Η βία στον ελληνικό αθλητισμό και η αντιμετώπισή της, είναι ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα που αφορούν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Εδώ και αρκετά χρόνια, γίνονται διαρκώς εκκλήσεις για πάταξη του φαινομένου, για τη βελτίωση του προσφερόμενου προϊόντος στο εγχώριο κοινό, χωρίς όμως να αναλύεται διεξοδικά και σε όλες του τις εκφάνσεις, με αποτέλεσμα να μην έχουν βρεθεί οι πρακτικές που θα… μετριάσουν τα πάθη που εκφράζονται στους αγωνιστικούς χώρους.

Αυτός ήταν και ο βασικότερος σκοπός της χθεσινής Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Πληροφοριών του Παντείου Πανεπιστημίου, από το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθλητισμού, με την υποστήριξη του ΠΣΑΠ και του ΠΣΑΤ, με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, τον Επίκουρο Καθηγητή Παναγιώτη Αλεξόπουλο να ηγείται αυτής της νέας προσπάθειας. Ο ίδιος, μίλησε στο Basketblog.gr για τη σημασία της εκδήλωσης αυτής, ενώ είχε κάθε προθυμία να αναλύσει τη δική του οπτική γωνία, ως προς το τι είναι ακριβώς η βία στους αθλητικούς χώρους. Παράλληλα, προσφέρει τις δικές του προτάσεις για να μπει ένας τέλος σε αυτή τη «μάστιγα» της ελληνικής κοινωνίας, ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στη συμμετοχή των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Ημερίδα.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος, για την ευκαιρία που μου δίνεται από το basketblog.gr, να αναλύσω την ημερίδα για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας που διεξάγεται υπό την αιγίδα του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Κι αυτό, γιατί η σημερινή ημερίδα είχε προσκεκλημένους τρεις υπουργούς της κυβέρνησης, δύο προέδρους (ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα), όπως επίσης και το γενικό γραμματέα Ενημέρωσης της Κυβέρνησης. Από τη μία πλευρά, λοιπόν, είχαμε την εκπροσώπηση της πολιτικής ηγεσίας και βασικότερα από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημοσίας Τάξεως, Γιάννη Πανούση και τον Υφυπουργό, υπεύθυνο Συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Τέρενς Κουίκ.

Οι ομιλίες και τοποθετήσεις όλων, συνέβαλαν σημαντικά στην προσπάθεια που καταβάλλεται, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από το Πανεπιστήμιό μας, για να βάλουμε ένα τέρμα στη βία. Η επικοινωνία αυτή επισημοποιήθηκε και εξακτινώθηκε μέσα από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, όπως κι εσάς, για να φανεί ότι υπάρχει πλέον μία νέα πρωτοβουλία, με εμένα ως υπεύθυνο και πρόεδρο της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής, για να συνεργαστεί η Πολιτεία με τον ελληνικό αθλητισμό και αντίστροφα. Όλοι οι άμεσα ενασχολούμενοι ήταν παρόντες σήμερα και συμμετείχαν ενεργά, ξεκινώντας από διακεκριμένους επιστήμονες, για να φτάσουμε μέχρι και σε αθλητικούς δημοσιογράφους και επιτυχημένους ποδοσφαιριστές. Πιστεύω, ότι τα συμπεράσματά μας θα βοηθήσουν τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τους υπεύθυνους της οργάνωσης του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου που εκπροσωπήθηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Σούπερ Λίγκα, Γιώργο Μποροβήλο, καθώς και τον αναπληρωτή Πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Τοπολιάτη. Θα χρήσουν ιδιαίτερης σημασίας από τους ίδιους και θα αποτελέσει ένα «εργαλείο», για να βελτιωθεί το αθλητικό προϊόν».

Κύριε καθηγητά, τι είναι η βία στα γήπεδα σε ένα γενικό της πλαίσιο;

Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει να κάνει κυρίως με τους νεαρούς ανθρώπους ηλικιών 18-30 ετών, των οποίων το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 60%. Όταν κάποιος είναι άνεργος, είναι αρκετά πιθανό να προβεί σε πράξεις βίας στα γήπεδα, προκειμένου να εκφράσει την έλλειψη ανέχειάς του. Επειδή ακριβώς η Ελλάδα βρίσκεται σε μία επισιτιστική κρίση, το ποδόσφαιρο είναι ο εύκολος χώρος να αντιπαραθέσουν τα συγκεκριμένα άτομα, τόσο τα πολιτικά όσο και τα κοινωνικά τους ερείσματα, να αντιπαρατεθεί δηλαδή στην «καλοβολεμένη» πλευρά της ελληνικής κοινωνίας και να αντιπαραταχθεί στις στρατευμένες μάζες των ανθρώπων που αφενός αμφισβητούν το ποδοσφαιρικό θέαμα, αφετέρου ζητούν ένα πιο αξιόπιστο πρωτάθλημα. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, βρισκόμαστε εδώ, για ένα καλύτερο κι ένα πιο αξιόπιστο πρωτάθλημα. Όλοι οι σημερινοί ομιλήσαντες το ζητούν και στο σημερινό διάλογο άνοιξε επιτέλους η ατζέντα του ελληνικού αθλητισμού, και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου και των προβλημάτων που το ταλανίζουν.

Τι είναι αυτό που θα κάνει το αθλητικό προϊόν ενδιαφέρον για το εγχώριο κοινό, που προέχει του να γίνει ανταγωνιστικό σε σχέση με το εξωτερικό;

Η πιο σημαντική είδηση από αυτήν την ημερίδα, πιστεύω, είναι ότι συμφώνησε η Σούπερ Λίγκα και τον Υφυπουργό Αθλητισμού να γίνουν αρχικά σεβαστοί οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων. Επίσης, θα συμφωνηθεί η επαναφορά των τουρνικέ στα γήπεδα, ύστερα από 10 χρόνια για την καλύτερη διαχείριση του λεγόμενου «ηλεκτρονικού εισιτηρίου». Το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν αφορά την τύπωση του εισιτηρίου, αλλά τον έλεγχο εισόδου των φιλάθλων στο γήπεδο. Η Σούπερ Λίγκα, λοιπόν, με εκπρόσωπο τον ίδιο της τον πρόεδρο, Γιώργο Μποροβήλο, συμφώνησε στο να εξετάσει πολύ σοβαρά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, προκειμένου να καταστεί το αθλητικό προϊόν καλύτερα διαχειρίσιμο. Νομίζω πως, σήμερα, βάλαμε ένα «λιθαράκι», γιατί ο σημερινός μας διάλογος πραγματικά φαίνεται να έπιασε τόπο. Ο κύριος Κοντονής, επί παραδείγματι, ήρθε για έναν απλό χαιρετισμό και κάθισε περίπου δύο ώρες, λόγω της σημασίας του διαλόγου μας. Το ίδιο ισχύει για τον κύριο Κουίκ και τον κύριο Πανούση, ο οποίος μάλιστα είχε ένα πολύ σημαντικό ραντεβού με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Είναι εξαιρετικά ουσιώδης, συνεπώς, η συμφωνία των προαναφερθέντων φορέων σε όσα ανέλυσαν διεξοδικά οι σημερινοί (σ.σ. χθεσινοί) ομιλητές στα θέματα διαχείρισης του Επαγγελματικού Αθλητισμού και καταστολής της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Η βία, βέβαια, δεν πρέπει να έχει σχέση μόνο με τη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που αναφέρατε προηγουμένως, αλλά ίσως αποδίδεται σε πολλές κατηγορίες ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτόν τον χώρο, όπως οι αθλητικοί παράγοντες, οι παράγοντες των ομάδων, ακόμη και οι δημοσιογράφοι.

Θέλω να τονίσω σε αυτό το σημείο, ότι σκοπός μας είναι η πάταξη της βίας εντός αγωνιστικού χώρου. Να την φέρουμε, δηλαδή, εκτός αγωνιστικού χώρου, όπου είναι θέμα της αστυνομίας. Εντός αυτών, είναι ζήτημα των ομάδων. Οι άνθρωποι των σωματείων, λοιπόν, οφείλουν να μεριμνήσουν για το συγκεκριμένο θέμα και να εκπαιδεύσουν τους σηματοδότες της αξιοποίησης του αθλητικού προϊόντος, όπως οι σεκιούριτι και το staff. Εγώ θα πρότεινα, ως ανθρώπους που θα βοηθούσαν στη συγκεκριμένη προσπάθεια των ομάδων, και τους πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Αρκετοί από αυτούς μπορεί να είναι άνεργοι, αλλά προηγουμένως πρωταγωνίστησαν με τα χρώματα κάποιας ομάδας και μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτό το πόστο. Τι καλύτερο, δηλαδή, από το να συμμετέχει ένας λαοφιλής πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην καλύτερη δυνατή φύλαξη του αγωνιστικού χώρου. Μπορούμε, επομένως, να ποντάρουμε στο σεβασμό της «σημαίας» μίας ομάδας, από τον φίλαθλό της.

Είδα πολλούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να ταξιδεύουν στην Αθήνα και να παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σημερινή εκδήλωση. Ποια είναι η άποψή σας για τη σημερινή τους συμμετοχή;

Αποτελεί πολύ ενθαρρυντικό σημείο, ότι πολλοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα τη Σπάρτη, έκαναν ταξίδι τόσων χιλιομέτρων, ώστε να παρακολουθήσουν τη σημερινή ημερίδα. Είναι άξιοι πολλών συγχαρητηρίων. Γι’ αυτό και θα τους δοθεί βεβαίωση συμμετοχής που θα τους χρησιμεύσει στις περαιτέρω σπουδές τους, προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές, και όχι μόνο.