Λίγο καιρό μετά το τέλος των υποχρεώσεων της Κηφισιάς για το ελληνικό πρωτάθλημα, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έγινε άλλος ένας προπονητής που «ξενιτεύτηκε». Η Αστάνα, μία ομάδα απογοητευμένη, τόσο από την απώλεια του πρωταθλήματος Καζακστάν όσο και από την αρνητική της πορεία σε VTB League και EuroChallenge, θα αντιπροσώπευε μία ιδανική πρόκληση για τον ίδιο. Εκεί, όμως, δεν πήγε μόνος του. Πήρε μαζί του τον βοηθό του στην Κηφισιά, Δημήτρη Μενουδάκο, καθώς και τον Λεωνίδα Κασελάκη, με τους τρεις να αναχωρούν μαζί από την Ελλάδα με προορισμό μία «αχαρτογράφητη» για τους ίδιους χώρα. Προς το παρόν, η επιλογή του κόουτς Παπαθεοδώρου να πάρει μαζί τον Έλληνα φόργουορντ, τον δικαιώνει, καθώς ο τελευταίος αποτελεί έναν εκ των πρωταγωνιστών της νέας του ομάδας, δείχνοντας έτοιμος να ανέρχεται σε διαρκώς υψηλότερο επίπεδο.

Ο Λεωνίδας Κασελάκης, μιλά στο Basketblog.gr για την ξεχωριστή εμπειρία μίας χώρας, όπως είναι το Καζακστάν και αναφέρεται στην προσαρμογή του στα εντελώς καινούργια δεδομένα που βρήκε μπροστά του. Ο ίδιος, κάνει λόγο για την παροικία τόσο των Ελλήνων (τελευταία άφιξη ήταν αυτή του Δημήτρη Κατσίβελη) όσο και των παικτών που έχουν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα, προκειμένου να προσδώσουν στην Αστάνα μία διαφορετική ταυτότητα. Τέλος, μας περιγράφει το νέο του περιβάλλον, χωρίς να μπορεί να ξεχάσει την Ελλάδα.

Πώς προέκυψε η Αστάνα;

Η υπόθεση της Αστάνα προέκυψε, από τότε που προσλήφθηκε σε αυτήν ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Με τον κόουτς γνωριζόμασταν, άλλωστε, από την περασμένη σεζόν, στη συνεργασία μας στην Κηφισιά. Προσωπικά, ήμουν χαρούμενος που θα τον έβρισκα ξανά και απέμεναν, έτσι, τα τυπικά για να γίνω μέλος αυτής της ομάδας. Το να παίζεις, παράλληλα, στη VTB League, είναι ακόμη ένα σημαντικό κίνητρο, σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι μου δόθηκε πρωταγωνιστικός ρόλος σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Είναι η πρώτη σου ομάδα στο εξωτερικό. Πώς αποφάσισες να κάνεις τρόπον τινά ένα ταξίδι… προς το άγνωστο και σε μία χώρα που δεν είναι ανεπτυγμένη μπασκετικά;

Είναι αλήθεια, ότι η ομάδα αυτή δεν προέρχεται από κάποια χώρα με σπουδαία παράδοση, αλλά αντίστοιχα τις κατάλληλες συστάσεις. Μίλησα και με τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη, ο οποίος είχε περάσει από αυτή την ομάδα και μου μίλησε με τα καλύτερα λόγια, ενώ η παρουσία του κόουτς Παπαθεοδώρου ήταν καταλυτική. Σε μεγάλο βαθμό, ήταν ο λόγος που ήρθα στο Καζακστάν. Για το λόγο αυτό, θεωρώ ότι παρότι δεν ήρθα σε μπασκετικά ανεπτυγμένη χώρα, βάδισα στα σίγουρα, καθώς είμαστε ήδη στην ομάδα πέντε Έλληνες, αν υπολογίσεις το ότι μαζί με τον κόουτς Παπαθεοδώρου, έχει έρθει ο κόουτς Μενουδάκος, ο γυμναστής Παναγιώτης Ζέρβας, ενώ πρόσφατα έφτασε και ο Δημήτρης Κατσίβελης. Με αυτό τον τρόπο, η ήδη τρομερή εμπειρία ζωής του Καζακστάν γίνεται ακόμη καλύτερη για μένα.

Μιας και ανέφερες το πόσο σημαντική είναι αυτή η εμπειρία, μίλησέ μας για την χώρα που σε φιλοξενεί.

Θα ξεκινήσω από το μοναδικό αρνητικό, που είναι το πρόβλημα της γλώσσας. Εδώ το 90% των κατοίκων δε γνωρίζει αγγλικά και, κάπως έτσι, η συνεννόηση μπορεί να γίνει δύσκολη. Υπάρχουν, όμως, άτομα στην ομάδα, τα οποία φροντίζουν για να έχουμε καθημερινά όσα χρειαζόμαστε, χωρίς να μπούμε σε κόπο. Η Αστάνα, από την πλευρά της, είναι μία νέα πόλη, με τρομερά σύγχρονα κτίρια. Λένε πως είναι η πόλη του μέλλοντος και ίσως έχουν δίκιο. Το κρύο βέβαια, είναι αρκετό και αν μου ζητήσεις να τη συγκρίνω με την Ελλάδα, ασφαλώς δεν αλλάζω την χώρα μου. Γενικά είναι τέτοιες οι συνθήκες, που χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα προσαρμογής.

Πώς, λοιπόν, πήρες αυτή την απόφαση, γνωρίζοντας πως ο τρόπος ζωής στο Καζακστάν είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που είχες συνηθίσει;

Είχα το μυαλό μου μόνο στο μπάσκετ και με αυτό το κριτήριο ήρθα στην Αστάνα. Ακόμη και στην Ελλάδα βέβαια, ήθελα ως αθλητής να είμαι τυπικός στον τρόπο ζωής μου. Είναι εντυπωσιακή η Ελλάδα, αλλά όταν επιλέγεις να γίνεις επαγγελματίας αθλητής, πρέπει να είσαι σωστός στις υποχρεώσεις σου και να τηρείς το καθημερινό σου πρόγραμμα. Ακολουθώ σε όλη μου την καριέρα αυτή τη λογική, άρα ουσιαστικά η καθημερινότητά μου δεν αλλάζει ιδιαίτερα. Είμαι άνθρωπος που στηρίζει τις αποφάσεις του και το ίδιο θα κάνω τώρα, παρότι ήξερα ότι θα βρω μια διαφορετική κατάσταση στην Αστάνα. Ίσως να με βοηθά κιόλας που δεν είμαι στην Ελλάδα, για να εστιάσω περισσότερο στη δουλειά μου.

Εκτός από σένα και τον Δημήτρη Κατσίβελη, στην Αστάνα παίζουν επίσης ο Ρομπ Λόουερι και ο Ουσμάν Κρουμπάλι, επίσης γνωστοί μας από τη θητεία του στα ελληνικά παρκέ. Σας βοηθά στην προσαρμογή στην νέα σας ομάδα, η ύπαρξη τόσων γνωστών φυσιογνωμιών από το ελληνικό πρωτάθλημα;

Είναι σημαντική η παρουσία όλων αυτών των παιδιών που ανέφερες, επειδή έχουν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα και μπορούν να καταλάβουν την φιλοσοφία που θέλει να περάσει στους υπόλοιπους ο κόουτς Παπαθεοδώρου κι έχει να κάνει κυρίως με το κομμάτι της τακτικής. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι καλύτερο τακτικά, ενώ η VTB πιο σκληρή κι εμείς χρειαζόμαστε να προτάξουμε σε σημαντικό βαθμό την τακτική, καθώς δεν έχουν το βάθος που έχουν άλλες ομάδες στο ρόστερ τους. Την ίδια στιγμή, έχει γίνει πολύ σωστή επιλογή στους ξένους της Αστάνα, μιας και σε αυτή βρίσκεται και ο Ίαν Μίλερ.

Σε τι στοχεύει φέτος η Αστάνα;

Η Αστάνα προέρχεται από μία αποτυχημένη χρονιά, καθώς αποτέλεσε πολύ σοβαρό «πλήγμα» η απώλεια του πρωταθλήματος Καζακστάν. Θεωρήθηκε ντροπή για ένα σύλλογο με τόσο μεγάλο μπάτζετ, συγκριτικά με τους υπόλοιπους της εγχώριας λίγκας, και θέλουμε να επιστρέψουμε στην κορυφή. Πριν από οποιοδήποτε άλλο στόχο, αυτός είναι ο πιο σημαντικός για εμάς. Για τη VTB League, είναι αφελές να τεθεί κάποιος στόχος, καθώς σε κάθε ματς είναι μοιρασμένες οι πιθανότητες. Δεν έχεις τη δυνατότητα, δηλαδή, να διαλέξεις παιχνίδια, καθώς όλοι είναι ανταγωνιστικοί.

Θα μπορούσες να δεις την Αστάνα ως «σκαλοπάτι» για ένα ανώτερο επίπεδο ή για κλήση στην Εθνική ομάδα, μέσω ενός πρωταγωνιστικού ρόλου;

Αυτά είναι πράγματα που μπορεί να έρθουν, το κύριο μέλημα είναι να κάνω σωστά τη δουλειά μου, τη δεδομένη στιγμή. Τώρα, απολαμβάνω αυτό που κάνω και, αναφορικά με το πόσο υψηλά μπορώ να πάω, κάθε κίνηση εξαρτάται από την προηγούμενη. Στην Αστάνα ήρθα, επειδή τα πήγα καλά στην Κηφισιά και στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά στην Αστάνα, μπορεί να βρω κάτι ανώτερο. Η Εθνική ομάδα θα είναι ύψιστη τιμή, αλλά πρώτα πρέπει να κάνω σωστά τη δουλειά μου.

Τον τελευταίο καιρό, όπως ανέφερες και πριν, έχει έρθει στην Αστάνα και ο Δημήτρης Κατσίβελης, ο οποίος στο πρώτο του ματς με τη Ρίγα, σκόραρε επτά πόντους με θετική παρουσία. Θεωρείς, ότι η παρουσία τόσο πολλών προσώπων γνώριμων για τον ίδιο, θα τον βοηθήσουν να προσαρμοστεί άμεσα;

Με τον Κατσίβελη έχουμε μπει όλη στη διαδικασία να συζητήσουμε και να τον βοηθήσουμε να προσαρμοστεί, αλλά είναι ούτως ή άλλως παίκτης που ξέρει να προσαρμόζεται. Ήταν ένας παίκτης που έλειπε από την ομάδα και μας ταιριάζει, γιατί με τον τρόπο παιχνιδιού του μπορεί να απελευθερώσει του Λόουερι και Μίλερ. Είναι από αυτούς πιο πολύ δίνουν σε μία ομάδα, παρά παίρνουν από αυτή και το στοιχείο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο να τον γνωρίσουν οι συμπαίκτες του.