Μια μεγάλη επιτυχία είχαμε για ένα ακόμα Ελληνόπουλο  από το χώρο του μπάσκετ στις ΗΠΑ. Ο Φάνης Σταμούλης αγωνίστηκε την περασμένη εβδομάδα με την ομάδα του LongIslandLutheranHighSchool  (LUHI) στον τελικό του Πολιτειακού πρωταθλήματος της Νέας Υόρκης (NYSFederationChampionship). Η ομάδα του LUHI, η οποία έφτασε στον τελικό διατηρώντας σχεδόν όλη τη χρονιά τη πρώτη θέση στην κατάταξη της Πολιτείας της ΝΥ (από ένα σύνολο 1.150 ομάδων) και σταθερά μια θέση στο TOP 50 όλης της χώρας (από σύνολο 19.000 ομάδων περίπου) θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα σχολικά προγράμματα μπάσκετ στην Αμερική, προθάλαμος του κολλεγιακού πρωταθλήματος και του NBA για πολλούς παίκτες.

 

Ο Φάνης Σταμούλης αγωνίστηκε εφέτος για δεύτερη χρονιά με την ομάδα του LUHI, έχοντας μια μεστή παρουσία με μέσο όρο 8,8 πόντους, 6 ασίστ, 4,5 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα ανά παιχνίδι, προσφορά για την οποία τιμήθηκε από το προπονητικό team του LUHI στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του σχολείου. Η διετής παρουσία του στο ρόστερ μιας τόσο σημαντικής ομάδας, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των προπονητών  αρκετών κολλεγιακών ομάδων, που θέλουν να τον προσθέσουν στο δυναμικό τους.

 

Ο Σταμούλης θα κληθεί μεχρι το τέλος Μαΐου να επιλέξει ανάμεσα σε NewRochelle, Union, Vassar, Yale, Adelphi, Dartmouth και St. Joseph’s για τον επόμενο σταθμό της μπασκετικής του πορείας αλλά κυρίως για το επόμενο βήμα στον τομέα της εκπαίδευσης του. Η Ελληνική μπασκετική παρουσία σε κολλεγιακό επίπεδο αναμένεται λοιπόν να αυξηθεί του χρόνου κατά ένα τουλάχιστον ακόμα εκπρόσωπο μετά τους Ντόρσει, Μήτογλου, Δημακόπουλο, Μπίρη και άλλους πολλούς που συνεχίζουν με επιτυχία, προσδίδοντας στο Ελληνικό μπάσκετ την αίγλη που του αρμόζει. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά, κάποια από αυτά που είπε ο Φάνης Σταμούλης, απαντώντας σε μερικές ερωτήσεις:

 

Τι σε έκανε να αφήσεις το σχολείο σου (ΜΩΡΑΪΤΗ) την ομάδα σου (ΠΑΝΙΩΝΙΟ) και την Ελλάδα για να έρθεις στο LUHI και τις ΗΠΑ;

Στην Ελλάδα, τα παιδιά όταν φτάσουν στην ηλικία των 16-17 καλούνται να πάρουν μια μεγάλη απόφαση για το μέλλον τους. Συγκεκριμένα, καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στον αθλητισμό ή την πλήρη αφοσίωση τους στην μόρφωση. Προσωπικά μου ήταν αδύνατο να σταματήσω να παίζω μπάσκετ, όμως πάντα επιθυμούσα να προχωρήσω και ακαδημαϊκά όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην Αμερική, όπου συνδυάζεται πολύ αποτελεσματικά ο πρωταθλητισμός με την εκπαίδευση, είχα την δυνατότητα να συνεχίσω τις σπουδές μου, ενώ συγχρόνως θα έπαιζα μπάσκετ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Η πρόσκληση από το LUHIήταν για μένα μια ευκαιρία, που δεν μπορούσα να αρνηθώ.

 

Τι διαφορές βρήκες σχετικά με το μπάσκετ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αμερική και πόση εύκολη ήταν για σένα η προσαρμογή;

Οι περισσότερες ομάδες στην Αμερική βασίζονται στο ένας εναντίον ενός με κυρία στοιχεία τη ταχύτητα και τη δύναμη, σε αντίθεση με την Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ψάχνουν πιο πολύ το set παιχνίδι. Επίσης στην Ελλάδα οι ομάδες στηρίζονται περισσότερο στο διάβασμα του αντιπάλου που έχει ως αποτέλεσμα να αναδεικνύονται παίχτες με μεγαλύτερη αντίληψη και οξυδέρκεια. Για μένα η προσαρμογή, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο, είχε να κάνει κυρίως με τη βελτίωση της αθλητικότητας μου. Στο τομέα της τεχνικής πιστεύω ότι πολλά παιδιά από την Ελλάδα δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τους Αμερικανούς παίχτες και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα υπερτερούμε. Εγώ ήμουν τυχερός στη ζωή μου γιατί πήρα τα βασικά από σπουδαίους προπονητές, όπως ο Δημήτρης Ιτούδης, ο Κώστας Παταβούκας, ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Θανάσης Κωνσταντώνης, τους οποίους με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω, όχι μόνο για το μπάσκετ που μου δίδαξαν, αλλά και για τη νοοτροπία που μου μετέδωσαν.    

Τι περιμένεις και τι ελπίζεις για τον εαυτό σου;

Από μικρός ονειρεύομαι τον εαυτό μου να παίζει μπάσκετ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Στο πιο κοντινό μέλλον, ελπίζω να ξαναφορέσω σύντομα τα γαλανόλευκα, εφόσον μου ζητηθεί και εκμεταλευόμενος μια από τις αθλητικές υποτροφίες που μου προσφέρονται από κάποια Κολλέγια, να συνδυάσω το μπάσκετ με τις σπουδές μου. Στο απώτερο μέλλον, θα ήθελα κάποια στιγμή να φορέσω και πάλι τη φανέλα της αγαπημένης μου ομάδας, του Πανιωνίου.

 

Ο HeadCoach του LUHI, πρώην συμπαίκτης του Chris Paul στο Πανεπιστήμιο WAKEFOREST, όπου αγωνίζεται από πέρυσι ο Κώστας Μήτογλου, είπε για τον Σταμούλη: