Του Φώτη Δουκάκη
27/10/201 (17:24)

Η Φενέρμπατχσε βρίσκεται από χθές στην Αθήνα για την αναμέτρηση της δεύτερης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Το basketblog.gr βρέθηκε στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η αποστολή της τουρκικής ομάδας και μίλησε με τον προπονητή της, Νέβεν Σπάχια. Ο Κροάτης τεχνικός μίλησε για την αναμέτρηση με τους “ερυθρολεύκους“, για το επίπεδο ετοιμότητας της ομάδας του, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει με τα καλύτερα λόγια και στην συνεργασία που είχε με τον Νίκο Οικονόμου.

Για την κατάσταση της Φενέρμπαχτσε:
“Είναι αλήθεια ότι δεν ξεκινήσαμε καλά και δεν δείχνουμε το καλό μας πρόσωπο. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο βλέπω πρόοδο. Οι περισσότερες ομάδες βρισκόμαστε σε μία περίοδο που χρειαζόμαστε χρόνο για να δείξουμε πράγματα. Σε αυτή την κατάσταση άλλωστε βρίσκεται και ο Ολυμπιακός”.

Αναμετρηθήκατε με τον Ολυμπιακό, στο Two Nations Cup και ηττηθήκατε με 88-78. Θα παίξει ρόλο εκείνο το παιχνίδι στην αναμέτρηση της Πέμπτης;
“Το παιχνίδι της Τουρκίας ήταν στα πλαίσια της προετοιμασίας μας. Και οι δύο προπονητές είχαμε στο μυαλό μας την προετοιμασία της ομάδας και περισσότερο δοκιμάζαμε πρόσωπα και σχήματα. Το παιχνίδι της Ευρωλίγκα θα είναι εντελώς διαφορετικό και για τους δύο”.


Τι είναι αυτό που θεωρείται κύρια απειλή για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό
;
“Όλος ο Ολυμπιακός… Παίζουν καλό μπάσκετ και είναι μία ομάδα με έμπειρο προπονητή, που ξέρει να κρατάει δυνατή την ομάδα και να ακολουθεί ένα σύστημα μέσα στο παιχνίδι. Έχει καλούς παίκτες που βγάζουν ενέργεια και επιπέον παίζει στην έδρα του και θα έχει τον κόσμο στο πλευρό του. Θα είναι δύσκολο παιχνίδι”.


Για τους τραυματισμούς του Μάρκο Τόμας και του Μιρσάντ Τουρκσάν
:
“Είναι δύο παίκτες χρήσιμοι στην ομάδα. Σίγουρα μας λείπουν, όμως στο ρόστερ μας υπάρχουν παίκτες που μπορούν να καλύψουν επάξια τις θέσεις τους. Άλλωστε και ο Τάμπο Σεφολόσα αποκτήθηκε για να καλύψει την θέση του τραυματία Τόμας. Γι’ αυτό τον δηλώσαμε να παίζει μόνο στα παιχνίδια της Ευρωλίγκα“.


Το φετινό Φάιναλ Φορ διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό σας γεμίζει άγχος ή σας δίνει μεγαλύτερο κίνητρο
;
“Σίγουρα μας δίνει επιπλέον κίνητρο. Όχι μόνο σε εμάς άλλα και στις υπόλοιπες τουρκικές ομάδες. Είναι κάτι που θα δώσει χαρά στον κόσμο μας και σίγουρα αγωνιούν γι’αυτό. Θέλουμε την πίεση να τη μετατρέπουμε σε κίνητρο. Ακόμα και αν εμφανιστεί άγχος στη συνέχεια θα μείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας, ο οποίο αρχικά είναι να προκριθούμε στην επόμενη φάση”.


Βλέπουμε ότι το τουρκικό μπάσκετ χρόνο με το χρόνο έχει ανοδική πορεία. Που οφείλεται αυτό
;
“Η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα και οι επενδύσεις στο μπάσκετ είναι ανάλογες του μεγέθους της σε όλη την επικράτεια της. Σημαντικό ρόλο στην άνοδο αυτή έπαιξε και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα που διοργάνωσε το 2010 και απέκτησε εμπειρία που την αξιοποιεί. Ο κόσμος αγαπάει το μπάσκετ και το δείχνει συνεχώς, ενώ η οικονομία βρίσκεται σε σχετικά καλά επίπεδα Όλα αυτά συνθέτουν ένα περιβάλλον που ελκύει καλούς παίκτες από όλο τον κόσμο. Γι’άυτό αρκετοί ΝΒΑer έρχονται να παίξουν στην Τουρκία και τυγχάνουν τον σεβασμό του κόσμου, ενώ δίνουν κύρος στο πρωτάθλημα”.


Πριν λίγο καιρό είχατε μία συνεργασία με τον Νίκο Οικονόμου, ο οποίος κάνει τα πρώτα του προπονητικά βήματα. Ποιες οι εντυπώσεις σας
;
“Ο Νίκος είναι εξαιρετικός άνθρωπος και λατρεύει αυτό που κάνει. Ηταν στην ομάδας για ένα μήνα περίπου. Μου άρεσε πολύ που δούλεψα μαζί του. Μου έδειξε ότι θέλει πραγματικά να ασχοληθεί και έδειξε ότι αγαπάει αυτό που κάνει. Επέλεξε τον καλύτερο τρόπο να ασχοληθεί με αυτό που του αρέσει. Είναι μεγάλη υπόθεση να ταξιδέψεις και να μάθεις για αυτό που θες να ακολουθήσεις στη ζωή σου.

Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην ομάδα αισθανθήκαμε φιλικά μαζί του. Οχι μόνο το προπονητικό επιτελείο αλλά και οι παίκτες, οι οποίοι τον αντιμετώπιζαν σαν έναν από εμάς…”.

Ολοκληρώνοντας, ο Νέβεν Σπάχια έστειλε και το μήνυμα του στους Ελληνες φιλάθλους:
“Μου αρέσει η Ελλάδα και οι Έλληνες και πραγματικά λυπάμαι με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Εύχομαι να βρεθεί μία καλή λύση και να μην σταματήσουν να απολαμβάνουν το μπάσκετ”.