Για τα σημεία «κλειδιά» στον σημερινό αγώνα με την Καστοριά: «Το «κλειδί» θα είναι να είμαστε  για 40 λεπτά συγκεντρωμένοι.  Αν και αυτή η φράση είναι κλισέ, πραγματικά ισχύει διότι η Καστοριά στηρίζεται στην σκληρή της άμυνα και στον αιφνιδιασμό, κάτι που αν μπορέσουμε να το σταματήσουμε θα μπορέσουμε να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα.

Λίγα λόγια για την φετινή Α2, στην οποία γίνονται μάχες, για την πρώτη θέση, για τις θέσεις των playoffs που οδηγούν στην άνοδο αλλά και για τις τελευταίες θέσεις όπου οι ομάδες παλεύουν κάθε αγώνα ώστε να αποφύγουν τον υποβιβασμό αλλά και την ψυχοφθόρα  διαδικασία των playout. «Όλοι λένε ο Ιωνικός θα είναι στην πρώτη θέση, αυτό δεν ισχύει, από πίσω μας είναι ο Ηρακλής και πρέπει να τον κερδίσουμε στην έδρα μας. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα, όπως ούτε για τα playoffs ανόδου, ούτε για τα playout. Υπάρχουν ομάδες που χρειάζονται πολλά αποτελέσματα, έχει ακόμη ακριβώς  έναν γύρο όπου όλα μπορούν να συμβούν και θα συμβούν».

Άπαντες πίστευαν πως θα κάνατε ανάλογη πορεία με αυτή την περσινή του Περιστερίου, στην πορεία όμως έφυγε ο κόουτς και ο τεχνικός διευθυντής, τι ήταν αυτό που έφταιξε; «Πολλές φορές φτιάχνονται ομάδες με μεγάλες προσδοκίες, δεν σημαίνει ότι από τον πρώτο μήνα θα βρεις την κατάλληλη χημεία. Δεν έγινε σε μας, αποκλειστήκαμε στο Κύπελλο στην έδρα μας  από τον Ιπποκράτη Κω και στη συνέχεια χάσαμε στην Αγιά. Τώρα παίζουμε λίγο καλύτερα, δεν έχουμε φτάσει βέβαια  στις δυνατότητες που έχει η ομάδα και  θεωρώ πως θα γίνουμε καλύτεροι».

Ο στόχος της ομάδας ήταν μια καλή πορεία στο Κύπελλο ή απλά τα βλέπατε ως παιχνίδια που μπορεί να γίνεται καλύτεροι; «Στόχος της ομάδας ήταν να νικήσει ότι ομάδα υπήρχε στην κατηγορία του και να φέρει στην έδρα του μια ομάδα Α1, δεν τα καταφέραμε. Βέβαια ο βασικός στόχος είναι να ανέβει η ομάδα στην Α1, όχι  όμως ότι δεν θέλαμε να προχωρήσουμε και στο κύπελλο».

Έχετε αποκτήσει τον Μαυροκεφαλίδη, ίσως το μεγαλύτερο «μπαμ» που έγινε ποτέ στην ιστορία της Α2. Πως είναι να έχετε έναν τέτοιο παίκτη στην ομάδα, εμπνέει σιγουριά και ότι σε ένα δύσκολο παιχνίδι θα βγει μπροστά και θα «καθαρίσει» για λογαριασμό σας; «Ο Λουκάς δεν είναι παίκτης Α2, οι συγκυρίες τον έκαναν να παίξει σε αυτό το πρωτάθλημα. Είναι πολύ ανώτερος από εμάς και είναι χαρά μας που τον έχουμε  και μακάρι να πανηγυρίσει μαζί μας την άνοδο στην Α1 και να  μείνει όσα χρόνια θέλει».

Στόχους  του Ιωνικού ήταν το πρωτάθλημα  ή απλά η άνοδος έστω και από playoffs: «Έχει γίνει μια μεγάλη επένδυση στην ομάδα και θέλει να ανέβει στην Α1. Κατά προέκταση θέλουν και το πρωτάθλημα γιατί όπως είναι λογικό έχουν δαπανηθεί πολλά λεφτά, κόπος, χρήμα και όλοι θέλουν να πετύχει η ομάδα στην πρώτη θέση. Δεν νομίζω να στεναχωρηθούν ακόμη και από τα playoffs αν ανέβουμε αλλά στόχος είναι η πρώτη θέση».

Πως γίνεται  ο πρόεδρός σας, ο Βαγγέλης Τσάπας να ήρθε από τα τοπικά πρωταθλήματα και να ανεβάζει σερί ομάδες κατηγορία; Πως είναι να συνεργάζεσαι μαζί του μια τριετία τώρα; «Από τις τοπικές κατηγορίες ανεβάζει τον Φάρο, ο Τσαπας έχει μεράκι, είναι η ζωή του. Λειτουργεί πολύ διαφορετικός από το υπόλοιπο 95% των προέδρων. Προσπαθεί να είναι συνεργάτης και όχι αφεντικό. Στοχεύει στο φιλότιμο, δεν απαιτεί ποτέ και αυτό ως τώρα του βγαίνει. Όλα τα χρόνια το κάνει αυτό».

Τι σημαίνει για σένα να σε αποκαλούν με το ψευδώνυμο άνοδο;«Είναι τιμητικό, το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα όμως και δεν σημαίνει πως όπου πηγαίνω εγώ ανεβαίνει και η ομάδα. Πηγαίνω σε ομάδες που έχει καλούς παίκτες, σίγουρα βοηθάω και εγώ αλλά δεν είναι απόλυτο πως αν πάρεις τον Καράμπουλα θα ανέβεις. Αν πάρεις όμως καλούς παίκτες και τον Καράμπουλα θα ανέβεις».

Πως είναι στα 38 σου να παίζεις με τον τρόπο που αγωνίζεσαι και να πρωταγωνιστείς; «Με χαροποιεί αυτό το ότι σε τέτοια ηλικία προσφέρω στο υψηλό επίπεδο. Δόξα τον θεό δεν έχω τραυματισμούς, αυτό με βοηθάει το να παίζω σε αυτήν την ηλικία. Υπάρχει βέβαια και το θέμα εμπειρία, όπου με τα χρόνια γνωρίζεις κάποιες καταστάσεις και μαθαίνεις πότε πρέπει να προφυλαχτείς, πότε να δώσεις και πότε να κλέψεις. Σίγουρα χαίρομε πολύ που σε τέτοια ηλικία  παίζω καλά».

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να μην στεριώσεις στην Α1, υπήρξαν λάθος χειρισμοί και λάθος αποφάσεις; «Έψαχνα τις κατάλληλες συγκυρίες για να παίξω στην Α1 και για κάποιους λόγους δεν το διάλεγα. Κάτι τύχαινε πάντα όπως και με την ΑΕΚ που ήθελα να αγωνιστώ, όμως είχε φτάσει τέλος Αυγούστου και δεν ήξεραν αν θα πάρουν πιστοποιητικό ή όχι. Υπήρχαν περιπτώσεις που δεν ήθελα να πάω εγώ στην Α1. Δεν έχω μετανιώσει για κάτι, χαίρομε πολύ για την πορεία μου που έχω και θα δείξει στο μέλλον».

Η ΑΕΚ ήταν δηλαδή το «μεράκι» σου και ήθελες να αγωνιστείς εκεί; «Ήθελα να αγωνιστώ ναι, αλλά από την άλλη δεν ήμουν διατιθέμενος να πάρω τον ρίσκο αν θα αγωνιστεί στην Α1 ή όχι. Ο Αγγελόπουλος πήγε στην ΑΕΚ αφού ξεκίνησε το πρωτάθλημα, είχε να κάνει με το ότι δεν ήθελα να χάσω την πρόταση της Καβάλας με την οποία ανεβήκαμε κιόλας για να κάτσω να περιμένω μέχρι τέλους την ΑΕΚ. Από αυτό ζούμε και δεν μπορούσα να περιμένω».

Είναι καλό το ότι η Α2 αναπτύσσεται ραγδαία σε σχέση με την Α1 που τα οικονομικά πολλών ομάδων δεν είναι καλά; Για παράδειγμα υπάρχουν ομάδες που αν πέσουν ο πρόεδρος θα τους ρίξει στην Β και όχι στην Α2; «Θα πέσουν στη Β΄Εθνική  γιατί δεν μπορούν αν αντέξουν την εφορία, γιατί σε αναγκάζει το πρωτάθλημα για ακόμη 1 χρόνο να παραμείνεις ΚΑΕ. Είναι περισσότερα τα έξοδα. Αν και φέτος έχει σοβαρές ομάδες και οικονομικά. Η Α2 έχει πάντα ομάδες που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Το πρωτάθλημα δεν είναι δυνατό, όμως είναι συναρπαστικό».

Τι σημαίνει για σένα το ότι έπαιξες κόντρα στον Παναθηναϊκό σε τελικό Κυπέλλου; «Είναι μακράν η καλύτερη στιγμή στην καριέρα μου. Ομάδα Α2 απέκλεισε τον ΠΑΟΚ και έπαιξε στον τελικό με τον Παναθηναϊκό. Για εμάς είναι σαν να το πήραμε. Ήταν γιορτή για εμάς ο αγώνας αυτός. Δεν θα το ξεχάσει ποτέ κανένας μας».

Όταν σταματήσεις από την ενεργό δράση τι σκέφτεσαι να κάνεις; «Για τα επόμενα 2-3 θα ήθελα να παίξω σε επίπεδο Α2- Β εθνική αλλά για μετά δεν έχω σκεφτεί τι θα κάνω. Ακόμα σκέφτομαι σαν παίκτης και δεν έχω κάτι στο μυαλό μου ακόμη».

Πως βλέπεις τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό φέτος στην Ευρωλίγκα; «Η γνώμη μου είναι πως οι δύο ελληνικές  ομάδες είναι ένα  σκαλί κάτω σε σχέση με τις πρώτες 4. Πολλοί λένε πως τα λεφτά δεν παίζουν ρόλο αλλά κάποιες φορές παίζουν. Δεν μπορείς  με 10-12 εκατ. μπάτζετ να σηκώνεις την Ευρωλίγκα. Οι υπόλοιπες ομάδες που βάζουν 40 εκάτ. δεν είναι χαζοί. Θα παλέψει πιστεύω ο ΠΑΟ να μπει playoffs αλλά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει, ενώ πολύ δύσκολα  ο Ολυμπιακός θα μπει στην τετράδα. Ζούμε σε δύσκολες εποχές και οι δύο ομάδες δεν θέλουν να δαπανήσουν λεφτά ώστε να έχουν καλύτερη παρουσία στην Ευρώπη».

Έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα μεγάλα ονόματα, όπως οι Πιτίνο, Μπλατ, Ομπράντοβιτς, Πασκουάλ, Μπάνκι, Ίβκοβιτς και οι Έλληνες δεν είμαστε ευχαριστημένοι θέλουμε το κάτι παραπάνω, γιατί συμβαίνει αυτό;. «Δεν είναι ένα φαινόμενο του μπάσκετ. Έχουμε μια τάση σαν λαός να τα ισοπεδώνουμε όλα. Δεν ξέρω αν ο Μπλατ και ο Πιτίνο είναι καλοί προπονητές αλλά εμείς είμαστε πολύ καχύποπτοι και κράζουμε αμέσως».