Είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Και ως χώρα, και ως χώρος. Για τις βουλευτικές εκλογές δεν θα αναφερθούμε στο συγκεκριμένο άρθρο, αφού αντικείμενο… συζήτησής μας είναι οι εκλογές στον ΕΣΑΚΕ.
Ο Γιώργος Χαλβατζάκης είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου. Ο νυν Γενικός Γραμματέας του ΕΣΑΚΕ, εμπλέκεται με τον έναν ή άλλο τρόπο με τη λίγκα από τα πρώτα της χρόνια, από το 1993. Έχει ζήσει όλους τους προέδρους, γνωρίζει εκ των έσω τα του Συνδέσμου και έχει έτοιμη πρόταση.

“Κατ’ αρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω προς άρση κάθε παρεξήγησης, πως η υποψηφιότητά μου δεν είναι απέναντι στον Βασίλη Οικονομίδη, δεν είναι απέναντι σε κανέναν. Ο ΕΣΑΚΕ πρέπει να συνθέσει διαφορετικές απόψεις διοίκησης και οργάνωσης και όχι να στέκεται σε αντιπαραθέσεις προσώπων. Είναι τόσο δύσκολη περίοδος για όλους και ειδικότερα για το μπάσκετ, που τα προσωπικά μπαίνουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα” μας είπε και μπήκαμε στη συζήτηση για το… “σήμερα” και το… “αύριο” του αθλήματος.

“Τρεις πυλώνες”

Υπάρχουν τρεις άξονες, τρεις πυλώνες, πάνω στους οποίους έχει στηρίξει όλη του τη σκέψη, όλη του την στόχευση:
“Υποχρεωτικά πρώτο βήμα για την επόμενη διοίκηση είναι η οικονομική εξυγίανση του ΕΣΑΚΕ. Και πρέπει να είναι άμεσες οι κινήσεις που θα γίνουν, προκειμένου να μπορεί να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του”.

Τί σημαίνει οικονομική εξυγίανση;
Κατάργηση της αμοιβής των μελών του Δ.Σ., ήτοι του προέδρου, του Γ.Γ., και του ταμία. Δεν αντέχει πλέον η λίγκα αυτού του είδους την… πολυτέλεια, αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Επιβάλλεται γενικότερη προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων, με οικονομία παντού, χωρίς όμως να χαθούν θέσεις εργασίας. Στις μέρες που ζούμε, η προστασία της δουλειάς των μισθοσυντήρητων υπαλλήλων είναι υποχρέωση για όλους μας.

Δεν μπορούμε πια να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Ο ΕΣΑΚΕ είναι βαθιά ελλειμματικός, με απλές λέξεις και χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες το… ταμείο είναι μείον και είναι αυτονόητο πως οποιοσδήποτε οργανισμός για να επιβιώσει χρειάζεται χρήματα.
Άρα πρέπει να μειώσουμε τα έξοδα, να αυξήσουμε τα έσοδα για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε”.

Προώθηση του προϊόντος

Για τη μείωση των εξόδων πήραμε μια πρώτη γεύση. Πώς θα γίνει η αύξηση των εσόδων;
“Χρειάζεται σχεδιασμός, αναδιοργάνωση και διαφορετική στόχευση. Ο ΕΣΑΚΕ πρέπει να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες και να αυξήσει τη διεισδυτικότητά του στην κοινωνία, προκειμένου να προσελκύσει όχι μόνο επενδυτές, αλλά και κοινό (σχέση αλληλένδετη και αλληλοεξαρτούμενη).

Για παράδειγμα πρέπει να ενισχυθεί το τμήμα μάρκετινγκ, να αποκτήσει ξεκάθαρο ρόλο και να αναπτύξει πρωτοβουλίες. Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση του τηλεοπτικού συμβολαίου, απαιτούνται καινοτόμες ιδέες ως προς τη δημιουργία εκδηλώσεων.

Οφείλουμε να “εκμεταλλευτούμε” τα Social Media, είναι απίστευτο να μην υπάρχει ο ΕΣΑΚΕ στο Facebook και στο twitter, εκεί όπου και ηλικιακά είναι ο μεγάλος όγκος των ανθρώπων που ασχολούνται με το άθλημα.

Ακόμα και αυτό το site του ΕΣΑΚΕ, ο επίσημος δικτυακός τόπος της λίγκας, πρέπει να γίνει κάποια στιγμή εφάμιλλο με αυτά της Ισπανίας και της Ιταλίας, να διαδραματίσει τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε και υπάρχει.

Μπορούμε να πούμε πολλά και για την άμεση συνεργασία που πρέπει να έχει ο ΕΣΑΚΕ με τα μπασκετικά site, μια και μου δίνετε τον χώρο να αναπτύξω τις απόψεις μου, που είναι οι πρώτοι… συμπαίκτες μας (ακόμα και η κριτική τους βοηθά να γίνουμε καλύτεροι).

Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική διείσδυσης στην κοινωνία, με εκμετάλλευση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων”.

Τρόπος διοίκησης

Μια… διοίκηση πάνω και πρώτα απ’ όλα διοικεί. Υπάρχουν ελλείψεις (αλίμονο), υπάρχουν όμως διαφορετικές προσεγγίσεις και προτάσεις;
“Φυσικά και γίνονται λάθη. Έγιναν και θα γίνουν και στο μέλλον. Το ζητούμενο είναι αυτά τα λάθη να έχουν διδακτικό χαρακτήρα για όλους μας. Η τριβή μου με τον ΕΣΑΚΕ με κάνει να θεωρώ απαραίτητη την εφαρμογή εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας.

Η λίγκα πρέπει να λειτουργήσει δημοκρατικά και συμμετοχικά. Η ουσιαστική συμμετοχή όλων των παραγόντων είναι το “κλειδί“, έτσι ώστε η διοίκηση να μην επιβάλλεται, αλλά να ασκείται κατ’ ουσίαν από τη βάση. Με μια λέξη πρέπει να αντιστρέψουμε την πυραμίδα. Η υποψηφιότητά μου είναι παράλληλα κάλεσμα προς όλους να δουλέψουν γι’ αυτό που αγαπάμε”.

Πώς θα πειστούν να έρθουν πιο κοντά στον ΕΣΑΚΕ παράγοντες που στην πράξη απέχουν;
“Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Με αλλαγές στη λειτουργία του Δ.Σ., τηλεδιασκέψεις, προκειμένου να μην απαιτείται να ταξιδεύουν διαρκώς όσοι δεν διαμένουν στην Αθήνα, ευέλικτα σχήματα για τη λήψη αποφάσεων, ώστε να μην υπάρχουν ενστάσεις και τριβές, μπορούμε να μειώσουμε τις αποστάσεις, είτε αυτές είναι πραγματικές (χιλιομετρικές), είτε αυτές είναι στη σκέψη (διαφορές αντίληψης).

Συνολικά χρειάζεται ένας σύγχρονος τρόπος διοίκησης, που θα μας βγάλει από αδιέξοδα, που θα φέρει περισσότερο κόσμο στα… γραφεία, που θα κάνει πολυσυλλεκτικό το όργανο και πιο εύκολα αποδεκτές ακόμα και τις πιο δύσκολες των αποφάσεων”.

Ισονομία – ισοπολιτεία

Ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος είναι σταθερό σημείο τριβής. Μπορεί να αλλάξει κάτι, ή είναι στο DNA μας η γκρίνια;
“Αν πειστούν όλοι ότι υπάρχει ισονομία, ότι οι αποφάσεις είναι ίδιες για όλους και δεν λαμβάνονται κατά το δοκούν, τότε πολλά θα αλλάξουν. Η γυναίκα του Καίσαρα ζει και… βασιλεύει στις μέρες μας και διαρκώς πρέπει να αποδεικνύει την τιμιότητά της…”.

Το μεγάλο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ΕΣΑΚΕ δεν είναι η όποια εσωστρέφεια, αλλά οι “προβληματικές” ΚΑΕ. Τί θα κάνετε με αυτές;
“Αυτή είναι και η μεγάλη πληγή του ελληνικού μπάσκετ, όσον αφορά στην κορυφή της πυραμίδας του. Απαιτείται στήριξη των προβληματικών ΚΑΕ και εξυγίανσή τους. Δεν είναι σύνθημα, αλλά υποχρέωση”.

Πώς θα γίνει αυτό;
“Είναι πρόδηλο πως πρέπει να προσαρμοστούμε στην εποχή. Ο ΕΣΑΚΕ δεν παίρνει κεφάλια, αντίθετα οφείλει να βοηθήσει στην πρόληψη και να παράσχει στα μέλη του βοήθεια.

Να εξηγήσω τί εννοώ. Οι ΚΑΕ που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, είναι προφανές πως κάτι δεν μέτρησαν σωστά. Είτε ξέφυγαν υπερτιμώντας τις δυνατότητές τους, είτε έπεσαν θύματα της γενικότερης οικονομικής κρίσης. Ένα θέμα, λοιπόν, είναι να αντιμετωπίσουμε με κάθε μία ξεχωριστά το υπάρχον πρόβλημα.

Αυτό, όμως, δεν αρκεί, αφού μπορεί να κλείσουμε μια τρύπα και αύριο να ανοίξει μια άλλη. Ο παρεμβατισμός με συμβουλευτικό χαρακτήρα του ΕΣΑΚΕ, μπορεί να αποτρέψει τέτοια προβλήματα. Η τεχνοκρατική βοήθεια από μέρους μας, στις νεοφώτιστες (για παράδειγμα) ΚΑΕ και στους παράγοντες που έχουν (λογικό είναι) μεγαλύτερο ενθουσιασμό, μπορεί να αποτρέψει τη μετατροπή τους σε… “προβληματικές εταιρίες“.

Ο ΕΣΑΚΕ, η διοίκησή του, πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση, να εξετάσει κάθε περίπτωση χωριστά, να προτείνει λύσεις, να έχει νέες ιδέες, να συνδυάσει την εμπειρία με την ικανότητα για διείσδυση στην τοπική κοινωνία και στον ευρύτερο χώρο του μπάσκετ, να προσφέρει τεχνογνωσία που ενδεχομένως δεν υπάρχει, να συνεργαστεί”.

Η σχέση με την ΕΟΚ

Ακανθώδες (διαχρονικά) είναι το θέμα των σχέσεων με την ΕΟΚ. Θα πάτε απέναντι, θα δηλώσετε “πίστη”, ή θα ακολουθήσετε… τρίτο δρόμο;
“Δεν υπάρχουν πολλά… μπάσκετ στην Ελλάδα (και στον κόσμο). Το μπάσκετ είναι ένα, η οπτική γωνία από την οποία το βλέπει κανείς διαφέρει. Η σχέση μας με την ομοσπονδία επιβάλλεται να στηριχθεί σε αμοιβαίο σεβασμό και η αγαστή συνεργασία δεν είναι σλόγκαν, αλλά αναγκαιότητα.

Δεν μπορούμε να είμαστε “απέναντι” στην ομοσπονδία, χρειάζεται κοινός σχεδιασμός και στο πειθαρχικό κομμάτι (το γράψατε άλλωστε, είναι επιβεβλημένο και από τον νέο νόμο), και παντού. Εγώ δεν βλέπω παρά ανθρώπους που αγαπούν το μπάσκετ, στα… γειτονικά -και χωροταξικά- γραφεία της ΕΟΚ“.

Αντί επιλόγου
“Οι εκλογές στον ΕΣΑΚΕ μπορούν να γίνουν η απαρχή της νέας εποχής. Μπορούν να δώσουν όραμα για αλλαγή πλεύσης. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Όλοι ξέρουν όλους, καθένας μας έχει τη διαδρομή του, καθένας έχει ιδέες και προτάσεις. Η σύνθεση, μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις, μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στο άθλημα που όλοι αγαπάμε και καθένας από το πόστο του υπηρετεί“…