Δεν μου αρέσει να χάνω… Η αγαπημένη μου αίσθηση στο γήπεδο είναι μόνο η νίκη“.
Με αυτή τη φράση ο Στέφαν Λάσμε, έδειξε το εκρηκτικό ταπεραμέντο που τον διακρίνει εντός γηπέδου, στη συνέντευξη που έδωσε στους σπουδαστές αθλητικής δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΔΟΜΗ! O άσσος από την Γκαμπόν ήταν ευδιάθετος, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν, ακόμα και όταν οι απαντήσεις τους, έκρυβαν… παγίδες. Μία από αυτές ήταν για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο μετακίνησής του στον Ολυμπιακό, με τον ίδιο να απαντάει χαρακτηριστικά: “Αν πήγαινα εκεί, οι οπαδοί θα με σκότωναν, έτσι δεν είναι;“!…

Μπορεί να έχει αγωνισθεί σε μεγάλες ομάδες του ΝΒΑ και της Ευρώπης, ωστόσο ο ίδιος παραμένει ταπεινός και γεμάτος όρεξη για πολλή δουλειά: “Δεν διατηρώ ψευδαισθήσεις για τον εαυτό μου και θέλω να δουλεύω πάντα δυνατά, ώστε να γίνομαι καλύτερος και να βοηθάω την ομάδα” υποστήριξε.

“Το ελληνικό μπάσκετ είναι πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα που συμμετείχα. Εδώ δίνεται μεγαλύτερη βάση στην τακτική, ενώ στα άλλα πρωταθλήματα βασίζονται περισσότερο στη φυσική κατάσταση”.

Ο ΠΑΟ κάνει μία νέα αρχή

“Είμαι σε έναν μεγάλο σύλλογο  και αυτό με κάνει να αισθάνομαι πολύ καλά. Είμαστε μία νέα ομάδα όπου ο ένας μαθαίνει από τον άλλον. Οι καινούριοι παίκτες θα πρέπει να μάθουν την ταυτότητα και την ιστορία της ομάδας. Θα μας πάρει χρόνο, αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε τί εστί Παναθηναϊκός, ώστε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα χρόνων”.

Στη συνέχεια ο Λάσμε απάντησε στις αρνητικές κριτικές που δέχεται ο “εξάστερος“: “Σε κάθε παίκτη αρέσουν οι προκλήσεις. Οι ήττες από Ίκαρο και Χίμκι μάς πλήγωσαν πολύ και αυτό είναι ένα έξτρα κίνητρο για εμάς, ώστε να φτάσουμε στην κορυφή”.

Ο κόουτς Πεδουλάκης και οι νέοι συμπαίκτες του

“Ο προπονητής μας περιμένει πολλά από εμάς και δίνει μεγάλη βαρύτητα σε όλες τις λεπτομέρειες. Θέλει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι και αυτό τον καθιστά υψηλού επιπέδου κόουτς. Τα “σκονάκια” τα οποία μας δίνει, μας βοηθούν πολύ στην ανάγνωση του παιχνιδιού του εκάστοτε αντιπάλου”.

Όσο για τους συμπαίκτες του: “Η ομάδα διαθέτει ταλαντούχους παίκτες, όπως ο Πάνκο, ο οποίος ήταν πρώτος σκόρερ και πολυτιμότερος παίκτης στην περσινή ACB. Είμαστε σε υψηλό μπασκετικό επίπεδο και αυτό μας κάνει να δουλεύουμε σκληρά. Η προσθήκη του Μπανκς θα μας βοηθήσει, αρκεί να του δώσουμε χρόνο να δείξει τις δυνατότητές του. Είναι ένας παίκτης που τον γνωρίζω καλά, καθώς υπήρξαμε συμπαίκτες στους Miami Heat“.

Ο Σόφο και αρχηγός Διαμαντίδης

Στο πόσο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, ο ίδιος είπε: “Αν ήμουν αντίπαλός του θα όφειλα να τον αντιμετωπίσω, αλλά σίγουρα κανείς δεν θέλει να παίζει κόντρα στον Σόφο“.

Όσο για τον αρχηγό του Παναθηναϊκού ανέφερε:”Πάντα αναρωτιόμουν τι κάνει τόσο καλό παίκτη τον Διαμαντίδη. Το κατάλαβα όταν προπονήθηκα για πρώτη φορά μαζί του. Κάθε παίκτης πρέπει να σέβεται τη δουλειά του Δημήτρη, ο οποίος πάντα προσπαθεί να μας βοηθά, ώστε να βελτιωνόμαστε όλοι, μέρα με τη μέρα”.

Για τον εαυτό του δεν δίστασε να παραδεχθεί πως “πρώτη φορά στην καριέρα μου, μου ζητήθηκε να παίξω πικ εν ρολ και θεωρώ ότι με τη βοήθεια του Διαμαντίδη, το κάνω πολύ καλά”.

Ο ρόλος της οικογένειας στη ζωή του

“Τα ξαδέρφια μου ήταν αυτά που με… μύησαν στο μπάσκετ. Ειδικά ο μεγαλύτερος ο οποίος αγωνιζόταν και στην εθνική ομάδα της χώρας μου. Ήταν το είδωλό μου“, τόνισε αναφορικά με το ξεκίνημά του. “Η οικογένειά μου είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζει. Όσο μεγαλώνεις πρέπει να σκέφτεσαι περισσότερα πράγματα”.

Σημειώστε πως ο κάτοχος πτυχίου Βιολογίας παίκτης του Παναθηναϊκού είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, αλλά γρήγορα τον κέρδισε το μπάσκετ. Ο Στεφάν Λάσμε δεν είχε… αφίσες παικτών στο δωμάτιο του, γιατί δεν τον άφηνε η μητέρα του. Ο ίδιος μπορεί να μπει ως πόστερ σε αρκετά δωμάτια πιτσιρικάδων, αν και “δεν το πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο“. Στην παρατήρηση “κατέκτησε το ευρωπαϊκό και θα δεις” απάντησε με ένα πλατύ χαμόγελο…

Ο Στεφάν είχε άποψη, αν και δεν ασχολείται με την πολιτική, για την οικονομική κρίση: “Η κρίση επηρεάζει τους πάντες, ειδικά στον αθλητισμό, διότι κάθε επιχείρηση πρέπει να λογαριάζει και τα οικονομικά της. Θέλω να έχω εξασφαλισμένο το φαγητό της οικογένειάς μου και γι’ αυτόν τον λόγο, όταν βγαίνω στο παρκέ… “σκοτώνω“.

Ξεχωριστό κομμάτι στη ζωή του αποτελεί η μικρή του κόρη, η οποία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δεν έφυγε λεπτό από την αγκαλιά του πατέρα της. “Είναι το αφεντικό του σπιτιού και αν κερδίσουμε το πρωτάθλημα θα της το αφιερώσω, γιατί η ίδια μου το ζητάει κάθε μέρα, βλέποντας στο γήπεδο τις γιγαντοαφίσες με τους τίτλους της ομάδας“, είπε ο ευτυχής μπαμπάς.

Τέλος αν είσαστε περίεργοι για το πώς χαλαρώνει ένας μεγάλος παίκτης, ο Στέφαν Λάσμε αρκείτε με την ανάγνωση ενός βιβλίου.

Τα highlights της συνέντευξης…

Καλύτερη στιγμή της καριέρας του: “Όταν ως παίκτης της Παρτιζάν, νίκησα τον Παναθηναϊκό” (γέλια).

Χειρότερη στιγμή της καριέρας του: “Όταν την περσινή χρονιά έσπασα δύο φορές το πόδι μου”.

Συμβόλαιο στο ΝΒΑ ή triple crown; “Triple crown,  γιατί μέσω αυτού ανοίγονται πόρτες για το ΝΒΑ“.

Για τη διοίκηση του Παναθηναϊκού: “Προσπαθώ να είμαι μακριά από τα διοικητικά. Οι άνθρωποι εδώ επηρεάζονται περισσότερο από τις ήττες, σε αντίθεση με το Ισραήλ και τη Μακάμπι. Ο πρόεδρος εδώ, είναι πολύ κοντά στην ομάδα και αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό. Όταν χάνουμε νιώθω ότι είναι δυστυχισμένος, αλλά σέβομαι την προσπάθεια που κάνει και την αγάπη για την ομάδα και θέλω να κερδίζω και γι’ αυτόν”.

Για τον κόσμο: “Οι οπαδοί μας είναι εξίσου τρελοί με αυτούς της Παρτιζάν. Λατρεύω να τους βλέπω -και να τους κάνω- να τρελαίνονται”.

* Στο κείμενο συνεργάστηκε ο Βασίλης Ζέλιος.