Ο Κώστας Χατζηχρήστος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους προπονητές βελτίωσης της αθλητικής ικανότητας των παικτών. Κατά την εφετινή περίοδο, συνεργάστηκε με την μπασκετική ΑΕΚ, ενώ κατά το παρελθόν είχε εργαστεί στον Ολυμπιακό και τον Πανιώνιο. Ο  κ. Χατζηχρήστος αρέσκεται να βρίσκεται πίσω από τα φώτα της ράμπας, ως εκ τούτου τα όσα είπε στο basketblog.gr έχουν την σημασία τους.

Η συνέντευξη με Χατζηχρήστο:

– Η χρονιά για την ΑΕΚ ολοκληρώθηκε. Μέχρι και πριν από το μπαράζ με τον Ηρακλή, δίχως σοβαρό τραυματισμό. Ήταν θέμα… γυμναστή, φυσικοθεραπευτή, τεχνικού επιτελείου, τύχης;

“Ήταν όλα μαζί! Μία ομάδα που δουλεύει σε επίπεδα πρωταθλητισμού απαιτεί οργάνωση παντού. Ο τραυματισμός, όμως, είναι μέρος του παιχνιδιού. Όποιος γυμναστής, φυσιοθεραπευτής, γιατρός λέει το αντίθετο, δεν λέει την αλήθεια. Πιστεύω, λοιπόν, στον συνδυασμό προγραμμάτων ενδυνάμωσης και πρόληψης και γενικά στην συνεργασία μεταξύ γυμναστή, θεραπευτή και προπονητή. Και όλοι να προσαρμόζονται. Δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχία χωρίς συνεργασία”.

– Έχει να κάνει και με τον κάθε αθλητή ξεχωριστά. Σωστά;

“Σε ένα τραυματισμό παίζουν ρόλο οι αστάθμητοι παράγοντες. Οπωσδήποτε παίζει ρόλο και ο τρόπος ζωής των αθλητών. Το (προπονητικό τους) παρελθόν. Στον μοντέρνο αθλητισμό οι παίκτες οφείλουν να δουλεύουν συνεχώς. Οφείλουν να δουλεύουν όλο τον χρόνο. Όπως συμβαίνει στο ΝΒΑ. Δεν ισχύει πια αυτό, που λέγαμε παλιότερα, καθόμαστε δύο μήνες το καλοκαίρι και τα ξαναλέμε αργότερα. Πρέπει συνεχώς να προσέχει το σώμα του”.

– Παλαιότερα αυτό δεν ήταν απαιτητό.

“Δεν ήταν. Τα δεδομένα στον αθλητισμό γενικότερα, και όχι μόνο στο μπάσκετ άλλαξαν όμως. Το παιχνίδι έγινε πιο γρήγορο, με περισσότερες επαφές. Βλέπετε, τον Διαμαντίδη πώς παίζει. Ο καλός αθλητής φροντίζει πλέον τον εαυτό του. Δική μας προτεραιότητα είναι να κρατάμε τους παίκτες σε καλή κατάσταση και να βελτιώνονται. Γι’ αυτό έρχονται στην εταιρία μας”.

– Ένας όχι ταλαντούχος παίκτης, μπορεί να γίνει καλός αθλητής;

“Στον επαγγελματισμό πλέον όλοι οι παίκτες, που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο φροντίζουν τον εαυτό τους. Στις χαμηλές κατηγορίες βρίσκεις παίκτες, που δεν δουλεύουν. Ένας παίκτης, που δεν έχει ταλέντο μπορεί να βρει ένα ρόλο σε μία ομάδα, αλλά βέβαια πρέπει να συντρέχουν λόγοι για να κάνει μια καλή πορεία. Οι ταλαντούχοι παίκτες πρέπει να δουλεύουν σκληρά, να φροντίζουν τον εαυτό τους, να βελτιώνονται για να φτάσουν ψηλά. Το κορυφαίο παράδειγμα βελτίωσης μέσα απ’ αυτή την διαδικασία ήταν σίγουρα ο Μάικλ Τζόρνταν, και πιο σύγχρονο ο Κόμπι Μπράιαντ“.

– Η ΑΕΚ -με την οποία συνεργάστηκες φέτος- σε τι επίπεδο βρισκόταν;

“Η ΑΕΚ ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Δεν ήταν στο άριστο. Θέλω να λέω πάντα την αλήθεια. Απαιτείται, άλλωστε, περισσότερος χρόνος δουλειάς για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εξάλλου η ομάδα πέτυχε. Από την στιγμή, που η ομάδα προβιβάστηκε, πέτυχε. Αυτό είπα και στον Βαγγέλη Ζιάγκο. Δεν έχει σημασία, αν ανέβηκες άμεσα ή μέσω μπαράζ. Το μεγάλο κέρδος είναι που “ξεκόλλησε” η ΑΕΚ από την Βήτα Εθνική, που είναι μία δύσκολη κατηγορία. Έχω παίξει τρία χρόνια στα Άνω Λιόσια. Ξέρω πώς είναι. Η Γάμα Εθνική είναι πιο δύσκολη κατηγορία. Η Βήτα Εθνική είναι επίσης δύσκολη. Η Α2 είναι πιο εύκολη. Είναι πιο μπασκετική κατηγορία. Ταιριάζει πιο πολύ στους ποιοτικούς παίκτες της ΑΕΚ”.

– Μετά το μπαράζ με τον Ηρακλή, ο απολογισμός ήταν όμως τρεις τραυματίες στην ΑΕΚ (Κοψαύτης, Κουκουράβας και… Τζόλος). Η γνώμη σου;

“Στα ματς που έχουν μεγάλη ένταση συμβαίνουν αυτά. Υπήρξε πίεση. Οι τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα. Βέβαια, παίζει ρόλο και η κακιά στιγμή. Ήταν και το τέλος της χρονιάς. Οι παίκτες ήταν “φορτωμένοι”. Σημασία έχει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την καριέρα τους. Για τον κάθε αθλητή βέβαια είναι επίπονο αυτό που συνέβη. Είναι δύσκολο να διαχειριστεί κανείς ό,τι έχει να κάνει με την υγεία του. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή μέχρι την αποκατάσταση”.

– Κοντά στην ομάδα βρισκόταν ο συνεργάτης σου Δημήτρης Μπόμπας. Τι… βαθμό του βάζεις για την δουλειά που έκανε;

“Δεν θέλω να του βάλω βαθμό! Ο Δημήτρης δεν έχει την εμπειρία. Έκανε καλή δουλειά όμως. Ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Δεν υπάρχει κάτι που να μπορείς να του προσάψεις”.

– Πριν να συμφωνήσεις με μία ομάδα ή ένα σύλλογο παίζει ρόλο ποιος είναι ο προπονητής;

“Μα, σε ό,τι αφορά στην ΑΕΚ ο ίδιος ο προπονητής παρεκίνησε αυτή τη συνεργασία. Σαφώς και έπαιξε ρόλο η παρουσία του Ζιάγκου στο να αποδεχτώ την πρόταση. Γενικότερα, όμως, πρέπει ο προπονητής ν’ αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη στις ομάδες. Είναι σημαντικό να  μπορείς να συνεργαστείς εκατό τοις εκατό με τον προπονητή. Έτσι πρέπει να γίνεται παντού”.

– Υπάρχει ενδεχόμενο να σε δούμε να κάθεσαι και στον πάγκο της ΑΕΚ την ερχόμενη περίοδο στην Α2;

“Δεν έχω μιλήσει ακόμη με την ΑΕΚ, η οποία βρίσκεται σε μία διερευνητική φάση. Γιατί όχι;”

– Η ΑΕΚ δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για σένα άλλωστε. Έχεις συνεργαστεί με την ΑΕΚ και στο πρωταθληματικό βόλεϊ γυναικών.

“Αυτό είναι γεγονός. Αγωνίζεται άλλωστε και η σύζυγός μου εκεί, η Ράνια Γκούζου, όπως ξέρετε…”

– Πώς βλέπεις την κοσμογονία που επικρατεί στην ΑΕΚ με την ένωση δυνάμεων (Κοτσάτου- Αλεξίου – Μελισσανίδη κλπ);

“Ξέρετε, ότι ποτέ δεν θα πουλήσω “ΑΕΚοφροσύνη”. Είμαι επαγγελματίας άλλωστε. Γεγονός είναι, όμως, ότι μόνο καλό και ελπιδοφόρο είναι αυτό, που συμβαίνει στην ΑΕΚ. Μακάρι, να ξαναγίνει η ΑΕΚ αυτή που ήταν. Και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ και γενικότερα. Μακάρι να πρωταγωνιστήσει ξανά σε όλα τα επίπεδα”.

– Μία συμβουλή για τους μπασκετμπολίστες της ΑΕΚ;
“Πολλή δουλειά… Και προσήλωση στο όνειρό τους. Μόνο έτσι θα έχει η ομάδα αποτέλεσμα”.