Η Τρέντο δεν είναι από τις ιδιαίτερα γνωστές ομάδες της Ιταλίας, σε ένα πρωτάθλημα, αυτό της LegaBasket, που δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο της ιστορίας του. Η Τρέντο λοιπόν προέρχεται από τη βόρεια πλευρά της Ιταλίας, στα σύνορα μεταξύ της ιταλικής χερσονήσου και της Ελβετίας, σε μία περιοχή με σχετική αυτονομία. Το Τρεντίνο λοιπόν δημιούργησε τη δική του ομάδα το 1995, και μέσα μόλις σε 22 χρόνια ζωής έχει καταφέρει να κερδίσει τον μπασκετικό σεβασμό στην γείτονα χώρα με την παρουσία της και την πορεία της.

Η νεοσύστατη ομάδα τις προηγούμενες δεκαετίες πάλευε στις χαμηλότερες κατηγορίες του ιταλικού μπάσκετ και τη σεζόν 2013/14 έχοντας στον πάγκο τον σημερινό της προπονητή, Μαουρίτσιο Μπουσάλια, κατάφερε να τερματίσει στην 1η θέση στη LegaDue με αποτέλεσμα να έρθει η πολυπόθητη άνοδος για πρώτη φορά στην ιστορία της στα σαλόνια της LegaBasket.

Οι επιτυχίες όμως δεν σταμάτησαν εκεί για την Τρέντο, η οποία δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, το Eurocup και όντας  η «σταχτοπούτα» εκείνης της σεζόν στη 2η τη τάξη καλύτερη διοργάνωση της εποχής, κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά, εκεί όπου αποκλείστηκε από το Στρασβούργο για μόλις 2 πόντους. Φυσικά οι άνθρωποι της ομάδας δεν το έβαλαν κάτω και συνέχισαν τη σκληρή δουλειά και τη φετινή σεζόν, με αποτέλεσμα να έρθει η αναμέτρηση με την Αρμάνι Μιλάνο για τα ημιτελικά των playoffs της LegaBasket και να φτάσει στον αποκλεισμό της περσινής πρωταθλήτριας.

Για όλα αυτά μίλησε αποκλειστικά στο basketblog.gr ο general manager της Τρέντο, Σαλβατόρε Τραϊνότι, σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση.

·        Ποια είναι τα συναισθήματα σας μετά την νίκη επί της Μιλάνο και την πρόκριση στους τελικούς των playoffs της LegaBasket;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα. Νικήσαμε την πρωταθλήτρια των τελευταίων 2 ετών. Είμαστε περήφανοι που τα καταφέραμε αλλά τώρα είμαστε συγκεντρωμένοι στο επόμενο βήμα. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο αλλά μπορούμε να δώσουμε το 100% για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα.

·        Όταν ξεκινήσατε τη σεζόν πιστεύατε ότι μπορούσατε να είστε στους τελικούς;

Όχι δεν βρισκόταν στο μυαλό μου. Όταν ξεκινάς μία σεζόν, ο στόχους είναι να είσαι ανταγωνιστικός. Ο ρεαλιστικός μας στόχος ήταν να βρισκόμαστε στα playoffs. Αλλά τους τελευταίους μήνες γινόμασταν όλο και καλύτεροι παιχνίδι με παιχνίδι, συνεπώς δεν μου προκαλεί εντύπωση το ότι βρισκόμαστε σε αυτό το επίπεδο.

·        Ποια είναι η «φιλοσοφία» της Τρεντό η οποία έχει κάνει φέτος και τη διαφορά;

Σεβασμός όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, ισχυρή εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που δουλεύουν μαζί μας και η δημιουργία ενός γκρουπ από παίκτες που δουλεύουν σκληρά με ήθος και φιλοδοξίες.

·        Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για την Τρέντο;

Στόχος μας παραμένει να είμαστε ισχυροί σαν οργανισμός και να ακολουθήσουμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα σε μπασκετικό επίπεδο.

·        Τα τελευταία χρόνια οι ιταλικές ομάδες, με εξαίρεση εσάς και την Βενέτσια, δεν τα πηγαίνουν καλά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος;

Βασικά εμείς καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι τα ημιτελικά του Eurocup την περσινή σεζόν. Όπως και να έχει είναι μια αλήθεια αυτό που λες. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει μόνο ένα λόγος για αυτό. Μερικές φορές είναι επειδή οι ομάδες δεν έχουν ισχυρή «ταυτότητα», άλλες φορές δεν δίνουν τόση σημασία στη διοργάνωση και κάποιες φορές οι ομάδες απλά δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικές για αυτές τις διοργανώσεις.

·        Είναι ένας από τους στόχους σας μία ευρωπαϊκή διοργάνωση;

Πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι θεμελιώδεις γιατί μπορούν να βοηθήσουν τις ομάδες να αναπτυχθούν σε κάθε επίπεδο. Και μόνο που αντιμετωπίζεις τις μεγαλύτερες ομάδες, μπορείς να ανεβάσεις το επίπεδο σου. Και φυσικά είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να αναπτύξεις και να κάνεις πιο γνωστό το brand name σου και να φέρεις κοντά σου ισχυρούς χορηγούς.

·        Στο ρόστερ σας έχετε τον Ντάστιν Χογκ που έχει παίξει στην Ελλάδα. Παρακολουθείτε το ελληνικό μπάσκετ;

Ασφαλώς, το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Εξαιρετικές ομάδες, καλοί προπονητές και πολύ καλοί scouts. Μπορείς να βρεις καλούς παίκτες να υπογράψουν συμβόλαιο και είναι μια καλή ευκαιρία να αναπτύξεις το μπασκετικό του πρόγραμμα γενικά.