Το κλειστό της Πεντέλης γέμισε με παιδιά μικρά και μεγάλα πριν από λίγες ημέρες. Παιδιά με αρκετό ταλέντο και όρεξη για μπάσκετ που ήθελαν να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους στο HoopCamp υπό το βλέμμα των προπονητών. Επί 4 συνεχόμενες ημέρες οι προπονητές του HoopGroup σε συνεργασία με τους Έλληνες προπονητές του event, δέχθηκαν όλα τα νέα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ, δούλεψαν μαζί τους και έγιναν μία ομάδα.

Τα παιδιά επιδόθηκαν σε αρκετές ασκήσεις κυρίως στο κομμάτι των βασικών πραγμάτων του μπάσκετ, όπως την πάσα, το σουτ, την κίνηση προκειμένου να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο και να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα. Τα παιδιά βέβαια κατάφεραν και απέδειξαν ότι πράγματι στην Ελλάδα έχουμε ταλέντο στο μπάσκετ, μιας και άφησαν έκπληκτους τους coaches του HoopGroup με τις ικανότητες τους, αλλά και τη δυνατότητα της γρήγορης εκμάθησης.

Παράλληλα, έγιναν και οι πρώτες συνομιλίες με παιδιά, κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών, προκειμένου να δουν σοβαρά το ενδεχόμενο κάποιας υποτροφίας σε πανεπιστήμιο της Αμερικής, που είναι και ο στόχος τόσο του HoopCamp όσο και των παιδιών που έλαβαν μέρος. Με βάση το ταλέντο των παιδιών στο μπάσκετ, αλλά και τους καλούς τους βαθμούς στο σχολείο, οι προπονητές του HoopGroup πιστεύουν ότι γρήγορα θα μετακινηθούν παιδιά στις ΗΠΑ προκειμένου να εισαχθούν σε κάποιο κολλέγιο επιπέδου Division2 ή 3, ενώ υπάρχουν και παιδιά που έχουν δυνατότητες να εισαχθούν σε κολλέγιο επιπέδου Division 1.

Φυσικά το HoopCamp δεν κλείνει τις πόρτες του, αφού ήδη έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες προκειμένου να λάβει χώρα το επόμενο event, στο οποίο αναμένεται να υπάρχει εκ νέου εκπροσώπηση από το HoopGroup και θα γίνει ένα ακόμα βήμα προς την «γεφύρωση» της απόστασης ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, όπου το μπάσκετ θα είναι η αφορμή για αυτή την ένωση.

Για όλα αυτά μίλησαν τόσο οι προπονητές του HoopCamp, Άρης Μανιάτης, Κώστας Χαρτοματσίδης, Άκης Μάντζιος, όσο και ο ιθύνων νους του camp, Θανάσης Τζήρος και κατέγραψαν  τόσο την ικανοποίηση των παιδιών και των προπονητών του HoopGroup όσο και την ικανοποίηση των γονιών.

·        Το HoopGroup ήρθε στην Ελλάδα, ποιες είναι οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου event;

Αρ.Μ. Τα παιδιά πήραν μία γεύση από το πώς πρέπει να γίνεται σωστά η προπόνηση, δίνουν μία διαφορετική προσέγγιση οι προπονητές από το HoopGroup, είναι πολύ διασκεδαστικοί και αυτό το βγάζουν και στα παιδιά. Σάββατο και Κυριακή ήταν 3 ώρες η προπόνηση και πραγματικά ήταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι και κουρασμένοι γιατί ένιωθαν ότι έμαθαν πολλά πράγματα. Σαφώς και το επίπεδο ήταν αρκετά ανεβασμένο και δεν το περίμεναν και οι ίδιοι. Θεωρούν ότι υπάρχουν πάρα πολλά και για τα μεγάλα γκρουπ και θεωρούν ότι όλα τα παιδιά θα είχαν κάποιες ευκαιρίες στην Αμερική.

·        Στους γονείς πώς φάνηκε αυτή η νέα εμπειρία;

Αρ.Μ. Οι γονείς έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι με την προπόνηση και μάλιστα αναρωτιόντουσαν γιατί δεν γίνεται κάτι ανάλογο σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα σε επίπεδο προπόνησης. Επειδή στην Ελλάδα λίγο έως πολύ είναι αυτοσκοπός το αποτέλεσμα, στην Αμερική θέλουν να αγαπήσουν τα παιδιά το μπάσκετ και να μη το βαρεθούν

Α.Μ.Οι γονείς εντυπωσιάστηκαν με τον τρόπο που προσέλκυσαν τα παιδιά οι προπονητές. Είναι πιο φιλικοί με τα παιδιά και κάνουν τις προπονήσεις σαν ένα παιχνίδι με αποτέλεσμα τα παιδιά να κάνουν ένα «σόου». Ένα σόου το οποίο όμως είχε πολύ δουλειά, πολύ τρέξιμο, αλλά άρεσε αυτό στα παιδιά και αυτό έχει σημασία.

·        Πώς είδατε τους Αμερικανούς προπονητές και πώς ανταποκρίθηκαν αυτοί στο ελληνικό ταλέντο;

Κ.Χ. Καταρχάς είναι πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το ταλέντο που συνάντησαν, δεν περίμεναν να δουν τέτοιο ταλέντο. Πιστεύουν μάλιστα ότι τα περισσότερα παιδιά, κυρίως τα μεγαλύτερα αλλά και μελλοντικά τα μικρότερα, θα μπορούσαν να βρουν μία θέση σε κολλέγιο σε επίπεδο Division 3 ή ακόμα και Division 2. Αυτό που είδα εγώ προπονητικά ήταν η έμφαση που δινόταν στη λεπτομέρεια και η επιμονή και αυτό εντόπισα σαν διαφορά. Αν δεν γινόταν αυτό που ήθελαν επαναλάμβαναν την άσκηση πολλές φορές μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο. Πολύ ενθουσιασμός και πολύ ενέργεια μέσα στο γήπεδο παρότι βρίσκονταν οι προπονητές πολλές ώρες στο γήπεδο. Και παράλληλα δείχνουν ιδιαίτερη αγάπη σε αυτό που κάνουν γιατί υπάρχει και η ασφάλεια της θέσης συγκριτικά με εδώ.

Α.Μ.Τους άρεσε πάρα πολύ η τεχνική κατάρτιση των ταλέντων στα βασικά. Τους άρεσε ότι ήξεραν να πασάρουν, να σουτάρουν, να κάνουν τα βασικά του μπάσκετ. Σε κάποια άλλα πράγματα που έχουν άλλες απαιτήσεις στην Αμερική ήταν λίγο πιο πίσω αλλά είναι σημεία που επιδέχονται προπόνηση, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες.

·        Είναι η αρχή το HoopCamp για να γίνει κάτι διαφορετικό στον τομέα της προπόνησης και του μπάσκετ στην Ελλάδα;

Α.Μ.Καταρχάς είναι διαφορετικό γιατί πρώτη φορά δίνεται βαρύτητα πέρα από το μπασκετικό κομμάτι και στο ακαδημαϊκό. Ένα παιδί δεν μπορεί να αφιερώσει τη ζωή του μόνο στο ένα κομμάτι ή μόνο στο άλλο αν θέλει να ακολουθήσει το δρόμο της Αμερικής. Πρέπει να έχει και καλούς βαθμούς και να ανεβαίνει τα επίπεδα που πρέπει στο μπάσκετ. Οπότε από αυτό και μόνο είναι κάτι τελείως διαφορετικό για τα ελληνικά δεδομένα.

·        Εμφανίστηκε τελικά το μπασκετικό ταλέντο αναλογικά με ότι περιμένατε;

Κ.Χ.Θεωρώ ότι είδαμε αρκετά παιδιά με ταλέντο. Τα παιδιά ήταν αρκετά δουλεμένα. Υπήρχε φυσικά και ένας υγιής ανταγωνισμός και κόντρα ανάμεσα τους. Είχαν το μπασκετικό «πακέτο» που έπρεπε για να φτάσουν ψηλά. Ήταν εντυπωσιακή η παρουσία και στα κορίτσια, τεχνικά και τακτικά καταρτισμένες αλλά και σε όλες τις ηλικίες των αγοριών.

·        Πού δόθηκε περισσότερο έμφαση στην προπόνηση αυτών των ημερών;

Κ.Χ.Δόθηκε κατά κύριο λόγο στην απλή τεχνική και στην επίθεση. Στο ballhandling, στο σουτ, στις πάσες. Δούλεψαν στα drive, στο tripledrive, σε πολλά κομμάτια, κατά κύριο λόγο επιθετικά, γιατί στην άμυνα είναι θέμα διάθεσης. Είδαν τα παιδιά καινούρια πράγματα κάποια εφαρμόζονται απόλυτα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, κάποια άλλα όχι τόσο, με κάποιες μικρές παραλλαγές. Είδαν καινούριες ιδέες και αντιλήψεις, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα κατά 99%.

Για το HoopCamp πέρα από το καθαρά προπονητικό σκέλος μίλησε και ο Θανάσης Τζήρος, ο οποίος τόνισε παράλληλα και τα επόμενα βήματα του HoopCamp.

·        Έχοντας την εμπειρία επειδή έχετε ζήσει στην Αμερική, ανταποκρίθηκαν οι προσδοκίες σε αυτό που περιμένατε;

Θ.Τ. Και με το παραπάνω. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Για εμάς το καλύτερο ήταν η ανταπόκριση των ίδιων των παιδιών, αλλά και των προπονητών του HoopGroup και φυσικά των γονιών.

·        Ποια ήταν η εικόνα που είχαν οι γονείς όταν είδαν το event;

Θ.Τ. Κοιτάξτε, επειδή είναι κάτι καινούριο και εντελώς διαφορετικό και προσπαθούμε να συνδυάσουμε την έννοια του μαθητή και του αθλητή, ήταν μία εύλογη ερώτηση ποιο είναι το επόμενο βήμα. Το επόμενο βήμα είναι τα παιδιά να κρατάνε την επαφή με το ΗoopCamp, με τους προπονητές και τους ακαδημαϊκούς, είμαστε σε θέση να μπορούμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα τους, ειδικά στα παιδιά που είναι πιο κοντά στο να τελειώσουν στο Λύκειο. Οι γονείς έμειναν ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι τονίζουμε αρκετά το ακαδημαϊκό κομμάτι και οι γονείς καταλαβαίνουν ότι ο πραγματικός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε ατομικά το κάθε παιδί.

·        Πώς αισθάνθηκαν τα παιδιά που συμμετείχαν σε κάτι διαφορετικό όπως το HoopCamp;

Θ.Τ. Είχαμε ενημέρωση τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά και ανάλογα με το γκρουπ λέγαμε και κάτι διαφορετικό. Αυτό που αισθάνθηκαν τα παιδιά περισσότερο ήταν ότι οι προπονητές έγιναν ένα με εκείνους. Και αυτό το δείχνουν από τη στιγμή που για 9 ώρες έκαναν προπόνηση και ταυτίστηκαν με εμάς.

·        Τι μπορούμε τώρα να περιμένουμε από το HoopCamp;

Θ.Τ. Για εμάς τώρα προέχει η προετοιμασία των παιδιών που είναι σε μεγαλύτερη ηλικία και θα πρέπει να κάνουν το ταξίδι για την Αμερική και υπάρχει η προετοιμασία από αρχές Ιουλίου που είναι για εμάς το Α και το Ω. ταυτόχρονα θα είμαστε έτοιμοι με όλα τα πακέτα για τη νέα σεζόν, για το ακαδημαϊκό, το μπασκετικό και το συμβουλευτικό πακέτο. Τελειώνοντας το camp, όλα τα παιδιά θα λάβουν την αξιολόγηση τους από τους προπονητές ώστε να δουν που μπορούν να επικεντρωθούν.