Το…  “ποια Τσεντεβίτα;” έγινε σύντομα “βρε την Τσεντεβίτα”. Η πλούσια αλλά όχι δημοφιλής ομάδα του Ζάγρκεμπ εκπλήσσει μέχρι τώρα με την παρουσία της στην Ευρωλίγκα, με ρεκόρ 3-2 στα μισά του δρόμου των ομίλων και η παρουσίας της φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του Τζέικομπ Πούλεν.

Ο 26χρονος Αμερικανός γκαρντ, που μετά από χρόνια καριέρας σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη έγινε και… κανονικός Ευρωπαίος, παίρνοντας διαβατήριο Γεωργίας και παίζοντας στο Ευρωμπάσκετ του περασμένου καλοκαιριού, καθοδηγεί τους Κροάτες προς μια πρόκριση στο Τοπ 16 που ελάχιστοι φαντάζονταν. Αλλά και σε μεγάλες νίκες, όπως αυτή μέσα στην Πόλη επί της Εφές και η τελευταία επί της Λαμποράλ Κούτσα. Αύριο η Τσεντεβίτα υποδέχεται τον Ολυμπιακό και ο Πούλεν μίλησε στο basketblog τόσο γι’ αυτόν τον αγώνα όσο και συνολικά για το τι… γίνεται στην ομάδα που συζητείται για καλό στη φετινή Ευρωλίγκα.

Μου αρέσουν οι προκλήσεις

– Με παρουσίες σε υψηλό επίπεδο στην Ισπανία και την Ιταλία πώς και πήρες την απόφαση να πας στην Κροατία και την Τσεντεβίτα;

“Το είδα σαν ευκαιρία, ήταν η πρόταση. Ήρθε μια ομάδα με καλό πλάνο, με στόχους και μου ζήτησε να προσφέρω όσα μπορώ για να ανέβει επίπεδο. Ήταν μια πρόκληση για μένα το να παραμείνω στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης, αφού η ομάδα μου συμμετέχει στην Ευρωλίγκα, αλλά και να τη βοηθήσω να δείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτό το επίπεδο και στις απαιτήσεις που υπάρχουν”. 

– Ένιωσες δηλαδή σα να του ζήτησαν να γίνεις… ο δάσκαλος σε αυτή την ομάδα, μεταφέροντας την εμπειρία σου;

“Ναι, κάπως έτσι. Έχω παίξει στο υψηλότερο επίπεδο, έχω φτάσει σε ένα φάιναλ φορ με τη Μπαρτσελόνα, έχω εμπειρίες από το ευρωπαϊκό μπάσκετ και από την Ευρωλίγκα. Ατές τις εικόνες τις έφερα τώρα εδώ για να βοηθήσω την ομάδα και τους συμπαίκτες μου, να καταλάβουν όλοι τις σκληρές απαιτήσεις που υπάρχουν και να μπορούμε όλοι μαζί να κερδίζουμε παιχνίδια”. 

– Και μέχρι τώρα τα καταφέρνετε μια χαρά με την Τσεντεβίτα να είναι μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις στην Ευρωλίγκα.

” Είναι αλήθεια ότι πάμε πολύ καλά. Δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα που έχουμε και μερικές πραγματικά μεγάλες νίκες που έχουμε πετύχει, αλλά ο τρόπος που παίζουμε. Είμαστε πραγματική ομάδα, παίζουμε καλά μαζί, υπάρχει καλή χημεία, έχει γίνει καλή δουλειά και αυτό φαίνεται στο γήπεδο και φέρνει και τα αποτελέσματα”. 

Κορυφαία ομάδα ο Ολυμπιακός, αλλά δεν φοβόμαστε

– Μια πρόκριση θα έχει κάνει πετυχημένη τη χρονιά της Τσεντεβίτα στην Ευρωλίγκα;

“Προσπαθούμε να κοιτάζουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, είναι σημαντικό αυτό για μια ομάδα χωρίς πολλές εμπειρίες. Σίγουρα είχαμε στόχο να φτάσουμε στο Τοπ16, αλλά αν κοιτάζουμε συνέχεια τη βαθμολογία και τι κάνουν οι άλλοι θα… μπερδευτούμε. Οπότε πάμε από αγώνα σε αγώνα, προσπαθούμε να αιφνιδιάζουμε τους αντιπάλους μας και τώρα που είμαστε στο μισό της φάσης, είμαστε σε κατάσταση να μπορούμε να ελπίζουμε στην πρόκριση. Θα είναι επιτυχία αν τα καταφέρουμε, αλλά φυσικά δεν θα πάμε στην επόμενη φάση για… πλάκα. Και εκεί θα θέλουμε να δείξουμε ότι δε φτάσαμε τυχαία και ότι μπορούμε να κερδίσουμε και περισσότερα”. 

– Στον αγώνα με τον Ολυμπιακό θέλετε να προσθέσετε άλλο ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο ενεργητικό σας;

“Σίγουρα θέλουμε, αλλά ξέρουμε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο. Ο Ολυμπιακός είναι για την ομάδα μας άλλη μια μεγάλη πρόκληση, όπως γενικά η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα και ο στόχος της πρόκρισης που σου είπα. Ο Ολυμπιακός είναι κορυφαία ομάδα τα τελευταία χρόνια και φέτος είναι πάλι πολύ δυνατός και από τα φαβορί της διοργάνωσης. Να είσαι σίγουρος όμως ότι δεν φοβόμαστε, θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και ελπίζω να τα καταφέρουμε. Αν το κάνουμε, νομίζω θα είναι ένα μεγάλο βήμα για τον στόχο του Τοπ16”. 

– Εσύ τι παίκτης είσαι; Ο σκόρερ, ο οργανωτής, ο αμυντικός, ποιό θεωρείς το δυνατό σου σημεία;

“Μπορώ να τα κάνω όλα αυτά και μετά από χρόνια μπορώ να καταλαβαίνω τι χρειάζεται να κάνω κάθε φορά. Είναι διαφορετικές οι απαιτήσεις που υπάρχουν κάθε βράδυ, άλλες φορές χρειάζεται να βάλω είκοσι πόντους για να βοηθήσω την ομάδα, άλλες να δώσω τη μπάλα σε συμπαίκτες μου που είναι “ζεστοί”, άλλες να δώσω ενέργεια στην ομάδα κυνηγώντας τον αντίπαλο για να κάνω κάποια κλεψίματα. Νομίζω ότι είμαι καλός στο να αναγνωρίζω τι χρειάζεται το κάθε παιχνίδι και να προσαρμόζομαι”.

Μίλαγα με τον Παναθηναϊκό πριν πάω στη Μπαρτσελόνα

– Νιώθεις… Ευρωπαίος πλέον αφού εκτός από τα χρόνια καριέρας εδώ είσαι και διεθνής με την Εθνική Γεωργίας;

“Ήταν μια ωραία εμπειρία αυτή στην οποία δέχτηκα εύκολα να συμμετάσχω αφού η ομάδα είχε καλούς παίκτες και από το ΝΒΑ σαν τον Ζάζα Πατσούλια. Ηταν άλλη μια πρόκληση στην καριέρα μου και δε μετάνιωσα ποτέ, το αντίθετο μάλιστα. Πανηγυρίσαμε μια πρόκριση και μετά στον αγώνα με τη Λιθουανία είχαμε μέχρι τέλους την ευκαιρία να κερδίσουμε και να φτάσουμε ψηλά στη διοργάνωση, αλλά τελικά δεν είχαμε τύχη. Εκτός από μια καλή εμπειρία, ήταν και μια πολύ καλή αγωνιστική ευκαιρία για να βρω τη φόρμα μου πριν αρχίσει η σεζόν με την ομάδα μου”.

– Στην Ελλάδα πώς και δε βρέθηκες ποτέ; Δε σου δόθηκε η ευκαιρία ή δεν το θέλησες;

“Υπήρξε ευκαιρία, τη χρονιά που πήγε στη Μπαρτσελόνα είχαμε συζητήσει με τον Παναθηναϊκό, αλλά αποφάσισα να πάω στην Ισπανία. Δε γίνεται να μη θέλει κάποιος παίκτης να συζητήσει με τις δύο μεγάλες ελληνικές ομάδες, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, κλαμπ πολύ γνωστά σε όλη την Ευρώπη και με μεγάλη ιστορία και επιτυχίες. Θα έλεγα λοιπόν ότι δεν έτυχε μέχρι τώρα. Βλέπω φυσικά αυτές τις ομάδες να συνεχίζουν να βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και αν έχουν λίγη τύχη να μπορούν και φέτος να πάνε ψηλά. Πάντα χρειάζεσαι την τύχη και στον όμιλο και στα πλέι οφ. Ο Ολυμπιακός πάντως τα τελευταία χρόνια είναι εκπληκτικός, πάντα πάρων στους “8” και με παρουσίες στα φάιναλ φορ και με κατακτήσεις, πολύ καλή ομάδα, όπως ήταν ο Παναθηναϊκός λίγα χρόνια πιο πριν”.