Ο Βασίλης Μουράτος ετοιμάζεται για τη δεύτερη σεζόν του σε επίπεδο Basket League, μιας και μετά από μία γεμάτη χρονιά στον ΓΣΛ-Φάρο, συμφώνησε με το Περιστέρι για να είναι ένας εκ των γκαρντ της ομάδας την προσεχή σεζόν. Ο διεθνής με την Εθνική Ανδρών ήταν μία από τις πρώτες μετεγγραφές των «πριγκίπων της δυτικής όχθης» και καλείται να δείξει τις ικανότητες του ώστε να κερδίσει μία θέση βασικού μέσα στη σεζόν.

 Ο 21χρονος γκαρντ μέτρησε την περασμένη σεζόν 7,5 πόντους με 2,9 ριμπάουντ και 2,6 ασίστ κατά μέσο όρο σε 26 αγώνες, δείχνοντας ότι παρά το νεαρό της ηλικίας του μπορεί να βγει μπροστά και να λειτουργήσει καταλυτικά στο παιχνίδι της ομάδας του. Ο ίδιος νιώθει έτοιμος για να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, παραμένοντας προσγειωμένος και πιστός στους στόχους του σε προσωπικό αλλά και συλλογικό επίπεδο. Μιλώντας αποκλειστικά στο Basketblog.gr ο Μουράτος αναφέρθηκε στους λόγους που επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στους «κυανοκίτρινους», τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε η παρουσία του Αργύρη Πεδουλάκη, αλλά και τους στόχους που έχουν τεθεί ενόψει της νέας σεζόν.

·         Πώς νιώθεις για τη μετεγγραφή σου στο Περιστέρι;

«Είναι μια πολύ σημαντική κίνηση για την καριέρα μου. Σίγουρα είναι μια φιλόδοξη κίνηση και για μένα και για την ομάδα μου γιατί έχουν τεθεί πολύ υψηλοί στόχοι για τη φετινή σεζόν  και ελπίζω να με βοηθήσει ατομικά αλλά και εγώ με τη σειρά μου να βοηθήσω την ομάδα να εκπληρώσει τους στόχους της».

·         Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πεις το ναι στους πρωταθλητές της Α2;

«Ήταν δύο οι λόγοι που με έκαναν να απαντήσω καταφατικά στην πρόταση που δέχθηκα. Αρχικά ήταν η αγάπη και η πίστη που έδειξαν σε μένα οι άνθρωποι του Περιστερίου, οι οποίοι με προσέγγισαν με πολύ επαγγελματικό τρόπο και μου έδειξαν πόσο με θέλουν στην ομάδα. Σίγουρα η παρουσία του κόουτς Πεδουλάκη έπαιξε ρόλο στην απόφαση μου αλλά και η ιστορία που κουβαλά η ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα».

·         Ποιοι είναι οι στόχοι που έχουν τεθεί από την ομάδα ενόψει της νέας σεζόν;

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος στόχος ενόψει της νέας σεζόν. Δεδομένα θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό και πολύ ισχυρό σύνολο και από κει και πέρα θα κοιτάξουμε να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο μπορούμε μέσα στη χρονιά».

·         Στο Περιστέρι θα βρεις στον πάγκο της ομάδας τον Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος επιστρέφει για να βρεθεί για 3η φορά στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου. Ποια είναι η γνώμη σου για τον «Άρτζι»;

«Είναι η πρώτη φορά που θα συνεργαστώ με τον κόουτς Πεδουλάκη σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συνεργάζομαι μαζί του, ανυπομονώ να συνεργαστούμε, να πάρω πολλά πράγματα από αυτόν και να τα εφαρμόσω στο παρκέ και όπως είπα και πριν το έργο του είναι αναμφισβήτητο στο ελληνικό μπάσκετ και στο Περιστέρι»

·         Την περασμένη σεζόν αγωνίστηκες για πρώτη φορά σε επίπεδο Α1, πιστεύεις ότι πήρες τις απαραίτητες εμπειρίες για να κάνεις το βήμα παραπάνω φέτος στην καριέρα σου;

«Σίγουρα ήταν μία πάρα πολύ καλή χρονιά για μένα πέρυσι. Ήταν η πρώτη φορά που ήμουν σε ομάδα της Α1 με πρωταγωνιστικό ρόλο. Μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία και πιστεύω την… άρπαξα από τα μαλλιά και νομίζω ότι είμαι πλέον έτοιμος για το επόμενο βήμα».

·         Ποιο πιστεύεις ότι ήταν μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο «σχολείο» στην καριέρα σου;

«Εντάξει δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι από όσα έχω ζήσει. Με έχουν βοηθήσει πολύ μέχρι στιγμής οι αποφάσεις που έχω πάρει στην καριέρα μου. Κέρδισα πολλά πράγματα από τον Ολυμπιακό, έζησα και κέρδισα διαφορετικά πράγματα από το Ψυχικό, διαφορετικά πράγματα και πέρυσι. Πιστεύω ότι οι επιλογές που έχω κάνει τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο με έχουν βοηθήσει αρκετά στην καριέρα μου».

Φυσικά δεν μπορούσε να λείπει από τη συζήτηση το κεφάλαιο Εθνική. Ο Μουράτος έχει σαν προσωπικό στόχο την παρουσία του στην «γαλανόλευκη», δηλώνοντας παρών όποτε χρειαστεί, ενώ παράλληλα σχολίασε και την φετινή πορεία της Εθνικής Νέων στο φετινό Ευρωπαϊκό.

·         Κεφάλαιο Εθνική. Είσαι έτοιμος να δηλώσεις παρών αν χρειαστεί στα παράθυρα των Προκριματικών;

«Σίγουρα είμαι έτοιμος να δηλώσω παρών. Είναι τιμή για κάθε αθλητή σε οποιοδήποτε επίπεδο η κλήση του στην Εθνική είτε αυτό είναι σε παράθυρο είτε σε επίσημη διοργάνωση. Έδωσα το παρόν και στα πρώτα παράθυρα όταν με κάλεσε ο κόουτς Σκουρτόπουλος και εγώ θα συνεχίσω να δουλεύω ώστε να είμαι έτοιμος όποτε μου ζητηθεί ξανά να βρεθώ στην ομάδα».

·         Τι πιστεύεις ότι έφταιξε φέτος και η Εθνική Νέων δεν κατάφερε να μετρήσει κάποια επιτυχία όπως τα προηγούμενα χρόνια που συμμετείχες και εσύ;

«Δεν νομίζω ότι είναι αρμοδιότητα μου να κρίνω την πορεία παιδιών με τους οποίους είμαστε συμπαίκτες και έχουμε παίξει μαζί στο παρελθόν. Η Ελλάδα πάντα πρωταγωνιστεί σε όλες τις διοργανώσεις, δεν είναι απαραίτητο ότι κάτι έφταιξε φέτος ή δεν πήγε καλά, πολλές είναι οι συγκυρίες που μπορούν να παίξουν ρόλο».

·         Πέρυσι τέτοια εποχή η Εθνική Νέων κατακτούσε το Χρυσό Μετάλλιο στην Κρήτη. Από τότε και έπειτα ο κάθε παίκτης τράβηξε το δικό του μπασκετικό δρόμο. Μετά από ένα χρόνο είστε σε επαφή οι παίκτες μεταξύ σας;

«Σίγουρα οι επαφές δεν έχουν σταματήσει. Αυτό που έβγαινε στο γήπεδο δεν ήταν τυχαίο, είχαμε μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ μας και αυτό είναι που μας κράτησε στην κορυφή για δύο σερί πρωταθλήματα».

 Η συζήτηση δεν μπορούσε να μην εμβαθύνει και στους προσωπικούς στόχους του Βασίλη Μουράτου, με τον ίδιο να τονίζει μεταξύ άλλων την επιρροή που είχε ο Βασίλης Σπανούλης στο παιχνίδι του.

·         Στο παρελθόν βρέθηκες στον Ολυμπιακό, όμως πέρυσι αποχώρησες από την ομάδα. Είναι αυτοσκοπός για σένα να επιστρέψεις στο μέλλον σε μία από τις κορυφαίες ομάδες του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ;

«Σίγουρα είναι στην άκρη του μυαλού μου ότι θέλω να πρωταγωνιστήσω στο κορυφαίο υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι παίκτης του Περιστερίου και το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι να δουλέψω για να πρωταγωνιστήσουμε με την ομάδα τη νέα σεζόν»

·         Τελικά ποια είναι η θέση στην οποία αγωνίζεσαι και μπορείς να αποδίδεις καλύτερα, στο «1» ή στο «2»;

«Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση που νομίζω ότι δεν μπορώ να απαντήσω ούτε εγώ ο ίδιος. Μου αρέσει να παίζω όπου  χρειάζεται ο προπονητής, είτε αυτό είναι στη θέση του πόιντ γκαρντ είτε στο «2».

·         Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα αποτελούσε μία… μηχανή παραγωγής γκαρντ. Ποιος από όλους όσους έχουν γράψει τη δική τους ιστορία έχει λειτουργήσει για σένα σαν πρότυπο;

«Είχα ένα πρότυπο και πριν πάω στον Ολυμπιακό και αφού πήγα και δεν είναι άλλος από τον Βασίλη Σπανούλη. Νομίζω κέρδισα πάρα πολλά πράγματα μόνο και μόνο από την παρουσία μου στον Ολυμπιακό και τον έβλεπα πώς αντιδρά, πώς λειτουργεί εντός και εκτός παρκέ και πώς ετοιμάζεται για έναν αγώνα. Προσπαθώ όσο γίνεται περισσότερο να ακολουθήσω τον ίδιο επαγγελματισμό και την ίδια φιλοσοφία που έχει».

·         Πιστεύεις  ότι έχει επηρεαστεί το παιχνίδι σου από τον Βασίλη Σπανούλη;

«Το να ακολουθήσεις τις κινήσεις του Βασίλη είναι αρκετά δύσκολο. Γενικά πιστεύω ότι έχω επηρεαστεί από την παρουσία μου στον Ολυμπιακό, όχι τόσο ως προς τις κινήσεις όσο ως προς την προετοιμασία και την αφοσίωση του πριν τον αγώνα».

 Η συζήτηση κατέληξε στο πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες και την εικόνα που έχει ο νεαρός γκαρντ για τη δυναμικότητα των ομάδων, ενώ παράλληλα έδωσε το δικό μήνυμα στον κόσμο του Περιστερίου ενόψει της νέας σεζόν.

·         Έχεις δει τις μεταγραφές που έχουν γίνει φέτος στις ελληνικές ομάδες; Ποια είναι η πρώτη εικόνα που έχεις για όσα θα δούμε στο πρωτάθλημα;

«Ναι έχω παρακολουθήσει τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και πιστεύω ότι γίνονται κινήσεις που ανεβάζουν όλο και περισσότερο το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος και είναι κάτι πολύ ευχάριστο».

·         Το Περιστέρι φέτος έχει βάλει τα… γιορτινά του ενόψει της επιστροφής του στην Basket League. Τι θα ήθελες να πεις στον κόσμο της ομάδας ενόψει της νέας σεζόν;

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που το Περιστέρι βρίσκεται ξανά στο κορυφαίο επίπεδο στην Ελλάδα. Είναι χαρά μου που θα αγωνιστώ στο κλειστό του Περιστερίου μπροστά στον κόσμο της ομάδας που είναι καθαρά μπασκετικός και αυτό που έχω να εγγυηθώ είναι ότι όλοι θα δίνουμε το 150% για τη νίκη σε κάθε παιχνίδι».