Η Σλοβενία ετοιμάζεται σήμερα να παλέψει για το ευρωπαϊκό… στέμμα κόντρα στην Σερβία του Σάσα Τζόρτζεβιτς.Ένα από τα πρόσωπα των ημερών δεν μπορεί να μην είναι άλλος από τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ. Ο “νεαρός” τεχνικός θεωρείται ένας από τους πλέον ανερχόμενους προπονητές τόσο στην Ευρώπη όσο και γενικότερα στην μπασκετική υφήλιο.

Ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζει τον Κοκόσκοφ καλύτερα από τον καθένα είναι ο Νίκος Λινάρδος, ο οποίος όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική, ταξίδεψε για το Duke της Αμερικής και γνώρισε από κοντά τον προπονητή της Σλοβενίας.Ο ένας εκ των “χρυσών θεών” του ’87 μίλησε αποκλειστικά στο basketblog.gr για τον Κοκόσκοφ αλλά και τον σημερινό μεγάλο τελικό..

Στην ερώτηση “ποιός είναι ο άνθρωπος Ιγκόρ Κοκόσκοφ και πώς βλέπει την εξέλιξή του σαν προπονητή, από το καιρό της πρώτης τους γνωριμίας στα πλαίσια των σπουδών του στο πανεπιστήμιο του Duke;” Ο Ιγκόρ είναι ένας πολύ φιλόδοξος άνθρωπος, προερχόμενος από τη σερβική σχολή, κάτι που έδειχνε από την νεαρή του ηλικία όπου τον γνώρισα στα πλαίσια των σπουδών μου στο πανεπιστήμιο του Duke, όπου είχε έρθει σαν επισκέπτης. Η διαφορά στο ξεκίνημα της καριέρας μας ήταν ότι εγώ εγκατέλειψα την Αμερική ενώ αυτός έμεινε με θέληση να πετύχει. Κατάφερε μετά από διάφορα πανεπιστήμια που γύρισε να κάνει σπουδαίες γνωριμίες, οι οποίες τον ωφέλησαν στη πορεία του που συνδυάστηκε με την παρουσία του τόσο στο κολεγιακό πρωτάθλημα όσο και στην αναπτυξιακή λίγκα. Η καλή του πορεία του έδωσε το εισητίριο για συνεργασία με σπουδαία ονόματα του NBA και θεωρώ δίκαιη εξέλιξη την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής Σλοβενίας, εξαργυρώνοντας την φιλία του με τον Ντράγκιτς και το Νεστέροβιτς.

Ποιά ομάδα βλέπει να στέφεται πρωταθλήτρια στον τελικό ανάμεσα σε Σλοβενία και Σερβία: “Δύσκολο να κάνει κανείς προγνωστικά σε ένα τελικό αλλά κατά την γνώμη μου η Σερβία σαν ομάδα έχει μεγαλύτερο βάθος παρά τις σημαντικές απουσίες, εξαιρετικούς αυτοματισμούς και χημεία σε σημείο που μπορεί να πει κανείς χάρην λόγου ότι δεν χρειάζεται προπονητής στο πάγκο. Μιλάμε για μία ομάδα χωρίς “νατουραλιζέ” Αμερικάνο, αναφερόμενος στην προσθήκη του Ράντολφ στη Σλοβενία όπου έδωσε πολλές λύσεις στα νοκ άουτ”.

Για την πορεία της Εθνικής Ελλάδος στο Eurobasket: “Η Εθνική ομάδα δεν πέτυχε το στόχο τον οποίο είχε θέσει πριν την έναρξη του τουρνουά όπου ήταν η είσοδος στα μετάλλια μετά από την απουσία χρόνων. Είδαμε δύο πρόσωπα της Εθνικής, το κακό στην φάση των ομίλων και το καλό στη συνέχεια. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μία εκ βάθρων ανανέωση προσώπων και να δοθεί η ευκαιρία σε νέα παιδιά να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους. Έχουμε την γνώση και την ποιότητα να είμαστε στα μετάλλια σε επόμενες διοργανώσεις αρκεί οι ιθύνοντες να φερθούν με τον κατάλληλο επαγγελματισμό”.

Εάν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν παρών θα υπήρχε διαφορά στο αποτέλεσμα: “Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η παρουσία του Γιάννη θα έφερνε άλλα αποτελέσματα. Σίγουρα θα ήμασταν πιο δυνατοί στο ανοικτό γήπεδο και το ψηλό κορμί του θα δημιουργούσε προβλήματα στην επίθεση των αντιπάλων, αλλά από την άλλη κάποιοι παίκτες όπως ο Καλάθης ή ο Σλούκας θα περιόριζαν το παιχνίδι τους στην επίθεση και μην ξεχνάμε ότι η Εθνική στήριξε το παιχνίδι της πολύ στα τρίποντα, ένα τομέα που ο Γιάννης υστερεί “κλέβοντας” έτσι κάποιες πρόσπαθειες από κατεξοχήν σουτέρ της ομάδας”.

Πώς βλέπει την διαδικασία των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει με το πρόγραμμα των αγώνων: “Όλο αυτό είναι μια νέα πραγματικότητα την οποία θα κληθεί να διαχειριστεί ο προπονητής και οι παίκτες. Νομίζω πώς η επιλογή νεαρών παικτών, οι οποίοι θα είναι πιο φρέσκοι γιατί δεν θα έχουν έντονες υποχρεώσεις, θα βοηθήσει την διαδικασία αν και μην ξεχνάμε ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο αφού και στο παρελθόν τύχαιναν αγώνες της Εθνικής μεσούσης της αγωνιστικής σεζόν. Θεωρώ εν ολίγης ότι το μπάσκετ ταιριάζει στον Έλληνα και υπάρχει η κατάρτιση έτσι ώστε ακόμα και δύσκολα να παραβρεθούμε και εμείς στο Παγκόσμιο Κύπελλο”.

Πώς όλο αυτό θα παίξει ρόλο στην ψυχολογία των παικτών που θα κληθούν να αγωνιστούν για να φτάσουν την ομάδα στη πρόκριση και μετά θα τους ζητηθεί να αφήσουν τη θέση τους για να παίξουν οι πιο έμπειροι παίκτες: “Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς αυτά τα παιδιά πρέπει να έχουν ένα έξτρα κίνητρο ώστε να δείξουν τι πραγματικά αξίζουν και να διεκδικήσουν τη θέση τους στη συνέχεια. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί στο τέλος να έχει σαν αποτέλεσμα μία ακόμα πιο δυνατή 12αδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο καθώς θα φανεί ποιοι θα είναι αυτοί οι 5-6 παίκτες που θα πλαισιώσουν τους υπόλοιπους που θα προέρχονται απο τις υποχρεώσεις της Ευρωλίγκας”.