Το δεύτερο φιλικό της επί ελληνικού εδάφους έδωσε το απόγευμα της Τρίτης η αιγυπτιακή ομάδα, Σπόρτινγκ Αλεξάνδρειας, η οποία αντιμετώπισε τη Δάφνη Δαφνίου στο κλειστό του Χαϊδαρίου και επικράτησε με 85-81. Είχε προηγηθεί ένα ακόμα φιλικό, αυτό με την ΧΒΑ του Βασίλη Μπρατσιάκου, ενώ το σημαντικότερο φιλικό είναι αυτό του Σαββάτου κόντρα στον Πανιώνιο.

Η Σπόρτινγκ Αλεξάνδρειας επέλεξε την Ελλάδα προκειμένου να αντλήσει τις περισσότερες δυνατότητες πληροφορίες αλλά και την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι ελληνικοί σύλλογοι στο μπάσκετ.

Ο αντιπρόεδρος της ομάδας, Καρίμ Σορούρ, αλλά και ο προπονητής, Σαμπρί Αμπντελναμπί μίλησαν στο basketblog.gr και ανέλυσαν τους λόγους που αποφάσισαν να επισκεφτούν τη χώρα μας, ενώ εξήγησαν και τις διαφορές αλλά και τις ομοιότητες που υπάρχουν με το ευρωπαϊκό και το αφρικανικό μπάσκετ.

·        Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας από τα φιλικά στην Ελλάδα;

«Παίξαμε το δεύτερο φιλικό μας, είχε προηγηθεί το φιλικό με την ΧΒΑ που είχαμε κερδίσει με 21 πόντους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μία αξιοσέβαστη χώρα, μία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες σχολές μπάσκετ παγκοσμίως και είμαστε πολύ χαρούμενοι  που κάνουμε την προετοιμασία μας σε αυτό το επίπεδο».

·        Πώς είναι το μπάσκετ στην Αίγυπτο και γενικότερα στην Αφρική;

«Στο Αιγυπτιακό μπάσκετ είμαστε ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες. Έχουμε παράλληλα συμμετοχή στα δρώμενα της εθνική ομάδας της Αιγύπτου στέλνοντας παίκτες στις αποστολές για αγώνες. Η ομάδα μας είναι μία από τις κορυφαίες στην Αίγυπτο. Η Αλεξάνδρεια έχει την ομάδα της και τα τελευταία χρόνια είμαστε συνέχεια στη μάχη για την κατάκτηση τίτλων, έχοντας πετύχει πολλές φορές το στόχο μας. Πέρυσι βρεθήκαμε στην 3η θέση του πρωταθλήματος, αλλά πρόπερσι κατακτήσαμε το πρωτάθλημα. Έχουμε ένα αρκετά δυνατό πρωτάθλημα ως λίγκα, η διοργανώτρια αρχή μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε έναν παίκτη από άλλη χώρα και ελπίζουμε φέτος να κερδίσουμε το πρωτάθλημα».

·        Γιατί επιλέξατε την Ελλάδα για να δώσετε τα φιλικά σας για τη νέα σεζόν;

«Η Ελλάδα είναι μία γειτονική χώρα, η απόσταση από την Αλεξάνδρεια είναι περίπου 1,5 ώρα, συνεπώς είμαστε γείτονες. Είναι μία χώρα που έχει κερδίσει το σεβασμό μπασκετικά και εμείς θέλαμε να αποκτήσουμε εμπειρία από αυτό το επίπεδο και να δούμε τον τρόπο λειτουργίας του μπάσκετ σε αυτό το επίπεδο, ώστε να έχουμε κερδίσει κάτι από την επιστροφή μας στην Αλεξάνδρεια».

·        Πιστεύετε ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο;

«Φυσικά, όχι μόνο στο μπάσκετ, αλλά συνολικά ανάμεσα στις δύο χώρες και ελπίζω στο μέλλον να υπάρξει ένα πρωτόκολλο συνεργασίες ανάμεσα στις δύο χώρες. Σχεδιάζουμε με άλλες ομάδες να έρθουμε τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, να δούμε τον τρόπο λειτουργίας και να συνεχίσουμε τις προετοιμασίες μας στη χώρα σας».

Ο κόουτς της ομάδας, Σαμπρί Αμπντελναμπί, στάθηκε κυρίως στο τεχνικό κομμάτι που αφορά το αιγυπτιακό και συνολικά το αφρικανικό μπάσκετ

·        Κόουτς είχατε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις δυνατότητες της Σπόρτινγκ στο επίπεδο των ελληνικών. Με τι στόχους ήρθατε στην Ελλάδα για τα φιλικά που δίνετε;

«Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο μπάσκετ ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική σε όλους τους τομείς, τόσο στον τρόπο δουλειάς όσο και στην ενέργεια και σε άλλους τομείς. Στην Αφρική έχουμε 4 πολύ δυνατές ομάδες, στην Ευρώπη όμως μπορούν και οι δεύτερες καλύτερες ομάδες να κερδίσουν τις αφρικανικές. Ήρθαμε με σκοπό να αποκτήσουμε εμπειρία και γνώσεις από την Ελλάδα, το ελληνικό μπάσκετ είναι ιδιαίτερο αγαπητό και διαδεδομένο στην Αίγυπτο και ειδικά στην πόλη μας, την Αλεξάνδρεια. Ξέρω πολλές ομάδες, όπως την ΑΕΚ, θυμάμαι πολλές ομάδες, αλλά έχει περάσει καιρός από τότε που έπαιζα εγώ. Αυτή η προετοιμασία θα είναι χρήσιμη για εμάς μιας και θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για την έναρξη των υποχρεώσεων μας και ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλες ομάδες αυτή την κίνηση μας, γιατί οι ελληνικές ομάδες είναι αρκετές ομάδες και μπορούν να μας δώσουν βοήθεια στον τρόπο που αντιλαμβάνονται το μπάσκετ. Μπορεί να χάσουμε, όμως είμαστε εδώ για να μάθουμε, να προετοιμαστούμε, να περάσουμε στους παίκτες μας πώς είναι το μπάσκετ στην Ευρώπη και πώς θα πρέπει να παίζουν στο μέλλον. Ήδη έχουν μπει στη νοοτροπία και θέλουμε να λειτουργήσουμε με αυτό τον τρόπο».

·        Πού πιστεύετε ότι διαφέρει το ευρωπαϊκό από το αφρικανικό μπάσκετ;

«Πιστεύω ότι το κυριότερο στις διαφορές είναι τα ποσοστά. Σε όλους τους τομείς του μπάσκετ. Στην Ευρώπη όλα κινούνται γύρω από τη στατιστική, οι παίκτες έχουν σταθερά ποσοστά και οι ομάδες λειτουργούν με βάση αυτά, δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στα ποσοστά ενός παίκτη από αγώνα σε αγώνα. Στο πρωτάθλημα μας στην Αίγυπτο αυτό δεν ισχύει τόσο. Τα ποσοστά είναι τελείως διαφορετικά από αγώνα σε αγώνα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, μπορεί ένας παίκτης να πετύχει 37 πόντους και στον επόμενο αγώνα να μην πετύχει πόντο. Στην Ευρώπη παίζει ρόλο το physical game, ενώ στην Αφρική τα αθλητικά προσόντα. Θέλουμε όμως να φτάσουμε σε ένα σημείο να ακολουθούμε το ευρωπαϊκό μπάσκετ».