Μετά από αρκετές παραστάσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα, είτε ως βοηθός του Αργύρη Πεδουλάκη αρχικά είτε ως πρώτος προπονητής σε Περιστέρι, Ηλυσιακό και Πανελευσινιακό, αποφάσισε να δεχθεί μία νέα πρόκληση, όχι πολύ μακριά από τα μέρη που είχε συνηθίσει. Το επόμενο ταξίδι του, θα τον έβρισκε στην Κύπρο, της οποίας έπρεπε να εξερευνήσει τα «αχαρτογράφητα νερά» ως ακόμη ένας Ελλαδίτης προπονητής που έβρισκε δουλειά σε αυτή, όντας υποχρεωμένος να παρουσιάσει έτοιμο τον ΑΠΟΕΛ για το πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι σε διάστημα 2.5 εβδομάδων, όση ήταν δηλαδή συνολικά… η προετοιμασία.

Στην πρεμιέρα με την Παρντούμπιτσε, ο «θρύλος» του κυπριακού αθλητισμού δεν άντεξε στο τέλος, αλλά η εικόνα του αποτέλεσε κάτι παραπάνω από καλούς «οιωνούς». Λίγες εβδομάδες αργότερα, θα πανηγύριζε την πρόκριση στις κορυφαίες 24 ομάδες του FIBA Europe Cup, σε μία επική πρόκριση παρά την ήττα στην τελευταία αγωνιστική από την Τσμόκι-Μινσκ. Ο ίδιος κέρδισε το «στοίχημα» και το ταξίδι συνεχίζεται, την ώρα που οφείλει να παρουσιάσει μία ομάδα, η οποία θα διεκδικήσει τον τίτλο στο πρωτάθλημα. Για τον ΑΠΟΕΛ μιλάμε άλλωστε, δεν μπορεί να στοχεύει κάπου αλλού.

Ο Τζίμης Κουστένης, μιλάει στο Basketblog.gr για τη σπουδαία επιτυχία της πρόκρισης στη δεύτερη φάση της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της FIBA, αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να δεχθεί την «επικίνδυνη αποστολή» που βρισκόταν μπροστά του. Ο ίδιος, κάνει λόγο για τα όνειρά του με τον ΑΠΟΕΛ, αφήνοντας υποσχέσεις για τη συνέχεια και καλώντας κάθε συνάδελφό του να δει… με καλό μάτι την προοπτική της Κύπρου.

Κόουτς, μία μεγάλη πρόκριση για τον ΑΠΟΕΛ, σε μία διοργάνωση που μπορεί να μη γνωρίζουμε ιδιαίτερα, αλλά παρατηρούμε πως υπάρχουν ομάδες με καλή παρουσία στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Πώς κρίνεις αυτή την πρόκριση, με βάση αυτό το δεδομένο;

Η πρόκριση μας παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις αν λάβουμε υπόψη ότι ξεκινήσαμε την προετοιμασία μας περίπου 2.5 εβδομάδες πριν το πρώτο επίσημο ευρωπαϊκό παιχνίδι κόντρα στην Τσέχικη Παρντούμπιτσε, όντας η ομάδα με το χαμηλότερο μπάτζετ, με άπαντες να πιστεύουν ότι ή συμμετοχή μας θα ήταν διαδικαστική. Οι παίκτες μέσα από τη σκληρή προπόνηση κατάφεραν να αντιστρέφουν όλο αυτό το κλίμα και να πάρουν παλικαρίσια πρόκριση.

Ποια ήταν τα πιο κομβικά σημεία για την πρόκριση του ΑΠΟΕΛ;

Κομβικά σημεία πρόκρισης ήταν το εναρκτήριο παιχνίδι μέσα στην Τσεχία με την Παρντούμπιτσε, μία φορμαρισμένη ομάδα με μόλις μία ήττα στο πρωτάθλημα από την Νίμπουρκ. Επί 30 λεπτά ήμασταν μπροστά στο σκορ και υποκύψαμε φυσιολογικά από έλλειψη δυνάμεων στο τέταρτο δεκάλεπτο. Αμέσως ακολουθούσε εκ νέου εκτός έδρας ματς με τη Λιθουανική Σιαουλιάι, όπου πήραμε μεγάλο «διπλό» το οποίο μας τόνωσε την αυτοπεποίθηση για την συνέχεια του θεσμού.

apoel panigiriki prokrish

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να αποφασίσεις να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στο κυπριακό πρωτάθλημα;

Υπήρξε προσέγγιση και την περσινή σεζόν με τους ανθρώπους του ΑΠΟΕΛ, η οποία για κάποιους λόγους δεν προχώρησε. Φέτος με την αλλαγή της διοίκησης, έγινε εκ νέου επαφή με τους υπεύθυνους της ομάδας και κατάλαβαν ότι υπήρχε σύγκλιση απόψεων ως προς το όραμα και τις βλέψεις για το μέλλον της ομάδας. Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με το brand name του ΑΠΟΕΛ, με ώθησαν στο να δώσουμε τα χέρια και να ξεκινήσουμε την συνεργασία.

Ο ΑΠΟΕΛ είναι πιο γνωστός στο φίλαθλο κοινό από την πορεία που έχει καταγράψει στο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν, όμως, οι ίδιες υψηλές απαιτήσεις και στο μπάσκετ;

Ο σύλλογος είναι ενιαίος και αδιαίρετος, οι ίδιοι του ποδόσφαιρου είναι και στο μπάσκετ, έχοντας μεγάλη αγάπη και όραμα για το μπάσκετ, αλλά και υπομονή, γνωρίζοντας ότι η ομάδα ουσιαστικά φτιάχτηκε από την αρχή.

Η ομάδα δείχνει να έχει ξεκινήσει «μουδιασμένα» στο πρωτάθλημα, αφού σε τέσσερις αγώνες μετρά δύο νίκες και ισάριθμες ήττες, απέχοντας βέβαια μόλις μία νίκη από την κορυφή. Τι οφείλει να κάνει για να παρουσιαστεί βελτιωμένη και να διεκδικήσει το πλεονέκτημα στα playoffs;

Μην ξεχνάμε, ότι από την πρώτη μας επίσημη αναμέτρηση στις 18 Κοτωβρίου με την Παρντούμπιτσε παίζουμε συνέχεια Τετάρτη-Σάββατο. Συνδυάστε αυτό, μαζί με το σχετικά μικρό αριθμητικά ρόστερ και την ελλειπή προετοιμασία και θα καταλάβετε ότι οι δυο εκτός έδρας ήττες από ΑΕΚ Λάρνακας και Κεραυνό Στροβόλου ήταν για την δεδομένη χρονική στιγμή εντός προγράμματος.

Θα είναι δύσκολη η διαχείριση του ρόστερ, από τη στιγμή που συνεχίζετε να έχετε υποχρεώσεις στο FIBA Europe Cup;

Είπαμε ότι διαθέτουμε ποιοτικό ρόστερ, αλλά αριθμητικά αρκετά περιορισμένο. Εδώ, όμως, είναι που… βγάζω το καπέλο στους παικτες μου. Ποτέ μέχρι τώρα, παρά την κούραση, δεν χρησιμοποίησαν δικαιολογίες ή μεμψιμοιρία και όλα τα ματς τα έπαιξαν στα ίσια με όλες τους τις δυνάμεις. Και είναι σίγουρο, ότι το ίδιο θα πράξουν και στη συνέχεια.

Η πρώτη αγωνιστική στην φάση των 24 σας βρίσκει απέναντι στη Βόννη, ενώ είστε στον ίδιο όμιλο με την Πριένου και τους Ρέντουελ Γκάνερς. Ποια προσέγγιση πρέπει να περιμένουμε από τον ΑΠΟΕΛ σε αυτή την φάση και ποιος είναι τελικά ο στόχος σας;

Θα χρησιμοποιήσω την Κινεζική παροιμία που λέει ότι και τπ μακρύτερο ταξίδι ξεκινάει με ένα βήμα. Κι εμείς λοιπόν, προχωράμε βήμα-βήμα, παιχνίδι με το παιχνίδι, και όπως λέει και ο σοφός λαός μας, «τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Αυτό που θέλω να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι θα δώσουμε το 100% για το καλό του ΑΠΟΕΛ.

Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της πρόκρισης από την πρώτη φάση, μήπως θα εμφανιστεί η ομάδα πιο απελευθερωμένη, κάτι που μπορεί να την κάνει πιο επικίνδυνη;

Επειδή ειμαστε καινούργια ομάδα, ο χρόνος θα δουλεύει υπέρ μας και από παιχνίδι σε παιχνίδι θα παρουσιαζόμαστε καλύτεροι. Με σεβασμό στον αντίπαλο, χωρίς φόβο, αλλά και πολύ πάθος.

koustenis panigiriki apoel

Ποιες διαφορές έχεις διακρίνει μέχρι τώρα στη θητεία σου, ανάμεσα σε ελληνικό και κυπριακό μπάσκετ;

Το κυπριακό μπάσκετ ως προς τον τρόπο παιχνιδιού και του στυλ έχει αντιγράψει την ελληνική Α1, καθώς και στη σκληρότητα στο σετ παιχνίδι, όπου οι ομάδες δίνουν μεγάλη έμφαση στη άμυνα και στην τακτική. Όλα αυτά βέβαια, αναφέροντι τηρουμένων των αναλογιών και της αντίστοιχης ποιότητας που έχουν οι παίκτες. Σίγουρα μπορούν και πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα για την αναβάθμιση του πρωταθλήματος. Τέτοια πράγματα αφορούν την οργάνωση και τον προγραμματισμό του πρωταθλήματος. Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι η αύξηση των ομάδων σε τουλάχιστον 8 από 6 που είναι τώρα και κάποια εγγυημένα έσοδα των ομάδων μέσα από κεντρική διαχείριση που θα κάνει η Ομοσπονδία. Φανταστείτε στην Α2 του ελληνικού πρωταθλήματος να προστεθούν 5 ξένοι παικτες και η ΕΟΚ να βρει κάποιους χορηγούς ώστε οι ομάδες να έχουν κάποια εγγυημένα έσοδα.

Θα ήθελες να εργαστείς για αρκετό καιρό στην Κύπρο;

Ο ΑΠΟΕΛ μαζί με ΑΕΚ Λάρνακας και Κεραυνό Στροβόλου, είναι οι τρεις ομάδες που σου παρέχουν την δυνατότητα να εργάζεσαι σε συνθήκες ελληνικής Α1. Με κάποιες βελτιωτικές κινήσεις, όπως ανέφερα και παραπάνω, δε βρίσκω το λόγο γιατί κάποιος προπονητής να μη θέλει να δουλέψει στην Κύπρο, η οποία παρεμπιπτόντως είναι μία πανέμορφη χώρα. Καταρχήν λόγω της ίδιας γλώσσας και κουλτούρας νιώθεις ότι εργάζεσαι σε κάποιες από τις ομάδες των νησιών μας, όπως ο Κολοσσός, το Ρέθυμνο και άλλοι.

Τι θεωρείς πως θα έπρεπε να δώσει στην Κύπρο ώθηση, ώστε να αναπτυχθεί το εγχώριο μπάσκετ και να αποκτήσει μελλοντικά αναγνωρισιμότητα εκτός συνόρων;

Για την ανάπτυξη του μπάσκετ στην Κύπρο θεωρώ, ότι πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια στην παραγωγική διαδικασία. Κάτι που είχε σταματήσει για αρκετά χρόνια ίσως και λόγω της κρίσης. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε βλέπουμε δύο κατηγορίες παικτών. Είναι οι παίκτες άνω των 32-33 ετών και οι παίκτες κάτω των 25 ετών περίπου. Μιλάμε για διαφορά μίας επταετίας. Δεν φαίνεται να βγήκαν ικανοί μπασκετμπολίστες. Μία ακόμη σημαντική κίνηση, θα ήταν η αύξηση των ομάδων από 6 σε 8 για τον πρώτο χρόνο στη μεγάλη κατηγορία και μετά από 1-2 χρόνια να γίνουν 10. Θα ήταν σπουδαίο, επίσης, να ανασυσταθούν παραδοσιακές δυνάμεις, όπως η ΑΕ Λεμεσού, την οποία θυμόμαστε από τις «μονομαχίες» της με ελλαδίτικες ομάδες στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τέλος, οφείλει να μπει το μπάσκετ και πάλι στη δημόσια τηλεόραση, με αδιαπραγμάτευτη τη συμμετοχή των κυπριακών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.