Το τελευταίο ντέρμπι «αιωνίων» για την φετινή αγωνιστική περίοδο, έμελλε να είναι και η τελευταία αναμέτρηση μεταξύ δύο θρύλων του ελληνικού μπάσκετ. Αυτή την φορά, οι τελικοί ανήκαν στον Βασίλη Σπανούλη. Ο ηγέτης του Ολυμπιακού, με δύο τρίποντα έφερε ισάριθμα «μπρέικ» στο ΟΑΚΑ για την ομάδα του. χάρισε τον τίτλο στους «ερυθρολεύκους» και κέρδισε τον φίλο του, τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος λίγο αργότερα θα έδινε την τελευταία συνέντευξη Τύπου ως αθλητής, όντας πιο ομιλητικός από ποτέ και με τρομερή αίσθηση του χιούμορ.

Ο «Kill Bill» τα έκανε όλα αυτά δίχως τον Γιώργο Πρίντεζη, τον υπαρχηγό από τον οποίο εξαρτιόταν σε σημαντικό βαθμό η παραγωτικότητα των Πειραιωτών, αλλά και έναν παίκτη που ταλαιπωρήθηκε όσο κανείς την φετινή σεζόν. Στον τελευταίο τελικό τραυματίστηκε εκ νέου, αλλά δεν ήταν ανενεργός. Προσπάθησε με την εμπειρία του να συνδράμει και κατάφερε να πανηγυρίσει τον τίτλο.

Ο Ματ Λοτζέσκι, μιλά στο Basketblog.gr για τους τελικούς που «σημαδεύτηκαν» από την τελευταία «μονομαχία» μεταξύ των δύο εκ των σπουδαιότερων Ελλήνων παικτών όλων των εποχών, κάνοντας τη δική του αναφορά για καθέναν από αυτούς. Ο Βελγοαμερικανός φόργουορντ, περιγράφει το πώς έζησε την αναμέτρηση από τη στιγμή που αναγκάστηκε να αποσυρθεί στον πάγκο, ενώ απαριθμεί τα στοιχεία που οδήγησαν την ομάδα του στην ανατροπή, μετά την ήττα του πρώτου τελικού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ματ, ένα αξέχαστο παιχνίδι σε μια αξέχαστη βραδιά…

Πραγματικά απίστευτο! Ίσως πρόκειται για το πιο τρελό παιχνίδι, όπου έχω αγωνιστεί, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Ήταν απίστευτο που κερδίσαμε το πρωτάθλημα, με αυτό τον τρόπο.

Ήταν ένα ματς που κρίθηκε στη δεύτερη παράταση. Ποια είναι τα στοιχεία που οδήγησαν στην νίκη, εκτός των σουτ του Μάντζαρη και του Σπανούλη;

Βάλαμε πολλά μεγάλα σουτ, δεν ήταν μόνο αυτά τα δύο. Στο δεύτερο ημίχρονο, θεωρώ ότι έπαιξε σπουδαίο ρόλο η εκπληκτική μας άμυνα, ενώ φανήκαμε προσεκτικοί στις μικρές λεπτομέρειες που κρίνουν το αποτέλεσμα, σε ένα κλειστό παιχνίδι. Ίσως και να ήταν προορισμένο… από τη μοίρα να πάρουμε αυτό το ματς, καθώς υπήρξαν στιγμές όπου είχαμε αρκετή τύχη σε κάποιες επιλογές μας. Φυσικά, χρειάστηκαν και τα δύο σουτ που ανέφερες.

Ποια ήταν η προσέγγισή σας στο παιχνίδι, γνωρίζοντας ότι ο Γιώργος Πρίντεζης δεν μπορούσε να αγωνιστεί;

Ήταν μια ευκαιρία για τα υπόλοιπα παιδιά να βγουν μπροστά και να παίξουν καλύτερα. Αυτό που βάλαμε στο μυαλό μας, ήταν ότι δε θέλαμε σε καμία στιγμή στον αντίπαλό μας, να αισθανθεί άνετα.

Πώς κατάφερες να παρακολουθήσεις ένα τέτοιο ματς, γνωρίζοντας ότι δεν ήσουν σε θέση να βοηθήσεις λόγω του τραυματισμού σου κατά τη διάρκεια του αγώνα;

Ήμουν χαλαρός και προσπαθούσα να δώσω τις δικές μου συμβουλές στα παιδιά που έπαιζαν, μέσα από τα τάιμ άουτ που παίρναμε. Πίστευα στα παιδιά και προσπαθούσα να τους το δείξω, ώστε να παλέψουν για να κάνουν τη διαφορά.

Ήσουν χαλαρός και στα σουτ των Μάντζαρη και Σπανούλη;

Όχι, σε καμία περίπτωση (γέλια)! Στις βολές που έχασε ο Ντάνι (σ.σ. Χάκετ), σκέφτηκα μέσα μου «φίλε μου, τώρα πάμε σε πέμπτο παιχνίδι». Ήρθε, όμως, η ευκαιρία για εμάς χάρη σε ένα ελεύθερο σουτ από μακριά και στείλαμε το ματς σε δεύτερη παράταση. Όπως είπα και νωρίτερα, είχαμε την τύχη με το μέρος μας σε τέτοιες στιγμές.

Τι πιστεύεις, ότι άλλαξε μετά την ήττα σας στον πρώτο τελικό του ΣΕΦ, μέχρι την ανατροπή;

Αλλάξαμε σε σημαντικό βαθμό την τακτική και τον τρόπο, με τον οποίο αμυνόμαστε. Γίναμε πιο σκληροί, επιχειρήσαμε να κάνουμε αρκετές αλλαγές στα pick ‘n’ roll, καθώς και να δώσουμε αρκετές βοήθειες στην αδύνατη πλευρά. Νομίζω πως αυτά τα στοιχεία, μαζί με την τύχη που θα ξαναπώ ότι γύρισε προς το μέρος μας και μας ευνόησε, ήταν εκείνα που έφεραν την ανατροπή. 

Αυτή η νύχτα, ήταν η τελευταία του Δημήτρη Διαμαντίδη στα παρκέ. Μπορεί να μην αγωνίστηκες για πολλά χρόνια ως αντίπαλός του, αλλά είχες την ευκαιρία να τον γνωρίσεις. Τι θα ήθελες να σχολιάσεις για τον ίδιο;

Ήταν ένας παίκτης που κέρδισε πολλούς τίτλους, με μια σπουδαία καριέρα, για την οποία θα ήθελα να του δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια. Ήταν ένας πραγματικός νικητής και πραγματοποίησε εξαιρετικούς τελικούς σε γενικές γραμμές. Πραγματικά, θέλω να τον συγχαρώ για όσα πέτυχε.

Τελείωσε παράλληλα, όμως, και η «ιστορία» ανάμεσα στον ίδιο και τον Βασίλη Σπανούλη…

Εντάξει, δεν τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο για τον ίδιο, καθώς τελείωσε με τον Βασίλη να σκοράρει και να τελειώνει το ματς με σουτ μπροστά στο πρόσωπό του. Όπως ανέφερα, είναι ένας παίκτης με αμέτρητες επιτυχίες, αλλά και ο Βασίλης ήταν απίστευτος απόψε (σ.σ. χθες).

Είναι νωρίς για να σου κάνω τέτοια ερώτηση, αλλά σύντομα θα πλανάται το ερώτημα για το «αύριο» του Ολυμπιακού, μετά τον τίτλο αυτόν.

Για την επόμενη σεζόν, θεωρώ ότι ο Βασίλης θα είναι και πάλι εδώ. Όλα μπορούν να συμβούν, αλλά θεωρώ ότι ήδη έχουμε ένα καλό ρόστερ, με αυτοπεποίθηση. Προς το παρόν βέβαια, όπως ανέφερες κι εσύ, δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα.

Θα ήθελα να κάνεις κι ένα σχόλιο για τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος με δύο σουτ σας έδωσε ισάριθμες νίκες στο ΟΑΚΑ, έκανε τρομερούς τελικούς και, κατά κάποιο τρόπο, σας έδωσε το πρωτάθλημα.

Όπως ανέφερα και πριν, αυτό είναι το καλύτερο παιχνίδι που έχω παίξει, όσο είμαι παίκτης του Ολυμπιακού. Ο Βασίλης ήταν εξαιρετικός, βοήθησε την ομάδα καταλυτικά και στις δύο πλευρές του παρκέ. Πάνω απ’ όλα, όμως, βρήκε πάλι τον τρόπο να χαρίσει την νίκη στην ομάδα του. Είμαι πραγματικά ευγνώμων, που είμαι συμπαίκτης του.