Το πιο κρίσιμο παιχνίδι της χρονιάς για την Αναντολού Εφές στην Ευρωλίγκα, φέρνει στο ΣΕΦ και απέναντι στον Ολυμπιακό το βράδυ της Πέμπτης πολλούς παλιούς γνώριμους. Ντούσαν Ιβκοβιτς, μαζί με τον Βαγγέλη Αγγέλου και Στράτος Περπέρογλου που θα βραβευτούν για τη συμμετοχή τους σε εξάχαστες στιγμές, και Στεφάν Λάσμε που θα βρεθεί για μια ακόμα φορά αντίπαλος του Ολυμπιακού αλλά πλέον όχι με τον “αιώνιο” αντίπαλο.

Ο Γκαμπονέζος σέντερ έχει γυρίσει σελίδα στην καριέρα του, συμμετέχει στο νέο ξεκίνημα της Εφές και θέλει να φύγει από το ΣΕΦ νικητής, όπως στον καθοριστικό τέταρτο τελικό του πρωταθλήματος, για να διατηρήσει η ομάδα του ακέραιες τις ελπίδες πρόκρισης στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Μια μέρα πριν το ταξίδι για την Αθήνα, μίλησε στο basketblog.gr για το παιχνίδι που έρχεται, αλλά και για όσα βιώνει μέχρι τώρα στην Πόλη και για τη δύσκολη καμπή της σεζόν για την ομάδα του.

– Η Εφές δε διανύει την καλύτερη εποχή της μέσα στη σεζόν. Εχετε συζητήσει πώς θα αλλάξετε την κατάσταση;
“Ναι. Νικώντας τον Ολυμπιακό στην έδρα του. (Γελάει…). Πραγματικά αν καταφέρουμε αυτό το αποτέλεσμα νομίζω ότι θα διορθώσουμε πολλά. Την ψυχολογία της ομάδας μας, αλλά και τη βαθμολογική μας θέση στην Ευρωλίγκα. Είμαστε στα όρια για την πρόκριση, αλλά χρειαζόμαστε μια μεγάλη νίκη. Αν την πετύχουμε στην έδρα του Ολυμπιακού, θα είναι ένα σημαντικό πλοενέκτημα για να τα καταφέρουμε. Εχουμε νικήσει και στην έδρα μας τον Ολυμπιακό και αν το ξανακάνουμε και στο δικό του γήπεδο δεν θα μας ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα των άλλων ομάδων”.

– Εσύ την έχεις ζήσει αυτή την έδρα στην… τρέλα των ελληνικών τελικών. Θα πεις κάτι στους συμπαίκτες σου;
“Οχι, ας το δουν μόνοι τους… Νομίζω ότι οι περισσότεροι έχουν παίξει και παλιότερα σε αυτή την έδρα, αλλά επίσης νομίζω ότι ο κόσμος δε μπορεί να μας επηρεάσει. Δεν έχει τόση σημασία η ατμόσφαιρα, εξάλλου όταν είναι πολύ “καυτή” νιώθουν πιο ωραία όλοι οι παίκτες και οι φιλοξενούμενοι. Είμαστε σε τόσο μεγάλη ανάγκη για τη νίκη που δε θα μπορούμε να σκεφτούμε κάτι έξω από τον αγώνα και το πώς θα παλέψουμε για να τα καταφέρουμε”.

– Τι δεν έχει πάει καλά μέχρι τώρα στην ομάδα σου και έχετε χάσει παιχνίδια που ήταν έκπληξη;
“Είμαστε μια νέα ομάδα σε πρόσωπα και φιλοσοφία και αυτό πάντα απαιτεί λίγο καιρό για να ρολάρει. Πολλοί παίκτες που είμαστε για πρώτη φορά μαζί και ένας καινούργιος προπονητής που θέλει να καταλάβουμε όσα μας ζητάει. Είναι παράξενο βέβαια ότι πιο νωρίς μέσα στη σεζόν είχαμε κάνει καλύτερα παιχνίδια και μεγάλες νίκες, αλλά τώρα δε μπορούμε να έχουμε καλό ρυθμό. Κάποιες φορές όμως δε μπορείς να προγραμματίσεις πότε θα σου συμβεί αυτό. Οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε σκληρά εμείς για να δείξουμε όσα μπορούμε και να έχουμε επιτυχίες”.

– Υπάρχει απογοήτευση, έχετε επηρεαστεί;
“Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά μη νομίζεις ότι τα έχουμε παρατήσει. Είμαστε καλά μεταξύ μας στην ομάδα και το αντιμετωπίζουμε σαν μια δυσκολία που μπορούμε να ξεπεράσουμε. Μπορεί οι περισσότεροι να μη γνωριζόμασταν από πριν, αλλά πίστεψέ με έχουμε κάνει καλό κλίμα στην ομάδα και έτσι είναι πιο εύκολο να ξεπερνάς τα δύσκολα. Το κλαμπ είναι οργανωμένο, ο κόουτς πολύ έμπειρος και έχουμε τον τρόπο να μένουμε συγκεντρωμένοι στη δουλειά και τον στόχο μας και όχι να σκεφτόμαστε άλλα πράγματα”.

– Ποιά γνώμη έχεις σχηματίσει για τον φετινό Ολυμπιακό;
“Ο Ολυμπιακός πάντα είναι δυνατός, όχι μόνο φέτος. Τον θυμάμαι και τα προηγούμενα χρόνια που ήμουν αντίπαλός του και στην Ελλάδα και σίγουρα είναι μια ομάδα που δεν μπορείς ποτέ να υποτιμήσεις. Παίζει πάντα δυνατά, στην Ευρωλίγκα είναι σε υψηλό επίπεδο, υπάρχει ένας ηγέτης σαν τον Σπανούλη αλλά και ένας δυνατός κορμός που είναι μαζί μερικά χρόνια. Γενικά είναι μια πολύ καλή ομάδα και σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να την αντιμετωπίσεις”.

– Για τον Παναθηναϊκό με τον οποίος έζησε μεγάλες στιγμές, τι γνώμη έχει σχηματίσει για τη φετινή του ομάδα;
“Δεν έχω καταφέρει να τους παρακολουθήσω σε πολλά παιχνίδια για να έχω ακριβή εικόνα. Παρότι έμειναν ο Διαμαντίδης και ο Γκιστ που είναι δύο ηγέτες και παίκτες που εγγυώνται επιτυχίες, είναι πάρα πολλά τα νέα πρόσωπα στην ομάδα. Και οι παίκτες, αλλά και ο κόουτς και όλο αυτό, όπως σου είπα και για τη δική μας ομάδα, θέλει χρόνο για να δουλέψει. Τους εύχομαι όμως να τα καταφέρουν και να πετύχουν και πάλι τους στόχους που έχουν”.

– Σου δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα η επιστροφή στην Αθήνα; Μας… πεθύμησες ή συνήθισες πια στην Τουρκία;
“Σίγουρα χαίρομαι που θα επιστρέψω, ήταν δύο χρόνια από τη ζωή μου εκεί και μπορώ να πω πολύ ευχάριστα. Κρατάω ακόμα επαφή με κάποιους από την ομάδα, μαθαίνω τα νέα, θυμάμαι όλες τις όμορφες στιγμές που περάσαμε, αλλά μέχρι εκεί. Είμαι επαγγελματίας, είμαι στην Εφές και περνάω επίσης πολύ καλά. Είμαι σε μια οργανωμένη ομάδα, με καλούς ανθρώπους, σε μια όμορφη πόλη και δεν υπάρχει κάτι που να μου λείπει”.