Για όσους δεν ξέρανε τον κόουτς Σαββάτη και την δουλειά του, η φετινή πορεία που πραγματοποιεί με τον Κρόνο είναι σίγουρο έκπληξη. Για όσους όμως τον γνωρίζουν και ξέρουν τον τρόπο που δουλεύει την ομάδα και τους αθλητές του, του το άκουσμα του 17-1 που τρέχει η ομάδα του Αγίου Δημητρίου στην Γ’ Εθνική ήταν απλά μια επιβεβαίωση. Σεμνός και ταπεινός από την αρχή μέχρι το τέλος, μιλάει πάντα με τα καλύτερα λόγια για τους παίκτες και τους συνεργάτες του και κάνει τον καθένα από αυτούς που έχουν δουλέψει μαζί του να μιλάνε για εκείνον με τα καλύτερα λόγια, ακόμα και αν έχουν σχεδόν 10 χρόνια να συνεργαστούν. Μη ξεχνάμε ακόμα πως ο Παναγιώτης Σαββάτης είναι και ο προπονητής που έστειλε τον Κρόνο για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων το 2010 κατακτώντας μάλιστα και την τρίτη θέση, που είναι η καλύτερη στην ιστορία του.

Με μεγάλη μας χαρά ο κόουτς δέχθηκε να μιλήσει στο basketblog και στον Αχιλλέα Μαυροδόντη και να πει για το…τρένο του Κρόνου, για την συνήθεια του να φτάνει κάθε τμήμα του Κρόνου στα υψηλότερα επίπεδα, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την διοίκηση και τους συνεργάτες του στον σύλλογο του Αγίου Δημητρίου. Ακόμα αναφέρθηκε στο «μικρόβιο» της προπονητικής και στα 20 χρόνια που κάθετε στους πάγκους, ενώ εξέφρασε και την πίστη του στο ταλέντο του Μιχάλη Λούντζη που πέρσι ήταν παίκτης του και τώρα αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό.

-Θέλω να μου πεις κόουτς αν περιμένατε να πάει η χρονιά έτσι όπως πάει μέχρι στιγμής;
«Κοίταξε δεν περιμέναμε να γίνει αυτή η πορεία που έχει γίνει μέχρι τώρα. Είχαμε βάλει στόχο τη γρήγορη παραμονή και το να παίζουμε την κατάσταση αγώνα με τον αγώνα. Στην πορεία και μετά το 10-0 οι στόχοι άλλαξαν, Τώρα στο 17-1 κοιτάζουμε πάλι με την ίδια φιλοσοφία τα παιχνίδια ματς στο ματς, αλλά τώρα πλέον κοιτάζουμε προς τα πάνω».

-Πως έγινε και πήρες εσύ το αντρικό το τμήμα;
«Εντάξει έγινε μια αλλαγή προπονητή και η διοίκηση αποφάσισε να εμπιστευτεί έναν άνθρωπο που τον ήξερε χρόνια, τον είχε στα τμήματα υποδομής. Εγώ είχα φύγει κάποια στιγμή στο ενδιάμεσο είχα πάει στον Ίκαρο Καλλιθέας σαν βοηθός στην πρώτη ομάδα και στα αγωνιστικά τμήματα τα παιδο-εφηβικά. Αυτό έγινε στην ουσία, έκλεισε ένας κύκλος και ξεκίνησε ένας άλλος».

-Όποιο τμήμα πιάνεις στον Κρόνο θα το φτάνεις και όσο πιο ψηλά γίνεται; Πως την έχεις «δει» (γέλια);
«Κοίταξε, αυτή είναι η κατάσταση του προπονητή, δηλαδή αυτός είναι ο δρόμος, κάθε φορά να προσπαθείς να «μεγιστοποιήσεις» την απόδοση, κάθε φορά κοιτάς και το αποτέλεσμα κοιτάς και την δουλειά, κοιτάς ανάλογα και με το τμήμα τους αγωνιστικούς στόχους. Αυτό στον Κρόνο το χουμε πετύχει. Κάθε φορά ένα καινούριο τμήμα και κάθε φορά πάρα πολύ ψηλά. Από την πανελλήνια διάκριση εκεί με τους παίδες, τώρα στο εφηβικό. Ήταν και καλό πρωτάθλημα των 94άριδων και το πανελλήνιο πρωτάθλημα των Παίδων το 2010 ήταν καλό, με τον Παναθηναϊκό πολύ καλή ομάδα, το Μαντουλίδης, την Καβάλα, τα Γιάννενα, με παιδιά που βγήκανε και παίζουν μπάσκετ ακόμα και αρκετά από αυτά σε υψηλό επίπεδο».

-Το γεγονός ότι το μπάτζετ είναι τόσο μικρότερο σε σχέση με άλλες ομάδες, σας προβληματίζει όσο περνάει το πρωτάθλημα; ότι κάποια στιγμή μπορεί να γίνει ένα «κραχ»;
«Κοίταξε η μείωση στο μπάτζετ έγινε για λειτουργικούς λόγους και η μείωση έγινε από πέρσι. Αυτό μας προσγείωσε και μας έδειξε ότι υπάρχει ένας δρόμος για ομάδες σαν τον Κρόνο, να κοιτάξουν το οικοδόμημα, να προσπαθήσουν να ταιριάξουν τα μεγάλα τα παιδιά με τα μικρά και να υπάρχει μια συνέχεια. Δηλαδή πρέπει να είσαι πρώτα λειτουργικός, πρέπει να είσαι υγιής και μετά να αρχίσει να κτίζεις. Άμα είναι να χτίσεις σε βάσεις που είναι από «άμμο» προφανώς και το οικοδόμημα θα πέσει. Και αυτή είναι η «μαγκιά» της φετινής χρονιάς, πέρα από την κατάταξη αυτή την στιγμή, ότι η ομάδα είναι πρώτη, είναι ότι έχει υγεία και έχει και συνέχεια, έχει έναν ορίζοντα».

-Έχει πολύ δρόμο ακόμα βέβαια, αλλά έχει γίνει κάποια συζήτηση για προγραμματισμό Β’Εθνικής;
«Όχι, όχι, δεν έχει γίνει για προγραμματισμό, ούτε συζήτηση ούτε τίποτα. Αυτό θα γίνει όταν οριστικοποιηθεί -αν οριστικοποιηθεί- η άνοδος. Εμείς κοιτάζουμε ματς στο ματς, είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι με αυτό. Θέλουμε να ανέβουμε όλα τα μέλη της ομάδας, όλη η ομάδα όλο το οικοδόμημα, θέλουμε να πάμε στη Β΄Εθνική. Θα τα δώσουμε όλα σε κάθε ματς, για να πετύχουμε αυτό τον στόχο και πιστεύουμε ότι έχουμε όλα τα στοιχεία για να παραμείνουμε εκεί και να συνεχίσουμε εκεί. Αυτό είναι αργότερα πάντως σαν σκέψη, εμείς θέλουμε να ολοκληρώσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτή την χρονιά».

-Έρχονται και τα «ντέρμπι» κορυφής με το Κορωπί και Σπόρτινγκ…
«Εμείς έχουμε τώρα το παιχνίδι με τον Ιωνικό Ν.Φ. και μετά το Σπόρτινγκ που είναι πολύ σημαντικά παιχνίδια και τα δύο, δεν είναι ότι κοιτάζουμε τώρα και μετά είναι τα παιχνίδια με το Σπόρτινγκ και το Κορωπί έξω».

-Ειδικά το Κορωπί και το Σπόρτινγκ είναι αυτοί που σε «κυνηγάνε». Πόσο σημαντικά είναι αυτά τα παιχνίδια για να επιτευχθεί ο στόχος;
«Είναι πολύ σημαντικά, εμείς έχουμε κερδίσει στον πρώτο γύρο και τα δύο ματς και είναι πολύ σημαντικά, προφανώς υπάρχουν και περιπτώσεις ισοβαθμιών, goal average, όλα παίζουν. Πάντως θέλω να τονίσω ότι δεν κοιτάζουμε ακόμα, είναι μακριά εμείς κοιτάζουμε αυτό το ματς που έρχεται από την στιγμή με τον Ιωνικό».

-Το παιδί έχει βγει από τον Κρόνο και τον είδαμε να καρφώνει μέσα στο ΟΑΚΑ τώρα δε μπορώ να μη σε ρωτήσω…
«Δεν κάρφωσε μόνο, βούτηξε και έπιασε τη μπάλα και την πάσαρε… για τους πλέον μπασκετικούς έκανε πολλά(γέλια)…»

-Θέλω να σε ρωτήσω πως τον έβλεπες τον Λούντζη γιατί τον είχες από μικρό…
«Τον είχα μία χρονιά εγώ στο παιδικό πέρυσι και είχα ακούσει διάφορα, όμως δεν τα είχα δει με τα μάτια μου. Όταν όμως τον είδα στην καθημερινή λειτουργία, στην καθημερινή προπόνηση, τότε είπα πως αυτός είναι πολύ μεγάλο ταλέντο. Δηλαδή δεν είναι μόνο τα σωματικά του στοιχεία, δηλαδή ψηλό παιδί άσσο-δύο με ευκινησία με άκρα με αλτικότητα με έκρηξη. Είναι στοιχεία στο μυαλό και ψυχικά στοιχεία. Για μένα έχει το πλήρες πακέτο και αυτό δεν το συναντάς εύκολα. Δηλαδή να είναι σκληρός, να δουλεύει, να είναι ταπεινός να είναι προσγειωμένος, μιλάμε τώρα για πολλά ερεθίσματα διαφορετικά και αυτός να είναι συγκεντρωμένος, αυτά δεν τα βρίσκεις. Νομίζω ότι έχει όλα τα προσόντα όλα τα στοιχεία, φοβερή όρεξη για να πάει πολύ μπροστά και μιλάμε πολύ μπροστά. Και κυρίως είναι παιδί ομάδας ε! Κι εμείς χαρήκαμε όλοι στον Κρόνο με αυτή τη μεταγραφή και ευχαριστηθήκαμε πολύ διότι ο Παναθηναϊκός τίμησε την ομάδα».

– Περίμενες να κάνει αυτή την εμφάνιση που έκανε με τα Τρίκαλα; Οι 11 πόντοι, τα ριμπάουντ, τα τρεξίματα όλα αυτά. Εσύ που τον ήξερες λίγο καλύτερα τα περίμενες;
«Κοίταξε δεν είναι μαγκιά για έναν παίκτη, για έναν μικρό αθλητή , νεαρό αθλητή να μπαίνει πρώτη φορά στο γήπεδο και να κάνει όλα αυτά που έκανε; Και όχι σε ένα σημείο του ματς που να είναι «τελειωμένο», αλλά στο πρώτο δεκάλεπτο! Αυτό εγώ δεν έχω να πω τι περιμένω τι δεν περιμένω, δηλαδή με την έννοια πιστεύω, πάντα πιστεύω, το θέμα είναι τι θα βγει και τι θα κάνει. Πιστεύω πολύ σ’ αυτόν τον άνθρωπο».

-Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Κρόνος είναι το μπασκετικό σου «λιμάνι»;
«Θα μπορούσες να το πεις και αυτό, ότι είναι το λιμάνι μου, αλλά κυρίως είναι η ομάδα η οποία μου έχει δώσει τις συνθήκες τις οποίες μπορώ να δημιουργήσω. Δηλαδή για παράδειγμα μπορούμε να ανοίξουμε το γήπεδο και να το κλείσουμε. Μπορούμε να έχουμε τα παιδιά όποτε θέλουμε, όση ώρα θέλουμε. Να κάνουν οι παίκτες μας σε όλες τις ηλικίες τα βάρη τους. Έχεις μια συνεργάσιμη διοίκηση και να σου λέει εσύ είσαι μέσα στις γραμμές και τέλος. Δηλαδή αυτά τα αυτονόητα, για έναν άνθρωπο που θέλει να δημιουργήσει είναι πολύ σημαντικά καθώς δίνουν το έδαφος για να δουλέψεις».

-Το «μικρόβιο» της προπονητικής εσένα πως σου «μπήκε»;
«Tο χα από μικρός, από μικρός πάντα ονειρευόμουν απ τα ανοιχτά γήπεδα εκεί στο Κουκάκι πριν από 20 χρόνια, πάντα ονειρευόμουν το πως θα καθοδηγήσω, πως θα προπονήσω την ομάδα. Και η αγάπη για τη δημιουργία, η αγάπη για τη συνεργασία , για την καθοδήγηση για την προπόνηση με έκαναν προπονητή. Είμαι προπονητής πολλά χρόνια, απ τα ανοιχτά γήπεδα σε όλα τα τμήματα υποδομής. Πλάκα πλάκα περάσαν 20 χρόνια στους πάγκους…».

Από πού έχεις περάσει;
«Έχω περάσει από Κουκάκι, Δάφνη Αγίου Δημητρίου, Πέρα, Γλυφάδα στο γυναικείο, όπου με τον κόουτς Πανούλια κατακτήσαμε το Κύπελλο Ελλάδος το 2003, μετά από τον Ποσειδώνα Καλαμάτας με τον κόουτς Χρυσανθόπουλο, όπου κατακτήσαμε το Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και στη συνέχεια την παραμονή στη Β’. Στη συνέχεια ξανασυνεργάστηκα με τον κόουτς Πανουλια στον Μίλωνα ενώ εκεί συνεργάστηκα και με τον αδερφό μου τον Αλέκο. Παράλληλα ήμουν και στον Πέρα, πρώτα ως βοηθός και μετά πρώτος προπονητής. Εκεί πέρασα 3 όμορφα χρόνια και συνεργάστηκα με τον κόουτς Τσοσκούνογλου. Κάπου εκεί έρχεται ο Κρόνος και από τα μικρά τμήματα στα οποία είχαμε επιτυχίες μέχρι και σε Πανελλήνιο επίπεδο φτάσαμε στο Αντρικό. Πριν το Αντρικό βέβαια πέρασα και από τον Ίκαρο στην Α1 με πρώτο προπονητή τον Λυκογιάννη και την δευτερη χρονιά τον Πρίφτη. Εκεί τον πρώτο χρόνο είχα και το παιδικό, ενώ την δεύτερη είχα το Εφηβικό.

-Υπάρχει κάποιο «μυστικό» στην φετινή πορεία;
«Δεν υπάρχουν μυστικά για τη φετινή πορεία. Είναι πρώτα απ΄όλα η δουλειά, η ποιότητα και η ποσότητα. Μετά είναι το κλίμα μεταξύ όλων των μελών, είναι το κλίμα στα αποδυτήρια των συμπαιχτών, είναι οι προσωπικότητες των αθλητών, η συνεργασία τους, η σταθερότητα της διοίκησης , η υγεία που έχει στο σωματείο, το γηπεδικό , η συνεργασία που έχουμε με όλα τα μέλη και η συνεργασία που έχουμε μεταξύ μας με τον συνεργάτη μου τον Τερζή, τον έφορο της ομάδας τον κύριο Κράνη και τον φυσικοθεραπευτή της ομάδας τον κύριο Μαθά. Και η ποιότητα ξαναμιλάω για τους αθλητές μου, τους αθλητές της ομάδας γιατί η ποιότητά τους από τους μεγαλύτερους μέχρι και τους μικρότερους και όλη η δουλειά και η συνεργασία που έχουν μεταξύ τους. Αυτό είναι κομβικής σημασίας, οι προσωπικότητες των αθλητών και η απόδοσή τους. Το ότι καταλαβαίνουνε και καταλαβαινόμαστε και βγάζουμε μία άποψη στο γήπεδο. ΜΙΑ άποψη. Όλα τα μέλη έχουν φτιάξει αυτή την ομάδα, δηλαδή το ότι είναι η ομάδα πρώτη, σημαίνει πως η ΟΜΑΔΑ είναι πρώτη! Δεν είναι ο Σαββατης ή ο Στραγανιώτης ή ο Φρουσκλιάς, είναι η ομάδα και όλα τα μέλη της που συμμετέχουν στον ρόλο τους ο καθένας, η αποδοχή των ρόλων».

-Η συνεργασία σου με την διοίκηση πως είναι;
«Η διοίκηση έχει σταθερότητα, μας παρέχει όλες τις καταστάσεις ώστε να μην έχουμε κανένα πρόβλημα. Έτσι είμαστε ήρεμοι και αφοσιωμένοι στο έργο μας και εύχομαι και θέλω πολύ η ομάδα να πάει μέχρι τέλους. Και θα παλέψουμε για αυτό»!