Τα νέα ταλέντα του Προμηθέα Χαλανδρίου ζουν το δικό τους όνειρο. Η γενιά του 2006 έχει διανύσει μία εκπληκτική σεζόν φέτος και μόλις σε 8 μήνες από την δημιουργία τους κατάφεραν να βρίσκονταν στον τελικό υπό τις οδηγίες του Μάικ Ευαγγελίτση.

Το Σάββατο (27/05) ο Προμηθέας αντιμετωπίζει τις ακαδημίες της Δραπετσώνας στον μεγάλο τελικό, με τα παιδιά των δύο ομάδων να αγγίζουν για πρώτη φορά στην, νεότατη, καριέρα τους, την κορυφή.

Ο Μάικ Ευαγγελίτσης μίλησε για τον μεγάλο αγώνα, αλλά και για το δημιούργημα του, τις ακαδημίες του Προμηθέα και τη μεγάλη του αγάπη, τα παιδιά.

·        Πώς ξεκίνησε αυτή η επιτυχία με τον Προμηθέα να φτάνει στον τελικό;

Κοίταξε εγώ θα σε πάω αλλού, θα ξεκινήσω από το τέλος. Για εμάς δεν είναι επιτυχία το γεγονός ότι φτάσαμε στον τελικό. Επιτυχία είναι το γεγονός ότι στήσαμε από το μηδέν μια ομάδα με παιδιά που είχαν όρεξη για μπάσκετ και σε συνδυασμό με τα παιδιά, το ΔΣ, τους γονείς και εμένα καταφέραμε να κάνουμε μια ομάδα. Είναι επιτυχία το γεγονός ότι τα παιδιά έρχονται με όρεξη στις προπονήσεις, χαίρονται τις προπονήσεις και το χρόνο που περνάμε μαζί και απολαμβάνουν όσα κάνουμε. Στόχος μας δεν είναι να νικήσουμε σε έναν τελικό, αλλά να δημιουργήσουμε σωστούς ανθρώπους. Παιδιά τα οποία θα ξέρουν να συμπεριφέρονται σωστά, θα είναι καλοί μαθητές, θα είναι σωστοί απέναντι στους φίλους τους, στην οικογένεια τους και στην κοινωνία. Κι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη φετινή επιτυχία. Φυσικά υπάρχει και ένας τελικός κόντρα στις ακαδημίες της Δραπετσώνας που έχουν ιστορία στο κομμάτι των ακαδημιών και είναι γνωστή για τις επιτυχίες της, αλλά και για τον τρόπο δουλειάς της, αλλά εμείς θα πάμε να παίξουμε σαν να είναι ένας απλός αγώνας, να το χαρούμε και να το διασκεδάσουμε.

·        Πόσο δύσκολο ήταν να φτιάξετε το Σεπτέμβρη μία ομάδα από την αρχή;

Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει δεν είναι μόνο το μπάσκετ σαν έννοια. Όταν ξεκινήσαμε με το ΔΣ του Προμηθέα ν’ αναλάβω τις ακαδημίες σαν υπεύθυνος και προπονητής της ομάδας είχαμε σαν στόχο και σαν φιλοσοφία τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη. Έχουμε άψογη συνεργασία τόσο με το ΔΣ του συλλόγου. Παράλληλα, υπήρξε απόλυτη εμπιστοσύνη και από την πλευρά των γονιών και των παιδιών. Οι γονείς επειδή δεν έχουν πλέον τον απαιτούμενο χρόνο για να είναι με τα παιδιά τους χρειάζονται ανθρώπους που να μπορούν να τους εμπιστευτούν και να ξέρουν ότι τα παιδιά τους θα περάσουν όμορφα και παράλληλα θα είναι σε ασφαλή χέρια, αλλά δεν εισχωρούν στην δουλειά μας. Ξέρουν μέχρι πού να ασχοληθούν και τι να πουν στα παιδιά και αυτό βοηθάει και εμάς. Μιλάμε πολύ συχνά με τους γονείς και εγώ ως προπονητής και υπεύθυνος ακαδημιών, αλλά και η διοίκηση και έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Παράλληλα, στηρίζω πολλά και στην διαπροσωπική σχέση. Με τα παιδιά επικοινωνούμε καθημερινά, περνάμε χρόνο μαζί και εκτός μπάσκετ και έχουμε δημιουργήσει προσωπικές σχέσεις με τον καθένα ξεχωριστά κι αυτό νομίζω είναι και το κλειδί για να δημιουργήσουμε κάτι καλό.

·        Ποια είναι τα συναισθήματα των παιδιών αναφορικά με τον τελικό; Υπάρχει άγχος;

Όχι τα παιδιά δεν έχουν άγχος, έχουν ισορροπημένη ψυχολογία ενόψει του αγώνα. Τα παιδιά αυτά βλέπουν τον κάθε αγώνα ξεχωριστά αλλά ο στόχος τους είναι ο ίδιος, να παίξουν μπάσκετ. Σε αυτές τις ηλικίες δεν μας νοιάζει το αποτέλεσμα, αλλά η προσωπική βελτίωση του κάθε παιδιού κι αυτό έχει περάσει σαν νοοτροπία στα παιδιά. Ξέρουν ότι μελλοντικά τα αποτελέσματα θα έρθουν αν δουλέψουν σωστά και βελτιωθούν σε βασικούς τομείς του μπάσκετ,αλλά και εμείς δεν θέλουμε να αγχώνουμε τα παιδιά γιατί θέλουμε στο μέλλον να έχουν όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια στο κεφάλαιο του μπάσκετ και κυρίως να τους βοηθήσουμε να γίνουν σωστοί άνθρωποι και να είναι σωστοί απέναντι στην κοινωνία. Το μεγαλύτερο κέρδος για εμάς είναι το παιδί να έρχεται και να ξαναέρχεται στο γήπεδο και να χαίρεται που είναι μαζί μας. Αυτό είναι μεγαλύτερη επιτυχία και από τον τελικό του Σαββάτου.

·        Ποιο είδος προπόνησης ακολουθήσατε τη φετινή σεζόν;

Σε αυτές τις ηλικίες ένα είναι το είδος προπόνησης, η τεχνική. Προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουμε τους βασικούς τομείς του μπάσκετ και σιγά σιγά να βελτιώνονται σε αυτό το κομμάτι, στην πάσα, στο σουτ, στη ντρίμπλα. Δεν είχαμε στο πλάνο μας να βάλουμε το κομμάτι της τακτικής, γιατί δεν μας ενδιέφερε το αποτέλεσμα αλλά να δημιουργήσουμε νέους παίκτες, νέους μπασκετμπολίστες και μέσα από την ομαδικότητα να καταλάβουν πως πρέπει να λειτουργούν όχι μόνο στο μπάσκετ, αλλά και στη ζωή. Τακτικό κομμάτι βάλαμε στις μεγαλύτερες ηλικίες και αυτό σε μικρότερο βαθμό από ότι συνηθίζεται προκειμένου τα παιδιά να αγαπήσουν το μπάσκετ και να μην το βαρεθούν ή να κουραστούν. Η ουσία για εμάς μας είναι τα παιδιά να βελτιώνονται καθημερινά, να απολαμβάνουν αυτό που κάνουν και να παίζουν καλό μπάσκετ.

·        Μπορείς να δώσεις μία ευχή για τον αγώνα του Σαββάτου;

Να κερδίσει το μπάσκετ. Να χαρούν τα παιδιά τον αγώνα που θα δώσουν, να το ευχαριστηθούν. Σε αυτές τις ηλικίες δεν θα πρέπει να μας απασχολεί το αποτέλεσμα, αλλά η δουλειά στο τεχνικό κομμάτι των παιδιών και το μέλλον τους.