Στο δικό του «τόπο του εγκλήματος», εκεί όπου «έχτισε» το όνομα και την φήμη του κατακτώντας δύο φορές το νταμπλ με τον Παναθηναϊκό, επέστρεψε για πρώτη φορά ως παίκτης φιλοξενούμενης ομάδας, ύστερα από τη θητεία του στους «πράσινους». Τα νεύρα της στιγμής που μετά το τέταρτο φάουλ, του κόστισαν και μία τεχνική ποινή, τον άφησαν εκτός αγώνα από το τρίτο του δεκάλεπτο. Οι συμπαίκτες του, όμως, είχαν τις λύσεις να καλύψουν επάξια το κενό του και να καταβάλλουν την αντίσταση της ΑΕΚ.

Ο Στεφάν Λάσμε μιλάει στο Basketblog.gr για την νίκη της Γαλατάσαραϊ επί της Ένωσης, ενώ δεν ξεχνά τις σπουδαίες στιγμές που έχει βιώσει στο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Αναφέρεται στο «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με τον Παναθηναϊκό το περασμένο καλοκαίρι, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο αποκλεισμού του από την πρώτη κιόλας φάση της Ευρωλίγκα, με τους «πράσινους» να ταξιδεύουν στη Σμύρνη για να αντιμετωπίσουν την Καρσίγιακα, όντες στο ρεκόρ 2-4. Τέλος, δεν παραλείπει με χιουμοριστικό τρόπο στη σύγκριση της ζωής στην Αθήνα με εκείνη στην Κωνσταντινούπολη, να «ψηφίσει» την ελληνική πρωτεύουσα.

Στεφάν, μία μεγάλη νίκη για εσάς στην Αθήνα που σας φέρνει πολύ κοντά πια στην κατάληψη της πρώτης θέσης του ομίλου.

Είναι πραγματικά ένα σπουδαίο αποτέλεσμα για εμάς, μιας και η ΑΕΚ είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα αυτού του ομίλου. Καταφέραμε, όπως φαίνεται και από το αποτέλεσμα, να κάνουμε μία πολύ καλή εμφάνιση ως σύνολο, προκειμένου να πάρουμε αυτή την νίκη, καθώς απέναντί μας συναντήσαμε μια εξιρετική ομάδα που πραγματοποίησε σπουδαία προσπάθεια.

Μπορεί το αποτέλεσμα να εξηγείται απλά από τη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων; Είναι γνωστό ότι παρότι βρίσκεστε στο Eurocup, σας αποκαλούν ως ομάδα Ευρωλίγκα.

Έχω αγωνιστεί σε αρκετές ομάδες Ευρωλίγκα, με παίκτες που αξίζουν να βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο. Είμαστε μία ομάδα με δυνατότητες, αλλά δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι το επίπεδό μας αντιστοιχεί σε αυτό της Ευρωλίγκα. Φέτος είμαστε μία ομάδα για το Eurocup και έτσι πρέπει θεωρούμε και πρακτικά τους εαυτούς μας.

Ποια πιστεύεις ότι ήταν τα σημεία-«κλειδιά» της επικράτησής σας;

Όπως ανέφερα νωρίτερα, έγινε μία εκπληκτική ομαδική δουλειά και νομίζω πως φάνηκε πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο στο παρκέ. Άλλα σημαντικά σημεία, θεωρώ πως ήταν η σκληρή μας άμυνα και η κυριαρχία μας στον τομέα των ριμπάουντ. Είναι, άλλωστε, στοιχεία που πρέπει να διαθέτεις στο παιχνίδι σου, όταν αγωνίζεσαι σε ένα τόσο σκληρό γήπεδο, όπως είναι το ΟΑΚΑ.

Μίλησέ μας για τις αναμνήσεις σου από αυτό το γήπεδο.

Είναι φοβερές οι αναμνήσεις μου από εδώ, μιας και το τελευταίο μου πρωτάθλημα, το κατέκτησα στο ΟΑΚΑ. Είδα πολλά άτομα χθες και σήμερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Αθήνα και μπορώ να σου πω ότι είναι σπουδαίο το συναίσθημα του να έχεις φίλους από τη διαμονή σου σε μία πόλη και να τους συναντάς ξανά.

Το ξέρεις ότι υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσετε τον Παναθηναϊκό στο Eurocup, με τη θέση του να γίνεται πιο δύσκολη αν ηττηθεί από την Καρσίγιακα στη Σμύρνη;

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο! Ακόμη κι αν χάσει στη Σμύρνη, πιστεύω πως δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Θεωρώ, βέβαια, πως έχει πολύ καλύτερες μονάδες από την Καρσίγιακα και δεν πρέπει να ξεχνάμε τι σημασία έχει ένας σύλλογος σαν τον Παναθηναϊκό για τη διοργάνωση της Ευρωλίγκα. Είναι μία ομάδα με ποιότητα, με το όνομα του συλλόγου να βρίσκεται πάνω από οποιονδήποτε. Το επίπεδο και μόνο αυτού του συλλόγου, σαν οντότητα, μπορεί ακόμη και τώρα να τον φέρει στο Top-16.

Θα ήθελες να μας παρουσιάσεις τη δική σου οπτική γωνία για την αποτυχία των καλοκαιρινών διαπραγματεύσεων με τον Παναθηναϊκό;

Αυτό είναι κάτι που συνέβαινε κάθε χρόνο. Ο Παναθηναϊκός ήταν αρχικά η μοναδική ομάδα που μου πρόσφερε συμβόλαιο και διαπραγματευόμουν. Καλύτερο θα είναι να αναφέρει η ίδια την ομάδα ποιοι ήταν ακριβώς οι λόγοι της αποτυχίας για συμφωνία το περασμένο καλοκαίρι. Μετά από αυτή την πρόταση, βέβαια, ήρθαν αρκετές ακόμη στα χέρια μου και νομίζω πως έκανα την καλύτερη επιλογή.

Έχοντας ζήσει και στις δύο πόλεις, ποια είναι κατά τη γνώμη σου η διαφορά μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης;

Είναι πολύ πιο χαλαρά εδώ (σ.σ. στην Αθήνα). Έχει πραγματικά τόσο πολλή κίνηση στην Κωνσταντινούπολη (γέλια)…