωτηρία της, είμαστε σε καλό σημείο.