Έχοντας ένα σωρό απουσίες να διαχειριστεί κι έναν σπουδαίο αντίπαλο να αντιμετωπίσει, έπρεπε να φέρει την κατάσταση σε σημείο… να βγαίνουν τα κουκιά. Τα ρίσκα που πήρε δεν ήταν λίγα, αλλά τον δικαίωσαν. Οι παίκτες του, μαχόμενοι με σθένος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα στο «Μελίνα Μερκούρη», κατάφεραν να υποτάξουν στο τέλος την ΑΕΚ με 70-69 και να κάνουν ένα ίσως καθοριστικό «βήμα» για την πρόκριση στα play-offs. Ο ίδιος, άλλωστε, ειδικά την φετινή σεζόν, έχει μάθει να ζει με τις δυσκολίες στο αγωνιστικό κομμάτι και είναι έτοιμος να βγάλει το Ρέθυμνο και πάλι στον «αφρό».

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, μιλά στο Basketblog.gr, για τον τρόπο με τον οποίο η κρητική ομάδα κατάφερε να κερδίσει την Ένωση. Στέκεται στη «ζώνη» που χρησιμοποιήθηκε μετά το πρώτο δεκάλεπτο, ενώ δε διστάζει να εξάρει την απόδοση του 19χρονου μόλις Ηλία Θεοδωρίδη, ο οποίος έπαιξε για 18.5 λεπτά, κερδίζοντας τις εντυπώσεις ιδιαίτερα για την απόδοσή του στο ανασταλτικό κομμάτι. Τέλος, θεωρεί πως με βάση τις συνθήκες που αντιμετώπισε ο σύλλογος κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, θα αποτελεί επιτυχία η πρόκρισή του στα play-offs.

Κόουτς, πετύχατε μια σπουδαία νίκη απέναντι στην ΑΕΚ. Ποια ήταν τα πιο σημαντικά στοιχεία, που σας οδήγησαν στην επιτυχία, παρότι βρεθήκατε πίσω στο σκορ με διαφορά 12 πόντων;

Το πιο σημαντικό, είναι ότι παίξαμε στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα μια ζώνη προσαρμογής, για να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε φάουλ και ενέργεια. Κάπως έτσι, μπορέσαμε να έχουμε ένα καλό ρόστερ στο τελευταίο δεκάλεπτο, καθώς και μια εξαιρετική άμυνα, η οποία περιόρισε την αντίπαλό μας στους 10 πόντους. Το ρίσκο που πήραμε, λοιπόν, μας βγήκε. Το δεύτερο κομμάτι είναι αυτό των ασίστ, καθώς ενώ στο πρώτο μέρος είχαμε μόλις πέντε, καταφέραμε να τελειώσουμε με 19. Αυτό σημαίνει, ότι κυκλοφορήσαμε καλύτερα την μπάλα, βρήκαμε ανοικτά σουτ και καταφέραμε να φτάσουμε στο θετικό αποτέλεσμα.

Η ζώνη που χρησιμοποιήσατε, βρισκόταν στο πλάνο σας πριν την έναρξη του παιχνιδιού, υπό το πρίσμα της αντιμετώπισης του αντιπάλου, ή του γεγονότος ότι είχατε ένα πολύ μικρό rotation, λόγω και της απουσίας του Γιαννόπουλου;

Θέλαμε να την χρησιμοποιήσουμε απέναντι στη συγκεκριμένη ομάδα, μιας και η ΑΕΚ διαθέτει παίκτες που απειλούν με το σουτ, όπως ο Σάκοτα, ο Καλαμπόκης και ο Γκριν και αποφασίσαμε να το ρισκάρουμε σε ορισμένες περιπτώσεις, ώστε να κρατήσουμε το ρυθμό. Υπήρξαν βέβαια, μερικά προβλήματα και περισσότερο όταν μπήκαν δύο συνεχόμενα τρίποντα από τον Μαυροκεφαλίδη που δεν περιμέναμε, αλλά βλέποντας το παιχνίδι, κατανοεί κανείς, ότι ήταν αυτό που μας έδωσε τη δυνατότητα να μην αφήσουμε την ΑΕΚ να ξεφύγει. Η τελευταία περίοδος, ξεκίνησε για εμάς με μια διαφορά που μπορούσε να ανατραπεί κι έτσι «χτυπήσαμε» το ματς.

Όταν η διαφορά έφτασε στο +12 για την ΑΕΚ, υπήρχε κάτι συγκεκριμένο που είπες στους παίκτες σου, για να ανατραπεί η κατάσταση;

Δεν τους είπα κάτι πολύ συγκεκριμένο στο τακτικό κομμάτι, αλλά ότι μπορούσαμε ακόμη και τότε να «χτυπήσουμε» το παιχνίδι. Τους ζήτησα, να είμαστε πιο απλοί σε αυτό που κάνουμε, να βρούμε τις ανοικτές φάσεις που θέλουμε και στην άμυνα να «κλειδώνουμε» σε κάθε περίπτωση το αμυντικό ριμπάουντ. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλη διάθεση και γύρισαν το ματς γιατί, στην κατάσταση που βρισκόμαστε, καταλαβαίνεις ότι κάθε ματς αποτελεί ένα κίνητρο για να πετύχουμε κάτι καλό.

Σε έναν τόσο μεγάλο αγώνα, χρησιμοποιήθηκε για 18.5 λεπτά περίπου ο νεαρός Ηλίας Θεοδωρίδης και με καλή παρουσία στον αγώνα.

Έχει μια γενικότερα καλή παρουσία στο σύλλογο και δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αξίζει τέτοιο χρόνο συμμετοχής. Το αν δικαιούνται οι παίκτες χρόνο συμμετοχής, εξαρτάται ασφαλώς από την απόδοσή τους στην προπόνηση και τη συμπεριφορά τους στον αγώνα. Από την πλευρά μας, όπως καταφέραμε να βγάλουμε τον Σχίζα από εκεί που ελάχιστοι τον ήξεραν, στο σημείο να γίνει αρχηγός και να αποτελεί πολύτιμο «εργαλείο» για την ομάδα, έτσι θα έχουμε από την επόμενη σεζόν άλλον έναν Έλληνα άκρως υπολογίσιμο και βασικό στο ρόστερ μας. Ελπίζω να έχει υγεία ο Ηλίας, γιατί σίγουρα αξίζει τις ευκαιρίες που παίρνει.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από το Ρέθυμνο στο φινάλε του πρωταθλήματος όπου, όντας όγδοο, έχει δύσκολο πρόγραμμα πηγαίνοντας σε Κηφισιά και ΣΕΦ, ενώ το μοναδικό εντός έδρας ματς είναι με τον Άρη;

Ένα αποτέλεσμα θέλουμε και αυτό θα ψάξουμε. Πρέπει να παίξουμε και τα τρία τελευταία μας παιχνίδια δίχως άγχος. Θεωρώ ότι, έστω και δύσκολα, αυτή την νίκη που χρειαζόμαστε θα την πετύχουμε, είτε αυτή είναι στην Κηφισιά, είτε είναι στην έδρα μας κόντρα στον Άρη. 

Θα θεωρήσεις κατά κάποιο τρόπο, επιτυχία του Ρεθύμνου να μπει στα play-offs, με βάση το μη ιδανικό τρόπο που ξεκίνησε η χρονιά;

Από την αρχή της χρονιάς, ο στόχος της ομάδας ήταν η είσοδος στα play-offs. Το ξεκίνημά μας, όντως δεν ήταν καλό και υπάρχουν πολλές δικαιολογίες που καλό θα είναι να συζητηθούν, μόλις τελειώσουν οι υποχρεώσεις μας. Έχουμε διαρκώς πολλές απουσίες, γιατί δεν είναι μόνο ο Γιαννόπουλος, αλλά και οι απουσίες των Καμπερίδη, Ματαλών. Είναι δύο παίκτες που δεν καταφέραμε ουσιαστικά να αντικαταστήσουμε με άλλους Έλληνες στη θέση τους και οφείλαμε να παλέψουμε δίχως αυτούς. Έτσι όπως εξελίχθηκε, λοιπόν, η σεζόν αυτή, θα είναι πράγματι μεγάλη επιτυχία να φτάσουμε στην 7η ή την 8η θέση.