Από τα πιο αγαπητά παιδιά που πέρασαν από την ΑΕΚ ο Ντέγιαν Λακίσεβιτς. Φίλος καλός από το παλιά (η φωτογραφία από παλαιότερη συνέντευξη στην ιστορική εφημερίδα “Δικέφαλος”, όπου εργαζόμασταν επί 11 συναπτά έτη). Ο σοβαρός τραυματισμός του δεν του επέτρεψε να κάνει την καριέρα που προσδοκούσε. Παραμένει όμως αθεράπευτα… οπαδός της ΑΕΚ (όπως και της Παρτιζάν), του λείπει η Ελλάδα, και στενοχωριέται για το δράμα της. Επίσης, μας “αποκαλύπτει” σε συνέντευξη που παραχώρησε στο basketblog.gr γιατί βλέπει… Παναθηναϊκό στο Φάιναλ Φορ, γιατί ξεχωρίζει τον Στιβ Γιατζόγλου και τέλος μας είπε την… γνώμη του για τον Μάκη Ψωμιάδη!

Παρακολουθείς ελληνικό μπάσκετ φυσικά, και όχι μόνο επειδή βασική ενασχόλησή σου είναι η εκπροσώπηση παικτών;

“Γίνεται να μην παρακολουθώ ελληνικό μπάσκετ; Εννοείται, πως παρακολουθώ. Κι όχι μόνο λόγω της δουλειάς μου. Άλλωστε, έχω χρόνια να δώσω παίκτη στην Ελλάδα. Τα πράγματα δεν πάνε καλά, όπως ξέρεις. Τελευταία φορά είχα δώσει παίκτη στον Κολοσσό Ρόδου. Πλην Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού οι άλλες ομάδες έχουν προβλήματα. Γι’ αυτό και συνήθως έρχονται ξένοι παίκτες βήτα διαλογής στην Ελλάδα, που δεν κάνουν την διαφορά. Μπορώ να σου πω, ότι στην Κύπρο πάνε καλύτεροι και μετά τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο έρχονται στην Ελλάδα…”

Για δύο χρόνια βρέθηκες στην ΑΕΚ, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός σε πήγε πίσω.

“Ήταν μεγάλη η χαρά μου που βρέθηκα σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ελλάδας. Χτύπησα όμως στην πρεμιέρα με Αμπελοκήπους. Από τότε άρχισαν τα προβλήματα. Δεν μπόρεσα να ξαναβρώ τον εαυτό μου. Και ξέρεις στενοχωρήθηκα πολύ, διότι στην πορεία όλα έδειχναν ότι αλλάζουν στην ΑΕΚ. Ο “Μίστερ ΦΑΓΕ” ασχολήθηκε πιο ενεργά. ΄Ηλθε ο Ιωαννίδης. Εσύ ξέρεις καλύτερα, αν ήμουν, ή δεν ήμουν καλός παίκτης. Είναι εγωιστικό να μιλώ για μένα, αλλά πιστεύω ότι θα συνέχιζα στην ΑΕΚ επί Ιωαννίδη. Τέλος πάντων, δεν πειράζει. Δεν αλλάζω με τίποτα τα χρόνια μου στην ΑΕΚ. “Δέθηκα” συναισθηματικά με την ΑΕΚ. Έγινα οπαδός της. Είμαι οπαδός της Παρτιζάν στην οποία έμαθα τα μυστικά του μπάσκετ, και είμαι και ΑΕΚ. Μακάρι, κάποια στιγμή να μπορέσω να βοηθήσω την ΑΕΚ”.

Οπαδός της ΑΕΚ δηλώνει και ο Μίρκο Μιλίσεβιτς. Οπαδοί της ΑΕΚ δηλώνουν οι περισσότεροι, που έχουν φορέσει τη φανέλα της, ακόμη και ξένοι δηλαδή, σε όλα τα αθλήματα. Πώς εξηγείται αυτό;

“Δεν το έψαξα ποτέ… Τώρα που με ρωτάς μου έρχονται σκόρπιες σκέψεις στο μυαλό. Ίσως,  έχει κάτι μαγικό αυτή η ομάδα. Είναι μία από τις δύο κορυφαίες ομάδες της Ελλάδος. Κουβαλούσε πάντα μία φήμη. Έχει μακρά ιστορία στο μπάσκετ. Έχει ρίζες από την Μικρά Ασία! Αυτοί που την ίδρυσαν έζησαν έναν ξεριζωμό. Όλα αυτά και να μην τα ξέρεις, τα μαθαίνεις όταν φοράς την φανέλα της. Δεν ξεχνώ το φιλικό που είχε δώσει η ποδοσφαιρική ΑΕΚ στο Βελιγράδι με την Παρτιζάν “εν μέσω” πολέμου. Ήμουν στο γήπεδο τότε. Λατρέψαμε την ΑΕΚ γι’ αυτό που έκανε. Και βέβαια, έχει τεράστιο κόσμο, που την ακολουθεί και την υποστηρίζει. Είμαι φίλος της Παρτιζάν, που έχει τους πιο φανατικούς οπαδούς στον κόσμο και ξέρω να εκτιμώ. Ήταν κάτι φοβερό αυτό, που ένιωθα και άκουγα όταν έπαιζα στο “Γιώργος Μόσχος” στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δεν ξεχνιέται αυτή η ατμόσφαιρα”.

Σου λείπει η ΑΕΚ;

Μου λείπει πολύ η ΑΕΚ. Και τι δεν θα έδινα να γυρίσει ο χρόνος. Μου λείπει και η Ελλάδα όμως. Οκτώ χρόνια ήμουν εκεί. Ήταν φανταστικά χρόνια. Ένας λόγος, που δεν θέλω να έλθω Ελλάδα είναι ότι εγώ θέλω να θυμάμαι την ωραία… Ελλάδα. Στενοχωριέμαι με όσα συμβαίνουν. Κρατώ επαφή με ΄Ελληνες φίλους μου εδώ και χρόνια. Και μαθαίνω τι γίνεται. Τους ακούω λυπημένους. Είναι κρίμα αυτή η χώρα να περνά τόσο δύσκολα. Ξέρετε, ένιωθα… προύχοντας στο χωριό τότε. Περνούσα τέλεια. Στην Αθήνα έβλεπα ανθρώπους με χαμόγελο. Που διασκέδαζαν. Στα κλαμπ. Στον δρόμο. Παντού. Τέλος πάντων, κάποια στιγμή, ίσως έλθω. Θέλω πολύ να δω και την ΑΕΚ”.

Πέρασαν πολλοί προπονητές από την ΑΕΚ. Ποιον συμπάθησες περισσότερο;

“Τον Στιβ Γιατζόγλου. Και επειδή μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω στην ΑΕΚ, φέρνοντάς με στη Νέα Φιλαδέλφεια από μία ομάδα Α2 κατηγορίας, όπως ήταν η Νήαρ Ηστ, και επειδή ήταν πολύ καλός άνθρωπος. Τι να κάνει άραγε; Πώς είναι; Διάβασα και για το πρόβλημα υγείας του πρώην προπονητή μου, του Απόστολου Κόντου. Είναι καλά τώρα;”

Είναι καλά, Ντέγιαν. Έκανε επέμβαση στην καρδιά. Είναι καλά όμως.

“Χαίρομαι… Τί στενοχώρια κι αυτή μόλις το έμαθα”.

Από τη Νήαρ Ηστ έχεις καλές αναμνήσεις;

“Ε, ναι… Είναι ο σύλλογος που με έφερε στην Ελλάδα. Ο Νίκος Τσοσκούνογλου με έφερε. Θυμάμαι καλά όμως και τους άλλους δύο προπονητές μου, τον Ζευγώλη και τον Κλήμη”.

Η ΑΕΚ αγωνίζεται πια στη Βήτα Εθνική.

“Το ξέρω και είναι πολύ στενάχωρο αυτό. Αν είναι όμως για να διαγραφούν τα χρέη, είναι για καλό σκοπό. Μακάρι να επιστρέψει γρήγορα στα μεγάλα σαλόνια. Διαβάζω, ότι δυσκολεύεται αγωνιστικά, αλλά θα τα καταφέρει. Δεν υπάρχει Α1 χωρίς ΑΕΚ. Λείπει από την Α1 η ΑΕΚ. Το αντιλαμβάνεται ο καθένας, που ασχολείται με το μπάσκετ”.

Είπες προηγουμένως, ότι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αντέχουν στο ελληνικό Πρωτάθλημα.

“Αντέχουν και στην Ευρώπη. Παραμένουν από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Είναι ευχάριστο, που προπονητής του Ολυμπιακού είναι ο Μπαρτζώκας, προπονητής που παραδέχομαι, και μάλιστα σου δίνω και την είδηση, του είχα πρόταση από την ουκρανική Ντόνετσκ, αλλά ήταν η περίοδος που έκλεινε στον Ολυμπιακό. Χαίρομαι που πάει καλά. Όπως χαίρομαι και για τον Αργύρη (Πεδουλάκη). Για μένα η πορεία των δύο Ελλήνων προπονητών δεν είναι έκπληξη. Είναι αξιόλογοι. Βέβαια, έχουν και πλούσιο ρόστερ. Και οι δύο…”

Θα προκριθούν στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκας, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός;

“Είμαι βέβαιος, ότι αν όχι και οι δύο, μία ομάδα σίγουρα θα προκριθεί στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας. Δίνω προτεραιότητα στον Παναθηναϊκό, και επειδή μ’ αρέσει ως ομάδα, αλλά και επειδή διαθέτει ένα παίκτη της κλάσης του Διαμαντίδη, που κάνει την διαφορά“.

Έχεις οικογένεια;

“Έχω οικογένεια. Έχω και ένα γιο ένδεκα ετών, που παίζει μπάσκετ! Νομίζω μάλιστα πως έχει ταλέντο”!

Μιλήσαμε για πολλούς και πολλά. Για τον τότε πρόεδρο της ΑΕΚ δεν μιλήσαμε. Για τον Μάκη Ψωμιάδη. Η γνώμη σου;

“Όλα καλά…” (γέλια)

Ευχαριστούμε, Ντέγιαν.

“Εγώ ευχαριστώ. Στέλνω τους χαιρετισμούς στην Ελλάδα, που αγαπώ. Κουράγιο Ελλάδα“.