Τέτοια εποχή πέρσι ο Νικ Καλάθης ήταν περιορισμένος μόνο σε προπονήσεις. Η τιμωρία του για χρήση απαγορευμένων ουσιών από τον Απρίλιο του 2014 τού στέρησε τη συμμετοχή στους πρώτους 13 αγώνες της τότε ομάδας του, Μέμφις, και πέρασε ένας μήνας για να πατήσει και πάλι παρκέ σε επίσημο ματς του ΝΒΑ. Φέτος, όμως, ο διεθνής γκαρντ, έχοντας αφήσει πίσω του την διετή θητεία στην «πόλη του Έλβις Πρίσλεϊ», έχει αρχίσει ήδη τη σεζόν και μάλιστα δεν σταματά να μοιράζει ασίστ για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, στον οποίο επέστρεψε μετά το 2012. Το ίδιο… φουριόζος εμφανίστηκε ο Καλάθης και στην ερώτηση του basketblog.gr -στην πρόσφατη Media Day του «τριφυλλιού»- για την πρόβλεψή του για τη σεζόν του ΝΒΑ που αρχίζει την Τρίτη (27/10) στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Αφού πριν καν ολοκληρωθεί η απορία, ο μέχρι το καλοκαίρι πλέι-μέικερ των Γκρίζλις αποκρίθηκε βιαστικά-βιαστικά: «Πιστεύω ότι το Κλίβελαντ θα κατακτήσει το δαχτυλίδι!».

Ο Καλάθης δεν κοντοστάθηκε καθόλου στην ερώτηση και εξήγησε πως «πιστεύω ότι οι Καβς έχουν ό,τι χρειάζεται για να φτάσουν στο πρωτάθλημα. Διαθέτουν τον κορυφαίο ίσως παίκτη του κόσμου στην καλύτερη ηλικία του, όπως είναι ο ΛεΜπρον Τζέιμς και κατάφεραν να ανανεώσουν με τον Κέβιν Λαβ, που φέτος νομίζω ότι θα είναι καλύτερος και θα κατανοήσει καλύτερα τον ρόλο του στην ομάδα». Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού δεν έκρυψε πως «σαφώς και η αρχική απουσία του Κάιρι Ίρβινγκ, που θα γυρίσει μέσα στη σεζόν από τον τραυματισμό του στο γόνατο θα είναι αρχικά μία απώλεια, όμως όλα κρίνονται μετά το All Star Game και θεωρώ ότι μετά τον Φλεβάρη οι Καβαλίερς θα είναι έτοιμοι. Η ομάδα τους ήταν σπουδαία και πέρσι, αλλά ”πληγώθηκαν” από τους τραυματισμούς των Λαβ-Ίρβινγκ στους Τελικούς. Ίσως ο Τρίσταν Τόμπσον είναι απώλεια (σ.σ.: ο Καλάθης σχολίασε τους Καβς στις αρχές Οκτωβρίου, πριν την προ ημερών ανανέωση και του Καναδού), αλλά έχουν ταλέντο και εμπειρία για να τα καταφέρουν».

Μπορεί ειδικοί, Τύπος και κοινό στην Αμερικανική Λίγκα να επιμένουν πως φαβορί για τον τίτλο είναι ομάδα από την ανταγωνιστική Δυτική Περιφέρεια, όμως ο Καλάθης, αν και γνώστης της «Άγριας Δύσης», έχει άλλη άποψη. Όχι απαραίτητα γιατί θα… «φαγωθούν» 4-5 εξαιρετικές ομάδες σαν τους πρωταθλητές Ουόριορς και τους Κλίπερς, Ρόκετς, Σπερς, Θάντερ για το «στέμμα» στην δυτική ακτή. Επισημαίνοντας ότι «και στην Ανατολή υπάρχει ανταγωνισμός για το Κλίβελαντ από Σικάγο και Ατλάντα. Δεν κάνω την πρόβλεψή μου γιατί πιστεύω πως οι Καβς θα φτάσουν εύκολα στους Τελικούς, σε αντίθεση με τον φιναλίστ της Δύσης που θα έχει δυσκολότερο έργο. Απλώς πιστεύω πως φέτος η ομάδα του ΛεΜπρον θα είναι πιο έτοιμη για το μεγάλο βήμα». Όσο για την πρόβλεψή του από την Δύση, ο Καλάθης παραδέχθηκε πως «δεν μπορώ να πω τίποτα. Στην Περιφέρεια παίζουν σπουδαίες ομάδες και παίκτες και το περσινό πάθημα των Κλίπερς από τους Ρόκετς, χάνοντας παρά το προβάδισμα με 3-1, είναι δείγμα της ανταγωνιστικότητας στην Δύση».

Ο Καλάθης έστειλε φυσικά τις ευχές του «στην πρώην ομάδα μου, το Μέμφις, που έχει δυνατό ρόστερ και πάλι μεγάλες βλέψεις. Θα τους παρακολουθώ όσο μπορώ και ελπίζω να τα πάνε περίφημα». Δεν ξέχασε και τον συμπαίκτη του στην Εθνική και πρώην συνοδοιπόρο του στους Γκρίζλις, Κώστα Κουφό, που μετακόμισε στο Σακραμέντο, λέγοντας πως «είμαι σίγουρος ότι θα πάει καλά, γιατί δουλεύει σκληρά και η θέση του είναι στο ΝΒΑ». Τέλος, ο πλέι-μέικερ των «πράσινων» αναφέρθηκε και στον άλλοτε τεχνικό του στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα (από το οποίο επιλέχθηκε στο Νο45 του ντραφτ του 2009 από τη Μινεσότα, πριν δει τα δικαιώματά του σε Ντάλας και στη συνέχεια στο Μέμφις) Μπίλι Ντόνοβαν, ο οποίος άφησε το NCAA και υπέγραψε στην Οκλαχόμα Σίτι. Με τον Καλάθη να καταλήγει πως «είναι κάτι πολύ καλό για εκείνον. Ο κόουτς Ντόνοβαν είναι άνθρωπος που θέλει να μαθαίνει συνέχεια και το ΝΒΑ είναι σαφώς μία πρόκληση για τον ίδιο. Προφανώς είναι τύχη να μπορείς να κοουτσάρεις παίκτες σαν τους Κέβιν Ντουράντ και Ράσελ Ουέστμπρουκ»

Μιλουτίνοφ στο basketblog.gr: «Καλή επιτυχία στους Σπερς, αλλά…».

Την δική του άποψη για τη νέα σεζόν του ΝΒΑ έδωσε και ο νέος σέντερ του Ολυμπιακού, Νίκολα Μιλουτίνοφ, που έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί το αμερικανικό πρωτάθλημα. Ο Σέρβος επιλέχθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Νο26 του ντραφτ από το Σαν Αντόνιο και δήλωσε στο basketblog.gr επίσης στην πρόσφατη Media Day των «ερυθρόλευκων» πως «είναι λογικό να θέλω να κερδίζουν οι Σπερς. Ξέρω ότι θα είναι δύσκολη η δουλειά τους στην Δυτική Περιφέρεια, όμως ελπίζω πως θα τα πάνε περίφημα». Ο πρώην παίκτης της Παρτίζαν εξήγησε πως «δεν θέλω να κάνω προβλέψεις, γιατί από τη μία δεν έχω παρακολουθήσει όλες τις κινήσεις των ομάδων και από την άλλη δεν έχω εκεί το μυαλό μου». Ξεκαθαρίζοντας πως «αυτή στο μυαλό μου υπάρχει μόνο ο Ολυμπιακός. Το ΝΒΑ είναι ο μεγάλος προσωπικός στόχος μου, όμως δεν θα μιλώ τώρα για αυτό. Θέλω να παίζω καλά σε κάθε ματς και να ωριμάσω και σαν παίκτης και σαν χαρακτήρας. Ο Ολυμπιακός είναι ένα μεγάλο κλαμπ και επίσης ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα μου. Από τότε που ήμουν παιδί είχα όνειρο να φτάσω ως το ΝΒΑ όμως τώρα είμαι εδώ και αφοσιωμένος στη νέα ομάδα μου… Ελπίζω πως κάποια μέρα το όνειρό μου θα γίνει πραγματικότητα».

Ο 21χρονος σέντερ δεν είχε την ευκαιρία να συναντήσει για πολύ τον κόουτς των Σπερς, Γκρεγκ Πόποβιτς, όμως αποκάλυψε πως «μίλησα μαζί του μόνο την ημέρα που οι Σπερς με επέλεξαν στο ντραφτ. Μου ευχήθηκε καλή τύχη. Δεν μου είπε τότε αν έχει σκοπό να με καλέσει από φέτος στο Σαν Αντόνιο και μου τόνισε πως θέλει να με δει να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος και θα έχω την ευκαιρία μου. Μάλιστα θέλησε να μου μιλήσει και λίγο στα σέρβικα, αλλά δεν τα θυμόταν πολύ καλά! Γνωρίζω πως εκείνος και η ομάδα του έχουν ιστορία στο να εμπιστεύονται Ευρωπαίους, όμως δεν επαναπαύομαι σε αυτό και θέλω να είμαι απόλυτα έτοιμος όταν κάνω το βήμα για το ΝΒΑ». Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι «ξέρω ότι δεν είμαι απόλυτα έτοιμος για το ΝΒΑ», αλλά συμπλήρωσε πως «αν οι Σπερς μου ζητούσαν να υπογράψω από τώρα, θα το έκανα και θα έβαζα τα δυνατά μου. Αυτό δεν έγινε και μόνο χρόνος θα δείξει αν κάθε απόφαση είναι σωστή ή όχι. Ξέρω ότι θα με παρακολουθούν και μου έχουν πει πως ο κόουτς Πόποβιτς είναι λάτρης του ελληνικού μπάσκετ. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν θέλω να μιλώ για το ΝΒΑ. Είμαι εδώ, το μυαλό μου είναι μόνο στον Ολυμπιακό και να παίξω όσο καλύτερα μπορώ».