Το Basketblog.gr μίλησε με τα αδέρφια Γιώργο και Χρήστο Σκάνδαλο με αφορμή τα φετινά τους κατορθώματα, δηλαδή τις ανόδους που πανηγύρισαν με Άρη Νικαίας από τη Γ στη Β’ Εθνική και με τον Πανερυθραϊκό από τη Β’ Εθνική στην Α2 αντίστοιχα

Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε και η ανανέωση της συνεργασίας του Χρήστου Σκάνδαλου με τον Πανερυθραϊκό εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, ενώ ο Γιώργος Σκάνδαλος αποχώρησε από τον Άρη Νικαίας, για να μεταφερθεί στον Κρόνο Αγίου Δημητρίου.

Who is who

Ο Χρήστος Σκάνδαλος είναι 25 ετών, έχει ύψος 1,88 και αγωνίζεται ως playmaker. Φέτος θα βρεθεί για τέταρτη χρονιά με τον Πανερυθραϊκό, με τον οποίον κατέκτησε και το πρωτάθλημα στη Β’ Εθνική κατηγορία πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. 

Ο Χρήστος ξεκίνησε το μπάσκετ στις ακαδημίες του Εργοτέλη, με τον οποίον μέτρησε πολυάριθμες ατομικές και μη επιτυχίες μέχρι και με το ανδρικό τμήμα του κρητικού συλλόγου, όπου αγωνίστηκε μαζί του μέχρι και το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας.

Έχει κατακτήσει τρία Πρωταθλήματα Εφήβων ΕΚΑΣΚ και δύο Πρωταθλήματα Παίδων ΕΚΑΣΚ. Ήταν ο MVP και στις πέντε διοργανώσεις. Έχει αναδειχθεί μέλος της καλύτερης πεντάδας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων του 2012 και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων του 2011, ενώ ήταν και ο πρώτος σκόρερ του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων το 2012 και δεύτερος σκόρερ του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων το 2011, ενώ στην ίδια διοργάνωση κατέκτησε και το χάλκινο μετάλλιο.

 

Σε ηλικία μόλις 18 ετών μεταφέρθηκε στην Αθήνα για λογαριασμό του Φιλαθλητικού, με τον οποίον αγωνίστηκε και στα “σαλόνια” της Α2, ενώ πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις στο εφηβικό του τμήμα. Αφού είχε τραβήξει τα βλέμματα πάνω του, μεταφέρθηκε τη σεζόν 2014/15 στον Ιωνικό Νικαίας και τη Β’ Εθνική, για να πάρει τη μεταγραφή στη συνέχεια για την ομάδα της Αγίας Παρασκευής, με την οποία μέτρησε εμφανίσεις τόσο στη Β’ Εθνική, όσο και σε αυτή της Γ’ Εθνικής κατηγορίας.

Έπειτα από το 2017 και ύστερα αγωνίζεται με τη φανέλα του Πανερυθραϊκού. Οι κόποι του ανταμείφθηκαν και με το παραπάνω φέτος καθώς πανηγύρισε την πολυπόθητη άνοδο με την ομάδα του Δημήτρη Χουχουλή για την Α2 Ανδρών.

Ο Γιώργος Σκάνδαλος είναι 23 ετών, έχει ύψος 1,86 και αγωνίζεται ως γκαρντ επίσης. Ξεκίνησε και αυτός στην ομάδα του Εργοτέλη, όπου μαζί με τον αδερφό του άρχισε να πραγματοποιεί τα πρώτα του μπασκετικά βήματα και να μετράει παγκρήτιες και πανελλήνιες επιτυχίες.

Στη συνέχεια μετακόμισε στην Αθήνα και αγωνίστηκε για λογαριασμό του Ψυχικού. Ύστερα αγωνίστηκε και αυτός στην Αγία Παρασκευή, από όπου αποχώρησε για την ιστορική ομάδα του Σπόρτιγκ. Στο σωματείο από τα Πατήσια υπό τις οδηγίες του coach Παναγιώτη Αρβανίτη κατάφερε να πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις, με τις οποίες επίσης τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του. Μάλιστα ήταν ο ηγέτης της ομάδας στην προσπάθειά της να παραμείνει στην Α’ ΕΣΚΑ, την οποία έφερε εις πέρας.

Από εκεί μεταφέρθηκε στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ για λογαριασμό του Πορφύρα, με τον οποίον επίσης πραγματοποίησε “μυθικές” εμφανίσεις. Συνέβαλε τα μέγιστα στην προσπάθεια της ομάδας για άνοδο την οποία δεν κατάφερε να πανηγυρίσει για τις εθνικές κατηγορίες όσο βρισκόταν εκεί ο εκρητικός γκαρντ, ενώ κρέμασε στο στήθος του και το ασημένιο μετάλλιο στο Κύπελλο της ΕΣΚΑΝΑ, αφού ηττήθηκε η ομάδα του από την ΝΕΜ, η οποία τότε αγωνιζόταν στη Γ’ Εθνική και μάλιστα είχε πάρει και την άνοδο για τη Β’ Εθνική κατηγορία.

Φέτος αγωνίστηκε με τον Άρη Νικαίας στη Γ’ Εθνική και κατάφερε μετά και από τις ανακατατάξεις της ΕΟΚ να βρεθεί στη Β’ Εθνική πανηγυρίζοντας μια σπουδαία άνοδο όντας βασικός “πυλώνας” για την ομάδα του coach Γιάννη Καράμπελα στο πρωτάθλημα. 

Τη νέα χρονιά θα αγωνιστεί στο άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας για λογαριασμό του Κρόνου Αγίου Δημητρίου παρά τις πολυάριθμες προτάσεις που είχε. Οι δυο τους μιλούν στο Basketblog.gr για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.

Μεταξύ άλλων αναφέρονται στα φετινά τους κατορθώματα, το μέλλον τόσο σε προσωπικό βαθμό, όσο και σε γενικότερο βαθμό για το μπάσκετ της χώρας, αλλά και τις μεταξύ τους σχέσεις εντός και εκτός παρκέ.

Δείτε τι δήλωσαν τα αδέρφια Σκάνδαλοι στο Basketblog.gr:

Χρήστος Σκάνδαλος

-Αρχικά, παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος στη χρονιά, καταφέρατε με τον Πανερυθραϊκό να πανηγυρίσετε την άνοδο στην Α2. Μπορείς να μας περιγράψεις τα συναισθήματά σου για αυτό το κατόρθωμα;

“Αρχικά, από τη στιγμή που πήγα στην ομάδα του Πανερυθραϊκού, στόχος μου ήταν να πανηγυρίσω άνοδο με την ομάδα σε παραπάνω κατηγορία. Φέτος παρά τα προβλήματα καταφέραμε στο τέλος να χαμογελάσουμε και να βγούμε πρωταθλητές. Για εμένα ήταν η μεγαλύτερη ατομική και ομαδική διάκριση. Νιώθω περήφανος και ευτυχισμένος και θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα για αυτό”.

-Πρόσφατα ανανέωσες τη συνεργασία σου με τον Πανερυθραϊκό και τη νέα σεζόν θα αγωνίζεσαι στην Α2. Πώς αισθάνεσαι για αυτό; Σε αγχώνει;

“Πάνω απ’όλα χαρά και ικανοποίηση μπορώ να νιώσω που θα συνεχίσω για 4η χρονιά στην ομάδα. Μ’αρέσει να θέτω στόχους στη ζωή μου και να βελτιώνομαι, άρα το πρωτάθλημα της Α2 είναι μεγάλη πρόκληση για εμένα, γιατί είναι ένα σκαλί παραπάνω στη μέχρι τώρα καριέρα μου. Άγχος δεν μου προκαλεί, με σκληρή δουλειά θα προσπαθήσω να αποδείξω τι μπορώ να κάνω μέσα στις 4 γραμμές”.

-Είστε δύο παιδιά με καταγωγή από την Κρήτη και σε σχετικά μικρή ηλικία εγκαταλείψατε το σπίτι και την οικογένειά σας για να “χαράξετε” τον δικό σας δρόμο. Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς;

“Είναι πάρα πολύ δύσκολο να φεύγεις από ένα νησί. Πιο δύσκολο ακόμα και από το να φεύγεις από επαρχία. Αφήνεις ό,τι έχεις για να κυνηγήσεις τα όνειρά σου. Πολύ δύσκολο γιατί στο νησί δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Ο δρόμος εκτός νησιού είναι σκληρός, απαιτητικός, περισσότερος και δεν σε ευνοεί εύκολα. Παρ’όλα αυτά με πίστη, προσπάθεια και πολύ δουλειά έχουμε χαράξει ένα δρόμο που μας κάνει περήφανους μέχρι τώρα, γιατί ξέρουμε ότι έχουμε πάντα δίπλα μας την οικογένειά μας και τους δικούς μας ανθρώπους όπου κι αν είμαστε και μας στηρίζουν”.

-Σε μία οικογένεια που δύο παιδιά ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, αυτόν του μπάσκετ, πόσο δύσκολο και ανταγωνιστικό είναι για εσάς;

“Σε μία οικογένεια που και τα δύο αδέρφια επέλεξαν το ίδιο άθλημα, ο ανταγωνισμός μεγαλώνει. Έχουμε λίγα χρόνια διαφορά με τον αδερφό μου. Από μικροί θυμάμαι που ξεκινήσαμε είχαμε κίνητρο να παίζουμε αντίπαλοι ο ένας με τον άλλον. Ξέραμε ότι έτσι θα βελτιωθούμε περισσότερο, γιατί ποτέ κανείς δεν χαριζόταν στον άλλον. Μία φράση θα σου πω…αίμα και άμμος. Πιστεύω όσο περνάνε τα χρόνια ο ανταγωνισμός θα μεγαλώνει και περισσότερο ειδικά όσο ανεβαίνουμε επίπεδο”.

-Έχοντας αγωνιστεί ως συμπαίκτες στο παρελθόν, στο παρκέ υπερισχύει το μπάσκετ ή η οικογένεια;

“Δύσκολη απάντηση αυτή, γιατί έχουμε μάθει ότι η οικογένεια είναι πάνω απ’όλα. Παρ’όλα αυτά όταν μπαίνεις στο παρκέ κοιτάς πώς θα γίνεσαι καλύτερος μέσα από την ομάδα και πώς θα βοηθήσεις πρώτα την ομάδα να πετύχει το στόχο της. Αυτό δεν σημαίνει ότι μειώνεται η αδερφική μας σχέση. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ…Για τίποτα και πουθενά…Πάντα ο ένας θα βοηθάει και θα στηρίζει τον άλλον στα όμορφα και στα άσχημα”. 

-Το σενάριο να βρεθείτε κάποια στιγμή ως αντίπαλοι σε παιχνίδι είναι αρκετά πιθανό. Ανυπομονείτε για την ημέρα αυτή;

“Εγώ προσωπικά το περιμένω πώς και πώς…Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα ούτε σε φιλικό αγώνα δεν έχει τύχει. Πιστεύω στο άμεσο μέλλον θα συμβεί όμως. Είναι ένα όνειρό μας και αυτό πολύ όμορφο θα έλεγα. Όλα τα αδέλφια θα το ήθελαν νομίζω. Μοναδική εμπειρία θα είναι, πολλά όμορφα συναισθήματα και περίεργα επίσης θα νιώσουμε αν έρθει ποτέ αυτή η στιγμή”.

-Τι θαυμάζεις στον αδερφό σου;

“Θαυμάζω ότι είναι ο εαυτός του. Με τα καλά και τα κακά του. Είναι πολύ ξεχωριστός χαρακτήρας. Του έχουν συμβεί πολλές ατυχίες στη ζωή του αλλά είναι τόσο πεισματάρης για κάθετί που κάνει που δεν τα παρατάει ποτέ. Προσπαθεί συνέχεια να γίνεται καλύτερος σε όλα του και ας μην τα καταφέρνει πολλές φορές. Ξέρει εκείνος…Δεν μιλάμε για το μπασκετικό κομμάτι…Επίσης θαυμάζω την αγάπη και το σεβασμό που έχει προς το πρόσωπό μου . Αυτό δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια. Ξέρουμε και οι δύο τι εννοώ. Για αυτό και εγώ πάντα προσπαθώ με κάθε τρόπο να τα ανταποδίδω”.

-Όντας μεγαλύτερος αδερφός και όντας ένας παίκτης με περισσότερες “εικόνες” από μεγάλες κατηγορίες, τι συμβουλεύεις τον μικρό σου αδερφό στη νέα του πρόκληση, αυτή της Β’ Εθνικής;

“Όντας εμπειροτερος, θα συμβούλευα τον αδερφό μου να δουλεύει σκληρά στην προπόνηση, να βελτιώνεται καθημερινά και να πιστεύει στον εαυτό του και στις δυνάμεις του, ώστε να καταφέρει να ανταπεξέλθει σε αυτό το επίπεδο και γενικότερα στις προσδοκίες του”.

-Στον ελεύθερο και κοινό σας χρόνο, το μπάσκετ είναι το επικρατέστερο θέμα συζήτησης ή το αγνοείτε όταν είστε μαζί;

“Οι συζητήσεις μας σχετικά με το μπάσκετ, συνήθως γίνονται πριν από τους αγώνες ή ακόμα και μετά από κάθε αγώνα, καθώς αναλύουμε την απόδοση και το αποτέλεσμα του αγώνα. Εντούτοις, εκτός από το μπάσκετ συζητάμε και άλλα θέματα, βοηθώντας και συμβουλεύοντας ο ένας τον άλλον”.

-Έχουμε παρατηρήσει πως ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια ο ένας ήταν o μεγαλύτερος “φαν” του άλλου, καθώς πάντα παρακολουθούσες τον αδερφό σου στα γήπεδο. Ποια στιγμή ξεχωρίζεις στον αδερφό σου;

“Σαφώς και είμαι ο μεγαλύτερος φαν του αδερφού μου, κάτι το οποίο το γνωρίζει και ο ίδιος. Τα προηγούμενα χρόνια που οι αγώνες μας δε ταυτίζονταν ήμουν παρών σε κάθε αγώνα του και τον στήριζα, ενώ παράλληλα προσπαθούσα να τον ενθαρρύνω και να τον εμψυχώνω για ένα δυνατότερο αποτέλεσμα. Ωστόσο, η στιγμή που δε θα ξεχάσω ποτέ ήταν σε ένα ματς που είχε βάλει 21 πόντους στο ημίχρονο με το Παλαιό Φάληρο. Με είχε αφήσει άφωνο καθώς δε πίστευα πόσο ώριμα αντιμετώπιζε τον αγώνα και με πόση προσοχή και αφοσίωση διαχειριζόταν τις κινήσεις και τις αποφάσεις του”.

-Η κατάσταση είναι δύσκολη μετά την πανδημία του κορονοϊού. Πώς βλέπεις το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ είτε στις εθνικές, είτε στις τοπικές κατηγορίες;

“Αρχικά θέλω να ευχηθώ σε όλους τους αθλητές και στις ομάδες να έχουν υγεία και να ανταπεξέλθουν στις παρούσες συνθήκες. Είναι γεγονός ότι ο κορονοϊός έχει επηρεάσει όχι μονο το μπασκετ και τον αθλητισμό αλλά και όλους τους τομείς της ανθρώπινης καθημερινότητας. Επομένως, οφείλουμε να τηρούμε τους κανόνες και να συμμορφωνόμαστε στις συνθήκες, ώστε να μην υπάρξει ξανά διακοπή των παιχνιδιών και να επιτευχθεί η ολοκλήρωση όλων των αγώνων”.

Γιώργος Σκάνδαλος

-Αρχικά, παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος στη χρονιά, καταφέρατε με τον Άρη Νικαίας να πανηγυρίσετε την άνοδο στην Β’ Εθνική. Μπορείς να μας περιγράψεις τα συναισθήματά σου για αυτό το κατόρθωμα;

“Τα συναισθήματα μόλις έμαθα ότι συνέβη κάτι τέτοιο ήταν ιδιαίτερα έντονα. Έντονη χαρά και ικανοποίηση. Παρ’ότι ο στόχος της ομάδας ήταν εξαρχης η παραμονή πίστευα και ήθελα πολύ κάθε παιχνίδι, και γιατί όχι να ανέβουμε κατηγορία. Στο μυαλό μου ήταν ο απώτερος προσωπικός στόχος. Εν τελεί σα να καθρεφτίστηκε το κλίμα και η χημεία όλων μας μέσα κι έξω από το γήπεδο”.

-Μπορεί να μην έμεινες στον Άρη Νικαίας, ωστόσο θα αγωνιστείς στη Β’ Εθνική με την ομάδα του Κρόνου Αγίου Δημητρίου. Πώς νιώθεις για αυτήν τη νέα πρόκληση;

“Νιώθω ανυπομονησία και ιδιαίτερη ευχαρίστηση που έπεισα φέτος και θα αγωνιστώ σε μια κατηγορία παραπάνω του χρόνου. Οι κόποι ανταμείβονται κι οι προκλήσεις και τα κίνητρα ανεβαίνουν. Ανυπομονώ και χαίρομαι που ανεβαίνω επίπεδο”.

-Είστε δύο παιδιά με καταγωγή από την Κρήτη και σε σχετικά μικρή ηλικία εγκαταλείψατε το σπίτι και την οικογένειά σας για να “χαράξετε” τον δικό σας δρόμο. Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς;

“Κι οι δυο μας ,αλλά κυρίως ο αδερφός μου, σαν πρωταγωνιστές στις ομάδες μας σε μικρές ηλικίες στα παγκρήτια και πανελλήνια πρωταθλήματα, και με την εμπιστοσύνη του Εργοτέλη που μεγαλώσαμε,που μας εμπιστεύτηκε στη Γ’ Εθνική, άνοιξαν αρκετές ευκαιρίες, άλλες εξελίχθηκαν κακές άλλες καλές. Θέμα χρόνου και προπόνησης ήταν να εκμεταλλευτούμε τις καλές και να μάθουμε από τις κακές. Θεωρώ ότι τα πρώτα χρονια σαν επαρχιώτες ήταν πιο δύσκολο να μας εμπιστευτούν οι ομαδες και να κολυμπήσουμε στα βαθιά. Με τη δουλειά και την αγάπη μας για το μπασκετάκι νιώθω ότι χαράζουμε βήμα βήμα ολο κι ομορφότερο δρόμο”.

-Σε μία οικογένεια που δύο παιδιά ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, αυτόν του μπάσκετ, πόσο δύσκολο και ανταγωνιστικό είναι για εσάς;

“Ο ανταγωνισμός ήταν πάντα πολύ υψηλός. Θέλουμε και οι δυο μόνο να κερδίζουμε, κι όταν αυτό δε συμβαίνει δεν είμαστε εντάξει με αυτό. Ο ένας βελτίωνε τον άλλο. Ακόμα κι αν τον έχω τον Χρήστο σαν πρότυπο, ήθελα να τον πλησιάζω και να προσπαθώ να τον προσπερνάω σε προσωπικές μαχες. Μεγάλες μάχες!”

-Έχοντας αγωνιστεί ως συμπαίκτες στο παρελθόν, στο παρκέ υπερισχύει το μπάσκετ ή η οικογένεια;

“Προσωπικά νομίζω ότι όσο είμαστε μαζί στο παρκέ είμαστε πολύ δυνατοί. Όπως ειπα δε θελουμε να χάνουμε κι οι δυο, κι αν πρόκειται για να κερδίσει κι ο αδερφός μου, γίνεται πιο οικογενειακό, είναι ένα έξτρα κίνητρο. Ήθελα να ευθύνομαι που παίζει και νιώθει καλά μέσα στο παρκέ!” 

-Το σενάριο να βρεθείτε κάποια στιγμή ως αντίπαλοι σε παιχνίδι είναι αρκετά πιθανό. Ανυπομονείτε για την ημέρα αυτή;

“Ανυπομονω πολύ για αυτήν τη μέρα. Θα είναι απολαυστικό, αφού θα είναι άκρως ανταγωνιστικό ματς απ. Δεν έχει συμβεί ποτε, και το εύχομαι”.

-Τι θαυμάζεις στον αδερφό σου;

“Πολλά θαυμάζω. Πρώτα που μου έρχονται είναι το νεύρο του και η αφοσίωση του. Θα κάνει τα πάντα μέσα στο παρκέ για να κερδίσει και δε φαντάζεται καν τη ζωή του χωρίς το μπάσκετ”.

-Συνήθως βλέπουμε πως τα μικρότερα αδέρφια έχουν την τάση να “μιμούνται” τα μεγαλύτερα. Πιστεύεις ότι στο παρκέ διαθέτεις παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Χρήστο;

“Σίγουρα έχω πάρει αρκετά στοιχεία του κι έχουμε αρκετά κοινά, αλλά δεν μπορώ να πω ότι τον έχω μιμηθεί στον τρόπο παιχνιδιού”.

-Στον ελεύθερο και κοινό σας χρόνο, το μπάσκετ είναι το επικρατέστερο θέμα συζήτησης ή το αγνοείτε όταν είστε μαζί;

“Είναι το κυριότερο θέμα. Σαν τελειως διαφορετικές προσωπικότητες, το μπάσκετ αποτελεί το συνδετικό μας κρίκο. Είναι παντού γύρω οποτε είμαστε μαζί”.

-Έχουμε παρατηρήσει πως ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια ο ένας ήταν μεγαλύτερος “φαν” του άλλου, καθώς πάντα παρακολουθούσατε τον αδερφό σας στα γήπεδο. Ποια στιγμή ξεχωρίζετε στον αδερφό σας;

“Δύσκολη ερώτηση, αμέτρητες στιγμές έντονων συναισθημάτων και υπερηφάνειας όλα αυτά τα χρονια που τον παρακολουθώ. Αυτές που μου έρχονται πρώτα είναι το career high του πέρισυ με το Παγκράτι (43 πόντους), κι ένα ξέσπασμα μέσα στον Τρίτωνα σε ένα δεύτερο δεκάλεπτο ονειρικό”.

-Η κατάσταση είναι δύσκολη μετά την πανδημία του κορονοϊού. Πώς βλέπεις το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ είτε στις εθνικές, είτε στις τοπικές κατηγορίες;

“Η πανδημία αυτή δυσκολεύει πολλών ανθρώπων την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής. Όπως πάντα, παραμένω αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα ορθοποδήσουν τα πράγματα. Το σημαντικότερο είναι να είμαστε υγιείς”.