Λίγες μόνο ώρες απομένουν για την μεγάλη μάχη της Εθνικής Ελλάδος, όπου αντιμετωπίζει για την ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ την αντίστοιχη της Γαλλίας, με τα… «χρυσά» κορίτσια του ελληνικού μπάσκετ να θέλουν να φτάσουν στον τελικό.

Ένας άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι τόσο την Εθνική μας, όσο και το γυναικείο μπάσκετ, ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος, μίλησε για την πορεία της ομάδας.

·        Πώς νιώθουν τα κορίτσια για την μέχρι τώρα πορεία της Εθνικής;

Είναι ένα όνειρο για αυτές. Ένα όνειρο που ξαναζούν μετά την πορεία του 2009, με τη διαφορά ότι είναι πλέον έμπειρες και γνωρίζουν πολύ καλά πού έχουν φτάσει και τι έχουν πετύχει. Ακριβώς για αυτό το λόγο είναι και συγκρατημένες, προσγειωμένες, δεν πετάνε. Υπάρχει το αίσθημα της ωριμότητας ανάμεσα τους.

·        Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που έχει βοηθήσει ώστε να έρθει η επιτυχία φέτος;

Κάθε φορά η Εθνική είναι ικανή για μεγάλα πράγματα. Πάντα όμως κάτι τύχαινε και δεν φτάναμε εκεί που μπορούσαμε. Και σήμερα μπορούμε να κερδίσουμε και να πάμε στον τελικό. Σίγουρα θα είναι μία έκπληξη, αλλά είναι κάτι που προβλεπόταν και από εμάς στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη για την φετινή ομάδα.

·        Είναι αυτή η μεγαλύτερη επιτυχία της Εθνικής σε επίπεδο Γυναικών;

Από τη στιγμή που ξεπέρασε την προηγούμενη θέση που είχε τερματίσει, την 5η το 2009, είναι σίγουρα μεγάλη επιτυχία. Πλέον όμως κοιτάμε όλοι τον σημερινό αγώνα για να μεγαλώσει η επιτυχία. Όλοι είμαστε ευχαριστημένοι και μακάρι να τα καταφέρουμε. Τα κορίτσια όμως, όπως και όλη η αποστολή, είναι συγκρατημένα.

·        Η επιτυχία των κοριτσιών συγκρίνεται με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του ’87, εσείς βλέπετε κάποιο σημείο σύγκρισης;

Δεν μπορεί να τεθεί θέμα σύγκρισης. Η επιτυχία του ’87 είναι μοναδική και ήταν αυτή που δημιούργησε φουρνιές από νέους αθλητές και γενιές που ασχολήθηκαν με το μπάσκετ. Είναι μία δύσκολη ερώτηση γιατί ναι μεν μπορεί να μία επιτυχία, όπως αυτή που ελπίζουμε να έρθει, να δημιουργήσει νέες γενιές αθλητών και αθλητριών αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε.

·        Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας για την Εθνική μας;

Είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό σύνολο. Υπάρχουν κορίτσια που έχουν περάσει από όλα τα σκαλοπάτια και οι παλιότερες προσπαθούν να «χτίσουν» τις μικρότερες. Είναι απίστευτη η επικοινωνία που έχουν αναπτύξει τα κορίτσια μεταξύ τους. Βγάζω το καπέλο στην Μάλτση και την Καλτσίδου που είναι οι πιο έμπειρες και έχουν βάλει στο κλίμα της ομάδας τις υπόλοιπες και έχουν όλες την απαιτούμενη συμπεριφορά. Είναι βέβαια μία δουλειά, ένα project, πολλών ετών, από την εποχή του Κώστα Μίσσα και τώρα έρχεται η επιτυχία.