Ο Λευτέρης Τσαουσίδης αποτελεί παρελθόν εδώ και λίγες μέρες από τον πάγκο του Πανελευσινιακού, με τον πρώην προπονητή των «σταχυοφόρων» να αποχωρεί μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας στον πάγκο της ομάδας είτε σαν assistant είτε σαν head coach.

Ο ίδιος, ήρεμος πλέον μετά την κούραση της σεζόν που έζησε, ασχολείται πλέον με τις ακαδημίες του Πανελευσινιακού, θέλοντας να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που τρέχει η ομάδα τα τελευταία χρόνια, έχοντας αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα με παραγωγή νέων ταλέντων. Ο coach Τσαουσίδης μίλησε αποκλειστικά στο basketblog.gr για όσα έζησε όλα αυτά τα χρόνια στην ομάδα της Δυτικής Αττικής, θυμάται τις ομορφότερες στιγμές, ενώ δεν παραλείπει να σχολιάσει και το παρόν τόσο του Πανελευσινιακού όσο και όλου του πρωταθλήματος.

– Πώς κρίνετε τη συνολική σας παρουσία στον Πανελευσινιακό;

«Ήμουν τυχερός που παρέμεινα για 6 χρόνια σε ένα σύλλογο που μου έδωσε την δυνατότητα να ζήσω πολύ δυνατές συγκινήσεις και εμπειρίες, από την Α1 ως και την ανταγωνιστικότατη Β’ Εθνική κατηγορία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι γνωρίστηκα  και συνεργάστηκα με ανθρώπους με τους οποίους η σχέση μας ξεπέρασε πολύ γρήγορα τα επαγγελματικά όρια και έγινε σχέση δυνατής φιλίας.

Σε πρακτικό επίπεδο είχα την ευκαιρία να αναλάβω για πρώτη φορά  ομάδα ως πρώτος προπονητής, έχοντας την εμπειρία από τα 6 χρόνια ως βοηθός στην Α1 (3 χρόνια στον Ίκαρο Καλλιθέας και άλλα 3 στον Πανελευσινιακό). Το σημαντικό για μένα, στα σχεδόν 3 χρόνια σαν πρώτος προπονητής, είναι ότι μπόρεσα να εκφράσω αγωνιστικά την προσωπική μου μπασκετική φιλοσοφία, τόσο στην αντρική ομάδα όσο και στις υποδομές, βγάζοντας κατά κοινή ομολογία ένα πολύ καλό αποτέλεσμα μέσα στο γήπεδο».      

– Πώς πήρατε την απόφαση να προχωρήσετε στην παραίτηση από τον πάγκο της ομάδας;

«Δυστυχώς από την αρχή της χρονιάς αντιμετωπίσαμε πολλών ειδών προβλήματα. Παρότι δεν άλλαξε ούτε η φιλοσοφία ούτε η προπονητική πρακτική σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, η ομάδα για διάφορους λόγους δεν έφερε τα αποτελέσματα που περίμενα  εγώ και οι άνθρωποί της. Οι λόγοι και τα αίτια είναι πολλά αλλά δεν είναι ο σωστός χρόνος να αναλυθούν τώρα γιατί προέχει η ηρεμία της ομάδας. Το σίγουρο είναι ότι στο παιχνίδι με τον Ίκαρο Ν.Σμύρνης η ομάδα έδειξε, για μια ακόμη φορά, ένα σοβαρό έλλειμμα αυτοπεποίθησης και ψυχολογίας που προκύπτει και από τον τρόπο που ήρθε η ήττα. Σε αυτό το πλαίσιο πήρα την απόφαση να αποχωρήσω έτσι ώστε να μπορέσει να αλλάξει η ψυχολογία των παιδιών, να ανακτηθεί η χαμένη τους αυτοπεποίθηση και με την ευκαιρία ενός βατού προγράμματος, να γίνουν οι νίκες που απαιτούνται για να σωθεί η ομάδα. Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση για μένα, η δυσκολότερη στιγμή στην καριέρα μου μέχρι τώρα.  Τουλάχιστον όμως έφερε θετικό αποτέλεσμα αφού την περασμένη Κυριακή η ομάδα κέρδισε και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό».

– Ποια στιγμή κρατάτε πιο έντονη στην παρουσία σας στον Πανελευσινιακό;

«Σε αυτά τα 6 χρόνια οι δυνατές στιγμές ήταν πολλές όπως και οι συγκινήσεις…αυτές που έρχονται πρώτες είναι οι μεγάλες νίκες και γενικά οι μεγάλες χαρές. Σε αυτές θέλω να μείνω και αυτές κρατάω…όλα τα άλλα τα αφήνω πίσω μου».

– Πού βρίσκεστε πλέον αυτή την περίοδο;

«Προς το παρόν συνεχίζω την δουλειά μου στις αγαπημένες μου υποδομές της ομάδας ως τεχνικός υπεύθυνος, αρμόδιος δηλαδή για την φιλοσοφία και την ‘’ύλη’’ που τρέχουν τα τμήματα και θα συνεχίσω να κοουτσάρω την εφηβική και παμπαιδική  ομάδα μέχρι το τέλος των υποχρεώσεών τους… εκτός απροόπτου. Εξάλλου τα τελευταία 3 χρόνια, από τα 5 συνολικά που ασχολούμαι, έτρεχε ένα πρότζεκτ που συνδεόταν άμεσα με την αντρική ομάδα.

Το τι θα φέρει το μέλλον κανείς δεν ξέρει… ειδικά για έναν προπονητή που ζει από αυτή την δουλειά όλα είναι ανοιχτά. Σίγουρα θα εκμεταλλευτώ τον χρόνο να καθαρίσω το μυαλό μου και να ηρεμήσω γιατί η καθημερινότητα του προπονητή έχει πολλή ένταση. Όταν θα έρθει η ώρα θα εξετάσω τις επιλογές μου και θα δούμε».

– Πώς βλέπετε την εικόνα του πρωταθλήματος στη Β’ Εθνική μέχρι στιγμής; Θα μπορούσατε να κάνετε κάποια πρόβλεψη για τη μάχη της ανόδου και της παραμονής;

«Το φετινό πρωτάθλημα της Β’ εθνικής κατηγορίας ειναι το δυσκολότερο των τελευταίων χρόνων. Όλες οι ομάδες είναι πολύ δυνατές, με τον Ιωνικό να ξεχωρίζει βέβαια.Αυτό το αποδεικνύουν και τα αποτελέσματα άλλωστε.Πιστεύω οτι πέρα του Ιωνικού όλες οι ομάδες παίζουν με τις ίδιες πιθανότητες για να πετύχουν τους στόχους τους…για πάνω ή για κάτω».