Ο ιστορικός Τρίτωνας βρίσκεται από τα τέλη του Μάρτη στην Γ’ Εθνική, καταφέροντας μετά από δυο δεκαετίες και βάλε (1991-1992) να βρεθεί εκ νέου στις Εθνικές κατηγορίες, και ο άνθρωπος που είναι απόλυτα υπεύθυνος για αυτό δεν είναι άλλος, από τον προπονητή της ομάδας, Μιχάλη Μιχελάκο.

Ο Μιχάλης Μιχελάκος μόλις στα 25 του χρόνια γνώρισε την απόλυτη καταξίωση καθώς μέσα σε 3,5 χρόνια κατάφερε, αφού πρώτα έσωσε την ομάδα στην πρώτη του χρονιά (Γ’ ΕΣΚΑ), να την φέρει σε ένα τρομερό ντεμαράζ, και σε 3 συνεχόμενες ανόδους. Και όμως όλα ξεκίνησαν αναπάντεχα, καθώς ένας σοβαρός τραυματισμός στα 20 του χρόνια τον ανάγκασε να σταματήσει το μπάσκετ και να ξεκινήσει την προπονητική στις ακαδημίες του Σπόρτιγκ. Στη συνέχεια ανέλαβε τον Τρίτωνα…όπου και ουσιαστικά κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα. Η ιστορική ομάδα των Σεπολίων βρισκόταν στην τελευταία θέση, και χρειαζόταν για να παραμείνει στην Γ’ ΕΣΚΑ το απόλυτο των 13 νικών σε ισάριθμα παιχνίδια. Ο Μιχάλης Μιχελάκος το κατάφερε..και μετά από αυτό το πρωτάθλημα…τα υπόλοιπα ήρθαν ως φυσιολογική συνέπεια.

Πλέον, με την ομάδα του να βρίσκεται στην Γ’ Εθνική ο επιτυχημένος τεχνικός μίλησε στο basketblog.gr, για την δική του πορεία αλλά και αυτή του Τρίτωνα, ενώ τόνισε πως πολύ σημαντικό είναι να μην χάσει η ομάδα του την «μαγιά» της ενόψει της νέας περιόδου:

mixelakos-michalis-pagkos-odigies

Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι είναι όντως λίγο παράδοξο να γίνεται κάποιος προπονητής από τα 25 του χρόνια. Πώς προέκυψε αυτό;
Είχα έναν τραυματισμό, όταν ήμουν 21 ετών και, ουσιαστικά, αναγκάστηκα να σταματήσω να παίζω. Δεν ήθελα, βέβαια, να παρατήσω τον χώρο και κάπου εκεί σκέφτηκα την ιδέα της προπονητικής. Είχα ξεκινήσει προσωρινά στην ομάδα, όταν βρισκόμασταν στη Γ’ ΕΣΚΑ, και μάλιστα σε άσχημο σημείο. Καταφέραμε, ωστόσο, να σώσουμε την χρονιά και η επιτυχία αυτή ήταν ουσιαστικά… σαν πρωτάθλημα. Ήταν μία ψυχοφθόρος διαδικασία, στην οποία όμως πετύχαμε το σκοπό μας. Τις επόμενες χρονιές, πήγαν όλα κατ’ ευχήν και φτάσαμε μέχρι αυτό το σημείο.
 
Τη σεζόν αυτή, η άνοδος ήρθε μάλλον άνετα. Μία ήττα, άλλωστε, έχετε κάνει σε ολόκληρο το πρωτάθλημα;
Δεν ήταν τόσο εύκολη υπόθεση. Μας βοήθησε αρκετά η νίκη με τον Απόλλωνα στην αρχή της χρονιάς, καθώς μας έδωσε σημαντική ώθηση για τη συνέχεια. Ήμασταν, άλλωστε, οι δύο ομάδες με τις περισσότερες πιθανότητες ανόδου, και σίγουρα είχαμε μετά από εκείνο το αποτέλεσμα ένα μεγάλο αβαντάζ σε όλα τα επίπεδα. Εκτός από την ήττα από την ΦΕΑ, όλα κύλησαν ύστερα όπως επιθυμούσαμε.
 
Είδαμε την ομάδα να αποκτά παίκτες από τα εθνικά πρωταθλήματα, για να πετύχει το σκοπό της. Το οικονομικό κομμάτι έπαιξε σημαντικό ρόλο, αλλά δεν πρέπει να ήταν και το μοναδικό, ώστε να τους πείσετε να παίξουν στον Τρίτωνα;
Ασφαλώς ισχύει κάτι τέτοιο. Το οικονομικό κομμάτι ξεκάθαρα μας βοήθησε, αλλά δεν ήταν ο μόνος παράγοντας. Όταν παιδιά, όπως ο Σαμοθράκης και ο Ανδριόπουλος έχουν αναδειχθεί σε αρκετά σημαντικό βαθμό, δεν φτάνει μόνο η οικονομική προσφορά για να τους πείσεις. Είναι αρκετά σημαντικό το περιβάλλον, στο οποίο θα εργαστούν, καθώς και ο τρόπος που θα επιλέξεις να τους προσεγγίσεις.
 
Πώς το βλέπεις το γεγονός, ότι κάποιοι παίκτες είναι μεγαλύτεροι από εσένα;
Η διοίκηση μας έδωσε χρόνο, σε αυτό το κομμάτι, μέχρι να βρούμε τους παίκτες που θέλαμε, ώστε να διαμορφώσουμε ανάλογα την ταυτότητά μας. Το πιο ουσιώδες, δηλαδή, είναι το πώς θα στήσεις την ομάδα, προκειμένου να έχουν όλοι ρόλους, ενώ παράλληλα πρέπει να έχεις σε ένα τέτοιο σύνολο, χαρακτήρες που θα σε βοηθήσουν να γίνεις πραγματική ομάδα. Επίσης, οι σχέσεις προπονητή-παικτών, σε ό,τι ηλικία κι αν βρίσκονται, διαμορφώνονται ανάλογα με τα αποτελέσματα. Άλλο ένα καίριο σημείο, είναι πως δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα τραυματισμών. Αν δουλεύει όλη η ομάδα μαζί, ολόκληρη την χρονιά, τότε οπωσδήποτε θα έχει κι ένα καλύτερο πρόσωπο στο παρκέ.
 
Εξαρχής ήταν στόχος η άνοδος, ή προέκυψε;
Από την αρχή ήταν στόχος μας να πρωταγωνιστήσουμε. Πολλοί ίσως πιστεύουν, πως είχαμε στη διάθεσή μας υπέρογκο μπάτζετ, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Φέραμε, όσους γνωστούς παίκτες ήρθαν στην ομάδα, και χάρη στην προοπτική που έδινε η παρουσία τους σε αυτό το σύλλογο, η οποία αρχικά ήταν οι θέσεις που θα μπορούσαν, έστω και έμμεσα να μας δώσουν την άνοδο, δηλαδή στα playoffs. Κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε βέβαια, μιας και καταφέραμε να προβιβαστούμε απευθείας.
 
Είναι, για τους λόγους που αναφέραμε, πιο εύκολο για τον Τρίτωνα την επόμενη σεζόν, να προσεγγίσει παίκτες;
Είναι πολύ σωστό αυτό που λες, αν και είναι νωρίς ακόμη. Η απήχηση που πήρε η φετινή μας επιτυχία, σίγουρα μας υπόσχεται κάτι θετικό στο κομμάτι των μεταγραφών, προκειμένου να φανούμε ανταγωνιστικοί στο επόμενο πρωτάθλημα. Ισχύει, όμως, ταυτόχρονα πως άμα δεν προσέξεις στις επιλογές σου, αυτό μπορεί να σε φέρει πίσω. Δεν πρέπει να χάσουμε την φετινή μας «μαγιά», ενώ στο επόμενο πρωτάθλημα πάλι θα παίξουν ρόλο παράγοντες, όπως η αποφυγή τραυματισμών. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η επιστροφή του Τρίτωνα στα εθνικά πρωταθλήματα, ύστερα από τη σεζόν 1991-1992 και μιλάμε για μία ομάδα ιστορική, καθώς πρόκειται για μία από τις πρώτες ομάδες της Αθήνας.
 
Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;
Πιστεύω πως ο κόσμος στα Σεπόλια αρχίζει να συσπειρώνεται με τον καιρό. Στην Ελλάδα, άλλωστε, οι επιτυχίες είναι αυτές που θα φέρουν τους φιλάθλους στο γήπεδο.
 
Ο κόουτς Μιχελάκος, πώς βλέπει τη δική του πορεία σε αυτήν την επαγγελματική του επιλογή;
Η επιτυχία σου δίνει πάντα κίνητρο να δουλέψεις για το κάτι παραπάνω. Καλό είναι, βέβαια, να θέτεις μικρούς και βραχυπρόθεσμους στόχους για αρχή και να προχωράς με αυτούς. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα επιτυγχάνεις κάθε στόχο, σαφώς κοιτάζεις πού μπορείς να στοχεύσεις. Πρέπει να πηγαίνεις βήμα-βήμα σε κάθε προσπάθειά σου και να έχεις τα πόδια σου στη Γη. Αυτή, άλλωστε, είναι και η νοοτροπία αυτού του συλλόγου.
 
Πώς κρίνεις το επίπεδο της φετινής κατηγορίας, στην οποία αγωνιστήκατε;
Βρήκαμε αρκετές δυνατές ομάδες μπορώ να πω, και έπρεπε σε κάθε ματς να είμαστε συγκεντρωμένοι στο απόλυτο. Καμία ομάδα δεν παρουσιάζεται αδιάφορη στην Α’ ΕΣΚΑ. Γίνεται μεγάλη μάχη, άλλωστε, μεταξύ των ομάδων που αγωνίζονται για να βρεθούν σταplayoffs και εκείνες που θέλουν να σώσουν την κατηγορία, και μέχρι την τελευταία αγωνιστική όλα εκκρεμούν.
 
Ποια είναι, πιστεύεις, η δεύτερη ομάδα που θα κερδίσει την άνοδο;
Νομίζω, ότι ο Απόλλωνας έχει ένα μικρό προβάδισμα, σχετικά με τις υπόλοιπες ομάδες. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι και απλά η άνοδος είναι μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο να κατακτήσεις το πρωτάθλημα. Πιστεύω, μάλιστα, πως και εμείς και ο Απόλλωνας, με μερικές προσθήκες στα ρόστερ μας για να έχουμε περισσότερες λύσεις, θα μπορούσαμε να έχουμε μία θετική πορεία και στην φετινή Γ’ Εθνική.