Η μισή σεζόν “ρολίστα” στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, του πρόσφερε εμπειρίες αλλά όχι την απόλυτη μπασκετική ευτυχία, ούτε σε ομαδικό ούτε σε ατομικό επίπεδο. Ο Μαρντί Κόλινς κίνησε για άλλες πολιτείες και η Πολωνία με την Τούροφ του προσφέρουν αυτά που έψαχνε. Τον ρόλο του απόλυτου ηγέτη σε μια ομάδα που είναι εντόε στόχων με τον ίδιο να έχει μεγάλο μερίδιο σε αυτό.
Η Τούροφ άρχισε τη χρονιά στην Ευρωλίγκα, αποκλείστηκε νωρίς, αλλά στο Eurocup θέλει να φτάσει ψηλά. Στο πρώτο ματς των “16” έχασε στο Παρίσι με τρεις πόντους από την Παρί και προσδοκά στη ρεβάνς να βρεθεί στα προημιτελικά. Με τον Κόλινς, να ηγείται σταθερά της ομάδας του από την αρχή της σεζόν και στον αγώνα του Παρισιού να είναι και πάλι ξεχωριστός. Με 15 πόντους, 13 ριμπάουντ και 7 ασίστ κράτησε όρθια την Τούροφ και ζωντανή στο παιχνίδι της πρόκρισης

– Πώς είναι η πολωνική εμπειρία; Αλλος ένας σταθμός στην ευρωπαϊκή σου καριέρα.
“Πολύ καλή, είμαι πολύ χαρούμενος εδώ. Ηξερα ότι είναι μια οργανωμένη ομάδα, αλλά έπρεπε να δω και πώς θα ταιριάξω σε αυτήν. Ολα πήγαν πολύ καλά και το απολαμβάνω. Είναι καλοί οι συμπαίκτες μου, καλοί όλοι οι άνθρωποι του επιτελείου και κυρίως καλό το μπάσκετ που παίζουμε. Τρέχουμε, σουτάρουμε, είναι ένα ελεύθερο μπάσκετ που μου αρέσει και είναι το στιλ μου”.

– Στην ομάδα είσαι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, γι’ αυτό σε απέκτησαν; Σου αρέσει αυτός ο ρόλος;
“Ναι, ήταν ένας λόγος που αποδέχτηκα την πρόταση της ομάδας, όταν μου εξήγησαν το πλάνο. Είμαι ο πιο έμπειρος παίκτης, ένας από τους λίγους έμπειρους μάλιστα που έχουμε, είμαι ίσως ο μεγαλύτερος σε ηλικία και νιώθω συχνά σα… δάσκαλος για τους νεαρούς συμπαίκτες μου. Τους λέω πώς να κινηθούν, πώς να σκεφτούν, προσπαθώ να είμαι ο ηγέτης της ομάδας αλλά και να βοηθάω τους άλλους να βελτιωθούν. Τους μιλάω συχνά, γιατί με ρωτάνε συχνά και χαίρομαι όλη αυτή την κατάσταση”.

– Το Eurocup το κρίνεις ανταγωνιστικό κέροντας καλά πλέον την Ευρωλίγκα;
“Πολύ και δεν είναι τυχαίο ότι συνδέονται αυτές οι δύο διοργανώσεις. Εκτός από τις ομάδες που συνεχίζουν εδώ από την Ευρωλίγκα, υπάρχουν και αρκετές που θα μπορούσαν να έχουν θέση και καλή παρουσία στην Ευρωλίγκα. Είναι δύσκολη διοργάνωση, που δε σου επιτρέπει να κοιτάζεις μακριά παρά μόνο το κάθε παιχνίδι, το κάθε λεπτό και σαν παίκτης σε προκαλεί να βοηθάς όσο περισσότερο γίνεται την ομάδα σου γιατί πάντα έχει καούς απέναντί σου”.

– Αρα κι εσείς δεν κοιτάτε παρά μόνο στον επαναληπτικό αγώνα με την Παρί.
“Αυτό είναι σίγουρο. Πριν από το πρώτο παιχνίδι είπαμε ότι θα πηγαίναμε στην έδρα τους για να νικήσουμε. Εχουμε νοοτροπία νικητή σαν ομάδα και δε φοβόμαστε πουθενά. Φυσικά ξέραμε ότι αν κάτι δεν πήγαινε καλά, θα έπρεπε τουλάχιστον να χάσουμε με όσο το δυνατόν μικρότερη διαφορά. Κάποιες λεπτομέρειες δε μας επέτρεψαν να φύγουμε νικητές, αλλά νομίζω ότι οι τρεις πόντοι που χάσαμε είναι καλό αποτέλεσμα. Στην έδρα μας είμαστε πολύ πιο δυνατοί, η ευκαιρία μοιάζει μεγάλη και νομίζω θα είμαστε έτοιμοι να την εκμεταλλευτούμε και να προκριθούμε”.

– Βλέπεις και Ευρωλίγκα ή έχεις… αφοσιωθεί στο Eurocup;
“Πάρα πολύ, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή βλέπω αγώνες. Προσπαθώ να βλέπω πάντα τους αγώνες του Ολυμπιακού, είναι η προηγούμενη ομάδα μου θέλω να δω πώς συνεχίζει, μπορώ να πω ότι είναι πολύ καλό αυτό που βλέπω. Οχι όμως μόνο τον Ολυμπιακό, βλέπω πλέον πολύ ευρωπαϊκό μπάσκετ. Είμαι αρκετές σεζόν εδώ και ενώ στην αρχή έβλεπα μόνο ΝΒΑ, τώρα έχω συνηθίσει το στιλ, μου αρέσει να το παρακολουθώ και για να βλέπω ομάδες και παίκτες”.

– Για τον Ολυμπιακό λοιπόν που παρακολουθείς συχνά ποιά είναι η γνώμη σου;
“Είναι πολύ καλή ομάδα και φέτος, παίζει πολύ ωραίο μπάσκετ και… νικάει, αυτό είναι το σημαντικό. Υπάρχει καλό κλίμα σε αυτό το κλαμπ και αυτό βοηθάει τη λειτουργία του και στο να είναι πάντα μεταξύ των κορυφαίων ομάδων στην Ευρώπη.
Εγώ πέρασε για λίγο, δεν ήταν καν ολόκληρη χρονιά, όμως έκανα φίλους, θυμάμαι με ευχάριστα συναισθήματα τους ανθρώπους του, κρατάω ακόμα επαφή με κάποιους από την ομάδα.
Ηταν μια χρήσιμη χρονιά για μένα στην οποία έμαθα πολλά για το ευρωπαϊκό μπάσκετ στο κορυφαίο του επίπεδο. Δε μπορώ να πω πάντως ότι το παιχνίδι το ευχαριστήθηκα όσο ήθελα και δεν ξέρω ακόμα και αν μου ζητούσαν, αν θα έμενα. Ξέρεις, το δικό μου στιλ είναι να έχω πολύ τη μπάλα στα χέρια, να μπορώ να τρέξω το γήπεδο, να πάρω προσπάθειες.
Εκεί, το σύστημα ήταν όταν έπαιζα να περιμένω στημένος σε μια γωνία μήπως και πάρω τη μπάλα. Ηταν πολύ μπάσκετ με το μυαλό και την τακτική, λιγότερο ελεύθερο και μάλλον δε μου ταίριαζε τόσο”.

– Νιώθεις ότι είχατε ευκαιρίες για κάτι καλύτερο στο τέλος της χρονιάς;
“Σίγουρα είχαμε και ακόμα το σκέφτομαι καμιά φορά. Νιώθω ότι μπορούσα να έχω ζήσει την εμπειρία ενός φάιναλ φορ στην Ευρωλίγκα, ήταν πολύ καλή η προσπάθεια που κάναμε εναντίον της Ρεάλ και ίσως μπορούσαμε να έχουμε προκριθεί. Επίσης δεν έπρεπε να χάσουμε το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, ειδικά μετά το 2-1 στις νίκες. Εγώ λέω ότι έπρεπε να νικήσουμε 3-0 έτσι όπως ήταν οι ομάδες, όμως, το αποτέλεσμα άλλα είπε και χάσαμε το πρωτάθλημα. Εύχομαι τουλάχιστον να τα καταφέρουν φέτος και να χαρούν οι φίλοι μου”.

– Οι εκτιμήσεις σου για την έκβαση και των δύο διοργανώσεων; Ευρωλίγκα και Eurocup;
“Για την Ευρωλίγκα νομίζω ότι μέχρι τώρα η ΤΣΣΚΑ, η Ρεάλ και ο Ολυμπιακός δείχνουν να υπερτερούν, ενώ και η Μπαρτσελόνα ανεβαίνει και είναι καλή ομάδα. Θεωρώ ότι κάποια από αυτές θα είναι η νικήτρια και ίσως όλες βρεθούν στο φάιναλ φορ.
Για το Eurocup είναι πιο δύσκολες οι εκτιμήσεις, υπάρχουν πολλές ισάξεις ομάδες. Ακούω πολλούς να μιλάνε για τις ομάδες της Ρωσίας, αλλά εγώ θα πω τη Βαλένθια που βρίσκει τον καλό της εαυτό και μου αρέσει πάρα πολύ”.