Ποιος είναι όμως ο Βασίλης Σαββάδης; To 2006 αποφοίτησε από την σχολή ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών και αμέσως έπιασε δουλειά στον Δήμο Νέας Σμύρνης όπου μέχρι σήμερα έχει συμβάλλει σε πάμπολλα αθλητικά project και έχει συνεργαστεί με αθλητές ποικιλίας αθλημάτων (από motocross έως χάντμπολ). Στο παρελθόν έχει δουλέψει ως γυμναστής ποδοσφαίρου σε σχολεία, όπως π.χ. η Λεόντειος και σε πολλές μπασκετικές ομάδες (σε γυναικείο και αντρικό επίπεδο). Στα αξιοσημείωτα είναι το πέρασμα του την σεζόν 2014-2015 από την ανδρική ομάδα του Πανιωνίου (Α1) όπου είχε την θέση του γυμναστή για φυσική κατάσταση – μυϊκή ενδυνάμωση. Σήμερα βρίσκεται στην Δάφνη Αγίου Δημητρίου όπου εκτελεί χρέη γυμναστή και της γυναικείας ομάδας (Α1) και του ανδρικού τμήματος (Α’ ΕΣΚΑΝΑ).

Έχοντας δουλέψει με τόσους αθλητές και αθλήτριες πολλών διαφορετικών αθλημάτων, είναι ο πλέον κατάλληλος, όπως καταλαβαίνετε, για να απαντήσει στα “φλέγοντα ζητήματα” που δημιουργούνται από την διακοπή της αθλητικής δράσης λόγω της έξαρσης του Covid-19.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει η διακοπή τους αθλητές-αθλήτριες;

«Είτε είσαι αθλητής είτε όχι η διακοπή από την ρουτίνα της καθημερινότητας (ψυχολογικά και σωματικά) πάντα μας επηρεάζει! Για παράδειγμα όταν τελειώνει η σεζόν η περίοδος των διακοπών είναι ιδανική για να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας. Αντιθέτως μια διακοπή εντελώς απροσδόκητη και πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι στόχοι-υποχρεώσεις μας, μας επηρεάζει καθαρά αρνητικά, ειδικά αν προσθέσουμε παράγοντες όπως αβεβαιότητα και άγχος. Συν ότι σωματικά (το σημαντικότερο σε έναν αθλητή) το σώμα μας αρχίζει να προσαρμόζεται σε άλλα δεδομένα.»

Πιστεύεις ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες, αν τυχόν αποφασιστεί η επανέναρξη της σεζόν, θα καταφέρουν να επανέλθουν στο επιθυμητό επίπεδο, και αν ναι σε πόσο διάστημα;

«Αν και εφόσον αποφασιστεί η επανέναρξη της σεζόν θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν πόσο διάστημα μεσολάβησε! Για παράδειγμα άλλη προετοιμασία θα κάνεις μετά από αγωνιστική απραξία 1 μήνα και άλλη 2 μηνών! Θες τουλάχιστον τον μισό χρόνο από αυτόν που έκατσες και πάλι υπό προϋποθέσεις. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο ώστε να βγει η υπόλοιπη σεζόν πρωτίστως χωρίς τραυματισμούς, το οποίο από μόνο του θα είναι επιτυχία γιατί θα βοηθήσει θετικά στην επίτευξη των στόχων. Αν ρισκάρεις πολύ….μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ.»

Κίνδυνοι τραυματισμών ελλοχεύουν- είναι πιο πιθανοί ή με την σωστή προετοιμασία μπορούν να είναι όλα όπως πριν;

«Όσο σωστή προετοιμασία κι αν γίνει τίποτα δεν μπορεί να είναι ακριβώς όπως πριν! Το σημαντικότερο μετά την διακοπή είναι η συνέχιση της σεζόν χωρίς τραυματισμούς. Αν οι τραυματισμοί δεν είναι πολύ σοβαροί (π.χ. μυϊκές θλάσεις) τότε θα επηρεάσει τους παίκτες και τις ομάδες μόνο για αυτή την σεζόν. Αν όμως έχουμε τραυματισμούς όπως η ρήξη πρόσθιων χιαστών τότε ο παίκτης επηρεάζεται και την επόμενη σεζόν, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιον και την τωρινή ομάδα ή μια πιθανή μεταγραφή του.»

Υπάρχει συγκεκριμένο ασκησιολόγιο που πρέπει να ακολουθούν οι παίκτες-παίκτριες που πρέπει να διατηρηθούν σε φόρμα;

«Πάντοτε προσπαθούμε να προσαρμόζουμε τις προπονήσεις φυσικής κατάστασης στις απαιτήσεις που έχει ένας αγώνας. Μην ξεχνάμε ότι στο μπάσκετ υπάρχουν πολλών ειδών φορτίσεις που δέχεται το σώμα ενός αθλητή-αθλήτριας. Αλλαγές κατεύθυνσης, αλλαγές ταχύτητας, άλματα, επαφές κ.α.! Άρα οι προσαρμογές σε μύες, τένοντες, αρθρώσεις κ.α. είναι ανάλογες γι’ αυτό οι προπονήσεις  είναι καθημερινές (και πολλές φορές διπλές).  Εκτός γηπέδου υπάρχουν περιορισμοί. Άρα φανταστείτε πόσους περιορισμούς έχουμε κλεισμένοι μέσα σε ένα σπίτι. Το μόνο που μπορεί να ακολουθήσει ένας παίκτης-παίκτρια είναι ασκήσεις ενδυνάμωσης (αναλόγως τον εξοπλισμό που έχει), ασκήσεις χειρισμού της μπάλας, εξομοίωση της τεχνικής του σουτ και να εκτελέσει αερόβιο-αναερόβιο τρέξιμο εκτός σπιτιού σε συνδυασμό με κάποιες πλειομετρικές ασκήσεις. Όλα αυτά βέβαια με προσοχή και κατάλληλη καθοδήγηση από τον γυμναστή της ομάδας ο οποίος ξέρει ακριβώς που να δώσει έμφαση ατομικά στον κάθε παίκτη-παίκτρια της ομάδας.»

Στην Δάφνη το θέμα και η κατάσταση πως είναι στο Γυναικείο τμήμα που άλλωστε συμμετέχει στην Α1; Οι ξένες παίκτριες έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους;

«Οι ξένες παίκτριες σαφώς και επέστρεψαν. Δεν μπορείς εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας να αναγκάσεις τις παίκτριες να είναι τέτοιες στιγμές μακριά από την πατρίδα τους και τους αγαπημένους τους και ειδικά όταν κανείς δεν ξέρει αν και με τι προϋποθέσεις θα συνεχιστεί το Πρωτάθλημα. Εμείς από την πλευρά μας (συνολικά σαν ομάδα σε όλα τα επίπεδα) -έστω και κάτω υπό αυτές τις συνθήκες- προσπαθούμε να προετοιμαστούμε για όλα τα πιθανά σενάρια ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε ανά πάσα στιγμή. Μόλις παρθούν επισήμως οι όποιες αποφάσεις τότε θα κινηθούμε αναλόγως.»

Ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα οι αθλήτριες από τα σπίτια τους ανάλογα με τις ανάγκες τους; Πως βοηθά ένας γυμναστής σε τέτοιες περίεργες καταστάσεις;

«Όπως ανέφερα και πιο πριν η κάθε αθλήτρια ακολουθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες της αλλά και το τι περιορισμούς έχει. Το πρόγραμμα όμως βασίζεται στην όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη φυσική κατάσταση (ενδυνάμωση, τρεξίματα κ.α.) σε συνδυασμό με ασκήσεις ατομικής τεχνικής με περιορισμό στον χώρο. Ο γυμναστής φυσικά είναι εκεί ανά πάσα στιγμή για να αναλάβει τον σχεδιασμό του προγράμματος και σε συνεννόηση με την αθλήτρια να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες-αλλαγές για να είναι πιο αποδοτικό.»

Υπάρχουν κάποιες συμβουλές για τον τρόπο ζωής συνολικά που θα πρέπει να ακολουθούν οι αθλητές-αθλήτριες;

«Αν ένας άνθρωπος που δεν ασχολείται επαγγελματικά με τον αθλητισμό πρέπει να προσέχει μια φορά τον εαυτό του τότε ένας αθλητής-αθλήτρια πρέπει να τον προσέχει πολλαπλάσιες. Ο τρόπος ζωής ενός αθλητή-αθλήτριας είναι τέτοιος έτσι ώστε πρέπει να μπορεί να βελτιωθεί μέσα στα χρόνια και να διατηρηθεί στο μέγιστο δυνατό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το οποίο θα ασχολείται επαγγελματικά με το άθλημα του. Οι συμβουλές που μπορώ να δώσω σε όλους κινούνται γύρω από τους εξής άξονες:

– Συστηματικές και κατάλληλα σχεδιασμένες προπονήσεις για όλο το έτος ώστε να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει ανά πάσα στιγμή.

– Σωστή διατροφή

– Ξεκούραση (σωματική και ψυχολογική)»