Η Εθνική Γυναικών μπορεί να μην κατάφερε να πάρει ένα από τα τρία μετάλλια στο Ευρωμπάσκετ που ολοκληρώθηκε πριν από σχεδόν μία βδομάδα, όμως κέρδισε το σεβασμό όλων των Ελλήνων και έδωσε νέα διάσταση στο γυναικείο μπάσκετ στη χώρα μας.

Ένας εκ των μελών του τεχνικού επιτελείου της ομάδας, ο Άγγελος Τσίκληρας, μίλησε για την πορεία της Εθνικής στο φετινό Ευρωμπάσκετ, τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν μέχρι το φινάλε αλλά και το μέλλον του γυναικείου μπάσκετ στη χώρα μας.

·        Ποια είναι τα συναισθήματα σας μετά την επιτυχία που έφερε η Εθνική μας;

«Σίγουρα μετά από μια τέτοια κατάληξη, όλης της προσπάθειας που έγινε, τα συναισθήματα γι’ αυτήν την επιτυχία δεν μπορεί παρά να είναι συναισθήματα απίστευτης χαράς, περηφάνιας, συγκίνησης και θαυμασμού. Είναι μια προσπάθεια που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά και στο μυαλό όλων όσων συμμετείχαν είτε από κοντά είτε από την πατρίδα μας. Θέλουμε πραγματικά να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσοι ήταν κοντά μας. Ευχαριστούμε για την τεράστια στήριξη του κόσμου προς αυτά τα παιδιά που σε κάθε παιχνίδι έκαναν κατάθεση ψυχής! Προσωπικά ένα μεγάλο μπράβο και τεράστιο ευχαριστώ σε όλες τις αθλήτριες και στο υπόλοιπο τιμ για τις συγκλονιστικές στιγμές που περάσαμε μαζί!»

 

·        Όταν ξεκινούσε αυτό το ταξίδι πιστεύατε ότι μπορούσε να έχει αυτή την ευτυχή κατάληξη;

 

«Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς  με τους εαυτούς μας κανείς θεωρώ δεν πίστευε τη στιγμή που ξεκινούσε αυτή η ομάδα ότι θα κατάφερνε αυτό που κατάφερε! Στις 18/05 που συγκεντρώθηκε για πρώτη φορά η Εθνική ομάδα μέχρι και την μέρα που ταξίδεψε για την Τσεχία, αυτό που θέλαμε όλοι ήταν μια αξιοπρεπή παρουσία στο τουρνουά. Στόχος φυσικά ήταν μία νίκη, σε έναν από τους δυσκολότερους ομίλους με ισχυρούς αντιπάλους όπως η Γαλλία η Σερβία και η Σλοβενία, ώστε να μας έδινε την πρόκριση. Τη νίκη φυσιολογικά περιμέναμε ότι θα την κάναμε απέναντι στη Σλοβενία. Αυτό από μόνο του θα ήταν επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς τις απουσίες και ελλείψεις που είχε η ομάδα μας σε σχέση με το επίπεδο και το ρόστερ των άλλων ομάδων. Το ξεκίνημα βέβαια έγινε απέναντι στην ομάδα της Σερβίας, την οποία πιστεύω ότι αιφνιδιάσαμε και πετύχαμε μια σπουδαία νίκη επί της πρώην πρωταθλήτριας Ευρώπης. Από κει είδαμε ότι έχουμε κάποιες καλές πιθανότητες να κάνουμε κάτι καλύτερο στον όμιλο».

 

·        Ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία επιλέξατε τα κορίτσια για να δομήσουν το φετινό ρόστερ;

-Το κριτήριο για να δομηθεί το φετινό ρόστερ βασικά ήταν ένα. Να παραμείνει όσο δυνατόν ο κορμός της ομάδας που πέτυχε την πρόκριση στο  Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, έχοντας πάντα κατά νου ότι θα απουσίαζαν σημαντικές παίκτριες. Στο ελληνικό υπάρχουν αθλήτριες που μπορούν να κληθούν στην Εθνική ομάδα και να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι οι επιλογές που έγιναν από τον κόουτς Κεραμιδά ήταν σωστές. Καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και γίναμε ομάδα!

 

·        Πιστεύετε ότι η φετινή επιτυχία μπορεί να λειτουργήσει ως προπομπός για νέες επιτυχίες στο γυναικείο μπάσκετ;

«Η κατάκτηση της 4ηςθέσης, σε συνδυασμό με την απευθείας πρόκριση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2018, είναι η υψηλότερη στην ιστορία της, μετά την 5η θέση που είχε κατακτήσει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2009.

Πιστεύω ότι και τότε ρωτούσαν όλοι το ίδιο πράγμα. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά πρέπει αυτή η επιτυχία που κατάφεραν αυτά τα παιδιά να γίνει πραγματικά προπομπός για νέες επιτυχίες στο μέλλον! Υπάρχει η δυνατότητα να ξαναδώσουμε χαρά σε όλο τον κόσμο και να ξανακάνουμε περήφανους τους Έλληνες! Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία και να περιμένουμε σχεδόν μια δεκαετία για να νιώσουμε κάτι παρόμοιο». 

·        Έχετε κάποιο παράπονο στην όλη προσπάθεια που πραγματοποίησε η Εθνική στην Τσεχία; Κάτι που να στενοχώρησε εσάς ή τα κορίτσια;

-Θα ήταν άδικο να πούμε ότι υπάρχει κάποιος που έχει παράπονο από αυτή την προσπάθεια που έγινε όλο αυτό το διάστημα από όλους. Παρ’ αυτά όμως υπήρχαν στιγμές που υπήρξε στεναχώρια γιατί δεν καταφέραμε αυτό που περιμέναμε σε κάποια παιχνίδια, όπως και στα δύο παιχνίδια με την Γαλλία, που πιστεύω δικαιούμασταν κάτι παραπάνω αλλά κυρίως στο παιχνίδι του μικρού τελικού με το Βέλγιο που η εμφάνισή μας δεν ήταν όπως οι προηγούμενες στο τουρνουά. Είναι πάντα αυτή η τελευταία γεύση που μένει στο στόμα. Η τελευταία εντύπωση.

·        Σκέφτεστε ήδη τον επόμενο στόχο της Εθνικής και αν ναι ποιος είναι αυτός;

-Όπως και στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας έτσι και τώρα σχεδιάζουμε βήμα βήμα την επόμενη μέρα. Καταρχήν να έχουμε μια καλή κλήρωση για τα προκριματικά του επόμενου Πανευρωπαϊκού και να φανούμε όσο περισσότερο ανταγωνιστικοί γίνεται. Τέλος υπάρχει το Παγκόσμιο, τον επόμενο Σεπτέμβριο, που από μόνο του είναι ισχυρό κίνητρο.

·        Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στο γυναικείο μπάσκετ στη χώρα μας για να συνεχιστούν οι επιτυχίες;

-Σίγουρα υποδομές υπάρχουν όμως δυστυχώς απέχουμε πάρα πολύ ακόμα και σε σχέση με άλλες χώρες που δεν έχουν την δική μας δυναμική. Σε μια προσπάθεια δεν αρκεί μόνο η καρδιά και η ψυχή που καταθέτει κάποιος αλλά και πως έχει εργαστεί για να πάρει τους καρπούς αυτής της προσπάθειας. Θεωρώ πως πρέπει να δουλέψουμε με καλύτερο πλάνο και προγραμματισμό για να έρθουν και στο μέλλον περισσότερες τέτοιες επιτυχίες. Άλλωστε το πλάνο ήταν αυτό που είχε αυτή η ομάδα και κατάφερε να πετύχει.