«Σεβόμασταν, αλλά δεν φοβόμασταν τις αντιπάλους μας», απάντησε ο Κώστας Κεραμιδάς σε δηλώσεις του στο basketblog.gr λίγες μέρες μετά τον θρίαμβο της Εθνικής Γυναικών στο Ευρωμπάσκετ της Πράγας όπου κατέλαβε την 4η θέση!

Ο ομοσπονδιακός προπονητής μίλησε για το πλάνο της Εθνικής στα παιχνίδια και την προσπάθεια των νέων κοριτσιών αλλά και της ομάδας, ενώ αναφέρθηκε και στην νέα σεζόν με το Μαρούσι στην Α2.

-Κόουτς, καταρχάς θέλω να μου βάλεις έναν τίτλο στην φετινή πορεία στο Ευρωμπάσκετ;
 «Ο τίτλος θα ήταν, το έπος του Ευρωμπάσκετ Γυναικών».

– Πόσο δύσκολη ήταν η φετινή πορεία από την προετοιμασία, μέχρι και τον μικρό τελικό για την Εθνική;

«Όταν έκανα το προσκλητήριο έλειπαν 2 βασικές παίκτριες η Δημητράκου και η Χατζηνικολάου. Για εμένα αυτές οι δύο αποτελούν το 40% σε άμυνα και επίθεση. Αλλά η επιθετική και η αμυντική βάση της ομάδας βασιζόταν στο ότι οι 5 κοπέλες δεν ήταν πολύ ψηλές αλλά ημίψηλες. Αυτόματα με την απουσία αυτών των δύο έπρεπε να σχεδιάσουμε μία νέα τακτική με μία Εθνική κοντή και με άπειρες παίκτριες από κολέγια. Αυτό και μόνο το γεγονός συν ότι έπρεπε να παίξουμε με την Πρωταθλήτρια Γαλλία και την δευτεραθλήτρια Σερβία που έπαιξαν στους Ολυμπακούς Αγώνες μας έκαναν πιο δύσκολο τον όμιλο. Απόδειξη ότι η Γαλλία πήρε μετάλλιο».

-Το αγωνιστικό και το ψυχολογικό πλάνο στις μεγαλύτερες νίκες του τουρνουά με Ρωσία και Τουρκία ποιο ήταν από εσένα και τους συνεργάτες σου;

 «Το ψυχολογικό ήταν ότι τις πείσαμε πως είναι παίκτριες με μεγαλύτερη εμπειρία, καλύτερες και επώνυμες. Ήταν ένα στοιχείο που έπρεπε να το σεβόμαστε και όχι να το φοβόμαστε. Δεν τους έλεγα καν τα ονόματα τους όταν κάναμε το scouting γιατί για εμάς ήταν απλά αριθμοί στις φανέλες και όχι ονόματα. Εκείνοι είχαν την εμπειρία και εμείς θέληση και ψυχή. Το αγωνιστικό πλάνο στην άμυνα ήταν 3 διαφορετικά σενάρια, αν και με το Βέλγιο δεν δούλεψε τίποτα. Προσπαθούσαμε να ρίξουμε το τέμπο και να δουλέψουμε μία πρωτοποριακή ζώνη». 

-Ποια παίκτρια πιστεύεις ότι έκανε step up σε αυτό το τουρνουά από τις μικρότερες;

 «Η Χριστινάκη, η Φασούλα και η Σταμολάμπρου εμφανίστηκαν έτοιμες και εγώ τις διάλεξα και ήταν πολύ καλές και εγώ βασίστηκα σε αυτές. Είναι το μέλλον της Εθνικής Γυναικών».

– Πες μας λίγα λόγια για την Μάλτση και πες μας τι προσφέρει σε αυτή την ομάδα;

 «Είναι το επιθετικό μας όπλο, όμως παίζει και εκπληκτική ατομική και ομαδική άμυνα. Είναι πραγματική αρχηγός μέσα και έξω από το γήπεδο και παρασύρει και τις υπόλοιπες στην εφαρμογή του αγωνιστικού μας πλάνου».

-Θέλω να σε ρωτήσω πόσο μεγάλη είναι για σένα αυτή η επιτυχία για το ελληνικό μπάσκετ; Με ποια άλλη θα την συνέκρινες;

 «Έχω πει ότι οι 3 νίκες ήταν σαν να κερδίζουμε 3 φορές τις ΗΠΑ στο ανδρικό μπάσκετ. Δεν μπορώ να το συγκρίνω με τις επιτυχίες του ανδρικού. Όμως έχω να πω ότι το γυναικείο μπάσκετ αρχίζει να γράφει την δική του ιστορία».

– Και τώρα Μαρούσι, πως βλέπεις την νέα σεζόν στην Α2;

 «Την βλέπω ακριβώς τόσο δύσκολη όσο και στην Β΄Εθνική. Έχουμε κάνει 2 ανόδους χωρίς οικονομικό υπόβαθρο. Δεν έχει τίποτα, αλλά έχει την θέληση και την ψυχή των παικτών. Την νέα χρονιά θα στηριχθούμε σε θέληση και δουλειά και αυτό θα μας βοηθήσει να σώσουμε την κατηγορία».

-Πότε θα ξεκινήσει να υλοποιείτε ο σχεδιασμός με τις ανανεώσεις και τις προσθήκες;
 

«Σιγά σιγά τώρα που τελειώσαμε με την Εθνική, θα αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τον σχεδιασμό στο Μαρούσι για την νέα χρονιά».

-Οι στόχοι που έχεις βάλει μαζί με την διοίκηση ποιοι είναι; Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι η Α2 είναι το πιο δύσκολο Πρωτάθλημα στην Ελλάδα

 «Να μείνουμε στην κατηγορία σίγουρα είναι σαφές. Δεν μπορεί να υπάρξει  κάτι άλλο γιατί δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, αλλά θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις».