Με τις μαζικές επιτυχίες συναδέλφων τους τα περασμένα χρόνια σε όλον τον κόσμο, η αγορά για τους Έλληνες προπονητές, μια από τις πλέον ικανές από άποψη στρατηγικής και προετοιμασίας σχολές του ευρωπαϊκού μπάσκετ, έχει ανοίξει για τα καλά σε όλον τον κόσμο -με το Κατάρ να είναι αυτήν τη στιγμή η χώρα που φιλοξενεί μερικούς από τους πλέον ικανούς τεχνικούς της πατρίδας μας τα τελευταία χρόνια βλέποντας σε αυτούς τόσο το παρόν όσο και το μέλλον του μπασκετικού τους γίγνεσθαι.

Ένας εξ αυτών δεν είναι άλλος από τον Σταύρο Μυκονιάτη, έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους κόουτς στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια, ο οποίος έχει πάρει την απόφαση πριν από καιρό να μεταβεί στο Κατάρ για να συνεχίσει την προπονητική του καριέρα τόσο στην Εθνική ομάδα όσο φυσικά και σε συλλογικό επίπεδο.

Ο άλλοτε τεχνικός του Ρεθύμνου και του Ηρακλή μεταξύ άλλων τα προηγούμενη χρόνια στην Ελλάδα μίλησε στο basketblog.gr για τη ζωή ενός Έλληνα στη χώρα της Ασίας, τη σχέση του με τους υπόλοιπους συμπατριώτες συναδέλφους του και κυρίως τον επί χρόνια συνεργάτη του Μάνο Μανουσέλη, την κατάκτηση του Emir Cup πριν από μερικές ημέρες καθώς φυσικά και για μια ενδεχόμενη επαγγελματική επιστροφή στην πατρίδα.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στο basketblog.gr για…:

Το πώς είναι η ζωή για έναν Έλληνα προπονητή στο Κατάρ: «Ο Έλληνας προπονητής μπορεί να δουλέψει παντού και αυτό το έχει αποδείξει. Δεν έχει να κάνει αν είναι Ασία ή Ευρώπη αλλά το πλάνο το οποίο του προταθεί αλλά και οι συνθήκες που θα έχει, για να εργαστεί. Εδώ στο Κατάρ όπως και σε όλη την Ασία υπάρχει μία τάση ανάπτυξης, άρα σαφώς το πλάνο όπως προείπα παίζει το ρόλο του. Σαφώς και υπάρχει καθημερινή επαφή με τους άλλους Έλληνες προπονητές. Άλλωστε ζούμε σε μία μικρή χώρα.

Είναι τελείως διαφορετικός σε κουλτούρα κόσμος, μιλάμε για Μουσουλμάνους με τα δικά τους έθιμα και πολιτισμική κουλτούρα. Θα πρέπει να καταλάβεις την κουλτούρα τους για να μπορείς να προσαρμοστείς πιο γρήγορα και να συνεργαστείς μαζί τους. Όταν γίνει αυτό μπορείς να έχεις μία άριστη συνεργασία».

 

Την πρόσφατη επιτυχία στο Emir Cup και τον Μάνο Μανουσέλη: «Καταρχάς θέλω να αναφέρω ότι αυτήν την ομάδα την έφτιαξε και κοουτσάρισε στο Πρωτάθλημα ο Βασίλης Μπρατσιάκος άρα είναι δικό του δημιούργημα. Εγώ κοουτσάρισα την ομάδα στο Emir Cup όπου και κατακτήσαμε την πρώτη θέση, άρα μερίδιο σε αυτό έχει και ο Κόουτς Μπρατσιάκος. Για το Κόουτς Μανουσέλη που ήμασταν και συνεργάτες στην Εθνική Ομάδα υπάρχει απεριόριστός σεβασμός γιατί είναι πραγματικά σπουδαίος άνθρωπος αλλά και σπουδαίος προπονητής ο οποίος κοσμεί το μπασκετικό χάρτη του Κατάρ με την πολύ μεγάλη του εμπειρία. Δίπλα του μόνο να μάθει μπορεί να κανείς, πραγματικά έχω πάρει πολλά από αυτόν».

Τη θητεία του στην Εθνική ομάδα του Κατάρ: «Όπως προείπα συνεργάστηκα με τον κόουτς στην Πρώτη ομάδα της Χώρας, η Εθνική μετά από πολλά χρόνια έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία και μέσα από την διαδικασία των παραθύρων βρίσκεται στα προκριματικά του 2025. Αυτό είναι μία πολύ μεγάλη πρόοδος για το μπάσκετ της χώρας και οφείλεται στον κόουτς Μανουσέλη, ο οποίος κατάρτισε το πρόγραμμα της Εθνικής ομάδας. Τώρα μπροστά μας υπάρχει το 2025 Asia Cup αλλά και το Μουντιάλ του 2027 όπου το φιλοξενεί η χώρα. Άρα ο σχεδιασμός τρέχει για αυτές τις διοργανώσεις.

Οι Νέοι έκαναν και αυτοί μία πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία που δεν είχε ξαναγίνει στην χώρα παίρνοντας την πρώτη θέση στο GCC, την 3η θέση στο Αραβικό Πρωτάθλημα και την 8η θέση στο FIBA Asia. Πραγματικά για μένα ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία».

 

Μια ενδεχόμενη προπονητική επιστροφή στην Ελλάδα: «Αυτό δεν μπορείς να το ξέρεις ποτέ. Όσο περνάς καλά και δημιουργικά δεν υπάρχει λόγος να φύγεις από κάπου. Αν τώρα σταματήσουν να υπάρχουν αυτά και έρθει κάποια πρόταση σαφώς και θα αξιολογηθεί».