Ήρθε στην χώρα μας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εναντίον της βίας στο μπάσκετ και βρέθηκε, ασφαλώς, να απαντά σε δεκάδες ερωτήσεις για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ, το οποίο θα γίνει… παρόν από την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Είτε στη συνέντευξη Τύπου, είτε μετά από αυτή, ήταν το ίδιο δεκτικός σε κάθε άποψη, εκφράζοντας σε καθεμιά από αυτές την κατανόησή του και θέλοντας να παρουσιάσει την «άλλη όψη του νομίσματος», αποδεχόμενος βέβαια ουκ ολίγες εύστοχες τοποθετήσεις.

Η δική μας κουβέντα, πάντως, στη μητρική του γλώσσα, τα ισπανικά, ξεκίνησε λίγο διαφορετικά. Προηγήθηκε off the record μια ερώτηση πολιτικής φύσης, σχετικά με το αν θα είχε επιπτώσεις στην Ευρωλίγκα, ενδεχόμενη απόσχιση των Καταλανών ή των Βάσκων από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης. «Δε μας αφορά καν το θέμα αυτό. Στη δική μας διοργάνωση, άλλωστε, δεν εκπροσωπούν τις χώρες τους, αλλά τις πόλεις και τον εαυτό τους φυσικά. Τα εθνικά τους θέματα, σε τέτοια ενδεχόμενα, βρίσκονται στην ευχέρεια της ACB για να λυθούν», ήταν η απάντησή του. Μέσα στη συζήτηση υπήρχαν, όπως είναι λογικό, και μερικές «πινελιές» αγγλικών, κι έτσι προχωρήσαμε σε αυτή την… πολυγλωσσική συνέντευξη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκα, Τζόρντι Μπερτομέου, μιλά στο Basketblog.gr και μας παρουσιάζει με έναν πιο συνοπτικό μεν, ουσιώδη δε τρόπο, το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως ο ίδιος και οι συνεργάτες του, το έχουν σχεδιάσει. Κάνει λόγο για μια ελίτ 40 κορυφαίων ομάδων, ενώ δε διστάζει να απαντήσει για το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας με την IMG και τους αμφισβητούντες το εν λόγω κομμάτι, προεξαρχούσης της FIBA.

Κύριε Μπερτομέου, γενικά, ποιο είναι το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως το έχετε φανταστεί;

Το μέλλον έρχεται άμεσα, καθώς ξεκινάμε από την νέα σεζόν, την καινούργια ευρωπαϊκή λίγκα, με τις κορυφαίες ομάδες να παίζουν μεταξύ τους κάθε εβδομάδα. Αυτό σημαίνει, ότι θα προσφέρουμε στους φιλάθλους μας, την υψηλότερη δυνατή ποιότητα και πιστεύω, πως θα ανταποκριθούν θετικά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Ετοιμαζόμαστε, λοιπόν, για μια μοναδική εμπειρία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και πρέπει να την απολαύσουμε.

Ας υποθέσουμε, ότι εκπροσωπώ τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, την Χίμκι ή τη Μάλαγα, ομάδες που δεν έχουν, δηλαδή, απευθείας συμμετοχή στην επόμενη διοργάνωση και που μπορεί να μην κερδίσουν θέση μέσω των πρωταθλημάτων τους. Πώς μπορώ να ακολουθήσω το δικό σας πλάνο, όταν ο μοναδικός τρόπος για να προκριθώ, θα είναι να κερδίσω το Eurocup;

Εξαρτάται, στην περίπτωση αυτή, για την χώρα από την οποία προέρχεται κάθε ομάδα. Στα παραδείγματα που μόλις ανέφερες, οι ομάδες αυτές έχουν όντως δύο τρόπους να έρθουν στη διοργάνωσή μας, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι το δίκαιο σε τελική ανάλυση και οφείλουμε να κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας, για να φέρουμε κοντά μας τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, έχοντας ανοικτές τις πόρτες μας. Δέχομαι, ασφαλώς, την άποψη ότι η θέση από το Eurocup είναι πολύ στενή, αλλά ελπίζουμε μελλοντικά να υπάρχει μέσω της διοργάνωσης, μια μεγαλύτερη προοπτική για είσοδο στην Ευρωλίγκα. Για την ακρίβεια, αυτή είναι η λογική πάνω στην οποία δουλεύουμε, να δώσουμε δηλαδή τη δυνατότητα σε περισσότερες ομάδες του Eurocup να παίξουν στην Ευρωλίγκα, αλλά παράλληλα πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης με τα ισχυρότερα εθνικά πρωταθλήματα, όπως η Αδριατική Λίγκα, το ισπανικό πρωτάθλημα, το γερμανικό και η VTB. Για το τελευταίο, ειδικά, δεν νομίζω πως υπάρχει αντίρρηση, είναι όντως οι πιο δυνατές λίγκες.

Άρα σχεδιάζετε να δημιουργήσετε απλώς την ελίτ 40 ομάδων, με 16 στην Ευρωλίγκα και 24 στο Eurocup;

Αυτό ακριβώς είναι η ποιότητα για εμάς κι εκεί επικεντρωνόμαστε. Όπως γνωρίζετε, η ποιότητα δεν πάει πάντα χέρι-χέρι με την ποσότητα. Εμείς από την πλευρά μας, θέλουμε να διαφυλάξουμε την ποιότητα των κορυφαίων ομάδων και να μειώσουμε τον αριθμό όσων συμμετέχουν στις δύο διοργανώσεις μας. Η πραγματική ποιότητα, βέβαια, θα είναι οι αναμετρήσεις μεταξύ όλων των ομάδων που θα βρίσκονται στην Ευρωλίγκα, αλλά και στο Eurocup, το γεγονός ότι θα αγωνίζονται τουλάχιστον οκτώ ομάδες επιπέδου Ευρωλίγκα, θα προσδίδει επίσης αρκετή αίγλη. Για να κρατήσουμε, λοιπόν, το κορυφαίο επίπεδο, έπρεπε να μειώσουμε τον αριθμό των ομάδων.

Από την FIBA, η οποία δημιουργεί αυτή τη στιγμή το Champions League, μαζί με τους συνεργάτες, έχει τις επιφυλάξεις της για το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας με την IMG. Ποια είναι η θέση σας;

Δεν ξέρω, για να σου πω την αλήθεια, το λόγο που διατυπώνουν αυτή την άποψη. Όλοι μπορούν να δουν, ότι υπάρχει συμφωνία και δουλεύουμε με τους συνεργάτες μας και, ειλικρινά, θεωρώ ότι το να ασχολούμαστε με τέτοιου είδους φήμες, είναι χάσιμο χρόνου. Δεν νομίζω, ότι χρειάζεται να απαντήσω σε κάτι τέτοιο, λέγοντάς σας μόνο ότι συνεργαζόμαστε με τους ανθρώπους αυτούς εδώ και 15-16 χρόνια και, παρά το γεγονός αυτό, έχουμε την υποχρέωση να περνάμε από αυτό τον έλεγχο.

Είστε, δηλαδή, έτοιμος για έναν πιθανό «πόλεμο»;

Δεν υπάρχει κανένας πόλεμος με την FIBA. Συνεργαζόμαστε εδώ και 15-16 χρόνια και τώρα απλώς θέλουν να δημιουργήσουν μια παρόμοια διοργάνωση, με τις ομάδες να επιλέγουν να μην πάνε με το μέρος τους. Εμείς, λοιπόν, απλώς συνεχίζουμε τη δουλειά μας και επικεντρωνόμαστε στο πλάνο μας, φροντίζοντας να μη δίνουμε ποτέ σημασία σε κάθε είδους φήμες και να απαντάμε μέσω της καθημερινής μας εργασίας, πάνω σε όσα έχουμε σχεδιάσει. Και είμαστε πολύ απασχολημένοι, πίστεψέ με…