Η Χάποελ Ιερουσαλήμ έχει αρχίσει την αντεπίθεσή της για να προλάβει το… τρένο της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Eurocup και ο Ματ Τζάνινγκ έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτήν. Αύριο στο Ισραήλ υπάρχει ένας αγώνας που ενδέχεται να εξελιχθεί σε “τελικό πρόκρισης” μεταξύ της Χάποελ και της ΑΕΚ.
Ο Αμερικανός “μπόμπερ” μίλησε στο basketblog για πολλά. Αρχής γενομένης από αυτόν τον σημαντικό αγώνα, που του φέρνει άσχημες αναμνήσεις λόγω της εξέλιξης του πρώτου στο ΟΑΚΑ παρά τους 23 δικούς του πόντους. Μιλάει ακόμα για το καλοκαιρινό προχωρημένο φλερτ με τον Παναθηναϊκό, κάνει εκτιμήσεις για την εξέλιξη της Ευρωλίγκας και αναφέρεται στην προσπάθεια της Χάποελ να χτίσει μια νέα αυτοκρατορία στο μπάσκετ του Ισραήλ

– Η Χάποελ δείχνει να… αγριεύει όσο περνάει ο καιρός και να διορθώνετε τα άτυχα αποτελέσματα που είχατε στην αρχή της χρονιάς.

“Στην ομάδα υπάρχει πολύ ταλέντο, έχουν επιλεγεί τα σωστά κομμάτια για να φτιαχτεί ένα δυνατό σύνολο, έχουν γίνει καλές κινήσεις. Γι’ αυτό ήρθα κι εγώ, άκουσα τους στόχους που έχουν οι άνθρωποι, άκουσα το ρόστερ που διαμορφωνόταν και είδα ότι φτιαχνόταν μια ομάδα που όταν παίξει καλά μπορεί να νικήσει τον οποιονδήποτε.
Είναι αλήθεια ότι χάσαμε κάποια παιχνίδια στη αρχή που ήταν με πολύ μικρές διαφορές, είχαμε παίξει καλά αλλά κάναμε λάθη σε ουσιαστικές λεπτομέρειες. Οσο περνάει ο καιρός βρίσκουμε τη χημεία μας και νομίζω ότι τις τελευταίες εβδομάδες το βλέπουν όλοι αυτό. Εχουμε γνωριστεί καλά και γίνεται όλο και πιο εύκολο το να αποδίδουμε σαν ομάδα αυτό που πραγματικά μπορούμε”. 

Μας… “έκλεψαν” το πρώτο ματς

– Την ΑΕΚ τη γνωρίζεις, εκτός από το ένας ματς που παίξατε φέτος, σαν ιστορία ομάδας;

“Ναι, ξέρω, έχω ακούσει πολλά και για τα χρόνια που είχε πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη. Γνωρίζω ότι είναι μία από τις μεγάλες ομάδες στη χώρα σας που πέρασε περιπέτειες και τώρα επέστρεψε και κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια να επανέλθει. Βέβαια πιο καλά την ξέρω από το ένα φετινό μας παιχνίδι που δεν το ξεχνάω αφού μας το… έκλεψε. Είχαμε δείξει ικανοί να τους νικήσουμε στην έδρα τους, αλλά δεν παίξαμε καλά μέχρι το τέλος και μας πήραν ένα παιχνίδι που για εμάς θα ήταν πολύ σημαντικόνα τα έχουμε καταφέρει”.

– Η συγκυρία πάντως μοιάζει να είναι ιδανική για εσάς. Βρίσκετε τον ρυθμό σας και η ΑΕΚ έχει κάνει κάποιες αλλαγές στο ρόστερ και της λείπουν παίκτες.

“Ναι, είναι αλήθεια ότι το μομέντουμ δείχνει να μας ευνοεί. Ξέρω ότι η ΑΕΚ δεν έχει τον βασικό της πόιντ γκαρντ στο Eurocup, αλλά και πάλι είναι πολύ καλή ομάδα, δε μπορείς να πεις κάτι διαφορετικό. Μιλάμε για μια ομάδα με τον Χέρστον, τον Κάρτερ, τον Ελληνα τον ψηλό με το δύσκολο όνομα (γελάει) που κάνει καταπληκτική χρονιά, έχει πολλά ποιοτικά κομμάτια στο ρόστερ της και όπως κι εμείς, θα μπει να παίξει ουσιαστικά έναν τελικό, οπότε είναι βέβαιο ότι θα εμφανίσει το καλύτερό της πρόσωπο”.

Ημουν έτοιμος για τον Παναθηναϊκό

– Το καλοκαίρι οι πληροφορίες σε έφερναν πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό. Τι ακριβώς συνέβη;

“Ετσι ξέρω και εγώ… Εντάξει, είναι αλήθεια ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον αλλά για κάποιο λόγο στο τέλος υπέγραψαν κάποοιον άλλο παίκτη. Ετσι είναι αυτά, πολλές φορές συμβαίνει. Δε μπορώ να πω κάτι άλλο, δεν ξέρω τι σκέφτηκαν οι άνθρωποι, τι ανάγκες υπήρχαν. Εννοείται ότι θα ήμουν χαρούμενος να έπαιχα σε μια τόσο μεγάλη ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό, αλλά στη ζωή όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Ετσι κι εγώ βρέθηκα στην Ιερουσαλήμ και είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ευκαιρία που μου δόθηκε. “. 

– Πλέον θεωρείς ότι η καριέρα σου θα συνεχιστεί για πάντα στην Ευρώπη; Ψάχνεις την επιστροφή στην Ευρωλίγκα και ίσως μέσω μιας ελληνικής ομάδας στο μέλλον;

“Για να τα πάρουμε με τη σειρά. Πράγματι βλέπω ότι στην Ευρώπη βρήκε ευκαιρίες σε υψηλό επίπεδο, τις πήρα και νομίζω ότι θα έχω κι άλλες στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, το ΝΒΑ δεν παύει να αποτελεί έναν όνειρο για έναν αθλητή που μεγάλωσε βλέποντάς το συνέχεια. Είμαι στην Ευρώπη όμως πέντε χρόνια, έχω συνηθίσει, ενώ βρίσκω έξω από το μπάσκετ και πολύ ενδιαφέρουσα την εμπειρία του να βλέπω διαφορετικό κόσμο, να συναντάω ανθρώπους με διαφορετικές συνήθειες. Είναι μια συνολική εμπειρία η καριέρα ενός παίκτη. Εννοείται ότι θέλω να ξαναπαίξω στην Ευρωλίγκα και εύχομαι να το καταφέρω με τη Χάποελ, υπάρχει αυτός ο στόχος εδώ. Ε, τώρα, αν προκύψει κάποτε πρόταση από τη χώρα σας, με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να είναι μεταξύ των πολύ κορυφαίων κλαμπ της Ευρώπης, θα είναι τιμή μου και χαρά μου”.

– Την Ευρωλίγκα την παρακολουθείς; Εχεις σχηματίσει γνώμη για το πώς μπορεί να εξελιχθεί;

“Βλέπω συνέχεια και το βασικό που μπορώ να πω μέχρι τώρα είναι ότι είναι η πιο ισορροπημένη που έχει υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια. Οχι η καλύτερη, η πιο δυνατή, αλλά η πιο ισορροπημένη. Υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ομάδες και πολλές που είναι δυνατές και έχουν τύχη να φτάσουν ψηλά. Μέχρι τώρα δε μπορώ να πω ότι έχω διακρίνει κάποιο ξεκάθαρο φαβορί, ίσως η ΤΣΣΚΑ δείχνει να βρίσκεται λίγο πιο μπροστά. Υπάρχει όμως, ο Ολυμπιακός που είναι πολύ δυνατός και φέτος, η Κούμπαν μου έχει κάνει εντύπωση, πολύ καλή ομάδα. Ο Παναθηναϊκός πιστεύω θα ξεπεράσει τις δυσκολίες και θα είναι στην επόμενη φάση, όπως και η Ρεάλ, η τελευταία πρωταθλήτρια που είναι σε κίνδυνο. Εχουμε δει πολλά παράξενα σε αυτή την πρώτη φάση, αλλά νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός θα ξεχωρίσουν οι συνηθισμένοι, θα είναι εκεί κάποιες ελληνικές, κάποιες ισπανικές, η ΤΣΣΚΑ”.

Είμαι… κακός μπελάς για τις άμυνες

– Ακούγοντας το όνομά σου το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος είναι… τρίποντο. Σε “αδικεί” αυτό, υποτιμά ίσως κάποιες άλλες αρετές του παιχνιδιού σου;

“Α, ωραίο είναι, δεν έχω πρόβλημα… Αλλά σίγουρα δεν είναι και το μοναδικό πράγμα που μπορώ να κάνω καλά, δε νομίζω να με ήθελαν οι ομάδες μόνο για να σουτάρω… Το πικ εν ρολ είναι ένα δυνατό σημείο του παιχνιδιού μου, θεωρώ ότι είμαι ένα κόμπο γκαρντ που μπορεί να πασάρει και καλά, όπως και να σουτάρει. Γενικά είμαι ένας παίκτης που βάζει πίεση στην άμυνα των αντιπάλων, που πρέπει να με κυνηγήσουν γιατί… δε νιώθουν άνετα αν με αφήνουν ελεύθερο”. 

– Πώς ζεις την προσπάθεια μιας ομάδας να… γκρεμίσει την αυτοκρατορία της Μακάμπι στο Ισραήλ, έχοντας ήδη πάρει ένα πρωτάθλημα;

“Είναι παθιασμένοι οι άνθρωποι της ομάδας μου για να φτιάξουν μια ομάδα που θα νικάει τους πάντες, αρχίζοντας φυσικά από το Ισραήλ και τη Μακάμπι. Πήραν πέρυσι το πρωτάθλημα, το θέλουν και φέτος, και όσες φορές μπορέσουν, θέλουν να κάνουν τη δική τους αυτοκρατορία, όπως είπες για τη Μακάμπι. Φυσικά και θέλουν να παίξουν στην Ευρωλίγκα και να φανούν ανταγωνιστικοί και στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη. Οπως καταλαβαίνεις και η ομάδα που φτιάχτηκε για το Eurocup είναι για να πάει πολύ ψηλά. Μακάρι μέχρι το τέλος του δρόμου, όπως θέλουν οι άνθρωποι εδώ”…