Μετά από τόσα χρόνια στα κορυφαία ελληνικά και ευρωπαϊκά γήπεδα, πήρε και αυτός την απόφαση να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του, στην Α2 κατηγορία. Το κίνητρο που του έδωσε με την πρότασή του ο Φάρος, ήταν τέτοιο που δεν μπορούσε να αρνηθεί την νέα πρόκληση που του προσφερόταν στα 35 του χρόνια, προκειμένου να οδηγήσει μαζί με τους υπόλοιπους… Galacticos του Ανδρέα Πολέμη, την ομάδα του Κερατσινίου στην κορυφαία κατηγορία.

Ο Μανόλης Παπαμακάριος, μιλάει στο Basketblog.gr, για την απόφασή του αυτή να δεχθεί την προσφορά του Βαγγέλη Τσάπα, αναφερόμενος και σε όσα είχαν προηγηθεί με τη διοίκηση της ομάδας με την οποία ολοκλήρωσε την περασμένη σεζόν, του ΚΑΟ Δράμας. Η φετινή Α2, είναι μία κατηγορία που τον έθελξε λόγω της ανταγωνιστικότητας που αναμένεται να έχει, ενώ μοιράζεται μαζί μας και την νέα εποχή της… μεγάλης του αγάπης, αφού εδώ και λίγες μέρες έχει δηλώσει «παρών» στο νέο κάλεσμα του Περιστερίου προς τον ίδιο. Τέλος, δεν παραλείπει να σχολιάσει την ξεχωριστή εμπειρία της Ισπανίας.

Συνέντευξη στους Θωμά Κυρίτση – Ραφαήλ Αλαγά

Μετά από τόσα χρόνια παραστάσεων σε Α1, Ευρωλίγκα και ACB, πώς έφτασες στην απόφαση να αγωνιστείς στην Α2;

Ήταν εύκολη η απόφασή μου να δεχτώ την πρόταση του Φάρου και να αγωνιστώ στην Α2. Με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Α1, λόγω των καταστάσεων που επικρατούν τον τελευταίο καιρό και έχουν χαμηλώσει ακόμη περισσότερο τα μπάτζετ, δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή τη δεδομένη στιγμή. Για να πω την αλήθεια, περίμενα αρχικά από τον ΚΑΟΔ μία πρόταση που θα κάλυπτε τις ανάγκες μου, αλλά από τη στιγμή που αυτή δε μου δόθηκε αποφάσισα να έρθω στο Κερατσίνι. Πείστηκα γρήγορα, καθώς πέραν του οικονομικού κομματιού, είδα ότι υπάρχει ένα τρομερό σχέδιο για το σύλλογο. Είναι κάτι μεγαλόπνοο και με σημαντικές προοπτικές για το μέλλον.

Επομένως, είναι και η «δίψα» της διοίκησης για διάκριση, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της απόφασής σου.

Η προσέγγιση, τόσο του κυρίου Τσάπα, όσο και του κυρίου Πολέμη μου έδειξαν τις φιλοδοξίες που υπάρχουν σε αυτό το σύλλογο. Αυτή η θέληση για επιτυχία, άλλωστε, έχει φανεί από τις κινήσεις που έχουν γίνει πριν τη δική μου μεταγραφή, με την απόκτηση εξαιρετικών παικτών. Είμαστε, νομίζω, γεμάτοι σε όλες τις θέσεις, αλλά τίποτα δεν έχει εξασφαλιστεί. Τώρα πια, πρέπει να γίνουμε και μία πολύ καλή ομάδα, με το ξεκίνημα της προετοιμασίας μας στις 20 Αυγούστου.

Πόσο σημαντικό, είναι να υπάρχουν σε μία τέτοια ομάδα, παίκτες που να έχουν γνώση των μικρότερων κατηγοριών;

Είναι ένα πολύ ουσιώδες στοιχείο, αν και με την οπτική γωνία που εγώ βλέπω τα πράγματα, το μπάσκετ είναι ίδιο παντού. Εννοώ, δηλαδή, πως όταν δημιουργείς ένα σύνολο που είναι πάνω απ’ όλα… ομάδα, με τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο να έχουν μεταξύ τους εξαιρετικές σχέσεις, τόσο εντός όσο κι εκτός παρκέ, τότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για κάτι καλό.

Η καινούργια Α2, έχει γνωρίσει φέτος πολλές ομάδες που βάζουν… βαθιά το χέρι στην τσέπη για να παρουσιάσουν εξαιρετικά σύνολα. Θα μπορούσε να θεωρηθεί πιο «κοσμική» ακόμη και από την Α1.

Θα έχουμε σίγουρα ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με φοβερά παιχνίδια κάθε αγωνιστική. Είμαι βέβαιος, προσωπικά, ότι 6-7 ομάδες που βρίσκονται φέτος σε αυτή την Α2, θα μπορούσαν να σταθούν επάξια και στην Α1. Αυτό είναι ένα στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό, για την προώθηση του μπάσκετ στο ελληνικό κοινό, το οποίο βλέπει τόσους παίκτες τεράστιας ποιότητας να μετακομίζουν σε ομάδες της δεύτερης κατηγορίας.

Δεν είναι απίθανό την επόμενη σεζόν, να βρεις απέναντί σου τον ΚΑΟΔ, λόγω της αβέβαιης κατάστασης που βιώνει εσχάτως. Πώς εξέλαβες εσύ αυτή την κατάσταση, έχοντας παίξει εκεί το τελευταίο εξάμηνο;

Όπως ανέφερα νωρίτερα και για να είμαι ξανά ειλικρινής, ο ΚΑΟΔ ήταν η προτεραιότητά μου. Η κατάσταση που επικρατεί τελευταία στην χώρα, όμως, έχει λογικά επηρεάσει τις ελληνικής ομάδες, έχοντας επηρεάσει και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Στην περίπτωση αυτή, έχουμε να κάνουμε με μία διοίκηση που θέλει να είναι τυπική σε κάθε της υποχρέωση και αυτό είναι κάτι που εγώ γνωρίζω από πρώτο χέρι. Γι’ αυτό, άλλωστε, βιώνει όλη αυτή την ταλαιπωρία τελευταία. Το μόνο που μπορώ να πω, πλέον, είναι ότι το τελευταίο εξάμηνό μου στη Δράμα ήταν υπέροχο και θα ήθελα ο σύλλογος να παραμείνει στην Α1, γιατί του αξίζει. Εύχομαι να βρεθεί σύντομα ένας άνθρωπος που θα τη βοηθήσει οικονομικά και αυτό που περιμένω είναι να τη στηρίξει και το κοινό της, κάτι που θεωρώ ότι θα μπορούσε να βρίσκεται σε μεγαλύτερο βαθμό πέρυσι.

Παρακολούθησες την περασμένη σεζόν την Α2; Τι εντυπώσεις σου άφησε;

Νομίζω πως παρότι ήταν μία φοβερή σεζόν με πολλές διακυμάνσεις για σχεδόν κάθε ομάδα, το τελικό αποτέλεσμα ήταν δίκαιο. Πολύ περισσότερο, η ομάδα που άξιζε το πρωτάθλημα ήταν η Καβάλα και τελικά το κέρδισε. Είχα αντιμετωπίσει αυτή την ομάδα σε φιλικά παιχνίδια και διαπίστωσα ότι διέθετε ένα εξαιρετικό σύνολο με φοβερούς και έμπειρους παίκτες. Σε κάθε περίπτωση, άξιζε αυτή την επιτυχία.

Όσον αφορά την νέα σεζόν που με βρίσκει σε αυτή την κατηγορία, θα μου πάρει ασφαλώς χρόνο μέχρι να προσαρμοστώ στα δεδομένα της, αλλά πιστεύω πως έχω την εμπειρία να αντεπεξέλθω στις συνθήκες που θα προκύψουν, ώστε να ανταποκριθώ σε ό, τι μου ζητηθεί.

Μιας και αναφερθήκαμε στον ΚΑΟΔ, πώς βλέπεις από τη δική σου πλευρά την πτωτική πορεία αρκετών ομάδων με τη δική τους ξεχωριστή ιστορία και το κοινό που δημιούργησαν, μεταξύ αυτών και το Περιστέρι, ο Μακεδονικός ή ο Πανελλήνιος, όπου και αγωνίστηκες;

Είναι σίγουρα στενάχωρο για όλες αυτές τις ομάδες που έγραψαν «χρυσές» σελίδες στο ελληνικό μπάσκετ, να βρίσκονται πλέον σε χαμηλότερες κατηγορίες και να δυσκολεύονται μάλιστα οι περισσότερες να ορθοποδήσουν. Κάθε περίοδος, βέβαια, είναι διαφορετική και επιτρέψτε μου να σας πω, ότι το Περιστέρι έχει αρχίσει μία νέα, ελπιδοφόρα εποχή.

Έχω, πάντως, την εντύπωση ότι αυτές οι ομάδες έχασαν την αίγλη τους, λόγω του γεγονότος ότι οι επιχειρηματίες που τις χρηματοδοτούσαν, σταμάτησαν να τις στηρίζουν. Το μοντέλο αυτό της διαχείρισης όλων των τομέων της διοίκησης από το ένα άτομο που χρηματοδοτεί το σύλλογο, πρέπει να ξεπεραστεί και οφείλουμε να δώσουμε περισσότερη σημασία σε άλλους τομείς που θα αποφέρουν έσοδα, με πιο συλλογική δουλειά και έμφαση στον τομέα του μάρκετινγκ. Ο ΟΠΑΠ και η τηλεόραση, δεν νομίζω πως αντιπροσωπεύουν πάντα ικανοποιητικά έσοδα για τις ομάδες.

Μίλησέ μας για την νέα εποχή στο Περιστέρι, μιας και τη ζεις λόγω των προπονήσεων που κάνετε πριν την επίσημη προετοιμασία της ομάδας.

Υπάρχει ένα πολύ καλό σχέδιο στο Περιστέρι, το οποίο έχει ξεκινήσει από την αναδιοργάνωση των ακαδημιών του, χάρη σε έναν άνθρωπο που αποτελεί πια σημαντικό κεφάλαιο της ομάδας, τον Κώστα Παπαμάρκο. Επίσης, κρίσιμο είναι το ότι ο ερασιτέχνης και η ομάδα, είναι πλέον «ένα». Το Περιστέρι, λοιπόν, βρίσκει με τον καιρό το δρόμο του, ώστε να κερδίσει ξανά την χαμένη του ταυτότητα. Παράλληλα, είμαι κι εγώ χαρούμενος που μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω μαζί με τον Αλέκο Πέτρουλα, ένα σχέδιο για τις ακαδημίες, προκειμένου να βελτιωθούν τα παιδιά που τις απαρτίζουν και με τη σκληρή δουλειά που θα καταβάλουν, να εκμεταλλευτούν το ταλέντο τους και να αγωνιστούν μία μέρα στην πρώτη ομάδα.

Το πρώτο εξάμηνο την περασμένη σεζόν, πέρασες τη δεύτερη θητεία σου στην Ισπανία. Ποια είναι η γενικότερη εμπειρία σου από την χώρα;

Είναι μία από τις όμορφες εμπειρίες που έχω ζήσει και είμαι πολύ χαρούμενος που, έστω και σε πιο μεγάλη μπασκετική ηλικία, κατάφερα να αγωνιστώ σε ένα πρωτάθλημα, όπως αυτό της ACB. Η ισπανική σχολή, είναι σίγουρα διαφορετική από την ελληνική, αλλά εκεί που θα ήθελα να σταθώ είναι στον τομέα του μάρκετινγκ και της προώθησης του αθλήματος. Οι Ισπανοί βρίσκονται… έτη φωτός μπροστά μας και νομίζω πως αυτό φαίνεται σε κάθε ευκαιρία.