Η διακοπή όλων των πρωταθλημάτων στην χώρα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Το τελευταίο διάστημα μιλάμε όλοι για το θέμα αυτό, αλλά χωρίς να είμαστε ειδικοί. Το Basketblog.gr επικοινώνησε με τον Στράτο Τσαμπή, ο οποίος είναι παίκτης στο Αιγάλεω (Β’ Εθνική) και παράλληλα strength and conditioning coach στον Πανερυθραϊκό (Β΄Εθνική) και του ζήτησε να απαντήσει σε μερικά “καυτά” ερωτήματα. Ένας άνθρωπος που είναι παίκτης σε πολύ υψηλό επίπεδο και παράλληλα γυμναστής, είναι ο πλέον αρμόδιος για να μιλήσει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει η διακοπή τους αθλητές-αθλήτριες;

«Η διακοπή επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής του αθλητή και σε διάφορα επίπεδα, όπως σωματικά, ψυχικά και οικονομικά. Οι αθλητές θα περάσουν μια περίοδο υποπροπόνησης κατά την οποία δεν θα προπονηθούν καθόλου ή θα προπονούνται σε συνθήκες πολύ χαμηλότερες από τις εντάσεις που απαιτεί το άθλημα μας. Στο κομμάτι που θα ασχοληθούμε εμείς σαν προπονητές ενδυνάμωσης, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως οι αθλητές στις πρώτες τρεις εβδομάδες αποχής από την ενεργό δράση χάνουν 7-10% της αερόβιας ικανότητας τους, το οποίο ποσοστό στην 5η εβδομάδα έχει φτάσει στο 17-25%. Κατά την περίοδο της αποχής αλλάζει το σωματικό τους λίπος, έχουμε απότομη πτώση της δύναμης και της ισχύος τους και σημαντική μείωση του μεταβολισμού και της ευλυγισίας τους.»

Πιστεύεις ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες, αν τυχόν αποφασιστεί η επανέναρξη της σεζόν, θα καταφέρουν να επανέλθουν στο επιθυμητό επίπεδο, και αν ναι σε πόσο διάστημα;

«Η περίοδος της αδράνειας δεν αφορά όλα τα μέλη της ομάδας το ίδιο. Ο κάθε αθλητής έχει τους δικούς του ρυθμούς, τις δίκες του ανάγκες και τις δίκες του ιδιαιτερότητες. Ως εκ τούτου το πρόγραμμα και ο χρόνος επανένταξης των αθλητών διαφέρει. Επίσης μεγάλο ρολό στην ταχύτερη επανένταξη παίζουν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το ιστορικό τραυματισμών.»

Υπάρχει συγκεκριμένο ασκησιολόγιο που πρέπει να ακολουθούν οι παίκτες-παίκτριες που πρέπει να διατηρηθούν σε φόρμα;

«Όπως αναφέραμε και παραπάνω ο κάθε αθλητής -αθλήτρια έχει το δικό του προπονητικό προφίλ και ανάγκες οπότε το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει κάποιο προσωποποιημένο πρόγραμμα προπόνησης από τους εξειδικευμένους προπονητές της ομάδας. Παρόλα αυτά αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ένας τύπος προγράμματος είναι ο εξής:

-Πολλαπλές ασκήσεις ισορροπίας

-Ασκήσεις με έμφαση τον πυρήνα

-Εφαρμογή επιλεγμένων ασκήσεων στο προφίλ του αθλητή-τριας σε κυκλικό τρόπο ώστε να ενισχύσουμε την καρδιοαναπνευστική λειτουργία

-Οδηγίες διατροφής»

Υπάρχουν κάποιες συμβουλές για τον τρόπο ζωής συνολικά που θα πρέπει να ακολουθούν οι αθλητές-αθλήτριες;

«Θεωρώ πως ο αθλητής που διατηρεί ένα σωστό ωράριο ύπνου, μιας ισορροπημένης διατροφής, σωματικής άσκησης και μιας θετικής ψυχολογίας θα έχει μεγάλο προβάδισμα όταν επιστρέψουμε στις υποχρεώσεις των ομάδων, με το καλό!»

Και μία ερώτηση bonus για να ξεφύγουμε λίγο από το θέμα των ημερών, την πανδημία του Covid-19. Εσύ πως καταφέρνεις και συνδυάζεις να είσαι παίκτης στο Αιγάλεω και strength and conditioning coach στον Πανερυθραϊκό, δηλαδή σε δύο ομάδες που αγωνίζονται στην ίδια κατηγορία; 

«Η αλήθεια είναι πως από την στιγμή που υπήρξε η σύμφωνη γνώμη και κατανόηση από τις διοικήσεις  των  δυο ομάδων και τους ευχαριστώ από καρδίας για αυτό, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα καθώς η ομάδα του Πανερυθραϊκού ακολουθεί το πρόγραμμα φυσικής κατάστασης και ενδυνάμωσης στον προσωπικό μου χώρο και έτσι έχω την δυνατότητα να παρακολουθώ και τις προπονήσεις και το αγωνιστικό πρόγραμμα του Αιγάλεω.»