Ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται και η χώρα μας βρίσκεται ξανά σε ένα “lockdown”, ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο ερασιτεχνικός δέχεται “χτυπήματα” χωρίς να υπάρχει άμεση λύση στο προσκήνιο. Το Basketblog.gr μίλησε με αθλητές από την Α2 Ανδρών σχετικά με τα ζητήματα αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένοι αθλητές από την εν λόγω κατηγορία, είπαν την άποψή τους σχετικά με τη διακοπή των πρωταθλημάτων, μίλησαν για το οικονομικό ζήτημα που τους ταλανίζει και στο τέλος πρότειναν ο καθένας από τη δική του πλευρά λύσεις στο δύσκολο καιρό που βιώνουμε, ο οποίος επηρεάζει άμεσα και το χώρο του μπάσκετ.

Δείτε ΕΔΩ το πρώτο μέρος των αντιδράσεων των παικτών της Α2 Ανδρών.

Δείτε ΕΔΩ τις αντιδράσεις των προπονητών της Α2 Ανδρών.

Δείτε ΕΔΩ το πρώτο μέρος και ΕΔΩ το δεύτερο μέρος από τις αντιδράσεις των παικτών της Β’ Εθνικής κατηγορίας.

Οι αθλητές που συμμετείχαν στην έρευνα αυτή από την Α2 Ανδρών (μέρος 2ο) ήταν οι εξής:

Νίκος Παπαρέγκας (Α.Σ. Καρδίτσας)

-Αρχικά συμφωνείς με τη διακοπή; Τι θα γίνει με τις πληρωμές σας; Πώς θα κινηθεί ένας αθλητής με παύση πληρωμών στον καιρό της πανδημίας; Ποια θα ήταν η κατάλληλη λύση για τα πρωταθλήματα και τους παίκτες αυτή τη στιγμή; Τι προτείνετε;

«Ζούμε σε μια περίοδο δύσκολη στην οποία παίρνονται αποφάσεις για τη μη διασπορά του ιού και η κάθε απόφαση έχει την οπτική της και τους λόγους για τους οποίους γίνεται. Δυστυχώς για εμάς, το να κλείνουν τα γήπεδα και τα γυμναστήρια ακόμα και για προπονήσεις είναι στενάχωρο και πολύ φοβάμαι ότι θα έχει ανάλογες επιπτώσεις, εάν συνεχιστεί περισσότερο από ένα μήνα, ειδικά για αθλητές εθνικών κατηγοριών, όπου κάποιοι ζούνε από το άθλημά τους καθολικά. Ακόμα δε γνωρίζουμε τι θα γίνει, αν θα ξαναξεκινήσουμε ή όχι. Έχουμε την τύχη να είμαστε σε μια ομάδα που είμαστε σίγουροι ότι η διοίκηση θα κάνει το καλύτερο για μας. Ευχή όλων είναι να ξαναξεκινήσει σύντομα και να τελειώσει κανονικά το πρωτάθλημα. Να προσπαθήσει να μείνει σε καλή φυσική κατάσταση με ατομική ευθύνη, να προσέξει τη διατροφή του όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα και να αφιερώσει χρόνο με την οικογένειά του μέχρι τη στιγμή που θα μπορεί να ξαναπάει για προπόνηση με την ομάδα του. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας αθλητής σε μια τέτοια κατάσταση. Από ότι έχω παρακολουθήσει μέχρι στιγμής, προϋπόθεση για επανεκκίνηση του πρωταθλήματος άμεσα είναι να γίνονται εβδομαδιαία τεστ, οπότε πρέπει να βρεθεί μια λύση στο να διατεθούν στις ομάδες και να συνεχιστεί στα πρότυπα της Basket League και με ασφάλεια. Ευχής έργον να βρεθεί μια χρυσή τομή σε σύντομο χρόνο έτσι ώστε να υπάρξει επιστροφή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Γιάννης Καραμαλέγκος (Α.Ο. Παγκρατίου)

-Αρχικά συμφωνείς με τη διακοπή;

«Θεωρώ πως ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος ως τώρα ήταν αποτελεσματικός χωρίς κόσμο στα γήπεδα. Από εκεί και πέρα εφόσον δεν γίνεται να καλυφθούν τα τεστ που χρειάζονται ήταν δεδομένη η διακοπή».

-Τι θα γίνει με τις πληρωμές σας;

«Όσον αφορά αυτό το κομμάτι η κάθε ομάδα, η κάθε διοίκηση θα πάρει αποφάσεις για το μέλλον».

-Πώς θα κινηθεί ένας αθλητής με παύση πληρωμών στον καιρό της πανδημίας;

«Εφόσον δεν υπάρχει κάποια στήριξη από τους αρμόδιους φορείς για εμάς πραγματικά θα είναι δύσκολα για όσους αθλητές δεν ασχολούνται με κάποια άλλη εργασία». 

-Ποια θα ήταν η κατάλληλη λύση για τα πρωταθλήματα και τους παίκτες αυτή τη στιγμή; Τι προτείνετε;

«Η κατάλληλη λύση για μένα είναι να βρεθεί η χρυσή τομή να επιστρέψουμε τουλάχιστον στις προπονήσεις διότι αυτή η ξαφνική αποχή για έναν αθλητή είναι τεράστιο μειονέκτημα για την σωματική του υγεία. (Φυσικά δεν νοιάζεται κανείς για αυτό)».

Λουκάς Γιαουρτόγλου (Πανερυθραϊκός)

-Αρχικά συμφωνείς με τη διακοπή;

«Αρχικά θεωρώ ότι για την έξαρση των κρουσμάτων, ο τελευταίος υπαίτιος είναι ο αθλητισμός. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, όπου δεν τηρείται κανένα μέτρο. Αντίθετα τουλάχιστον με το κομμάτι που ασχολούμαστε ενεργά εμείς,το μπάσκετ δηλαδη που σε όποια έδρα και να πήγαμε είτε στο δικό μας γήπεδο, τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι ίδιοι αθλητές έχουν δείξει ότι έχουν ατομική ευθύνη και δεν βάζουν σε κίνδυνο είτε τους συμπαίκτες τους είτε τις οικογένειές τους».

-Τι θα γίνει με τις πληρωμές σας;

«Εμεις στην Ερυθραία, είμαστε από τους πολύ τυχερούς σε αυτή την κατάσταση. Γιατί και πέρυσι η ομάδα μας εξόφλησε όλους τους μήνες, όχι μόνο αυτούς που παίξαμε αλλά και την περίοδο του lockdown. Ήδη φέτος είμαστε πληρωμένοι στο ακέραιο μέχρι τώρα και όταν έχεις να κάνεις με τέτοιους ανθρώπους, σίγουρα ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας, θα βρεθεί η καλύτερη λύση».

-Πώς θα κινηθεί ένας αθλητής με παύση πληρωμών στον καιρό της πανδημίας;

«Υπάρχουν πολλοί αθλητές και όχι μόνο που ζουν αποκλειστικά από τα οδοιπορικά που λαμβάνουν από τις ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει βιοποριστικό πρόβλημα. Και όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση γίνονται όλο και πιο δύσκολα τα πράγματα για όλους! Γιατί με αυτές τις συνθήκες, δεν μπορείς να βρεις και άλλους τρόπους για να έχεις κάποιο εισόδημα».

-Ποια θα ήταν η κατάλληλη λύση για τα πρωταθλήματα και τους παίκτες αυτή τη στιγμή; Τι προτείνετε;

«Ακόμη και εν μέσω ολικού lockdown, εφόσον τηρούνται τα μέτρα προστασίας από τις ομάδες και να υπάρχει η ατομική ευθύνη από τους αθλητές, δεν βλέπω το λόγο να μην συνεχίζονται οι προπονήσεις των ομάδων, απ’ τη στιγμή που πολλοί αθλητές ζουν από αυτό. Μιας και όπως φαίνεται θα αργήσουμε να ξαναπαίξουμε, μπορεί να βρεθεί φόρμουλα, με τη στήριξη και της πολιτείας, για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τουλάχιστον στις προπονήσεις, με την πρόβλεψη για εβδομαδιαία τεστ, ώστε να μην υπάρξουν περιστατικά τραυματισμών με την επιστροφή στους αγώνες.

Επίσης, μην ξεχνάμε και τη βάση του Αθλητισμού, τις Ακαδημίες. Όπως, λοιπόν, αναφέρει και η επιστολή του Πανερυθραϊκού στη ΓΓΑ, μπορεί να βρεθεί λύση να μην αφήσουμε χωρίς Αθλητισμό τα παιδιά. Αφού αποφασίστηκε τα Δημοτικά Σχολεία να είναι ανοικτά, τα παιδιά έρχονται σε επαφή, έτσι είναι οξύμωρο να τους απαγορεύσουν τις προπονήσεις σε ένα πολύ πιο προστατευμένο περιβάλλον και να τους αποκλείουν από ένα απ’ τα σημαντικότερα αγαθά, τον ομαδικό Αθλητισμό».