Ο προπονητής του έψαχνε λύσεις, για να συμπληρώσει ένα rotation παικτών που, μπορεί να ήταν αρκετά περιορισμένο λόγω των απουσιών που είχε να διαχειριστεί, αλλά θα αποδεικνυόταν αρκετό για να σταθεί ανταγωνιστικά κόντρα στην ΑΕΚ. Εκείνος, άλλο που δεν ήθελε από το να πάρει το μεγαλύτερο δυνατό χρόνο συμμετοχής, ώστε να αποδείξει τους ισχυρισμούς για τον ίδιο και το προδιαγραφόμενο, ως ελπιδοφόρο, μέλλον του. Πήρε την ευκαιρία και ήταν υποδειγματικός στο αμυντικό κομμάτι και συνετός σε γενικές γραμμές στο επιθετικό κομμάτι, κερδίζοντας τις εντυπώσεις στην νίκη του Ρεθύμνου. Και είναι μόλις 19 ετών…

Ο λόγος γίνεται για τον Ηλία Θεοδωρίδη, στον οποίο ο ίδιος ο Θανάσης Σκουρτόπουλος αναγνώρισε έναν παίκτη, ο οποίος από την επόμενη σεζόν θα είναι ένα από τα βασικά «γρανάζια» της κρητικής «μηχανής», ενώ παράλληλα θα είναι μια από τις πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις Ελλήνων παικτών. Ο νεαρός γκαρντ, παρότι ονειρεύεται σίγουρα κάτι σπουδαίο για την καριέρα του, εκφράζεται με ταπεινότητα μέσω του Basketblog.gr, επισημαίνοντας ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά του, μέχρι να καταφέρει όσα περιμένει ο έμπειρος κόουτς, αν και όταν μπαίνει στο παρκέ, δε θέλει να βλέπει κανέναν αντίπαλο να είναι καλύτερος από τον ίδιο. Παράλληλα, μιλάει για τα είδωλά του, τη μετάβαση από τη Β’ Εθνική στην Basket League και τις… νουθεσίες του Βασίλη Ράλλη από την προηγούμενη σεζόν, καθώς και το κεφάλαιο της Εθνικής ομάδας.

Ηλία, ο προπονητής σου σε ένα σκληρό παιχνίδι με σπουδαίο αντίπαλο, όπως την ΑΕΚ, στην προσπάθειά του να καλύψει τις απουσίες του, σε εμπιστεύτηκε για 18.5 περίπου λεπτά. Πώς εκλαμβάνει την εμπιστοσύνη αυτή, ένας αθλητής μόλις 19 ετών;

Δουλεύω πολύ στην προπόνηση με τον κόουτς, ο οποίος μου έχει δώσει αρκετές ευκαιρίες να αγωνιστώ και να εφαρμόσω όσα μου δείχνει καθημερινά. Μπήκα στο παρκέ, λοιπόν, για να παίξω σύμφωνα με όσα μπορούσα να δώσω στην ομάδα μου και, από τη στιγμή που με εμπιστεύτηκε το τεχνικό επιτελείο, χαίρομαι που βοήθησα να πάνε όλα καλά και να κερδίσουμε.

Πώς θα αξιολογούσες την εμφάνισή σου;

Ο κόουτς μου εμπιστεύτηκε περισσότερο έναν αμυντικό ρόλο. Έχω, όμως, μπροστά μου πολλή δουλειά, για να μπορέσω να πω ότι έχω τη δυνατότητα να σταθώ στο συγκεκριμένο επίπεδο, βελτιώνοντας τα τεχνικά και, κυρίως, τα αθλητικά μου προσόντα. Ήμουν βέβαια, συγκεντρωμένος στον αγώνα, ακολούθησα τις οδηγίες του προπονητή και σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος από την εμφάνισή μου, αν και έκανα μερικά λάθη απειρίας στην επίθεση.

katsivelis-theodoridis-rethimno-aek

Φέτος έχεις πάρει σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια χρόνο συμμετοχής και απέναντι σε πολλούς σπουδαίους αθλητές. Πώς σου φαίνεται η πρώτη σου χρονιά, απέναντι σε τόσο μεγάλα ονόματα που μέχρι πέρυσι τους έβλεπες από την τηλεόραση; Ο Καλαμπόκης, για παράδειγμα, με τη διαφορά που έχετε, θα μπορούσε να είναι… πατέρας σου.

Πέρυσι αγωνιζόμουν στη Β’ Εθνική με το Ηράκλειο και καταλαβαίνεις, ότι η αλλαγή επιπέδου είναι τεράστια στην Basket League. Οι εμπειρίες μου από την προηγούμενη σεζόν ήταν και πάλι τρομερές, αλλά παίζοντας φέτος με τόσο μεγάλους παίκτες, έχω από αυτούς μόνο να μάθω πράγματα, κρατώντας όλα τα θετικά στοιχεία που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν μελλοντικά. Όταν παίζω εναντίον τους δεν έχω κανένα άγχος, και θεωρώ πολύ σημαντικό να παίρνω ήδη σε αυτή την ηλικία χρόνο συμμετοχής και να παίρνω παράδειγμα από τέτοιους αθλητές.

Πριν φτάσεις σε αυτό το επίπεδο, φαντάζομαι ότι θα είχες ονειρευτεί να παίξεις ειδικότερα με κάποιον από αυτούς. Ποιος ήταν;

Μεγάλο μου όνειρο που έγινε πραγματικότητα, ήταν να παίξω αντίπαλος με τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος αποτελεί το είδωλό μου, ειδικά για το πώς παίζει και διαβάζει το παιχνίδι. Ο παίκτης αυτός είναι 36 ετών και, πριν λίγες μέρες, πήρε ένα ματς μόνος του απέναντι στη Λοκομοτίβ Κουμπάν. Μου αρέσει πολύ και το μπασκετικό θράσος του Βασίλη Σπανούλη, καθώς και η εκτελεστική του ικανότητα, πράγματα για τα οποία είναι επίσης αξιοζήλευτος.

theodoridis-diamantidis-rethimno-pao

Πώς αισθάνθηκες όταν κλήθηκες για πρώτη φορά να παίξεις απέναντί τους ή να τους μαρκάρεις;

Νιώθεις σίγουρα ένα δέος, όταν βρίσκεσαι κοντά τους. Για να σου πω την αλήθεια βέβαια, όταν μπαίνω στο παρκέ, τους βλέπω όλους στα ίσια, γιατί έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεις κάθε αντίπαλό σου. Δεν πρέπει να έχεις άγχος και οφείλεις απλά να παίξεις το παιχνίδι σου, για να προσφέρεις όσα χρειάζεται η ομάδα σου, ώστε να πάρει τα θετικά αποτελέσματα.

Όπως ανέφερες νωρίτερα, η μετάβαση από τη Β’ Εθνική στην Basket League, είναι δύσκολο και είναι κάτι που έχει παραδεχθεί ο ίδιος σου ο προπονητής. Αρχικά, τι στοιχεία είναι αυτά που πήρες φεύγοντας από το Ηράκλειο, μία ομάδα με έναν έμπειρο κόουτς, όπως ο Βασίλης Ράλλης; Σε σκληραγώγησαν οι δυσκολίες της περσινή σεζόν, όπου τρέξατε για να σώσετε την κατηγορία;

Η επαφή ενός αθλητή να παίζει με άνδρες και ακόμη περισσότερο, να ξεκινά από το επίπεδο της Β’ Εθνικής, είναι πολύ σημαντικό. Ακόμη κι από μικρή ηλικία και τα εφηβικά, όπου κατεβάζαμε μια δεύτερη ομάδα στα τοπικά για να παίξουμε απέναντι σε άνδρες, ήταν μεγάλη εμπειρία για κάθε νεαρό αθλητή, γιατί συνηθίζει να αγωνίζεται εναντίον ανδρών. Με τον καιρό βελτιώνεσαι και στέκεσαι πιο ανταγωνιστικά. Εγώ κάθε χρόνο γινόμουν καλύτερος και, σκαλί-σκαλί, έφτασα στο σημείο να παίζω με εξαιρετικούς παίκτες που υπάρχουν στη Β’ Εθνική και φυσικά τώρα στην Α1. Στο Ηράκλειο, είχαμε όντως πολλές δυσκολίες, γιατί μερικά αποτελέσματα δε μας είχαν βοηθήσει και, όπως ανέφερες, αναγκαστήκαμε να κάνουμε αγώνα δρόμου στο τέλος, για να σώσουμε την ομάδα. Σε αυτό το ταξίδι, είχα πολλούς έμπειρους παίκτες δίπλα μου, οι οποίοι με δίδαξαν πολλά μαζί με τον κόουτς Ράλλη, που με εμπιστεύτηκε και μου έδωσε σημαντικό χρόνο συμμετοχής. Επίσης, με βοήθησε πολύ στο εφηβικό ο Μανώλης Σηφομιχελάκης, ο οποίος μου έδωσε το ρόλο του ηγέτη της ομάδας και με γέμισε με αυτοπεποίθηση, για να παίζω απέναντι σε άνδρες.

theodoridis-irakleio

Ήταν μια μικρή απογοήτευση, ότι παρά την καλή σου παρουσία ως παίκτης 18 ετών τότε, δεν κλήθηκες στην τελική δωδεκάδα της αντίστοιχης Εθνικής Εφήβων, στο τουρνουά του Βόλου;

Στην Εθνική ομάδα, υπάρχουν πολλά παιδιά που παίζουν στους «αιωνίους», την ΑΕΚ ή τον Άρη και βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο ήδη από αυτή την ηλικία. Η φουρνιά του 1997 είναι πολύ καλή και υπάρχουν εκεί παιδιά με μεγάλες προοπτικές. Ήταν λυπηρό που δεν κατάφερα να μπω στη δωδεκάδα, μετά από ένα μήνα προετοιμασίας στην προεπιλογή, αλλά έμαθα πολλά πράγματα και πήρα αρκετές νέες εμπειρίες. Γνώρισα παιδιά από άλλες χώρες στη διάρκεια των φιλικών αγώνων, ενώ οι άνθρωποι του τεχνικού επιτελείου, με δίδαξαν πράγματα που χρησιμοποίησα, εν συνεχεία, στο παιχνίδι μου. Η Εθνική Εφήβων, ήταν μια μεγάλη ευκαιρία, να διευρύνω τους μπασκετικούς μου ορίζοντες.

Παρακολουθείς την πορεία του Ηρακλείου, που είναι πρώτο στον Νότιο όμιλο της Β’ Εθνικής;

Έχω φίλους στο Ηράκλειο και πολλά νεαρά παιδιά είναι κολλητοί μου. Παρακολουθώ φυσικά, την πορεία του Ηρακλείου και είμαι πολύ χαρούμενος για την πορεία που κάνει, έχοντας την πολυτέλεια να διαθέτει μια σειρά από έμπειρους και πολύ ποιοτικούς παίκτες. Η δουλειά που γίνεται σε αυτή την ομάδα είναι εντυπωσιακή και ελπίζω να τους δω την επόμενη χρονιά στην Α2 και, γιατί όχι, σε δυο χρόνια στην Α1.

Ο κόουτς Σκουρτόπουλος, έχει πει ότι έχεις αποδείξει πως, αν έχεις την υγεία σου, θα μπορέσεις από του χρόνου να είσαι ένα βασικό στέλεχος αυτής της ομάδας και θα είσαι ένα αξιόλογο γκαρντ για το ελληνικό πρωτάθλημα. Τι θα ήθελες να σχολιάσεις σε αυτά τα λόγια του προπονητή σου;

Είναι σπουδαίο για μένα, που ο κόουτς με πιστεύει τόσο πολύ. Νομίζω, όμως, ότι έχω πολλές αδυναμίες ακόμη να διορθώσω για να σταθώ σε τέτοιο επίπεδο και πρέπει να δουλέψω ακόμη πιο έντονα μέχρι το τέλος της σεζόν, ώστε να γίνομαι καλύτερος καθημερινά. Μπορώ να πω βέβαια, ότι φέτος πέτυχα το στόχο του να πάρω παραστάσεις, αλλά στο μέλλον δε θα φτάνει μόνο αυτό. Από την επόμενη σεζόν, πρέπει να αντεπεξέλθω σε ενδεχομένως πιο δύσκολους ρόλους.

theodoridis-boxoridis-pao-rethimno

Ποια είναι τα όνειρά σου;

Δεν μπορώ να πω, ότι έχω κάποια συγκεκριμένα όνειρα. Ξέρεις, ότι κάθε παιδί θέλει να φτάνει όσο πιο ψηλά μπορεί, αλλά εγώ κοιτάζω το παρόν. Όπως ανέφερες και νωρίτερα, το πιο σημαντικό είναι να έχουμε υγεία και πιστεύω, ότι όλα γίνονται με σκληρή δουλειά και προπόνηση. Είμαι ευχαριστημένος τη δεδομένη στιγμή στο Ρέθυμνο και θα συνεχίζω να παλεύω γι’ αυτή την ομάδα. Αν προκύψει κάτι καλό μελλοντικά, καλοδεχούμενο…

Πώς βλέπεις την πορεία της ομάδας σου, στις τελευταίες τρεις αγωνιστικές, όπου ξεκινάτε μεν από την όγδοη θέση, αλλά ταυτόχρονα έχετε ένα δύσκολο πρόγραμμα;

Έχουμε χωρίς αμφιβολία, τρεις εξαιρετικά δύσκολους αγώνες, με την Κηφισιά, τον Άρη και τον Ολυμπιακό. Πρόκειται για τρεις ποιοτικές ομάδες, με τις δύο να βρίσκονται στις θέσεις κορυφής και την Κηφισιά να παλεύει για τα play-offs, έχοντας ένα δυνατό ρόστερ κι έναν αξιόλογο προπονητή. Εμείς θα προσπαθήσουμε να πάρουμε, όσα μας αναλογούν σε αυτά τα τρία τελευταία παιχνίδια. Σε όλα, άλλωστε, έχουμε προσπαθήσει κι έχουμε δώσει τον καλύτερό μας εαυτό, αν και υπάρχουν αγώνες που έχουμε χάσει στη λεπτομέρεια, όπως με την Καβάλα, και μας έχουν στερήσει μια καλύτερη θέση που θα μπορούσαμε να είχαμε. Είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα τουλάχιστον, το οποίο θα μας οδηγήσει στην οκτάδα.