Η σειρά με τον Παναθηναϊκό μπορεί να είχε ξεκινήσει με πλεονέκτημα έδρας για τη Λαμποράλ Κούτσα, αλλά μάλλον ούτε ο… πιο αισιόδοξος φίλος της, δεν περίμενε το «σκούπισμά» της από τους παίκτες του Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Το ίδιο ισχύει μάλλον και για τους τελευταίους, αν και στο φινάλε ήταν εκείνοι που πανηγύρισαν με εμφατικό τρόπο, την επιστροφή τους στην κορυφαία φάση της Ευρωλίγκα, ύστερα από οκτώ ολόκληρα χρόνια. Για να πετύχει κάτι τέτοιο, χρειάστηκε παίκτες που μπορεί να μην είχαν τη «λάμψη» του Μπουρούση, του Άνταμς ή ακόμη και του Τζέιμς, αλλά εκπλήρωναν μερικούς ρόλους, οι οποίοι τους καθιστούσαν σημαντικούς. Ένας εξ αυτών, είναι και ο Κιμ Τιλί, που δε σκόραρε κανένα πόντο (είχε συνεισφέρει στα δύο προηγούμενα ματς), αλλά η συνεισφορά του στο αμυντικό κομμάτι, όταν οι Βάσκοι έκλειναν τις εύκολες διόδους στους «πράσινους», ήταν καταλυτική.

Ο Γάλλος φόργουορντ, τονίζει στο Basketblog.gr τη σπουδαιότητα της πρόκρισης στο Final-4 του Βερολίνου με το συνολικό σκορ 3-0, κσθώς και στο πώς αντιμετώπισαν αυτή την εξέλιξη, ο ίδιος και οι συμπαίκτες τους. Επισημαίνει, ότι η φάση αυτή, αποτελούσε και το σκοπό της ομάδας του εξαρχής στην φετινή σεζόν, ενώ δε λησμονεί να μιλήσει για τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Γιάννη Μπουρούση.

Κιμ, κερδίσατε και το τρίτο ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό, «σκουπίζοντας» τη σειρά μέσα στο ΟΑΚΑ. Πώς μπορείς να περιγράψεις συναισθηματικά όλο αυτό;

Είμαι πολύ χαρούμενος. Είναι απίστευτο αυτό που καταφέραμε, να κερδίσουμε δηλαδή δύο φορές στην έδρα μας και εδώ άλλη μία μέσα σε μια εβδομάδα. Δεν το περιμέναμε ούτε εμείς, αν και τα δώσαμε όλα, καταφέρνοντας να φτάσουμε εδώ με τις «εκτελέσεις» των γκαρντ μας.

Ήστασταν αισιόδοξοι για πρόκριση με 3-0, όταν ξεκινούσε αυτή η σειρά;

Όχι, με τίποτα! Ακόμη και για εμάς, αποτελεί ένα «σοκ» αυτό το 3-0. Δουλέψαμε και παίξαμε πολύ σκληρά, ειδικά τα δύο πρώτα μας παιχνίδια στην Χώρα των Βάσκων περιείχαν πολλές επαφές και χάρη στην άμυνά μας, καταφέρναμε να παίρνουμε ώθηση για τα μεγάλα σουτ στην επίθεση.

Γενικά, ποια ήταν τα «κλειδιά», τόσο αυτού του παιχνιδιού όσο και ολόκληρης της σειράς;

Έχω την εντύπωση, ότι η σκληρή μας άμυνα ήταν το «κλειδί» για να επικρατήσουμε σε αυτή τη σειρά. Για σήμερα, μάλλον θα ξεχώριζα εκτός των μεγάλων σουτ μας, το σπουδαίο ομαδικό πνεύμα που μας διακατείχε. Έτσι έχουμε μάθει, άλλωστε, να κερδίζουμε τα παιχνίδια και παίζοντας με αυτόν τον τρόπο, έχουμε καταφέρει να φτάσουμε μέχρι εδώ.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, όπως ανέφερες, το ματς κρίθηκε εν πολλοίς από τα σουτ που πήρατε. Βλέπεις τον Άνταμς να σκοράρει, μετά τον Τζέιμς και μετά τον Μπουρούση σε συνεχόμενα σουτ όλα αυτά. Πώς το βίωσες όλο αυτό, να τα βλέπεις να μπαίνουν όλα μαζί; 

Δεν πίστευα στα μάτια μου ούτε εγώ, πραγματικά (γέλια)! Ήταν ένα ματς που βρισκόταν σε συνέχεια σε ισορροπία και δεν πιστεύαμε ότι κάποια από τις δύο ομάδες θα έπαιρνε διαφορά. Βλέπουμε εύστοχο το πρώτο σουτ, μετά το δεύτερο, μετά το τρίτο και είπαμε… ώπα, σήμερα θα κερδίσουμε. Ήταν τρομερό όλο αυτό.

Και τώρα το πρώτο σας Final-4, μετά το 2008…

Ήταν αυτό που προσπαθούσαμε να πετύχουμε και δουλέψαμε σκληρά από την αρχή της σεζόν. Τώρα βλέπουμε τους κόπους μας να ανταμείβονται και δεν μπορούμε να πάμε για κάτι άλλο, πέρα από τον τίτλο.

Πιστεύατε από την αρχή στο Final-4;

Φυσικά. Κανείς δε μας πίστευε, αλλά εμείς είχαμε βάλει ως στόχο μας, την πρόκριση στο Final-4 και τώρα πρέπει να καταβάλουμε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για το τρόπαιο.

Πώς καταφέρνετε να κάνετε απλώς τη δουλειά σας, με 18.000 φιλάθλους να φωνάζουν από την αρχή μέχρι το τέλος;

Ήταν εξαιρετικά δύσκολο αυτό το κομμάτι. Το ΟΑΚΑ είναι ένα «καζάνι» και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είναι ιδιαίτερα θορυβώδεις, τραγουδώντας, φωνάζοντας, σφυρίζοντας και κάνοντας ό,τι περνούσε από το χέρι τους, για να βοηθήσουν την ομάδα τους. Ο προπονητής μας είπε να σκεφτόμαστε μόνο το μπάσκετ και τη δουλειά που είχαμε να κάνουμε στο γήπεδο. Ακολουθήσαμε πιστά την εντολή του και κερδίσαμε.

Θα ήθελα ένα σχόλιο για τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος αποθεώθηκε στο τελευταίο του παιχνίδι με την φανέλα του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, καθώς κι ένα για τον συμπαίκτη σας, τον Γιάννη Μπουρούση.

Ο Διαμαντίδης έκανε τρία τρομερά παιχνίδια σε αυτή τη σειρά και μια απίστευτη καριέρα. Είναι ένας από τους παίκτες που θα θυμάσαι πάντα και ήταν μεγάλη μου τιμή να τον αντιμετωπίσω ως αντίπαλος. Ο Μπουρούσης, από την πλευρά του, έχει πραγματοποιήσει μια σπουδαία σεζόν, όπου αναδείχθηκε αρκετές φορές Παίκτης του Μήνα. Είναι ένας εξαιρετικός συμπαίκτης, ο οποίος δε σταματά να προσπαθεί να μας κάνει κάθε μέρα καλύτερους.

Ο Μπουρούσης ήρθε στην ομάδα σας, μόλις λίγες μέρες πριν αρχίσει η σεζόν. Πώς ήταν ο πρώτος καιρός του στην ομάδα;

Προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στην φιλοσοφία αυτής της ομάδας. Τον σεβαστήκαμε και τον πιστέψαμε όλοι, έχοντας πολλά συστήματα για τον ίδιο και γνωρίζοντας, πως όταν έχει την μπάλα, μπορεί και να κάνει σωστές πάσες. Του δίνουμε την μπάλα και συνήθως κάνει τη σωστή κίνηση. Είναι ο ηγέτης που ψάχναμε.

tillie-rafa-sinentefksi

Φωτογραφία συνέντευξης: Γιώτα Μπρέκη