«Πριν λίγο καιρό ο Ολυμπιακός διεκδικούσε την Ευρωλίγκα και εμείς ήμασταν στον μηδέν», απάντησε ο Τζέιμς Γκιστ στο Basketblog λίγες στιγμές μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΣΕΦ με το εμφατικό 66-51! Ο Αμερικάνος φόργουορντ/σέντερ των «πρασίνων» ήταν ο παίκτης «κλειδί» καθώς σε 20 λεπτά είχε 5 πόντους, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 μπλοκ, ενώ έπαιξε και απίστευτη άμυνα πάνω στον Βασίλη Σπανούλη.

 Ακόμα ο Γκιστ μας μίλησε για το πλάνο του Παναθηναϊκού στο χθεσινό τελικό, για το πόσο ξεχωριστό είναι αυτό το Πρωτάθλημα, ενώ αναφέρθηκε στον Νίκ Καλάθη, αλλά και στο μέλλον του!

– Καταρχάς συγχαρητήρια Τζέιμς για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος απόψε, παίξατε εξαιρετικό μπάσκετ συμφωνείς;

 «Παίξαμε σαν ομάδα, βάλαμε το σύνολο πάνω από όλα, κάναμε τα σωστά πράγματα στο παρκέ και ήμασταν απόλυτα συγκεντρωμένοι σε όλη την διάρκεια του ματς. Παίξαμε απίστευτη, άμυνα βάλαμε εύκολα καλάθια και μεγάλα σουτ και έτσι καταφέραμε να κάνουμε το νταμπλ φέτος».

– Το αγωνιστικό πλάνο που σας έδειξε ο κόουτς Πασκουάλ ποιο ήταν;

 «Να παίξουμε σαν ομάδα και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, αυτό ήταν το πλάνο να μην προσπαθήσει να κάνει κάποιος τον ήρωα. Είμαστε μία ομάδα με προσωπικότητα, πολύ καλούς παίκτες και εξαιρετικό ταλέντο και έπρεπε να το χρησιμοποιήσουμε και να πιστέψουμε ο ένας τον άλλον. Αυτή ήταν η φιλοσοφία μας όχι μόνο απόψε, αλλά και σε όλα τα ματς».

– Η αποψινή νίκη μέσα στο ΣΕΦ ήταν η σπουδαιότερη στην καριέρα σου με τον Παναθηναϊκό, σε ρωτάω γιατί και το 2013 πάλι εδώ πανηγυρίσατε το Πρωτάθλημα;

 «Πάντα είναι ωραίο να είσαι Πρωταθλητής και ειδικότερα μέσα στην έδρα του μεγάλου αντιπάλου σου. Είναι σίγουρα μία τεράστια νίκη, γιατί ο Ολυμπιακός πριν λίγο καιρό διεκδικούσε την Ευρωλίγκα και εμείς ήμασταν στο μηδέν. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική όπως και κάθε τίτλος,αλλά αυτή την φορά όπως και τις άλλες θα πανηγυρίσουμε για πολλές μέρες».

-Πες μας λίγα λόγια για τον Νίκ Καλάθη που και σε αυτό το ματς αγωνίστηκε σαν πραγματικός leader της ομάδας;

 «Είναι απίστευτος, έκανε μία πολύ καλή χρονιά και απόψε έπαιξε το παιχνίδι του. Ξέρουμε τι μπορεί να κάνει ο Νικ και πως μπορεί να μας βοηθήσει να νικήσουμε. Παίζει με πολύ ενέργεια και σκληράδα, τελειώνει καλά τις φάσεις, ενώ είναι πάντα ομαδικός. Πάντως απόψε έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του». 

-Τώρα που τέλειωσε η σεζόν σκέφτεσαι το μέλλον σου στον Παναθηναϊκό;

 «Πρώτα από όλα θέλω να ξεκουραστώ, ήταν μία πολύ επίπονη και δύσκολη χρονιά για μένα η φετινή. Θέλω να απολαύσω την στιγμή της χαράς και μετά να ηρεμήσω μαζί με την οικογένεια μου. Όσο για το μέλλον μου, αυτό που σκέφτομαι και θέλω είναι να μείνω στον Παναθηναϊκό γιατί είναι το δεύτερο σπίτι και η οικογένεια μου. Δεν έχω κάποιο λόγο να θέλω να φύγω από εδώ, νιώθω υπέροχα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πως στα φέρνει η ζωή».